Hemställningsmotion 28/2003-2004

Lagtingsår: 2003-2004
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 28/2003-2004

Lagtingsledamot

Datum

 

Anders Eriksson

2004-03-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Utredning av Ålands folkrättsliga status

 

 

Ålands folkrättsliga status, innefattande såväl demilitarisering/neutralisering som s.k. territoriell autonomi för befolkningen, är en unik konstruktion i dagens värld. Trots denna starka ställning i folkrätten kräver en bibehållen särställning en ständig vaksamhet från åländska politikers och tjänstemäns sida.

     Landskapsstyrelsens meddelande nr 3/2003-2004 rörande EU:s nya konstitution tyder dock på att det finns brister i nämnda vaksamhet. I meddelandet låter nämligen landskapsstyrelsen förstå att det s.k. Ålandsprotokollet inte kan kvarstå utan att den s.k. preambel som inleder protokollet skall slopas och ersättas med en deklaration.

     Företrädare för landskapsstyrelsemajoriteten har sedermera markerat en helt annan hållning i debatten och betonat att Ålandsprotokollet inte får rubbas. Denna något försenade insikt påkallar utan tvekan behovet av att åter med hjälp av sakkunniga och oberoende forskare klarlägga Ålands ställning, denna gång främst utgående från EU:s nya grundfördrag och den pågående fördjupningen av unionen.

     Denna utredning borde även utsträckas till att omfatta en analys av hur de moderna människorättskonventionerna, t.ex. ramkonventionen för skydd av nationella minoriteter, på sikt kommer att påverka den åländska självstyrelsen. Professor Lauri Hannikainen anser nämligen i sin senaste publikation om Åland att människorättskonventionerna har företräde fram om åländsk lagstiftning även i de fall lagtinget agerar med stöd av Ålandsöverenskommelsen från 1921 och den internationella sedvanerätt som självstyrelsen vilar på. Hannikainen anser det dessutom sannolikt att internationella övervakningsorgan kommer att ta upp Åland till särskild granskning.

     När som helst kan det inom ovan nämnda  juridiska områden komma förslag, krav e.t.c. som gör att Åland snabbt tvingas ta ställning till hur man skall agera. Det vore därför oerhört viktigt att på förhand med hjälp av expertis ringa in svagheterna och utforma en strategi för hur självstyrelsen skall försvaras och hur politikerna skall gå tillväga.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag/vi

 

att Lagtinget hos landskapsstyrelsen hemställer om att landskapsstyrelsen får i uppdra att låta utreda hur Ålands folkrättsliga ställning påverkas, dels till följd av EU:s nya grundfördrag och dels till följd av att Finland gett sitt bifall till internationella människorättskonventioner utan att undantag samtidigt gjorts för Åland.

 

 

Mariehamn den 11 mars 2004

 

 

Anders Eriksson

 

 

Brage Eklund