Hemställningsmotion 3/2010-2011

Lagtingsår: 2010-2011
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 03/2010-2011

Lagtingsledamot

Datum

 

Anders Eriksson

2011-03-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Underlätta nyanställningar för särskilt utsatta grupper

 

 

Många personer med funktionshinder skulle vilja arbeta, men både attityderna i samhället och de personliga egenskaperna försvårar möjligheterna. Människor med funktionshinder orkar själva inte alltid tro på sina egna möjligheter att få ett arbete. En tredjedel av personer med funktionshinder har en utmärkt eller god arbetsförmåga. Nära hälften skulle både vilja och klara av att arbeta.

 

Den som är ung och arbetslös i dag löper stor risk att vara marginaliserad även i framtiden enligt Anna Angelin, forskare vid Lunds universitet. En person som är marginaliserad, det vill säga mer eller mindre utestängd från samhället, i 20-årsåldern löper 6-7 gånger större risk att vara det även senare i livet, jämfört med en jämnårig arbetare. De unga vuxna som marginaliserats har sämre hälsa, sämre ekonomi och lägre utbildning.

 

Annica Åhs vid Uppsala Universitet har i sin avhandling i socalmedicin med titeln: "Health and Health Care Utilization among the Unemployed" kommit fram till att "Personer utan arbete upplever sig ha sämre hälsa än andra i samma ålder och har också större risk för depression, mental och fysisk utmattning och för tidig död".

 

Samtidigt kan man konstatera att de nordiska arbetskraftskostnaderna är betydligt högre än i många andra EU-länder, vilket leder till en svag sysselsättningsökning genom konkurrensen med länder med lägre arbetskraftskostnader. En hög arbetskraftskostnad sänker anställningsbenägenheten i företag som egentligen har jobb för fler än de anser sig ha råd att anställa. Samtidigt kan en nyanställning i sig höja produktiviteten i företaget så mycket att den så småningom täcker nyanställningen ekonomiskt.

 

Utbildningar och anställningsstöd har en positiv inverkan på tillväxten av nya jobb i den privata sektorn enligt rapporten "Limited effectiveness of active labour market programmes on public job creation in Europe" från Eurofound, EU:s Dublinbaserade arbetsmarknadsinstitut.

 

Att skapa nya jobb för framför allt ung- och långtidsarbetslösa samt arbetslösa med funktionshinder är alltså en mycket viktig samhällsinvestering som alla parter tjänar på. En stödåtgärd som skulle ha stor effekt är om samhället under ett år betalar arbetsgivaravgifterna för nyanställning av ung- och långtidsarbetslösa samt arbetslösa med funktionshinder. Kriterier för att erhålla stödet kan vara att anställningen sker enligt normala anställningsrutiner, att ett skriftligt avtal upprättas, att arbetsförhållandet skall vara tidsbundet och pågå oavbrutet minst ett år, att arbetsgivare inte kan få nytt stöd genom att byta ut en redan stödanställd arbetstagare.

 

 

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag

 

att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att en utredning där landskapet undersöker möjligheterna av att införa en förstärkt arbetsmarknadsåtgärd nästa budgetår genom att betala arbetsgivaravgifterna för nyanställning av ung- och långtidsarbetslösa samt arbetslösa med funktionshinder under ett år.

.

 

 

Mariehamn den 8 mars 2011

 

 

Anders Eriksson