Finansmotion 32/2002-2003

Lagtingsår: 2002-2003
Typ av dokument: Finansmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

FINANSMOTION nr 32/2002-2003

Lagtingsledamot

Datum

 

Gun-Mari Lindholm

2002-11-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Upptagande av anslag under ett nytt moment 45.10.60 Ålands drogmissbruksbekämpningsfond med ett anslag om 200.000 euro

 

 

Rapporterna om narkotikabeslag och –missbruk haglar allt tätare i massmedia. För att samla alla goda krafter och ge energi till verkliga krafttag föreslås att en fond grundas. Fondens namn skall vara ”Ålands antidrogfond”. Fondens samlade grepp och insatser skall göra det möjligt att stoppa utvecklingen innan tyngre droger får större fotfäste i det åländska samhälle.

 

Ett anslag om 200.000 euro föreslås upptas i landskapets budget 2003. Av pengarna bildas en fond. Privatpersoner, organisationer och företag kan också fortlöpande bidra till fonden. Fondens ekonomi förvaltas på vederbörligt sätt och dess avkastning används för att bekämpa tyngre droger på Åland. I fondens styrelse ingår anti-drog organisationer och den samlade expertis som finns på Åland i dessa frågor samt ev. representanter för instiftarna. Fonden blir således en central och samordnande takorganisation i nätverksform för myndigheter, näringsliv, organisationer och privatpersoner som jobbar mot narkotikan på Åland. Fonden arbetar målmedvetet med konkreta åtgärder och med en tydlig vision:

 

”Målet är att Åland åter ska bli och sedan förbli ett narkotikafritt samhälle. Ålänningar, åländska företag och organisationer och det åländska samhället skall visa en tydlig nolltolerans mot narkotika”

 

Fonden arbetar utgående från ett tio-punktersprogram som bl.a. kan innehålla följande:

 

·         Införskaffande av tillräckligt många ”knarkhundar” så att varje passagerare som anlöper Åland kan kontrolleras. Anskaffning av ”skeppsknarkhundar” för ombordspaning i samarbete med rederierna.

 

·         Stöd för polisen i dess arbete, t.ex. extern utredningshjälp, ”infiltratörer”, kompetensutveckling och kunskapsutbyte för poliskåren.

 

·         Fortlöpande penningsumma som belöning för tips som leder till att langare eller missbrukare grips

 

·         Instiftande av ett årligt pris/utmärkelse; ”årets anti-drogarbetare/organisation” för den eller de personer/organisationer som under året gjort stora insatser i drogbekämpande.

 

·         Instiftande av en drogfrihetens dag el. vecka som uppmärksammas med årligen återkommande evenemang. 

 

·         Samordning av olika anti-drog organisationers projekt för att erhålla största möjliga nytta.

 

·         En informationsstrategi tas fram av fonden för att säkerställa att medborgare, i första hand ungdomar, får korrekt och adekvat information om droger. Skolornas roll i informerandet klarläggs och droginformation lyfts fram på skolschemat.

 

·         Nätplats på internet med all tillgänglig information om droger, kontaktuppgifter till myndigheter, debatt och diskussion m.m.

 

·         Stöd, vård och rehabilitering av missbrukare lokalt på Åland.

 

Det finns engagemang och kunskap i det åländska samhället för att stoppa narkotikans framfart. Det är en stor utmaning att i ett allt mer drogliberalt Europa stå emot en kulturell integrering avseende bruk av tyngre droger men Åland har chansen och den bör tas innan det är för sent. Verbalt har många insatser gjorts – nu är det dags för konkret handling. Det är lagtingets, representanter för Ålands folk, uppgift att tillse detta.

 

Med hänvisning till det ovan anförda föreslås

 

 

att ett nytt moment 45.10.60 inrättas under vilket ett anslag om 200.000 euro upptas som grundplåt för grundandet av Ålands antidrogfond.

 

 

Mariehamn den 15 november 2002

 

 

 

Gun-Mari Lindholm

 

 

Bert Häggblom

Danne Sundman

 

 

Olof Salmén