Första behandling

Utsläppshandel fas III LF 22/2011-2012

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Jörgen Pettersson

    Fru talman! Dagens lagförslag om ”Utsläppshandel Fas III” har sitt ursprung i Kyotoprotokollet från 1997 som enkelt uttryckt är en överenskommelse mellan de flesta av världens länder för att minska de globala utsläppen av växthusgaser. EU-länderna fick till uppgift att tvinga ner utsläppen med åtta procent till 2012. Arbetet har inte varit förgäves. I juli i år slog EU-kommissionen fast att de 15 äldsta medlemsländerna lyckats med detta vilket såklart är goda nyheter.

    Mot den bakgrunden infördes utsläppsrätter vilka tilldelats europeiska företag som ägnat sig åt till exempel energiutvinning, järnmetallbearbetning, gruvor och papper. De som inte släpper ut växthusgaser kan därefter sälja sina utsläppsrätter till företag som inte är lika duktiga. Detta är en riktig handel och riktiga pengar. Finans- och näringsutskottet har erfarit att även åländska företag genom att sälja sina utsläppsrätter gjort vinster som är viktiga för resultatet. Men inför nästa period, fas III, blir det skillnader jämfört med hittills. I fortsättningen, under perioden 2013-2020, blir det inga gratis utsläppsrätter till anläggningar för elproduktion. Det är därför av vikt att de gamla, redan utgivna, utsläppsrätterna också får följa med till den nya perioden. Enligt vad utskottet erfarit är så fallet. De gamla, icke utnyttjade, utsläppsrätterna följer med till den nya perioden.

    Hittills har de olika EU-länderna haft nationella register som hållit reda på dessa utsläppsrätter. Men från och med januari 2013 bildas ett nytt unionsregister där de allra flesta EU-länder, bland dem Finland, ingår. Polen, Storbritannien och Tyskland har valt att stanna utanför och ordna med egen utsläppshandel. För att även Åland ska hänga med på denna nya handel föreslår landskapsregeringen att Åland som en blankettlag ska anta rikslagen om utsläppshandel så att den även gäller i landskapet. Gott så. Åland får ingen egen kvot när det gäller utsläppsrätter utan ingår i hela landets tilldelning. De åländska utsläppsrätterna utan ingår i hela landets tilldelning. De åländska utsläppsrätterna kontrolleras dessutom av Energimarknadsverket i Finland medan pengarna som uppstår efter handeln tillfaller Åland. Åland har alltså lagstiftningsbehörighet men inte förvaltningsbehörighet när det gäller utsläppsrättshandel.

    Förutom att utsläppsrätterna kontrolleras på EU-nivå blir det också några andra viktiga förändringar i själva handeln med rätterna. I fortsättningen, eller åtminstone under den kommande sjuårsperioden, ska handeln ske genom auktionsförfarande på internet, vilket lagtinget diskuterade häromveckan.

    Som bekant kom landskapsregeringen även med ett kompletterande lagförslag till det första när det gäller utsläppshandel. Skälet till det var en precisering till några fatalietider och övergångsbestämmelser vilka annars hade riskerat att ställa åländska företag utanför det nya systemet. Utskottet ser positivt på initiativet och välkomnar detta för lagtinget helt nya system. Det är aldrig fel att göra rätt. Ändå förtjänar det att understrykas att ett kompletterande lagförslag såklart ska vara ett undantag och ingen regel.

    Mot bakgrund av detta vill jag på finans- och näringsutskottets vägnar tillstyrka landskapsregeringens lagförslag om Utsläppshandel fas III jämte det kompletterande lagförslaget. Efter några mindre språkliga justeringar anser ett enigt utskott att lagförslagen kan antas oförändrade. Tack.

    Ltl Gunnar Jansson, replik

    Tack, fru talman! Det är väl att utskottet så här snabbt har behandlat det kompletterade lagförslaget.  Slutsatserna är riktiga.

    Dock anförde ordförande Pettersson att på det sätt som framgick i remissen så har nu lagtinget lagstiftningsbehörighet i dessa ärenden om utsläppshandel men icke förvaltningsbehörighet. Det är ett överraskande yttrande i ljuset av 23 § självstyrelselagen. Kan ordförande lite närmare precisera vad den här uppfattningen baserar sig på, att någon annan än självstyrelsemyndigheten ska ha förvaltningsbehörighet?

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Tack, fru talman! Som utskottet har erfarit är det Energimarknadsverket som hanterar hela den finländska tilldelningen när det gäller utsläppsrätter. Åland inte har någon egen egentlig påverkansmöjlighet, utan Finland får en stor mängd utsläppsrätter som fördelas på olika företag. Detta administreras av Energimarknadsverket, vilket, såvitt utskottet erfar, Åland har en överenskommelse med.

    Ltl Gunnar Jansson, replik

    Fru talman! Ja, jag vill inte polemisera i frågan mera än att hålla med om att i förhållandet till EU förhåller det såsom ordförande anför. Men internrättsligt så vill jag nog fortfarande påstå att vi i förhållande till Finland har den förvaltningsbehörighet som följer av självstyrelselagen.

    Ltl Jörgen Pettersson, replik

    Så kan det säkert vara. Därför väcktes också frågan om att vi verkligen kan försäkra oss om att pengarna kommer till Åland i och med att det är något som är givet från EU och det har vi, så gott det går, försökt försäkra oss om. Vi är rimligt säkra på att så är fallet. 

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först det ursprungliga förslaget till landskapslag om ändring av 1 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om utsläppshandel för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs det kompletterande förslaget till landskapslag om ändring av 5 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om utsläppshandeländring av för godkännande.  Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.