Föredras

  • Utdrag ur protokollet

    Med anledning av att vicelantrådet Roger Nordlund har frånträtt sitt uppdrag som ledamot i lagtinget förrättas val av en ny talman. Valet förrättas enligt arbetsordningens 89 §, som föreskriver att val av en enda person sker på så sätt att varje ledamot antecknar sin kandidat på en blank valsedel. Den som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna förklaras vald. Uppnås inte en sådan röstövervikt förrättas ett nytt val mellan de två som vid den andra omröstningen har fått det högsta röstetalet. Vid denna omröstning förklaras den som har fått de flesta rösterna vald och om det uppkommer lika röstetal avgör lotten.

    Nu förrättas valet av lagtingets talman. Valsedlar finns utdelade till alla lagtingsledamöter. Jag uppmanar ledamöterna att tydligt anteckna namnet på sin kandidat på valsedeln, både förnamn och efternamn.

    Valsedlarna avlämnas efter upprop. Konstateras att valurnan är tom.

    Upprop.

    Jag ber lagtingsledamöterna Sundback och Eklund att biträda vid rösträk­ningen.

    28 röstsedlar är inlämnade.

    Rösträkningen har visat att 26 röster har avgivits för lagtingsledamoten Britt Lundberg och två blanka röstsedlar har avgivits.

    Eftersom lagtingsledamoten Britt Lundberg har fått mer än hälften av de avgivna rösterna, förklaras hon härmed vald till lagtingets talman för återstoden av arbetsåret 2011-2012.

    Jag ber den nyvalda talmannen att avge sin försäkran.

    Talman Britt Lundberg

    Herr talman, bästa lagtingskollegor, kära åhörare! Jag, Britt Louise Lundberg, försäkrar att jag som talman efter all min förmåga ska upprätthålla den rätt, som enligt självstyrelselagen och grundlagen tillkommer Åland och dess befolkning.

    Första vicetalman Gunnar Jansson

    Mitt uppdrag som vicetalman vid detta plenum är härmed fullgjort. Jag ber den nyvalda talmannen motta talmansklubban och överta ledningen av förhandlingarna.

    Talman Britt Lundberg

    Jag ber att till lagtingskollegorna få framföra ett djupt tack, tack också till vicetalman Gunnar Jansson, för det förtroende som har visats mig.

    I mitt uppdrag som talman ska jag efter bästa förmåga leda lagtingsarbetet på ett rättvist och effektivt sätt. Jag hoppas att talmansuppdraget ska kunna ge mig möjlighet att tillsammans med Er, bästa lagtingskollegor, på olika sätt inspirera och att öka intresset för politik och för vårt parlament så att vi inför nästa period både höjer valdeltagandet och också får ett mer jämställt parlament.

    Jag ser fram emot ett gott samarbete. Än en gång tack för förtroendet!

    Ett meddelande om valet av talman kommer att sändas till landskapsregeringen och landshövdingen enligt arbetsordningens 10 §.