Finans- och näringsutskottets betänkande 13/2024-2025

Lagtingsår: 2024-2025

Ladda ner Word-dokument

LSvapen

5x5px

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 13/2024-2025

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2025-03-04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

Förslag till första ändring av budgeten för år 2025

·      Landskapsregeringens budgetförslag nr 3/2024-2025

 

                                          

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Motioner 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ramanslaget för Ålands hälso- och sjukvårds utgifter för extern vård utanför Åland  1

Kapitalisering av Axferries 2

Ärendets behandling. 3

Höranden. 4

Närvarande. 4

Utskottets förslag. 4

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar ett förslag till en första ändring av budgeten för år 2025.

     I föreliggande förslag till ändring av budgeten föreslås att kostnaderna för extern vård utanför Åland flyttas till ett nytt moment under Ålands hälso- och sjukvård. Landskapsregeringen föreslår även att ett anslag om -4 825 000 euro tas upp för att kapitalisera Ålands Skärgårdstrafik Ab.

 

Motioner

 

I anslutning till budgetförslaget har ingen budgetmotion inlämnats.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att budgetförslaget godkänns.

 

 

 

Utskottets synpunkter

 


Ramanslaget för Ålands hälso- och sjukvårds utgifter för extern vård utanför Åland


Utskottet konstaterar att landskapsregeringen föreslår att extern vård inom ramen för Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) tas upp som ett moment med ett ramanslag som kan överskridas med högst tio procent av det budgeterade anslaget. Det budgeterade anslaget för extern vård år 2025 är -9 810 000 euro. Med ett ramanslag som tillåter en överskridning om tio procent innebär detta en eventuell ökning av kostnaderna om maximalt -981 000 euro. Detta kan resultera i att kostnaderna för extern vård totalt kan uppgå till -10 791 000 euro år 2025.

 

     Det eventuellt överskridna anslaget är en anslagskredit, vilket betyder att det överskridna beloppet reducerar följande finansårs tillgängliga medel motsvarande det överskridna beloppet, vilket stipuleras i Landskapslag (2012:69) om landskapets finansförvaltning, 10 §.

     Utskottet konstaterar att landskapsregeringen motiverar ramanslaget med att extern vård utanför Åland är svår att uppskatta, och kostnaderna kan öka kraftigt till följd av opåverkbara enskilda händelser. Utskottet har i sitt betänkande (FNU0420242025) uppmanat landskapsregeringen att hitta en annan mekanism för vård utanför Åland (i detta betänkande kallat extern vård) med motiveringen att kostnaderna för extern vård överskuggar de effektiviseringsåtgärder som ÅHS redan verkställer. Samtidigt betonade utskottet att ÅHS-styrelse bör ha ett uppföljningsansvar för den externa vården.

     Utskottet konstaterar att det finns en risk med att nyttja anslagskredit i och med att kostnader kan skjutas upp till nästa finansår där fortsatt osäkerhet vad beträffar extern vård kommer att råda. Detta kan föranleda en snöbollseffekt som resulterar i att anslagen som maximalt kan budgeteras för nästkommande år inte med rättvisa motsvarar de kostnader som kan förväntas, om inte grundbudgeten höjs i förhållande till föregående år. Tabellen nedan illustrerar hur budgeten för extern vård utanför Åland kan utvecklas fram till budgeten år 2026 om anslagskrediten nyttjas fullt ut.

 

 

Tabell över kostnadsutveckling för extern vård vid nyttjandet av anslagskredit

Budget för extern vård år 2025

Budget för extern vård 2025 med tio procent nyttjande av anslagskredit

Budget för extern vård 2026 om anslagskredit nyttjats fullt ut år 2025 och budgeten är den samma som år 2025

Budget för extern vård 2026 med nyttjande av tio procents anslagskredit om budgeten är den samma som år 2025 och anslagskredit nyttjats fullt ut år 2025

-         9 810 000

-         10 791 00

-         8 829 000

-        9 711 900

 

 

Utskottet konstaterar att extern vård är nödvändig för att vårda patienter när vården inte kan tillgodoses inom ÅHS regi. Utskottet erfar att planerad extern vård även kan vara mera kostnadseffektivt än om vården tillgodoses inom ÅHS regi. I och med den externa vårdens kostnadsmässiga oförutsägbarhet kan en rambudgetering med anslagskredit motiveras. Samtidigt betonar utskottet att möjligheten till nyttjande av anslagskredit innefattar ett risktagande som kan innebära en ohållbar budgetmässig utveckling för extern vård. Utskottet betonar att nyttjandet av anslagskredit bör ske med stor restriktivitet inom landskapsregeringens hela verksamhet, och att den externa vården kontinuerligt bör följas upp av ÅHS styrelse.

 

Kapitalisering av Axferries

 

Utskottet konstaterar att Axferries, vars registrerade namn är Ålands Skärgårdsrederi Ab, har etablerats gemensamt mellan Finlands skärgårdsrederi Ab (Finferries) och Ålands landskapsregering i november 2024.

