Hemställningsmotion 17/2008-2009

Tillhör ärendet: Certifiering av brunnsborrare
Lagtingsår: 2008-2009
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 17/2008-2009

Lagtingsledamot

Datum

 

Harry Jansson m.fl.

2009-03-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Certifiering av brunnsborrare

 

Det åländska klimatet med varma somrar och kalla vintrar passar bra för uttag och lagring av energi ur jord- och bergvärme. Intresset för värmepumpsanläggningar med geoenergi som den förnyelsebara energikällan har ökat markant bland de åländska hushållen till följd av behovet av att minska på koldioxidutsläppen från oljepannor. T.ex. bergvärmen ger en värmefaktor på ca 3-4, dvs. en del el för att driva anläggningen ger tre till fyra delar värme tillbaka. Energibesparingen överstiger enligt fackexpertisen långt över 50 procent.

     Marknaden för borrning av s.k. energibrunnar för bergvärme har ökat mycket snabbt de senaste åren. Det finns därmed en risk för att lycksökare och mindre seriösa entreprenörer och installatörer dras till den ökande marknaden. Detta skulle i sin tur kunna medföra att konkurrens börjar ske med priset på anläggningen och inte dess kvalitet och fackmannamässiga utförande. En bristfälligt utförd borrning eller installation kan leda till skador på fastigheter, att utlovade energibesparingar uteblir eller i värsta fall innebära betydande miljöproblem i form av skador på grundvattnet och vattentäkter.

     Landskapsregeringen har vidtagit åtgärder (LF 130/2008) för att skydda grundvattnet men utan att samtidigt ställa några som helst krav på kompetens eller erfarenhet av de entreprenörer som utför borrningen. I Sverige utförs i regel borrningen av certifierad brunnsborrare och beställaren samt tillståndsgivaren har en garanti för att brunnsborraren har den erfarenhet och den kunskap som krävs för ett fackmannamässigt väl utfört arbete. Bland villkoren kan nämnas minst tre års erfarenhet av brunnsborrning, godkänt svetsprov och inte minst krav om att företaget där den certifierade brunnsborraren arbetar har en ansvars- och miljöförsäkring på minst fem miljoner kronor.

     Vi undertecknade anser att behovet av att skydda såväl miljön som fastighetsägare förutsätter ett införande av krav på någon form av behörighetsbevis även för de företag som borrar i mark och berg på Åland. I och med att de åländska miljöreglerna till stora delar baserar sig på motsvarande regelverk i Sverige, kan den svenska certifieringen i SITAC:s regi läggas till grund för rätten att få utföra borruppdrag även på Åland.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att Lagtinget hemställer hos landskapsregeringen om att krav på utförd certifiering som villkor för rätten att utföra borrning av vatten- och energibrunnar införs i brådskande ordning.

 

 

Mariehamn den 18 mars 2009

 

 

Harry Jansson

 

 

Anders Eriksson