Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet. Godkännes? Godkänt.

    Diskussion.

    Ltl Åke Mattsson

    Herr talman! Vi har snart lagtingsval i höst, men vi gör hela tiden val, bra val och dåliga val. De gånger som vi ställs inför val här i livet är det väldigt sällan hundra procent bra eller hundra procent dåligt.

    Men det finns vissa val som man direkt kan säga att är synnerligen korkade. Det är när man väljer att börja röka. Det finns egentligen inte några fördelar med att börja röka eller att välja nikotinet. Det finns väldigt många nackdelar. Det förkortar livet, det är dyrt och det ställer till mycket elände.

    Jag tror inte att någon vuxen som röker och har rökt en längre period i livet tycker att det var speciellt intelligent och smart att börja röka. Jag har själv rökt väldigt intensivt åtskilliga år av mitt liv. Jag vet vad det handlar om. Jag vet hur pass svårt det är att sluta röka.

    De som väljer att börja röka är ofta tonåringar och barn. De har väldigt liten erfarenhet och kunskap i livet. Man är sensationslysten och vill testa gränser av olika orsaker. Längre fram i livet förstår man vad detta innebär.

    Ärendet gäller tobakslagen. Jag har nu en motion där jag yrkar på ett vi ska göra vissa förändringar i den nuvarande tobakslagen.

    Tobaken är ett kraftigt beroendeframkallande ämne. Tobaken har många negativa effekter för hälsan. Avsikten med motionen är att flera unga ska ha en uppväxt fri från både andras och egen användning av tobak. Allt fler vuxna ska avstå från tobak. Om nikotinanvändningen minskar när det gäller såväl tobaken som snuset kan många antagligen räddas ifrån alla former av framtida missbruk.

     

    Man pratar om att alkoholen är en inkörsport till drogmissbruk och annat och att man börjar med tyngre droger efter det, men jag hävdar att rökningen är ett betydligt större problem.

    Vi hade ett seminarium här i förra veckan där vi hörde damer från fastlandet. De hade samma åsikter.  

    Det är viktigt med effektiva åtgärder för att förhindra att barn och unga börjar röka. Det är extremt sällsynt att man börjar röka efter 20 års ålder. Alla här känner säkert personer som har gjort det, men det beror ofta på att man reagerar, för normalt börjar man långt tidigare.

    I det här sammanhanget kan det också vara intressant att lyfta fram den så kallade Marlboromannen, ett av världens mest kända varumärken, vilket definitivt inte riktar sig till medelålders män och kvinnor. Målgruppen är ju pojkar i 12-13 års ålder som ska få upp ögonen för den här produkten. Det är en tydlig produktplacering.

    Tydlig lagstiftningsnorm kan vara till stor hjälp för genomförande av åtgärder och planer, det är därför som jag vill ha en förändrad lagstiftning.

    Lagstiftning kan framförallt vara till ett stort stöd för föräldrar. Man har ett tydligt regelverk vad som är tillåtet eller förbjudet. De föräldrar som har ett eget tobaksmissbruk kan hävda att det är förbjudet under 18 år att använda, köpa eller inneha de här produkterna.

    Målet för hela lagstiftningen är att skjuta upp debuten för tonåringarna och att de sedan helt ska ge upp tanken på att börja röka när de blir lite äldre.

    Jag förväntade mig att vi skulle ha fått en lagstiftning från landskapsregeringen, men man prioriterade inte den här frågan tillräckligt högt för att komma med en framställning. Därför har jag valt att göra framställningen själv. Till grund ligger rikets tobakslagstiftning, även detaljmotiveringen därifrån ligger till grund för det här samt utskottsbehandlingen. Förutom detta är det mina egna tankar och erfarenheter som finns med. Det finns också med en del skadeverkningar och hur statistiken ser ut på Åland när det gäller bruket av tobak.

    Det kommer hela tiden nya rön. Det senaste rönet kom kring månadsskiftet augusti-september, på TV4 pratade man stort om graviditet. Det är dubbelt större risk för kvinnor som snusar under sin graviditet att råka ut för plötslig spädbarnsdöd för sina barn. Det finns också andra faktorer som spelar in när det gäller rökning under graviditeten.

    Vad innehåller denna lag? Man föreslår att tobaksprodukter inte får säljas eller på annat sätt överlåtas till person som inte har fyllt 18 år. Den som inte har fyllt 18 år får inte ens inneha tobaksprodukter. Sedan ska rökförbud också utökas från tidigare. Rökförbud ska gälla på läktare och under skyddstak som byggs för publik, även om det är tillfälliga föreställningar som hålls där för allmänheten.

