Finans- och näringsutskottets betänkande 23/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 23/2012-2013

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2013-11-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

Landskapsrevisorernas och landskapsregeringens berättelser för år 2012

·       Landskapsrevisorernas berättelse nr 1/2012-2013

·       Landskapsregeringens berättelse nr 1/2012-2013

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Allmän motivering. 1

Detaljmotivering. 2

Kansliavdelningens förvaltningsområde. 2

Social- och miljöavdelningens förvaltningsområde. 2

Näringsavdelningens förvaltningsområde. 3

Trafikavdelningens förvaltningsområde. 3

Ärendets behandling. 4

Utskottets förslag. 4

 

Sammanfattning

 

Landskapsrevisorerna har till lagtinget överlämnat den i 12 § landskapslagen om landskapsrevisionen föreskrivna revisionsberättelsen. Landskapsregeringen har därtill överlämnat den i 25 § landskapslagen om Ålands landskapsregering förutsatta berättelsen till lagtinget.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet har behandlat landskapsrevisorernas och landskapsregeringens berättelser för år 2012 och avger i detta betänkande sina synpunkter över desamma. Utskottet föreslår vidare att betänkandet bringas till landskapsregeringens kännedom.

 

Utskottets synpunkter

 

Allmän motivering

 

Den första revisionsberättelsen i självstyrelsens historia överlämnades till landstinget den 7 december 1923 och gällde räkenskaperna för år 1922. Denna behandlades i det dåvarande finans- och ekonomiutskottet den 11 december 1923. Därefter har revisionen genomgått flera reformer. Framöver kommer lagtinget att behandla berättelser från den nya revisionsmyndigheten som inrättats som en lagtinget underställd myndighet.

     Landskapets myndigheter behöver sänka sina kostnader enligt utskottets uppfattning och befintliga anslag måste användas så effektivt som möjligt. Det är viktigt att landskapets myndigheter gemensamt gör upphandlingar av tjänster, förbrukningsmaterial m.m. i syfte att ytterligare försöka minska kostnaderna.

     De ekonomiska rapporteringsystemen behöver dessutom utvecklas och förbättras. Utskottet konstaterar att landskapsregeringen bör arbeta vidare med att utveckla nyckeltal som beskriver landskapets ekonomiska situation.

 

Detaljmotivering

 

Kansliavdelningens förvaltningsområde

 

Hembygdsrättsregistret

Landskapsrevisorerna konstaterar att rutinerna kring skötseln av hembygdsrättsregistret bör ses över. Det bör bl.a. införas årliga kontrollrutiner för att säkerställa att de uppgifter som förts in är korrekta. Vidare anser landskapsrevisorerna att en genomgång av hela registret bör övervägas. Slutligen anser revisorerna att personer som förlorar sin hembygdsrätt bör meddelas i samband med att de avförs från hembygdsrättsregistret.

     Utskottet har erfarit att landskapsregeringen bereder ett lagförslag gällande bl.a. hembygdsrättsregistret i syfte att säkerställa hur det ska administreras. Avsikten är att lagförslaget ska tillställas lagtinget i november och att personer som förlorar sin hembygdsrätt i framtiden kommer att meddelas i samband med att de riskerar avföras från hembygdsrättsregistret.

 

Landskapets fastigheter

 

Landskapsrevisorerna föreslår att landskapsregeringen ser över beståndet av upphyrda lokaler och överväger åtgärder för att minska hyreskostnaderna. I de fall där en hyreslokal anses vara det bästa tillgängliga alternativet för en enhet så vill revisorerna understryka vikten av att upphandlingen görs på ett sådant sätt att konkurrens är möjlig och att landskapets intressen tillgodoses på bästa sätt.

     Utskottet delar revisorernas uppfattning och betonar vikten av att landskapsregeringen och dess underlydande myndigheter i första hand ska använda landskapets egna fastigheter. Om upphyrning ändå ska göras bör detta ske med god framförhållning och med konkurrensutsättning. Utskottet har erfarit att ett fastighetsverk sannolikt kommer att bildas inom en snar framtid och att detta kommer att beskrivas närmare i budgetförslaget för år 2014. Utskottet har vidare erfarit att det förs en kontinuerlig dialog om vilka fastigheter som landskapsregeringen inte anser sig behöva äga och därmed kan sälja. Bland dessa återfinns bl.a. fastigheten med den tidigare naturbruksskolans lokaler.

     Med beaktande av kostnader för underhåll delar utskottet synen att sådana fastigheter som kan avyttras kommer att säljas. De fastigheter som behålls i landskapets ägo måste erhålla ett kontinuerligt budgeterat underhåll. Ett fastighetsverk som har att koncentrera sig på landskapets fastigheter kan sannolikt lägga fokus på underhållet.

 

Ålands polismyndighet

 

Landskapsrevisorerna anser att beslutet att stänga polisens kontor i Godby borde ha åtföljts av ett förslag till ändring av bestämmelsen om att det ska finnas en polisenhet på landsbygden.   

     Utskottet konstaterar att det i 1 § 2 mom. LL om Ålands polismyndighet  framgår att för verksamheten finns tre enheter, en i Mariehamn, en på landsbygden samt en i skärgården. Utskottet överlåter till landskapsregeringen att utgående från detta analysera och bedöma revisorernas ställningstagande.

