Föredras

Val av landskapsrevisor V 5/2012-2013

  • Utdrag ur protokollet

    Valet förrättas enligt landskapslagen om landskapsrevisionen. Om det finns fler än en sökande till tjänsten tillsätts den genom val som avses i 89 § arbetsordningen för Ålands lagting.

    Kanslikommissionen har i enlighet med 10 § landskapslagen om landskapsrevisionen lediganslagit tjänsten och avgett utlåtande om de sökande. Utlåtandet har delats ut till lagtingsledamöterna. Av utlåtandet framgår vilka som har sökt tjänsten och röster kan vid valet avges endast för dem som sökt tjänsten. Landskapsrevisorn tillsätts för en mandatperiod på sju år räknat från den 1 juli 2013.

    Allmän diskussion är enligt arbetsordningens 86 § tillåten då en befattning som varit lediganslagen att sökas ska besättas. Begärs ordet?

    Ltl Danne Sundman

    Fru talman! Kanslikommissionen, där jag ingår, har förberett detta ärende i enlighet med lagen och kunnat konstatera att fyra sökt tjänsten som landskapsrevisor, att samtliga fyra är behöriga för tjänsten och kan väljas till revisor. Under behandlingen i kanslikommissionen, vilken är en viktig del av rekryteringsprocessen, har jag kommit till slutsatsen att tjänsten som landskapsrevisor ska utannonseras på nytt. För det har jag inte fått något stöd av de andra varför det stannat vid en anteckning i protokollet vid två tillfällen.

    Talman! Jag ska förklara varför jag anser att tjänsten borde utlysas ånyo. Jag kommer inte att beröra de enskilda nu aktuella sökandena, jag kan bara konstatera att samtliga är formellt behöriga och att jag till den delen förenar mig med kanslikommissionen. De sökande har samtliga viktiga kompentenser som säkerligen skulle vara myndigheten till nytta. Samtidigt anser jag att ingen av dem sammantaget besitter de kvalifikationer och den erfarenhet som jag anser att innehavaren av tjänsten om möjligt borde ha.

    För att förklara mitt ställningstagande ber jag att få återkoppla till tanken med att skapa en oberoende revision, en ny myndighet och vad som sägs i lagen, vad själva syftet är med denna reform.

    Man kan schematiskt dela upp revision i två delar, ekonomisk revision och effektivitetsrevision. Dessa går i viss mån in i varandra och båda är viktiga. Den förstnämnda, den ekonomiska revisionen mer på systemnära nivå, för att man ska kunna utröna om resurserna använts som det var tänkt och i så stor utsträckning som det var tänkt. När det gäller effektivitetsrevision däremot är den delvis mer abstrakt och framförallt både utvärderande men också förebyggande. Ur effektivitetsrevision kommer ofta förändringar och förbättringar.  Jag anser att det finns utrymme för mer effektivitetsrevision och att denna skulle kunna göra stor nytta i att hjälpa till att driva landskapet Åland effektivare.  Detta uttrycks mycket bra i lagens § 2 som jag ber att få citera: ”2 § Granskningens inriktning: Landskapsrevisionens granskning sker i form av årlig revision och effektivitetsrevision. Den årliga revisionen ska ske i enlighet med god revisionssed och ha till syfte att bedöma om redovisningen och den underliggande redovisningen är tillförlitliga och räkenskaperna rättvisande samt om ledning och förvaltning följer tillämpliga föreskrifter och beslut.

    Effektivitetsrevisionen ska inriktas på förhållanden med anknytning till landskapets budget, genomförandet och resultatet av landskapets verksamhet och åtaganden i övrigt men får också avse landskapets övriga förvaltningsåtgärder. Granskningen ska främja en sådan utveckling att landskapet med hänsyn till allmänna samhällsintressen får ett effektivt utbyte av sina insatser. Genom att granska resursutnyttjande, måluppfyllelse och samhällsnytta ska effektivitetsrevisionen bedöma om budgetmedlen har använts i enlighet med principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet.”

    Så långt 2 § i lagen som lagtinget nyligen har antagit.

     

    Talman! Jag påstår att till vissa delar är effektivitetsrevisionen av landskapets verksamhet kraftigt eftersatt. Nå, varför det då? Har inte landskapsrevisorerna gjort sitt jobb? Ja, de har de och ofta också mycket framgångsrikt. Dock har man inte gjort effektivitetsrevision i den omfattning och utsträckning och med det djup och fokus som det finns möjlighet att göra med den nya revisionsmyndigheten.

    Sedan är det ofta så, också för de politiskt tillsatta landskapsrevisorerna, menar jag, att man tar politiska hänsyn i större utsträckning än vad en helt oberoende myndighet kan göra och dessutom blir en sådan revisionsrapport ytterligare mer trovärdig. Dessutom kommer revisionen att kunna bli mer fokuserad när en eller flera tjänstemän jobbar bara med det, jämfört med en sekreterare som har det som en av flera sysslor och stundtals tufft att hinna med.