    I bostadsbolag och bostadsrättsföreningar allmänna utrymmen blir det rökförbud och i tvättstugor, cykelrum och liknande. Bostadsföreningar får mandat att förbjuda rökning på vissa gemensamma utomhusområden som finns uppräknade i lagen. Det här är helt i linje med den fastländska lagen. För butiksanställda föreslås en åldersgräns på 18 år för att få sälja tobak. Det här är i linje med alkoholförsäljningen.

    När det gäller olaglig försäljning av tobaksprodukter så föreslår man straffskärpning från tidigare enbart böter till upp till sex månaders fängelsestraff. Det finns också en förändring i det här. Tidigare krävdes för de flesta brottöverträdelser att miljö- och hälsoskyddsmyndigheten skulle föra det här till åtal. Om man inte anmälde det till åtal så kunde inte polisen ingripa, för det förutsatte att det skulle vara en myndighet som anmälde det. Det är borttaget nu till den delen det gäller brott som begås av barn och unga och brott på allmänna platser när barn och unga kan utsättas för tobaksrök.

    I övrigt när det gäller EU så kan man konstatera att man har varit emot det ganska länge. Redan 2001 var man på det klara med hur farligt det var med tobaksrök. Trots att man har jobbat ganska intensivt med det här så använder idag en tredjedel av EU:s befolkning tobak, hälsoeffekten därifrån är också sorgliga. Det dör ungefär 650 000 personer varje år, som hänger samman med rökning inom EU. Problemet är att hälften är mellan 35 och 69 år. En av två vanerökare dör direkt av sjukdomar som är förknippade med rökning. Man konstaterar att rökning också skadar fostret, gör förträngningar i blodkärlen och skadar sperman. Impotens är 85 procent vanligare bland manliga rökare jämfört med icke rökare. Nu finns ju viagra så jag vet inte om dessa siffror är aktuella när det gäller det området idag. Man räknade också upp ganska mycket kemikalier som tobaken innehåller, det är inte någon vacker läsning.

    Det finns också skrivet om reklam i det här direktivet. Det är ett nytt direktiv under övervägande. Det kommer att läggas fram ett nytt direktiv under 2012. Under tiden har myndigheterna och alla haft möjlighet att påverka det här direktivet på olika sätt.

    Man måste faktiskt ge en liten känga till landskapsregeringen för att man har ansett att man inte har resurser och tid att lägga ned på det förebyggande arbetet när det gäller att få en ny tobakslag. Däremot har man anlitat Kreab Garvin Andersson med anledning av ändring av direktiv 2001/37 EG. Man har beslutat att anlita dem som kommunikationsrådgivare för att verka som länk till den rättsexpert som landskapsregeringen har engagerat för att skriva ett rättsligt utlåtande. De förbinder sig att under avtalsperioden att ställa ett projekt till landskapsregeringens förfogande. Landskapsregeringen erfar att Kreab Gavin Anderson har en gedigen erfarenhet av tobaksdirektivet och andra lagar och författningar. Det här gäller rättsläget angående försäljning av snus. Arvodet sker på timbasis med ett tak på 10 000 euro. Man anser att man har råd att blåsa i väg 10 000 euro för att vi ska få sälja snus över hela Europa och lobba för att hjälpa svenskarna att exportera snus, men vi har inte resurser att få fram en ny tobakslag.

    I lagmotionen framgår WHO:s ställningstagande tydligt. I december 2004 behandlade och godkände lagtinget ramkonventionen om tobakskontroll. I utlåtandet från social- och miljöutskottet angavs följande: "Under beredningen har utskottet diskuterat frågan om överlåtelse av tobaksprodukter till minderåriga och minderårigas innehav av tobaksprodukter. Utskottet finner att motsvarande lagstiftning om minderåriga när det gäller alkohol är betydligt strängare." Enligt utskottet borde åtgärder för att minska tobaksbruket bland minderåriga prioriteras. Men det har man i begränsad omfattning tagit till sig.

