Budgetmotion 71/2021-2022

Stöd kommunernas socialvård genom KST

Lagtingsår: 2021-2022
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr   71/2021-2022

Lagtingsledamot

Datum

 

Nina Fellman m.fl.

2022-09-09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Stöd kommunernas socialvård genom KST

 

Landskapsregeringen föreslår i tilläggsbudget nr 3, med den summariska motiveringen att "kommunernas självfinansiering ökat", att 2 089 00 miljoner fördelas till kommunerna genom den kostnadsbaserade landskapsandelen för äldreomsorgen. Det är ett av många fördelningssätt, och slår alltid skevt om den används i syfte att rent allmänt öka finansieringen till kommunerna. Det finns ingen garanti att kommunerna väljer att använda pengarna till äldreomsorgen, och i det kommunala systemet finns ingen möjlighet att tilläggsbudgetera plötsligt ökade intäkter.

Förslaget har inte föregåtts av den utlovade strukturella analysen eller någon plan för hur landskapsregeringen avser gå vidare så att kommunerna långsiktigt kunde planera sin verksamhet.

Kommunernas socialtjänst däremot har både behov av finansiering till driften och till investeringar som förbättrar servicen till klienterna och minskar driftskostnaderna.

Vill man stöda kommunerna och samtidigt utveckla socialvården är det vägen att gå, att öka landskapsandelarna till Kommunernas socialtjänst.

 

 

FÖRSLAG

    

Moment: 41500 Kostnadsbaserade landskapsandelar och stöd inom socialvårdsområdet (s 7)

Ändring av anslag: Sänks med 2 089 000

Momentmotivering: Momentet utgår, och landskapsregeringen återkommer i kommande tilläggsbudget med ett förslag på motsvarande summa i landskapsandelar till Kommunernas socialtjänst.

 

 

Mariehamn den 9 september 2022

 

 

 

Nina Fellman

 

 

Jessy Eckerman

 

 

Camilla Gunell