Hemställningsmotion 31/2008-2009

Tillhör ärendet: Sverige-Åland kommitté
Lagtingsår: 2008-2009
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 31/2008-2009

Lagtingsledamot

Datum

 

Barbro Sundback m.fl.

2009-03-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Sverige-Åland kommitté

 

 

Regionaliseringen inom den Europeiska unionen förstärker integrationen i gränsområdena mellan olika medlemsländer. I Norden ökar arbetskraftens rörlighet i områden som Schleswig-Holstein, Öresundsregionen, Tornedalen, mellan olika regioner i Norge och Sverige, Finland och Estland m.fl. Åland är också exempel på en region med kraftig pendling. Utflaggningen av åländska passagerarfartyg ökar antalet pendlare (1500 till 2000).

     Inom utbildningen är integrationen av åländska studeranden stor. Antalet åländska studerande i Sverige närmar sig 1000. Inflyttningen av arbetskraft från Sverige till Åland är kontinuerlig. Likaså återflyttar ålänningar som pensionärer och svenska pensionärer tillkommer. Denna befolkningsrörelse mellan två olika länder är inte oproblematisk på individnivå. De sociala skyddssystemen, skiljer sig åt, likaså beskattningssystemen och pensionssystemen samt givetvis utbildningssystemen.

     Liknande problematik möter människorna också i andra regioner mellan två grannländer. För att underlätta rörligheten har man grundat informationskontor och tagit fram relevant information. I Öresundsregionen har man sedan 1993 ett gemensamt  politiskt organ på hög nivå som arbetar med att avlägsna gränshinder  och främja utvecklingen i regionen. Öresundskommittén kunde tjäna som modell för en särskild Sverige-Åland kommitté som skulle ha som uppgift att underlätta rörligheten för olika grupper inom regionen.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att Lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att en särskild Sverige-Åland kommitté skapas i syfte att på hög politisk nivå kontinuerligt diskutera hur gränshinder mellan Åland och Sverige kan undanröjas och hur den kulturella, sociala och ekonomiska integrationen kan förstärkas.

 

 

Mariehamn den 16 mars 2009

 

 

Barbro Sundback                 

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Camilla Gunell