Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Jörgen Pettersson

    Fru talman! Det ska slås fast direkt. Det är ett enigt finans- och näringsutskott som föreslår att den aktuella förordningen träder i kraft i landskapet Åland till de delar bestämmelserna i överenskommelsen faller inom landskapets behörighet. Förordningen svarar mot innehållet i landskapslagen om periodisk besiktning och även om vissa rubriker inte lyder exakt likadana är innebörden tydlig. Bilarna som rullar på våra vägar ska vara i ett sådant skick att både förare, passagerare och omvärld ska kunna känna säkerhet i trafiken.

    Detta leder mig in på ett parallellt spår och några spridda tankar kring det osannolikt höga antalet bilar som rullar i vårt landskap. I den tidigare debatten lyftes tanken att vår bilpark är äldst i Västeuropa. Hur det är med den saken vet jag inte men enligt färsk statistik från ÅSUB hade vi under år 2012 inte mindre än 20 886 personbilar, 4 156 paketbilar, 716 lastbilar och 45 bussar; sammanlagt 25 783 bilar slarvigt uttryckt. Till det ska läggas 1 561 motorcyklar, 1 808 mopeder, 3 741 traktorer och 7 507 släpvagnar. Det är osannolika och obegripliga antal på en befolkning på knappt 29 000 personer. På tusen invånare går det 711 personbilar vilket kanske inte är världsrekord men inte långt ifrån. I nordiskt perspektiv är vi fullständigt och pinsamt överlägsna. Island kommer tvåa med 645 bilar per tusen invånare följt av Finland-551, Norge-477, Sverige-464, Färöarna-417 och Danmark 394, jämfört med 711 på Åland.

    Det finns alltså många och goda skäl att hålla ordning på besiktningsrutinerna och följa de direktiv som kommer. Ännu mer välkommet vore det också om ålänningarna på riktigt skrotade var femte bil. Det känns nämligen ganska långt ifrån en grön ö i ett blått hav när man ser på mängden av gamla bilar och jämför med våra omkringliggande områden. Miljöarbete börjar inte bara på den egna trappan utan i minst lika hög grad i det egna garaget. Tack för ordet.

    Ltl Igge Holmberg, replik

    Vad tror ltl Pettersson att en utbyggd kollektivtrafik kunde göra åt det här problemet? De flesta människor har ju bilar för att det inte finns en fungerande kollektivtrafik.

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Fru talman! I första hand så skulle en utbyggd kollektivtrafik leda till flera bussar. Det är väl det enklaste svaret på frågan. I övrigt så misstänker jag att svaret på att det finns så många bilar på Åland kanske inte i första hand har med kollektivtrafiken att göra, utan mera en känsla av personlig frihet av något slag som möjligen är svårdefinierad. Ålänningarna väljer idag att köra egen bil trots att det finns rätt bra kollektivtrafik på rätt många platser på Åland. När det gäller landsbygden kunde det nog fungera bättre än vad det gör idag. I stan klarar man sig rätt långt på cykel.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Lagförslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med finans- och näringsutskottets betänkande. Lagförslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.