Föredras

Val av landskapsrevisor V 25/2023-2024

  • Valet förrättas enligt landskapslagen om landskapsrevisionen. Om det finns fler än en sökande till tjänsten tillsätts den genom val som avses i 89 § arbetsordningen för Ålands lagting.

    Kanslikommissionen har i enlighet med 10 § landskapslagen om landskapsrevisionen lediganslagit tjänsten och avgett utlåtande om de sökande. Utlåtandet har sänts ut till lagtingsledamöterna. Av utlåtandet framgår att tjänsten sökts av ekonomie magister Kenneth Åkergård och ekonomie magister Jan Kullman och att båda sökanden uppfyller de för tjänsten föreskrivna behörighetskraven. Vid valet kan röster avges endast för dem som sökt tjänsten. Landskapsrevisorn tillsätts för en mandatperiod på sju år räknat från den 1 augusti 2024.

    Allmän diskussion är enligt arbetsordningens 86 § tillåten då en befattning som varit lediganslagen att sökas ska besättas. Begärs ordet? Ingen begär ordet.

    Valet förrättas enligt arbetsordningens 89 § på så sätt att varje ledamot antecknar sin kandidat på en blank valsedel och den som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras vald.

    Valsedlar finns utdelade på lagtingsledamöternas bord.

    Jag uppmanar lagtingsledamöterna att tydligt anteckna namnet på sin kandidat på de utdelade valsedlarna, både förnamn och efternamn. Valsedlarna avlämnas efter upprop. Konstateras att valurnan är tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamoten John Holmberg och lagtingsledamoten Annette Holmberg-Jansson att biträda vid rösträkningen.

    27 valsedlar är inlämnade.

    Rösträkningen har gett vid handen att 27 röster har avgetts för Kenneth Åkergård.

    Då således Kenneth Åkergård har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras han härmed vald till landskapsrevisor för en mandatperiod om sju år räknat från den 1 augusti 2024.