    Talman! För att dra nytta av denna nya myndighets fulla potential borde landskapsrevisorn vara en erfaren revisor som tidigare varit delaktig i effektivitetsrevision av organisationer av landskapets storlek och med de verksamhetstyper som vi har i landskapets olika förvaltningar och myndigheter. Detta för att se var och hur effektivitetsrevision behövs och hur den ska utföras. Med en sådan kompetensprofil på landskapsrevisorn kommer landskapet, i förlängningen ålänningarna, att kunna dra full nytta av den nya myndigheten.

    Talman! Med anledning av det jag anfört föreslår jag att lagtinget beslutar begära in ett nytt utlåtande från kanslikommissionen i ärendet i syfte att möjliggöra att tjänsten utannonseras på nytt. För att möjliggöra detta föreslår jag att lagtinget enligt 108 § arbetsordningen gör ett undantag från arbetsordningen och dels beslutar att inte hålla valet av landskapsrevisor idag och samtidigt begär ett nytt yttrande från kanslikommissionen i syfte att möjliggöra att tjänsten utannonseras på nytt.

    Ltl Carita Nylund, replik

    Tack, fru talman! När det här ärendet diskuterades i lag- och kulturutskottet så diskuterades också vikten av den här omfattande och noggranna rekryteringsprocessen på grund av arbetets art och mandatperioden som är lång. Med anledning av det så understöder jag ltl Danne Sundmans förslag.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Tack, fru talman! Jag finner obundnas Danne Sundman lite osäker på om dessa personer har den kompetens som vi efterfrågar till den här myndigheten. Om jag inte missminner mig helt och hållet så när vi diskuterade den här revisionsmyndigheten så hade Ålands Framtid ett förslag på en prövotid för den här tjänsten. Vi fick inget stöd för det i vår diskussion då. Kanske det skulle ha varit bra i det här fallet att ha en prövotid och testa den person som man väljer här under en prövotid för att se om personen är lämplig. Nu är det ett förevigande när man anställer den här personen.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Fru talman! Den diskussionen är väl inte relevant nu efter att lagtinget har tagit sitt beslut och lagen har gått vidare.

    Jag tycker ändå att det är viktigt att från början få rätt person med inte bara formell kompetens utan också rätt kvalifikationer och erfarenhet. Därför har jag valt att komma till den här slutsatsen att tjänsten borde utannonseras på nytt och man borde söka efter ytterligare kandidater att välja bland. Jag ser hellre att man gör det än att man har en sådan säkerhetsventil som Ålands Framtid förespråkar.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Tack, fru talman! Risken med den åtgärd som ltl Danne Sundman förespråkar nu är att dagens sökande kan dra tillbaka sina ansökningar. Det finns ändå inte några garantier på att vi får bättre ansökningar än de som har sökt. Jag tycker att det skulle vara bra med en sådan säkerhetsåtgärd att man skulle ha haft den här prövotiden för den personen som man väljer idag. Vi har inte samma åsikt. Jag vidhåller att vi var inne på rätt.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Fru talman! Det är alltid bra med prövotid och tidsbundenhet. Det här är också en tidsbunden tjänst på sju år. I det här fallet har jag den klara uppfattningen att en prövotid är verkningslös. En revisor med prövningstid strider så mot principen om en oberoende myndighet, så därför var jag inte för det. Däremot har jag tagit det här på väldigt stort allvar. Sista steget i den här reformen att rekrytera en landskapsrevisor har för mig var väldigt viktigt. Jag har noggrant funderat på mitt ställningstagande som jag nu har kommit fram till. Det är ingenting som jag har gjort i all hast. Jag har länge sett framför mig vilken nytta vi kunde få av en sådan här myndighet och då behöver det finnas rätt erfarenhet på den här posten. Jag ser det som större sannolikt att då blir det så bra som jag har sett framför mig.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Vtm Roger Jansson

    Fru talman! Den nya revisionsmyndigheten ska inleda sitt arbete 1.7 det här året. Det är inte så långt kvar till dess och då är det 2013 års revision som ska hanteras. De tidigare valda revisorerna reviderar 2012 års verksamhet i landskapsförvaltningen.

    Kanslikommissionen har därför i god tid annonserat ut jobbet som chef för den här nya enheten. Som vi vet så blir det inledningsvis en myndighetsfunktion men kommer rätt snabbt, rimligen, att bli en två personers myndighet. Budgetmedel för detta finns upptaget i 2013 års budget. I kanslikommissionen sitter alla partier med utom Ålands Framtid. I rekryteringsprocessen, när vi kom fram till valet av revisor och vid intervjuer, har därför en representant för Ålands Framtid också kallats till kanslikommissionen.