    Tittar man på Finland så är de föregångare i Europa. Det finns inte någon som har en lagstiftning i närheten av den här. Åland blir också på samma nivå. Det betyder att man har en intention att all tobaksrökning ska upphöra till 2040. Det krävs ganska omfattande åtgärder för det. Det finns inte något annat land som har en så pass omfattande lagstiftning. Man kan i princip säga att den lagstiftningen innehåller samma som den här. Det är också bra att man tar en lag som är ganska lik lagen i riket för den är också granskad av grundlagsutskottet. Man konstaterar att vissa paragrafer inte kunde tas, de har fallit, det gäller tobaksrökning enskilda fordon. Man försökte lagstifta att all tobaksrökning skulle vara förbjuden i fordon. Man ansåg att det var att gå för långt in i den personliga integriteten genom att börja lagstifta om man fick röka eller inte i egna bilar. Detta skulle gälla främst när barn var med, men det gick man alltså inte med på.

    Om vi ser på hur det ser ut på Åland så har vi "Hälsa i skolan". Det är tydligen en informations sak, jag vet inte om det är arv eller miljö eller vad det är som spelar någon roll här, men när det gäller gymnasialstadiet var tobaksrökningen 27 gånger större i yrkesskolorna jämfört med lyceets flickor. Det var betydligt större skillnad än när det gäller pojkarna. Bland pojkarna i yrkesskolan rökte 36 procent medan bara 3 procent rökte i lyceet. Där finns det tydligen en hel del att göra. Varje år genereras fortfarande en väldigt stor kull rökare på Åland. Vi borde göra någonting åt detta.

    Vad händer när man börjar röka? Jag hörde en föreläsning som med professor Jörgen Engel som har jobbat i kretsen kring Nobelpristagaren Arvid Karlsson och som tittat på dopaminsystemet och hela belöningssystemet. Det har visat sig att det är väldigt stora ombyggnationer och förändringar som görs i hjärnstammen i de grundläggande funktionerna hjärnan när man börjar röka. Det betyder att en rökare som börjar röka tidigt bygger om hela belöningssystemet. Man får betydligt mera dopaminreceptorer triggade. Det krävs betydligt mera stimulans för att man ska bli tillfreds om man är rökare än om man är icke rökare. Första gången som en person som har börjat röka tidigt och rökt mycket tar alkohol eller droger så får den personen betydligt mer stimulans både från alkohol och från andra droger.

    Tittar man på lagen som sådan så kan man konstatera att den lagstiftning som togs tidigare angående förbud av tobaksfria miljöer väckte ett visst motstånd i början. Men nu är lagen helt accepterad och införd, därför är det dags att gå vidare.

    När det gäller straffbarheten när det gäller överlåtelse av tobaksprodukter utan ersättning som inte gjorts på uppdrag eller begäran så anser man att det inte ska vara belagt med straff. Det är ändå viktigt att man lagstiftar som norm att det är förbjudet. T.ex. om två 17-åringar bjuder varandra på tobak så kanske det inte är direkt någon idé att ha en sådan sak kriminaliserad. Men om man köper ut tobak för att sälja vidare eller på uppdrag så då ska det kriminaliseras. Man gör en tydlig gränsdragning här precis som man har gjort i riket.

    Innehav av tobaksprodukter ska också vara förbjudet men det är inte meningen att polisen ska jaga ungdomarna och straffa dem. Det ska vara mera som stöd för föräldrar, handledare i skolorna och ungdomsarbetare osv.

    De som dör av sjukdomar orsakade av rökning har nästan undantagsvis börjat röka väldigt tidigt. Som rökare kanske man förlorar upp till 20 år av sitt liv i snitt. Det är då så pass allvarligt om man förleder någon att börja röka och som företagare sälja mycket tobak. Därför borde man kanske ha ett lite strängare straff som en markering på det sättet.

    De ekonomiska konsekvenserna är att vi får mera pengar som används till någonting vettigare än att köpa cigarretter för. Man ser inte några kända ekonomiska kostnader för samhället. Man sparar in på läkarkostnader, för tidig död, sjukpensionering osv. För miljön blir det bättre i och med att tobaksrökningen försvinner. Det finns inte några negativa verkningar för miljön.

    Det finns inte några negativa konsekvenser för hälsan med det här lagförslaget. Däremot kan man räkna upp oändligt många fördelar för hälsan. De regelbundna rökarna lever uppskattningsvis 2,5–10 år kortare än en icke rökare.

    Nyare forskning visar att allt mera samband mellan rökning och allvarlig sjukdom. Rökning orsakar 1/3 av alla fall av de vanligaste och allvarligaste formerna av ledgångsreumatism. Det är relativt nytt, det har kommit under de senaste åren. Den som röker löper också en kraftigt förhöjd risk för demens, även måttlig rökning kan påverka det här.

    Man kan även drabbas av synnedsättning. Rökning är den vanligaste orsaken till synnedsättning EU. Det är någonting som drabbar rökarna betydligt mer än andra. Kvinnor och barn är speciellt utsatta, vilket också framgår av framställningen.

