Hemställningsmotion 37/2006-2007

Tillhör ärendet: Företagsamhet år 2008
Lagtingsår: 2006-2007
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 37/2006-2007

Lagtingsledamot

Datum

 

Mats Perämaa m.fl.

2007-03-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Företagsamhet år 2008

 

 

Företagsamhet och företagandet har historiskt sett varit ett varumärke för Åland och ålänningarna. För att bibehålla den positiva effekt som ett väl utvecklat företagande och ett väl utvecklat näringsliv har för Åland så anser vi att samhället bör uppmärksamma detta och göra vad som är möjligt för att utveckla förutsättningarna för ett meningsfullt företagande genom att skapa ett så företagarvänligt klimat som möjligt.

     Vi anser att landskapsregeringen under 2007 skall bereda ärendet så att 2008 blir ett år då företagsamheten ges fokus på alla tänkbara sätt under ett arbetsnamn som kunde vara Företagsamhet 2008. Landskapsregeringen bör tillsätta en arbetsgrupp som leder företagsamhetsåret, bestående av kunniga engagerade personer som på ett för allmänheten synligt sätt verkställer uppdraget.

     Enligt statistiken så startar så gott som alla företag genom att först vara små enpersonsföretag. Ibland utvecklas de till något stort, ibland kanske de kvarstår som ett enpersonsföretag och så misslyckas de ibland. Därför bör det finnas en betoning i utvecklingsarbetet som riktar sig mot småföretag.

De huvudområden där samhället kan underlätta ett företagande kan grovt tillyxat sägas vara byråkrati ( så lite som möjligt ), skattefrågor och sociala skydds- och trygghetsfaktorer.

     Byråkratin och förslag till hur den kan underlättas bör naturligtvis ingå i arbetsgruppens mandat. Skattefrågorna kan också lämpligen ingå i mandatet så att arbetsgruppen detaljgranskar hur man genom beskattning främjar ett företagande utgående från det arbete som den såkallade parlamentariska skattegruppen för tillfället utför och beroende på vilka behörigheter självstyrelsen kan förväntas ha i framtiden på skatteområdet. Arbetsgruppen kan också fördjupa sig i möjligheterna att använda kommunalskatteinstrumentet för att främja ett företagande eftersom självstyrelsen redan har den behörigheten.

     De sociala skydds- och trygghetsfaktorerna skall inte utformas så att det ekonomiska risktagandet med företagandet undanröjs helt eftersom risktagandet i sig är en drivkraft och eftersom risktagandet har som motvikt att man som en framgångsrik företagare har och skall ha möjligheter att få åtnjuta ekonomiska framgångar.

     Däremot så kan de sociala skydds- och trygghetsfaktorerna vara av sådan karaktär som inte direkt berör risktagandet. Som exempel kan nämnas sjukdom, olycksfall, ålder, föräldraledigheter och så vidare.

     Arbetsgruppen bör fördjupa sig i dessa frågor och många fler som kan dyka upp under arbetets gång för att därigenom skapa ett företagarvänligt klimat på Åland.

 

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag/vi

 

att Lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att år 2008 skall bli ett år då företagsamheten lyfts upp under arbetsnamnet Företagsamhet 2008 och att en arbetsgrupp tillsätt under hösten 2007 för att fram till slutet av år 2008 leda detta arbete.

 

 

Mariehamn den 15 mars 2007

 

 

Mats Perämaa

 

 

Viveka Eriksson

 

 

 

Katrin Sjögren