     Axferries har vunnit en upphandling av skärgårdstrafik på Södra linjen, Föglö linjen, Åva-Osnäs linjen och Hummelvik-Torsholma linjen år 2025 – 2026 med option om ytterligare ett år (2027). I avtalet finns krav på att chartra landskapsregeringens färjor samt en köpeklausul som innebär att Axferries ska köpa och erlägga betalning för M/S Alfågeln, M/S Knipan, M/S Skarven, M/S Viggen och M/S Ådan. Enligt budgetförslaget uppgår försäljningspriset till 19,3 miljoner euro. För att Axferries ska kunna köpa samtliga fartyg har landskapsregeringen och Finferries tillsammans överenskommit om att erlägga 50 procent av förvärvsbeloppet för färjorna, 25 procent vardera. Utskottet erfar att resterande kapital för köp av fartygen ska finansieras genom lån som Axferries upptar. Utskottet erfar att kapitaliseringen sker till fonden för fritt eget kapital.  

     För landskapets del innebär detta att landskapsregeringen finansierar 25 procent av förvärvsbeloppet vilket utgör -4 825 000 euro. En intäkt för försäljningen att fartygen kommer att tillfalla landskapsregeringen om 19,3 miljoner euro, vilket inte upptas i detta budgetförslag. Utskottet konstaterar att intäkten av försäljningen samt kapitaliseringen av Axferries innebär att landskapets likviditet beräknas förbättras med 14 475 000 euro. Med beaktande av fartygens bokföringsvärde beräknas fartygsförsäljningen innebära en positiv resultatpåverkan om 11 miljoner euro. Utskottet önskar belysa att fartygsförsäljningen i det korta perspektivet innebär såväl en förbättring av resultat som likviditet. I det längre perspektivet är det dock skäl att påpeka att Axferries genom fartygsköpen belastas av avskrivningar samt finansieringskostnader vilka påförs kunden som i detta fall är landskapet Åland.

     Utskottet erfar att landskapsregeringen bedömt att finansiering om 4 825 000 euro inte behöver notifieras till EU-kommissionen. Landskapsregeringen har bedömt att Axferries inte ges en fördel i och med finansieringen, eftersom transaktionen sker på normala marknadsvillkor där en privat investerare av motsvarande storlek kunde ha agerat på samma sätt i motsvarande situation, även kallad Pari Passu principen. Utskottet erfar att denna bedömning grundar sig på artikel 107 i Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (2012/C 326/01) samt kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd (2016/C 262/01) avsnitt 4.2.

     Utskottet erfar att landskapsregeringen inte behöver ett separat godkännande av lagtinget för att överlåta berörda färjor till Axferries. 1 mom. 25 § i landskapslag (2012:69) om landskapets finansförvaltning stipulerar att aktier, andelsbevis eller värdepapper som förvärvats med stöd av lagtingets uttryckliga beslut inte får överlåtas utan lagtingets samtycke, om inte överlåtelsen ska anses vara av ringa betydelse.

     Utskottet konstaterar att överlåtelsen av berörda färjor är överlåtelse av lös egendom, men inte sådan överlåtelse av lös egendom som kräver lagtingets godkännande. Landskapsregeringen kan därav överlåta färjorna utifrån de överenskomna kravställningarna som finns i samband med upphandlingen av skärgårdstrafiken, samt den köpklausul som innebär en skyldighet för Axferries att senast sex månader efter att trafikuppdraget påbörjats köpa och erlägga betalning för M/S Ådan, M/S Skarven, M/S Alfågeln, M/S Viggen och M/S Knipan.

     Utskottet anser att det kan förväntas att delar av de uppgifter som finns inom landskapsregeringens regi kommer att handhas av Axferries. I syfte att undvika parallella system och suboptimeringar, samt för att uppnå en kostnadseffektiv helhet önskar utskottet att landskapsregeringen balanserar infrastukturavdelningens personalresurser och uppgifter i samband med att Axferries bildats och påbörjat sin verksamhet.

 

 

 

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 29 januari 2025 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande över förslaget till första ändring av budgeten för år 2025.

 

Höranden

 

Utskottet har i ärendet hört finansministern Mats Perämaa, infrastrukturministern Camilla Gunell, social- och hälsovårdsministern Arsim Zekaj, finanschefen Conny Nyholm, budgetplaneraren Robert Lindholm, avdelningschefen Fredrik Pettersson, byråchefen Runa Tufvesson, styrelseordföranden för Ålands skärgårdstrafik Ab Håkan Fagerström, avdelningschefen Otto Ilmonen, hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen, ekonomichefen Ulrika Österlund och chefläkaren Jun Nagamori.

 

Närvarande

 

I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden John Holmberg, viceordföranden Nina Fellman, ledamöterna Anders Ekström, Jörgen Gustafsson, Roger Höglund, Andreas Kanborg och Wille Valve.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

-        att lagtinget antar landskapsregeringens förslag till första ändring av budgeten för år 2025 samt,

 

-        att lagtinget beslutar att den första ändringen av Ålands budget för 2025 ska tillämpas omedelbart i den lydelse det har i lagtingets beslut.

 

__________________

 

 

 

Mariehamn den 4 mars 2025

 

 

 

Ordförande                           John Holmberg

 

 

 

Sekreterare                           Benjamin Sidorov