    Fostret påverkas av gravida kvinnor som röker. Fostret får mindre syre och näring och växer sämre. Barnet bli lättare sjuk och har större sannolikhet att utveckla astma och allergier under uppväxten, samt att råka ut för plötsligt spädbarnsdöd, som jag sade tidigare, är betydligt vanligare. Det har visat sig att unga gravida röker betydligt mera än äldre. Gravida tonårsmammor röker under sin graviditet, 24 procent röker bland dem som är under 20 år och 14 procent röker bland dem som är 20-24 år. Det är alldeles för höga siffror i det här sammanhanget. Det här är svenska siffror.

    Det är också stora problem med p-piller och rökning. Man får kranskärlssjukdomar osv. Desto längre man röker, desto större blir sjukdomstiden.

    Passiv rökning är det också ganska stor skillnad i när det gäller hur mycket föroreningar det finns i luften. Landsbygdsluften innehåller 2 enheter, gatuluft i städerna 15 enheter medan ett rökigt rum innehåller 600 enheter. Aktiv rökning innehåller 30 000 enheter. Gatuluft i städerna har ganska höga nivåer ändå.

    Nu har jag gått över tiden. Det här är ett ärende som ligger mig varmt om hjärtat. Jag föreslår att lagtinget godtar den här lagmotionen. Tack.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Jag kan bara kort konstatera att jag delar många av ltl Åke Mattssons analyser, speciellt när det gäller tobakens inverkningar på folkhälsan och vad den gör med unga vuxna.

    Ambitionen var att hinna revidera tobakslagen. Det handlar inte om några prioriteringar. Det hanns helt enkelt inte med.

    En liten kommentar till "Hälsa i skolan" där man för första gången under den här mandatperioden såg skillnader mellan de yrkesförberedande och studieförberedande linjerna. Vad jag har fått erfara har man haft riktade kurser till dem på det yrkesinriktade gymnasiet som röker. "Hälsa i skolan" gjorde i våras. Vi kommer att få resultatet här på senhösten. Det ska bli väldigt spännande att se hur det står till med tobaksrökningen hos våra unga.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Tack, herr talman! Det förvånar mig lite, med tanke på minister Sjögrens engagemang i de frågorna, att det inte har kommit en ny tobakslag. Det finns nog ingen som har varit så flitig av alla invalda parlamentariker som minister Sjögren när det gäller de här föreläsningarna osv. Det vill jag ge en eloge för. Hon har även varit med på så gott som samtliga möten med den narkotika parlamentariska gruppen. Det finns ett engagemang där. Man har också tagit itu med de här frågorna.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Så har det varit. Det har varit en prioritering till den delen att vi har handikappservicelager och barnskyddslager och ÅHS-lagar och utkomststödslagar. Det har varit en prioritering på den sociala lagstiftningen. Tyvärr så hann vi inte med att revidera tobakslagen. Det blir en fråga för nästa landskapsregering och lagting.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Det blev inte en kommentar där. Var det ett slutligt ställningstagande? Det finns de facto en lagmotion i den frågan som berör det här. Då tror jag inte det behöver bli en fråga för nästa landskapsregering. Det räcker med att man tar den här lagmotionen.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Sirpa Eriksson, replik

    Tack, herr talman! Jag kan konstatera att ltl Mattsson har jobbat hårt för att skriva ihop denna lagmotion. Det fanns en mängd intressanta fakta i motionen. Jag stöder den här motionen. Jag hoppas att vi hinner behandla den i utskottet och att vi antar motionen i lagtinget.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Jag börjar med att ge en eloge åt ltl Åke Mattsson för hans engagemang och glöd som man hör i hans röst när han talar om en av sina hjärtefrågor. Tack för det stödet och engagemang.