 

Social- och miljöavdelningens förvaltningsområde

 

Landskapsrevisorerna konstaterar att det inom ÅHS finns ca 200 personer av de ordinarie anställda vars lön överskrider löneintervallets övre gräns i kollektivavtalet. I några fall är överskridningen större än 10 procent. Dessa löner ska med stöd av 5 § landskapslagen om tjänstekollektivavtal (1978:22) godkännas av landskapsregeringen. Något sådant godkännande har inte inhämtats. Revisorerna förutsätter att rutiner för detta införs omgående.

     Revisorerna konstaterar vidare att det finns ett relativt stort antal personer som har rätt att anställa personal och att fatta beslut om avlöning. Eftersom det handlar om många anställningar per år och då lönerna utgör en mycket stor del av verksamhetens kostnader finns det anledning att rutinmässigt och noggrant kontrollera alla lönebeslut för att säkerställa att dessa följer antagna principer och gällande tjänstekollektivavtal. Då beslutanderätten är fördelad på många i personalen finns det annars risk för att felaktiga beslut inte upptäcks. Revisorerna har erfarit att lönejusteringar inom 10 procent över intervallgränsen ska godkännas av respektive ledningsgruppsmedlem, men att skriftligt godkännande inte har krävts. Det har framkommit att kravet på godkännande tolkats strängt inom vårdsektorn. Vårdchefen har antagit tydliga principer för hur lönesättningen ska kontrolleras, bl.a. beträffande skriftligt godkännande. Revisorerna understryker vikten av att allmänna principer för kontroller av anställningsbeslut och lönesättning antas så snart som möjligt inom ÅHS och att dessa framöver tillämpas på samma sätt inom hela organisationen.

     Utskottet konstaterar att detta i första hand är en fråga för ÅHS ledning och utskottet har erfarit att ledningen vid ÅHS börjat få ordning på lönesättningen. Utskottet betonar ändå vikten av att antalet lönesättare ses över och att lönerna sätts på ett rättvist och systematiserat sätt.

 

Näringsavdelningens förvaltningsområde

 

Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet

 

Landskapsrevisorerna konstaterar att det var nödvändigt att hitta nya lokaler till Ams på grund av att den tidigare hyresvärden hade sagt upp hyreskontraktet. Enligt byggnadsbyrån fanns det ett begränsat utbud av hyreslokaler som passade för Ams verksamhet. Flytten har lett till en kännbar förhöjning av driftskostnaderna. Revisorerna finner samtidigt att lokaliseringen av Ams fortsättningsvis inte är löst på lång sikt. Den avtalade hyrestiden är kort. Då det är känt att de framtida planerna för de nuvarande lokalerna är oklara anser revisorerna att en mer långsiktig lösning borde ha sökts. Mot den här bakgrunden är ombyggnadskostnaderna anmärkningsvärt höga. Den nya hyran är hög, särskilt med tanke på att hyrestagaren har bekostat ombyggnaden av lokalerna.

     Utskottet delar revisorernas synpunkter och hänvisar till sina skrivningar under rubriken ”Landskapets fastigheter” ovan.

 

Trafikavdelningens förvaltningsområde

 

Inkomster från landskapsfärjorna år 2010-2012

 

Landskapsrevisorerna konstaterar att kontrollen av hanteringen av kontanter är bristfällig. Det saknas framför allt en koppling mellan fordonsstatistiken och den ekonomiska kontrollen. Revisorerna föreslår att det införs ett automatiserat system så att statistiken blir tillförlitlig och att alla resenärer debiteras för resan. Revisorerna föreslår dessutom att landskapsregeringen överväger införandet av en bokningsavgift som uppbärs i samband med att resan bokas.

     Utskottet finner det angeläget att kontrollen av kontanterna skärps och att resandestatistik uppgörs tillförlitligt. Utskottet har erfarit att landskapsregeringen avser att återkomma i budget gällande ett för hela Åland kompatibelt boknings- och biljettsystem.

 

Granskning av landskapets verkstad

 

Landskapsrevisorerna konstaterar att det har saknats medel för löpande underhåll av verkstadshallen och att den därför inte är i bra skick. Därtill kommer det inom en snar framtid att uppkomma betydande kostnader för sanering på tomten. Denna investering kommer inte att rymmas inom den ordinarie budgeten. Revisorerna anser att landskapsregeringen bör se till att medel budgeteras för dessa kostnader. Eftersom en utebliven sanering har miljömässiga konsekvenser som kan vara svåra att bedöma är det angeläget att åtgärder vidtas så snart som möjligt.   

 Utskottet delar revisorernas synpunkter och hänvisar till sina skrivningar under rubriken ”Landskapets fastigheter” ovan.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 11 september 2013 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande över landskapsrevisorernas och landskapsregeringens berättelser för år 2012.

     Utskottet har i ärendet hört vicelantrådet Roger Nordlund, ministern Gun-Mari Lindholm, ministern Veronica Thörnroos, förvaltnings- och utvecklingschefen Dan E Eriksson, överinspektören Göran Frantzén, landskapsrevisorernas ordf. Sven-Anders Danielsson och avtalschefen Tiina Robertsson.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Jörgen Pettersson, viceordföranden Mika Nordberg samt ledamöterna Tony Asumaa, Karl-Johan Fogelström och ersättaren Roger Jansson.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget bringar betänkandet till landskapsregeringens kännedom.

 

 

__________________

 

 

Mariehamn den 1 november 2013

 

 

Ordförande

 

 

Jörgen Pettersson

 

 

Sekreterare

 

 

Niclas Slotte