Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmanskonferensens förslag är att ärendet remitteras till Finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Ltl Wille Valve

    Fru talman! Bilbesiktningen räddar liv varje dag. Vardagshjältarna på Ålands motorfordonsbyrå har Västeuropas äldsta bilpark som verksamhetsfält. I det tysta gör de ett hästjobb med din och min säkerhet för sina ögon. Det är just detta som Wienöverenskommelsen handlar om – din och min säkerhet på våra åländska vägar. Särskilt tillämpningen av paragraf 18 i landskapslag om besiktning och registrering av fordon är central i sammanhanget. I den föreskrivs att ”om ett fordon vid besiktningen konstateras vara så bristfälligt att det utgör en uppenbar fara för trafiksäkerheten eller miljön skall fordonet beläggas med körförbud. Körförbudet gäller till dess fordonet godkänts vid ny besiktning”. Huvudfrågan, som utskottet gärna kan fördjupa sig i – är hur väl Wienöverenskommelsens norm 2 fungerar eller harmonierar med landskapets normering, alltså landskapslagen om besiktning och registrering av fordon? Wienöverenskommelsens tre kriterier för bedömningar av defekter hos bussar och lastbilar är ”minor defect”, ”major defect” och ”dangerous defect”. Detta verkar kunna innebära samma form av skälighetsbedömning som resten av paragraf 18 i landskapslagen ger möjlighet till.

    Det kan också vara bra att titta lite på EU-direktiven, men ärligt talat skulle inte jag åtminstone bränna huvuddelen av krutet på det. De EU-direktiv landskapsregeringen hänvisar till i sitt yttrande är tämligen yviga. Den här meningen i landskapsregeringen yttrande kan initialt låta lite hotfull: ”I fråga om fordonet kontrolleras åtminstone de komponenter som nämns i punkterna 2 och 4 i bilaga II till Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/40/EG om provning av motorfordons och tillhörande släpfordons trafiksäkerhet, sådant det lyder ändrat genom kommissionens direktiv 2010/48/EU.”

    Men punkt 2 i det förstnämnda direktivet handlar om något så basalt som styrning och ratt och att man inte ska ha glapp i ratten, medan punkt 4 handlar om kontroll av lampor, reflektorer och elutrustning. Inga märkligheter här, alltså.

    Vår hälsning till det ansvariga utskottet blir därför helt enkelt att jämföra Wienöverenskommelsens norm 2 med vår ikraftvarande landskapslag.

    I tidigare lagtingsbehandlingar av Wienöverenskommelsen har syftet varit att motorfordon ska genomgå periodiska besiktningar på enhetliga villkor och att därmed en högre säkerhets- och miljöskyddsnivå uppnås. Moderaterna välkomnar dessa målsättningar och även ömsesidighet i erkännande av besiktningar, som ett led i rivandet av gränshinder.

    Lagutskottet har behandlat framställningar i detta ärende förr. I betänkandena 11/2000-2001, 4/2004-2005 jämte 9/2006-2007, men nu föreslås alltså överenskommelsen remitterad till finans- och näringsutskottet, säkerligen med hänvisning till arbetsordningens kristallklara 15 §, punkt 4d där trafik och vägar hänförs till finans- och näringsutskottet och enligt punkt 5, dvs. bifall till ikraftträdandet av sådana internationella avtal som hör till utskottets ansvarsområde. Detta är sunt och understöds av moderata lagtingsgruppen. Tack för ordet.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.