    Vad gäller jämförelsen som ltl Åke Mattsson valde att göra mellan hur landskapsregeringen har valt att satsa sina resurser så är det enligt min uppfattning inte frågan om någonting som är svart eller vitt. Det är för landskapet Åland oerhört viktigt att vi kan hålla kvar arbetsplatserna även inom sjöfartssektorn. Den prioriteringen var av näringspolitisk karaktär och bör inte ställas gentemot den lagframställning som landskapsregeringen ännu inte har hunnit leverera. Jag tycker inte det ger en riktigt rättvis bild av situationen. Båda är nämligen oerhört viktiga.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Tack herr talman! Jag har ju själv suttit i social- och miljöutskottet och behandlat snusfrågorna och lagstiftningen kring det här. Jag har inte gått emot den där, jag har accepterat det. Jag är inte emot den här frågan, men jag ifrågasätter att man inte har prioriterat tobakslagstiftningen i från landskapsregeringen. Det har varit på gång länge i riket. Man hade bra kunnat kopiera av den. Om en enskild ledamot helt och hållet själv, utan juridisk utbildning, kan skriva ihop den här lagmotionen så tror jag landskapsregeringen kunde ha fått fram det här om man verkligen ville prioritera det. Det är betydelsefullt.  Kan man satsa så här mycket pengar på att det är så viktigt att sälja snus så borde vi ta hand om ungdomarna under 18 år. Det är min åsikt. Om vi ska leva på att sälja snus och taxfree så ska vi ta hand om barnen som drabbas av det här.

    Minister Veronica Thörnroos, replik

    Tack talman! Om vi inte heller värnar och tar hand om våra åländska arbetsplatser så kommer vi på intet sätt heller ha möjlighet att kunna fortsätta välfärdssamhället och därigenom ta hand om våra barn och ungdomar.

    Jag vill igen poängtera att om det hade funnits lite mera tid och resurser så skulle naturligtvis också den här framställningen ha legat på lagtingets bord. Det är inte frågan om att vi har prioriterat bort. Det är frågan om att var sak har sin plats. Vi har mer eller mindre varit tvungna att sätta ett stort fokus på näringspolitiken för att kunna klara den fortsatta välfärden. Åländska arbetsplatser är viktiga både för landskapet, kommunen och för den enskilde.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Tack herr talman! Jag har en egen personlig inställning när det gäller snusfrågan. Jag vill återigen säga att jag inte i något skede har gått emot den här frågan. Jag har accepterat att man vill fortsätta att sälja snus på båtarna. Jag har inte ifrågasatt att man lobbar. Om man gör det ena så borde man också göra det andra. Det är helt uppenbart. Om det är så att man driver på att snuset ska få säljas över hela Europa, i Finland och på Åland så borde man också tänka på att vi får så mycket inkomster ifrån det så att vi kan låta lite av detta gå till våra ungdomar.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Danne Sundman

    Herr talman! Utan att rabbla upp någon avhandling om tobakens skadeverkningar så kan man säga att tobaken har väldigt stora både direkta och indirekta effekter på människors hälsa. Därom råder inget tvivel. De direkta skadorna är väldokumenterade. Tobaken är orsaken till många så kallade välfärdssjukdomar eller som katalysator till sådana sjukdomar. De indirekta följderna är också betydande. Passiv rökning gör att den som utsätts för tobaksrök får samma problem i nästan lika stor omfattning som den som röker.

    Det kanske allra värsta är tobakens påverkan på hjärnans belöningssystem. Det är något som berördes här tidigare. Man blir mer mottaglig för beroende överlag särskilt tyngre droger. Om alkoholen anses vara inkörsport till tyngre droger så kanske tobaken kan sägas vara fordonet som man kör med. Det är kanske det allra viktigaste motivet för att försöka få ungdomarna att inte börja röka. Själv har jag aldrig rökt, jag röker inte och jag kommer aldrig att börja, om det behöver sägas för statistiken.

    Samtidigt måste man säga, herr talman, att vi har haft en otrolig utveckling. Tobaksrökningens utveckling är kanske ett bra exempel på hur man med forskning kan övertyga folk om att det här är någonting som man måste sluta med. Det har vi verkligen förstått och anpassat oss till. Det har alltid varit enhälligt här i lagtinget när vi har tagit de här relativt stora ändringarna i tobakslagen. Jag fick vara med senast också.

    Om ni kommer ihåg så bara för 20 år sedan rökte man på bussen, man rökte i kontorsrum och man rökte överallt. Det är helt otänkbart i dag att vi skulle återgå till den verksamheten och använda tobak på det viset.

    Vid sådan här lagstiftning kommer man sedan alltid in på frågan om frihet. Till vissa delar petar man här väldigt i människors frihet. Som en frihetsälskande politiker tycker man att det här är saker som folk ska förstå själva och låta bli att röka så att man inte behöver lagstifta. Det är en del av friheten. Den andra aspekten av friheten är en icke rökares frihet. Måste lagstiftaren gripa in för att försvara den icke rökandes frihet? Eller går det med sunt förnuft att ordna på egen hand? Om jag måste välja mellan de här två friheterna så väljer jag helst den vägen att båda får ha sin frihet i någon mån. Givetvis är det icke rökarens frihet som är den viktigaste. Det handlar också om frihet till den delen att man åsamkar samhället skatteinkomster när man betalar för sin tobak men man åsamkar också utgifter när man i större utsträckning måste nyttja sjukvården. Det är återigen en frihetsbalans.

