Hemställningsmotion 46/2009-2010

Lagtingsår: 2009-2010
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 46/2009-2010

Lagtingsledamot

Datum

 

Roger Jansson m.fl.

2010-03-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Sammanhållen sjöfartsutbildning

 

 

För Ålands framtida utveckling ger sjöfartsnäringen den största potentialen genom att den historiskt är vår mest framgångsrika näring och i nutid den näring som ger det största produktionstillskottet. Genom att i stor utsträckning använda också icke-åländsk arbetskraft ger näringen därtill ett exceptionellt tillskott till vår produktion utöver det som produceras av anställda i näringen som bor i landskapet.

Sjöfartnäringen är i ständig global tillväxt, med endast tillfälliga nedgångar. Det är nästan osannolikt att lilla Åland har ett kunnande inom denna globala bransch som är av världsklass. Detta är särskilt markant inom passagerarfärjsegmentet. Inom flera andra delar av sjöfarten och inom dess servicekluster är vårt kunnande på globalt god konkurrenskraftig nivå.

Det är mycket oklokt att inte fullt utnyttja vårt läge och utveckla vårt kunnande inom den bransch där vårt kunnande hör till de världsledande och särskilt när branschen av många orsaker, men inte minst på grund av dess miljöfördelar, har en av de mest positiva utvecklingspotentialerna i världen.

En av hörnstenarna för att bibehålla och utveckla kunnandet inom sjöfarten och dess kringbranscher är att ha vår hithörande utbildning på högsta konkurrenskraftiga nivå globalt. Det gäller både utbildning av sjöbefäl och maskinbefäl, däcks- och teknisk personal, men även personal för hotell- och cateringfunktioner och ledande landpersonal.

Genom tidigare gymnasialstadiereformer och bildandet av Ålands Högskola har Åland under det senaste decenniet halkat delvis efter och haft svårt att vara i en synligt ledande position när det gäller sjörelaterad utbildning som en helhet. Delar har fungerat väl, men sällan helheten.

Rederinäringen har i anledning av detta föreslagit en sammanhållen sjöutbildning oberoende av de nivåer vi nu har på högskolan respektive gymnasialstadiet. Rederinäringens upprop har lagtinget orsak att ta på största allvar. Åland har helt enkelt inte råd att försitta ytterligare tid utan en sjörelaterad utbildning som sammanhållet fungerar möjligast perfekt både gentemot näringen som gentemot elever och elever in spe.

Vi motionärer utgår från att nu överenskommen uppdelning i den yrkesutbildande gymnasialstadienivån och högskolan (yrkeshögskolenivån) skall bibehållas både formellt och rent administrativt.

Men vårt förslag är att all sjöutbildning särskiljs inom ett nytt samordnings- och marknadsföringsblock där högskolans däcks- och maskinbefälsutbildningar, sjömansskolans nuvarande utbildningar och sjösäkerhetscentrets grund- och fortutbildning utgör kärnan men där hotell- och restaurangutbildning och administrativ utbildning inom Handels kan vara delar. En delmålsättning bör vara att utbildningar inte dubbleras för samma elever och att gemensamma resurser samordnas maximalt.

Detta samordnings- och marknadsföringsblock borde beslutsmässigt ges en tydlig ställning gentemot dels högskolans ledning och dels gentemot yrkesgymnasiets ledning för att detta sammanhållna maritima utbildningsblock skall vara synligt och trovärdigt i skapandet av ny framgångsrik utveckling för åländsk sjöutbildning.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsregeringen hemställer om att all sjöfartsutbildning i landskapet sammankopplas i ett nytt sammanhållet samordnings- och marknadsföringsblock där också utbildningarna samordnas och dubbelutbildningar minimeras.

 

 

 

Mariehamn den 11 mars 2010

 

 

Roger Jansson

 

 

Johan Ehn

 

 

Jörgen Strand