Finans- och näringsutskottets betänkande 13/2022-2023

Tillhör ärendet: Ny blankettlag om gödselmedel
Lagtingsår: 2022-2023

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 13/2022-2023

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2023-04-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

Ny blankettlag om gödselmedel

·      Landskapsregeringens lagförslag LF 18/2022-2023

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Reservationer 2

Närvarande. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en landskapslag genom vilken rikets lag om gödselmedel, med vissa undantag, görs tillämplig på Åland. Avsikten är att den föreslagna nya blankettlagen ska ersätta den gällande landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om gödselfabrikat.

     Det huvudsakliga syftet med föreliggande lagförslag är att uppdatera den befintliga landskapslagstiftningen om gödselfabrikat så att den står i bättre överensstämmelse med såväl den nya rikslagstiftningen som det EU-rättsliga regelverket för gödselprodukter. För att uppnå detta syfte föreslås även vissa ändringar i landskapslagen om marknadskontrollen av vissa produkter.

     De föreslagna lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagförslagen antas.

 

Utskottets synpunkter

 

Lagen syftar till att höja säkerhetsnivån för gödselprodukter bland annat genom en harmonisering av gödselprodukterna så att de motsvarar EU:s kravstruktur och att tillsynsmyndigheterna ges bättre möjlighet att verka. Även om landskapsregeringen är tillsynsmyndighet ges nu även Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet befogenhet att i brådskande fall ge tillfälliga förbudsförelägganden gällande enskilda partier gödselprodukter.

     Utskottet konstaterar att uppgraderingen av lagstiftningen är en del av en modern näringspolitik som skapar ekonomisk och miljömässig hållbarhet för jordbruket.

     Utskottet har erfarit att landskapsregeringen i den förordning som reglerar gödselprodukter som innehåller fosfor för vissa grödor avser tillåta större fosforgivor än vad som tillåts i rikets motsvarande förordning (FFS 64/2023). Motiveringen till detta är det svalare klimatet på Åland under vårens såningsperiod och att vissa specialodlingsgrödor behöver en dos lättlösligt fosforgödsel i inledningen av växtsäsongen. Enligt Statistikcentralens temperaturstatistik för perioden 1991-2020 ligger Åland i medeltal 0,3 grader lägre i april, 1,6 grader lägre i maj och 1,4 grader lägre i juni om man jämför med Egentliga Finland (mätpunkt i Salo).

     Utskottet anser att även om det är motiverat ur produktionssynvinkel att tillåta högre fosforgivor, så kallade startgivor på våren, bör landskapsregeringen i kommande förordningar överväga att begränsa omfattningen av gödselgivorna inom vattenskyddsområden och andra känsliga vattendrag.

     Det är också utskottets mening att lagring och spridning av stallgödsel behöver både en striktare reglering och en tydligare tillsyn.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 27 mars 2023 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande i ärendet.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Fredrik Karlström, byråchefen Sölve Högman och lantbruksinspektören Tina Danielsson från näringsavdelningen, verkställande direktören Christian Nordas från Ålands Vatten Ab, miljöinspektören Ann-Sofi Holmström och myndighetsjuristen Robert Sundström från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet samt veterinären Maria Borgström och vattenbiologen Susanne Vävare från miljöbyrån.

 

Reservationer

 

Vice ordförande John Holmberg och ledamoten Nina Fellman har inlämnat varsin reservation.

 

Närvarande

 

I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Jörgen Pettersson, vice ordföranden John Holmberg, ledamöterna Nina Fellman, Lars Häggblom, Robert Mansén, Jörgen Strand och Stephan Toivonen.

    

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslagen.

 

 

__________________

 

 

Mariehamn den 11 april 2023

 

 

Ordförande

 

 

Jörgen Pettersson

 

 

Sekreterare

 

 

Sten Eriksson