    Om man snabbt tittar på lagen så tycker jag att bestämmelserna i andra paragrafen är bra om åldersgräns. Det är en sak som vi från obunden samling ser som problematisk; att man återigen inför ett hinder för ungdomar att sommarjobba. Nu kan inte en person som är under 18 år stå ensam i en kiosk om det finns tobaksprodukter i den kiosken. Då får man inte sälja tobaksprodukter, vilket betyder att kioskägaren måste ha en anställd som är över 18 år. Det här är någonting som utskottet borde titta på om man hinner. Det är inte bra med alla dessa hinder för att arbeta för barn och ungdomar under 18 år. Även om syftet är lovvärt så kanske det räcker med straffbestämmelser som stränggeras och tydliga anvisningar att man inte får sälja. Man är ju straffmyndig när man fyller 15 år, varför måste man vara 18 år för att få sälja? Det borde man överväga. Det är en arbetsmarknadspolitisk effekt som inte är önskvärd. Att man inte får inneha tobaksprodukter 2c, det är bra. Varför skulle man få inneha när man inte får köpa och nyttja? I 4 § finns frihetsbestämmelserna. Jag tycker att punkt 8 må vara okej. Det ger frihet i stor utsträckning till bostadsaktiebolag och fastighetsägarna att bestämma. Men 7 § kan bli en sådan paragraf där vi verkligen petar i en sådan del av människors frihet som man själv borde ordna. Man kan säga till; ”ursäkta det stör att du röker” eller så kan den som röker fråga om man kan röka. Det är lätt att vi blir lite ivriga och lagstiftar nästan in på folks nakna kroppar. Det kan man lite överväga i utskottet tycker jag.

    I övrigt är det bra att man förtydligar straffbestämmelserna. Det är rätt så allvarliga brott om man bryter mot de här bestämmelserna. Generellt med droger i vårt samhälle är det mycket lägre straff för sådant än för att köra mot stopplikt eller ha en trimmad moped. Vi obundna har tidigare motionerat om att man borde se över straffskalorna och ha höga straff på sådant som är motiverat.

    I stort sett kan man säga att vi stöder den här framställningen. Man kan väl inte hoppas på att det här lagtinget får besluta i ärendet. Men det brukar alltid komma ett nytt lagting vid ett val och en ny regering som återigen får ta tag i den här frågan, tack.

    Åke Mattsson, replik

    Tack, herr talman! Tack för stödet till motionen. Man har naturligtvis alltid lite olika åsikter om det här. Jag förstod när ltl Sundman, som har blivit en renlevnadsmänniska, gick upp att han skulle ge sitt stöd. Det är alltid frågan om frihet till vad. Att man ska vara fri från påverkan av tobaksrök ska vara ganska centralt. Det var därför jag begärde replik först.

    Angående försäljning i affärerna så var det några månader sedan som vi höll på med den här. Det var ganska intensivt, den verkar ganska lång nu, men jag kokade ihop den ganska mycket ändå och var nöjd och tycker att den är relativt kort mot hur den såg ut från början. Jag har för mig att EU-direktivet eller WHO:s ramkonvention kräver att personerna som säljer de här produkterna ska ha den ålder som gäller för inköp i landet, att man är tvungen. Det är därför som jag satte med det. Jag kan hålla med om att vi ska titta på det där. För det är ingen som vill ta sommarjobben från ungarna.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Herr talman! Läser man bara texten i paragrafen så står det om det här sista i ltl Åke Mattsson replik. ”Om försäljning sker under övervakning av en person som fyllt 18 år”. Vad är övervakning? Är det att man en gång i veckan gör stickprov? Måste en artonåring alltid vara med när en person under 18 år står i kiosken? Vi vill att man inte ska införa arbetsmarknadspolitiska hinder för personer under 18 år att arbeta, vilket lagstiftaren både här och i Helsingfors har gjort, tyvärr alltför många gånger. Det är också viktigt för ungdomarna att i god tid lära sig arbeta.

    Åke Mattsson, replik

    Tack, herr talman! Jag tror att det ska finnas i min framställning att man måste vara närvarande och ha en viss uppsyn och man ska få sälja. Det hann jag inte titta på eller om jag städade bort det, vilken tanken är med den här lagframställningen. Detta är sådant som man kan töja på ganska mycket.