    Ltl Danne Sundman från obunden samling har i ett tidigt skede föreslagit att tjänsten skulle utannonseras på nytt. Detta har inte i kanslikommissionen, och inte heller i den förstärkta kanslikommisskonen, vunnit något understöd. Alla andra har varit överens om att så ska vi inte göra. Vi har fyra personer som alla uppfyller de för tjänsten föreskrivna behörighetskraven som de står i vårt papper idag.

    Kanslikommissonen har därtill bedömt deras lämplighet och den kompetens de besitter för det här jobbet. Kanslikommisskonen har gjort naturligt erforderliga intervjuer och kommit till att det finns sökande som klarar av väl den ekonomiska revisionen och som klarar av väl effektivitetsrevisionen. De här argumenten som ltl Sundman framför i plenum och som är underlag för att ärendet skulle tas upp i ny behandling i kanslikommissionen har vi hört i kanslikommissionen, vi har tagit ställning och inte haft samma uppfattning.

    Effektiviteten i förvaltningen ansvarar förvaltningen för, också att den ekonomiska redovisningen är korrekt skött. Effektivitetsrevisionen och den ekonomiska revisionen kan ge råd i det sammanhanget till förvaltningen. Kanslikommissionen bedömer att den som utses till den här tjänsten kommer att klara av det. Det är ett missförstånd att tro att revisorn skulle ha någon funktion inom ramen för förvaltningarna och kunna styra förvaltningen till någon del. Det är i så fall ett missförstånd av den här lagstiftningen som vi har tagit.

    Jag hoppas att lagtinget i lugn och ro kan välja en revisor idag så att vi får igång den här myndigheten så fort som möjligt. Kompetens finns bland de sökande. Tack.

    Ltl Danne Sundman, replik

    Fru talman! Processen i kanslikommissionen var alldeles korrekt återgiven från vtm Jansson sida.

    Däremot har jag en lite annan uppfattning om vad lagen säger just om effektivitetsrevision och den rollen revisionen kommer att få i förvaltningen. Givetvis är det så att förändringar i förvaltningen, på basen av revisionsrapporter, alltid kommer att göras av förvaltningen eller myndigheterna själva. Men just att man mer fokuserat och djuplodande går in i verksamheterna och reviderar dem utgående ifrån effektivitets synvinkel, vilket man delvis har gjort tidigare men inte tillräckligt som jag anser, det gör att det ställer stora krav på tjänsteinnehavaren av landskapsrevisorstjänsten för att kunna bedöma var och hur det här bör göras. Jag tycker att man borde ha erfarenhet av tidigare sådant arbete, till och med lång erfarenhet av det, för att vi ska få så mycket ut av den här reformen som möjligt.

    Vtm Roger Jansson, replik

    Fru talman! Min personliga bedömning, och vad jag förstår kanslikommissionens bedömning, är att den kunskapen kommer att finnas i den här nya myndigheten i tillräcklig mån och omfattning. Det borde inte föreligga några problem till den delen.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Carita Nylund

    Tack, fru talman! Med hänvisning till vad jag anförde i min replik så vill jag understöda ltl Danne Sundmans förslag.

    Talmannen

    Talmannen konstaterar att en avvikelse från arbetsordningen fodrar enhällighet enligt 108 § i arbetsordningen. Kan lagtinget enhälligt besluta att en avvikelse från lagtingsordningen görs i enlighet med ltl Danne Sundmans förslag?

    (Från salen: nej)

    Talmannen konstaterar att enhällighet inte kan nås och att valet därför kommer att förrättas.

    Valet förrättas enligt arbetsordningens 89 § på så sätt att varje ledamot antecknar sin kandidat på en blank valsedel och den som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras vald. Uppnås inte en sådan röstövervikt förrättas ett nytt val mellan de två som vid den andra omröstningen har nått det högsta röstetalet. Vid denna omröstning förklaras den som har fått de flesta rösterna vald och om det uppkommer lika röstetal avgör lotten.

    Valsedlar finns utdelade på lagtingsledamöternas bord.  

    Jag uppmanar lagtingsledamöterna att tydligt anteckna namnet på sin kandidat på de utdelade valsedlarna, både förnamn och efternamn. Valsedlarna avlämnas efter upprop. Konstateras att valurnan är tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamoten John Hilander och lagtingsledamoten Torsten Sundblom att biträda vid rösträkningen.

    24 valsedlar är inlämnade.

    Rösträkningen har gett vid handen att 24 röster har avgetts för Dan Bergman.

    Då således Dan Bergman har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras han härmed vald till landskapsrevisor för en mandatperiod om sju år räknat från den 1 juli 2013.