Hemställningsmotion 52/2010-2011

Lagtingsår: 2010-2011
Typ av dokument: Hemställningsmotion

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 52/2010-2011

Lagtingsledamot

Datum

 

Carina Aaltonen m.fl.

2011-03-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Specialenhet för skolbarn med särskilda behov

 

I den allmänna 9-åriga grundskolan bedriver man idag undervisning för alla barn i åldern 6-18 år, med undantag för vissa elevgrupper som har speciella behov. Inom ramen för den ordinarie grundskolan har man timresurssystemets möjligheter att förändra elevgruppernas storlek. Detta har inte kunnat tillgodose de behov som elever med sociala och emotionella problem har.

     Svårigheter i elevens sociala levnadssituation påverkar elevernas möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen i den ordinarie grundskolan. Speciallärarnas och skolpsykologernas uppfattning är att sociala beteendestörningar visar sig i en allt tidigare ålder och tenderar att öka i omfattning. För att tillräckligt snabbt kunna möta och reagera på elevens svårigheter är det nödvändigt att i ett tidigt skede erbjuda barnet och familjen det stöd och den hjälp som är nödvändig för att utvecklingen skall förändras i positiv riktning.

     Idag har integration av dessa elever i grundskolan varit alternativet. Kommunerna har skräddarsytt dyra lösningar med enskilda lärare och assistenter som febrilt försöker hjälpa dessa elever. Ibland kan det bli aktuellt att skicka dessa elever till specialenheter i Finland eller i Sverige. Dessa lösningar blir mycket kostsamma och belastar en liten kommuns sociala budget hårt. Vi föreslår därför att en specialenhet inrättas inom grundskolans allmänna undervisning, där elever med sociala störningar samt deras föräldrar får sina behov tillgodosedda. Elevunderlag finns för en specialenhet redan om man betraktar enbart elever med grava sociala störningar.

     Denna specialenhet kunde eventuellt placeras på Jomala gård i nuvarande Naturbruksskolans lokaler. Där finns tillräckliga utrymmen för att bedriva en mångsidig och praktisk undervisning. Undervisningen skall bedrivas så att enhetens verksamhet inte integrerats i en annan skolas verksamhet. En  arbetsgrupp bör tillsättas med uppdrag att göra upp en detaljerad plan för hur skolformen skall fungera utgående ifrån landskapets och kommunernas möjligheter, finansieringsmöjligheter och filosofi. Målsättningen är att verksamheten skulle kunna inledas redan hösten 2012.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget hemställer om att landskapsregeringen i samverkan med kommunerna på Åland tillsätter en arbetsgrupp med uppdrag att se över möjligheten att inrätta en specialenhet inom grundskolans allmänna undervisning för elever med särskilda behov.

 

 

Mariehamn den 14 mars 2011

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Camilla Gunell