    När jag läste om detta såg jag hur det var i Grekland. Det var förbjudet att röka inomhus, däremot var det okej att röka utomhus. Det resulterade i att om man öppnade dörren till barerna så tolkade man det som att det blev utomhus och så fick man röka fritt. Man kan tolka hur mycket som helst i den här lagstiftningen också. Det kanske vi inte ska ägna oss åt här just nu. Tanken är nog att det ska finnas någon på plats såsom det är skrivet just nu. Men det är ingenting som hindrar att man kan ändra om det finns en vilja för det.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Herr talman! Det är viktigt att man beaktar de småskaliga åländska förhållandena. Små försäljningsställen med sommarjobb för åländska ungdomar kan falla bort på grund av den här bestämmelsen. Det går inte att övervaka det. Det är inte lönsamt om också en vuxen ska stå i kiosken. Därför bör man kanske ha ett undantag ifrån det här eller se till att övervakningen definieras på ett annat sätt på Åland, för att inte dessutom även begränsa en arbetsgivares frihet förutom själva begränsningen i sak.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Sirpa Eriksson, replik

    Tack, herr talman! Ltl Sundman pratar om frihet och människans rätt att välja. Nu är jag inte helt säker på att jag förstod saken rätt? Men, vi ska komma ihåg att man börjar med tobaksrökning mellan 11-15 år. Det är klart att samhället och vuxna ska skydda barnen mot skadliga saker. En elvaåring ska inte få välja om den röker eller inte. Vad tycker Sundman om detta? Kan han ännu förtydliga vad han menar?

    Ltl Danne Sundman, replik

    Talman! Det gör jag gärna. Som jag sade i mitt anförande när det gäller de här åldersgränsparagraferna i 2 och 2c så tycker jag och obunden samling att det är viktigt att skydda barn och ungdomar mot att börja röka med hänvisning till direkta och indirekta hälsoeffekter. Däremot när det gäller vuxna så hade jag en åsikt om punkt 7 i 4 § där man kanske klampar in på vuxna människors frihet. Det kan man väl också göra som lagstiftare men vi måste komma ihåg att till slut gör vi människorna menlösa. Man kan inte ta något ansvar själv, man kan inte visa sunt förnuft om vi lagstiftar in i minsta detalj ända in på den nakna människokroppen. Det är kanske inte alltid bra. Därför måste vi vara försiktiga och överväga sådana frihets begränsande saker. Även om vi i sak tycker att friheten ska begränsas så måste man lita på folks sunda förnuft att de själva kan hanterar vissa saker.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Carina Aaltonen

    Tack, herr talman! Finland har sedan den 1.1.2010 världens strängaste tobakslag. Målsättningen är hög men som jag ser det är den ganska realistisk. Vi ska ha ett rökfritt Finland år 2040. Det handlar om att ändra attityder. Precis som många andra lagstiftningar så går lagstiftarna före. Det är precis samma som det skulle vara med att sänka promillegränsen vid bilkörning. Det handlar om att ändra attityder och i det här fallet skulle vi då få ungdomarna i synnerhet att inte börja röka.

    I politiska sammanhang pratade man väldigt ofta om vikten av det förebyggande arbetet. Här skulle vi haft en lag som verkligen skulle ha varit förebyggande. På Åland var vi först i landet med att införa tobaksförbud på restauranger och barer. Det var 1 maj 2007. En månad senare, 1 juni 2007,gjorde man samma lagstiftning riket. Den regeringen prioriterade de här frågorna, man låg före. En viktig orsak den gången var att restaurangpersonalen skulle undvika passiv rökning och av hälsoskäl skulle man införa tobaksförbudet på restauranger, men det var också för att minska rökningen hos vuxna medborgare.

    Jag frågar mig varför landskapsregeringen inte den här gången prioriterade tobakslagen?

    Den parlamentariska droggruppen har haft detta på agendan väldigt länge, men regeringen har inte lyssnat eller så har man kanske lyssnat men inte agerat. Hur svårt kan det egentligen vara? Ltl Mattsson har författat en 13 sidor lång lagframställning som i princip motsvarar den nu gällande finska tobakslagen. Det skulle i så fall inte vara första gången som Åland kopierade rikslagstiftning.

