Hemställningsmotion 40/2009-2010

Lagtingsår: 2009-2010
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 40/2009-2010

Lagtingsledamot

Datum

 

Jörgen Strand m.fl.

2010-03-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ny organisationsmodell för offentliga Åland

 

 

Åland organiseras idag av lagting, landskapsregering och alla dess underliggande organ. Lägg därtill att kommunerna organiseras av 169 olika organ. Ytterligare finns ett antal samhällsbolag för olika ändamål. Sammantaget kan man konstatera att Åland är minst sagt överorganiserat. Att organisera samhällsservice för en befolkning på ca 28 000 personer på detta sätt är inte ekonomiskt försvarbart och skapar dessutom en massa byråkrati samt hinder som är hämmande för konkurrenskraft och utveckling.

Studerar man ÅSUB:s olika utredningar så kan konstatera bland annat följande:

- Skuldbördan per invånare i de åländska kommunerna uppgick år 2008 till nästan 2000 euro, jämfört med riksgenomsnittet om 1548 euro. År 1998 var skuldbördan 748 euro per person i de åländska kommunerna. Noterbart är att denna utveckling skett trots mer än 10 års högkonjunktur och frikostig tilldelning av landskapsandelar. 

- Den demografiska utvecklingen visar att antalet personer över 65 år stiger från dagens 17,4%till 23,3%år 2020. En ökning om ca 34%.

- Kostnaderna i de åländska kommunerna har under de senaste 10 åren stigit med över 70 procent samtidigt som skatteintäkterna stigit med ca 27 procent.

- På Åland är 37,1 % av de sysselsatta anställda inom offentliga sektorn medan motsvarande siffra för Finland är 26,3%. Räknat i andel av BNP är dock förhållandet 25-21%. Noterbart är också att landskapet indirekt finansierar ett stort antal tjänster via olika organisationer.

Ovanstående är bara några axplock som mycket tydligt pekar på att en omfattande samhällsreform bör ske på Åland. Bilden förstärks ytterligare då vi vet att enskilda kommuner har svårt att klara sin ekonomi och att landskapet brottas med stora underskott i sin budgetering. Skall Åland kunna behålla sin välfärd och konkurrenskraft så kan vi inte vänta med att sätta igång en reform eftersom det är ett arbete som kommer att ta mycket lång tid. Frågan har också diskuterats ingående i Tankesmedjan vision 2017 och åtgärder har ansetts nödvändiga.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att en parlamentarisk kommitté omedelbart tillsätts med uppgift att förbereda hur man kan organisera offentliga Åland på ett mer effektivt sätt.

 

 

 

 

Mariehamn den 11 mars 2010

 

 

Jörgen Strand

 

 

Roger Jansson

 

 

Johan Ehn