Framställning 9/2002-2003 (parallelltext)

Lagtingsår: 2002-2003
Typ av dokument: Parallelltexter

Ladda ner Word-dokument

Ålands landskapsstyrelse

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2002-12-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsstyrelsens framställning

Ändrad lagstiftning om jakt på älg

·       Landskapsstyrelsens framställning nr 9/2002-2003

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av jaktlagen för landskapet Åland. 1

 

 

1

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av jaktlagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 33 § 1 mom., 33b § och 33c § 1 mom. jaktlagen för landskapet Åland (31/1985) av den 5 juli 1985 sådana de lyder i landskapslagen den 24 april 1997 om ändring av jaktlagen för landskapet Åland (41/1997) samt

     fogas till lagens 33a § ett nytt 3 mom., varvid nuvarande 3 mom. blir 4 mom., till 33 b § nya 3 mom. och 4 mom. samt till lagens 58 § nya 4 och 5 mom. som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

33 §

        Vid jakt på älg skall en jaktvårdsförenings verksamhetsområde utgöra ett älgvårdsområde. Inom ett älg­vårdsområde kan finnas ett eller flera jaktsrättsområden. Ett jaktsrättsområde skall vara minst 2000 hektar.

 

 

 

33 §

     Vid jakt på älg skall en jaktvårdsförenings verksamhetsområde utgöra ett älgvårdsområde. Inom ett älgvårdsområde kan finnas ett eller flera jakträttsområden. Ett jaktsrättsområde skall vara minst 2 000 hektar. Saltsjön är inte en del av ett jakträttsområde. Sötvattensytor räknas till ett jakträttsområde men kan högst bestämmas utgöra 1 procent av ett jakträttsområdes totala areal.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

33a §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Nytt 3 mom. varvid nuvarande 3 mom. blir 4 mom.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

     Om det inom ett älgvårdsområde inte finns något jakträttsområde som uppgår till 2000 hektar kan landskapsstyrelsen bevilja älgvårdsområdet en tillstånds­kvot för jakt på älg på högst ett sam­manhängande område som är väl lämpat för älgjakt och som uppgår till minst 500 hektar.

 

 

 

33a §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Jaktvårdsföreningens styrelse skall fördela tillstånden till jakt på älg mellan jakträttsområdena och de områden som avses i 33 b § 4 och 5 mom. på ett sådant sätt att jaktutövarnas intressen såväl som principerna för älgstammens vård och utveckling tillgodoses på bästa sätt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

33 b §

      Jaktledaren för varje enskilt jakträttsområde eller område som avses i 33a § 3 mom. skall årligen senast den 1 juni ansöka hos jaktvårdsföreningens styrelse om tillstånd till jakt på älg. Jaktvårdsföreningens styrelse beviljar jakträttsområdet tillstånd att fälla älg inom ramarna för älgvårdsområdets tillståndskvot.

 

 

      På ett sammanhängande område som inte uppgår till 2000 hektar kan jaktvårds­föreningens styrelse bevilja en sökande tillstånd att fälla en älg om området är väl lämpat för älgjakt och uppgår till minst 500 hektar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33 b §

      En jaktledare för ett jakträttsområde eller för ett område som är väl lämpat för älgjakt och sammanlagt omfattar minst 500 hektar men inte uppgår till 2 000 hektar skall årligen senast den 1 juni ansöka hos jaktvårdsföreningens styrelse om tillstånd till jakt på älg. Jaktvårdsföreningens styrelse beviljar jakträttsområdet tillstånd att fälla älg inom ramarna för älgvårdsområdets tillståndskvot.

     Jakt på områden som omfattar minst 500 hektar men inte uppgår till 2 000 hektar skall genomföras på markområden som är väl lämpade för jakt och som sammanhängande uppgår till minst 150 hektar. En jaktvårdsförening kan dessutom bevilja tillstånd till jakt på älg inom ett område som sammanhängande är mindre än 150 hektar om området utgörs av en hel holme och är väl lämpat för jakt på älg. Markområdena skall vara belägna inom ett och samma älgvårdsområde.

     En jaktvårdsförening skall fördela tillstånd att fälla älg med iakttagande av den försiktighet som fordras för att trygga en livskraftig älgstam inom älgvårdsområdet samt de viltvårdsmässiga fördelarna av att jakt utövas inom jakträttsområden. Vid prövning av det antal älgar som får fällas inom ett markområde som inte utgör ett jakträttsområde som avses i 33 § skall markområdets storlek och andel av älgvårdsområdet beaktas. Inom ett sådant område kan en mindre andel beviljas än om området ingått i ett jakträttsområde.

 

 

 

 

 

 

33c §

     I jaktvårdsföreningens styrelses beslut i ett älgjaktsärende får ändring sökas hos landskapsstyrelsen genom besvär. Ändring får endast sökas innan jakten inleds av jaktledaren för det område beslutet avser. Landskapsstyrelsen kan i samband med behandlingen av besvär bevilja tillstånd i enlighet med 33b §.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

58 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Nytt 4 mom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Nytt 5 mom.

 

 

 

58 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     En jaktvårdsförening kan vid föreningsmöte besluta att föreningen inte skall ha den beslutanderätt som föreningen ges i 33a - 33c §§ denna lag, med början från och med den följande treårsperiod som avses i 33a § 2 mom. Landskapsstyrelsen kan därefter fastställa att beslutanderätten överförs till landskapsstyrelsen från och med närmast följande treårsperiod som börjar tre månader efter att ett skriftligt meddelande om överförande av beslutanderätten kommit landskapsstyrelsen till handa.

     Om en jaktvårdsförening har överfört en beslutanderätt som avses i 4 mom. till landskapsstyrelsen och därefter vill återta den kan beslut om detta tas vid ett föreningsmöte. Landskapsstyrelsen kan därefter fastställa att beslutanderätten återförs till jaktvårdsföreningen från och med närmast följande i 33a § 2 mom. avsedda treårsperiod som börjar tre månader efter att ett skriftligt meddelande om återtagande av beslutanderätten kommit landskapsstyrelsen till handa.