    Jag skrev den 14 mars min hemställningsmotion innehållande samma ärende. Ltl Mattsson skrev den här lagmotionen den 6 juni. Det skulle nog ha funnits tid för regeringen att revidera den åländska tobakslagen om viljan hade funnits och om man har de prioriterat ungdomars hälsa. När jag lyssnade på ltl Åke Mattssons anförande och när man läste motiveringarna till lagmotionerna så inser man, om inte förr, hur oerhört skadligt rökningen är och hur enormt negativa aspekter rökningen har. Att få unga att låta bli att börja röka måste vara en av de absolut bästa förebyggande hälsopolitiska effekterna som man kan åstadkomma med en väldigt enkel lagstiftning.

    Man talar ofta om att rökningen är inkörsporten till andra droger. Då menar jag att den här lagstiftningen absolut borde ha prioriterats.

    Nu är vi åtminstone tre ledamöter här i social -och miljöutskottet, kanske samtliga, kanske fler, som är positiva till att revidera tobakslagen. Vi får väl se, vi är ju effektiva i vårt utskott. Med den sakkunskap och det engagemang som finns i utskottet så kanske vi tillsammans kan åstadkomma en lagstiftning.

    Jag anser att det är en lagstiftning som behövs också på Åland. Från socialdemokraternas sida stöder vi helt klart den här lagmotionen i och med att vi redan i mars tog initiativ i samma fråga. Tack.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Att föra politik är inte bara att vilja, det är också att välja. Landskapsregeringen har ytterst begränsade resurser. Vi har prioriterat den sociala lagstiftningen och det tänker jag inte för en sekund skämmas för; ÅHS-lag, utkomststödslag, barnskyddslag, en andra bedömning och barnomsorgslag så vi hann helt enkelt inte. Jag har sagt flera gånger tidigare att jag delar många av de här resonemangen. Jag tycker också att det är rimligt att en sådan här lagframställning skulle gå på remiss. Det har ett allmänt intresse. Det skulle också vara viktigt för förankringen. Jag har också fått tydliga och klara besked från lagtinget att man inte vill ta emot flera lagframställningar under den här perioden. Jag har hemvårdsstödslagen klar men den ville man inte ta emot.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Då menar alltså minister Katrin Sjögren att det hade funnits en möjlighet att få den här lagen till lagtinget nu under höstsessionen och att det var lagtinget som tackade nej, om jag förstår saken rätt? När man säger att det inte finns resurser så kan man också köpa in tilläggstjänster och lagstiftningskunskaper utifrån. Hade viljan funnits så hade man också kunnat välja att få med revideringen av tobakslagen, speciellt när en enig parlamentarisk drogkommitté också har önskat att det skulle träda i kraft på Åland.

    Minister Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! När det gäller hela tobakslagen anser jag att den behöver revideras och något sådant grundarbete har vi inte gjort. Det skulle inte ha varit möjligt att få en ny helt reviderad tobakslag till lagtinget för vi har helt enkelt inte hunnit göra grundarbetet. Det är hälso- och sjukvårdsbyrån som har hand om tobakslagstiftningen och där arbetar två personer. Vi har haft fullt upp med att revidera ÅHS-lagen som också har en stor hälsopolitisk betydelse för samtliga ålänningar. Jag tar avstånd från sådana pekpinnar och sådant sätt att diskutera. Jag tycker att det skulle ha varit viktigt att revidera tobakslagen men vi hann helt enkelt inte. Vi hade inte några sådana resurser.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Det står ganska tydligt och klart att varken viljan eller resurserna har funnits hos landskapsregeringen och att ltl Åke Mattsson har försökt hjälpa till genom att komma med den här lagmotionen. Nu får vi väl se vad vi kan göra i social- och miljöutskottet.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Tack, herr talman! Anledningen till att jag begärde replik är att jag först och främst vill tacka för stödet som vi har fått här från ltl Aaltonen. I egenskap av ordförande i social- och miljöutskottet så kommer vi att försöka ta oss an den här lagmotionen och titta på den. Vi har i alla fall en viss beredskap att försöka klara av den.

    Det var mycket klädsamt att man lyfte in den parlamentariska gruppen. Jag är ordförande i den parlamentariska gruppen och vi har diskuterat det här inledningsvis och vid åtskilliga tillfällen har det framkommit synpunkter att det måste bli en ändring i tobakslagen. Men det och mycket annat strök jag i mitt anförande för jag svävade ut så pass mycket att jag kände att det blev tillräckligt långt ändå. Tack för att du lyfte in det.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Så här viktiga lagframställningar finns det alltid beredskap för, åtminstone hos socialdemokraterna och undertecknad i social- och miljöutskottet.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begäres ytterligare ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.