Lag- och kulturutskottets betänkande 1/2013-2014

Tillhör ärendet: Ålands ombudsmannamyndighet
Lagtingsår: 2012-2013

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 1/2013-2014

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2013-11-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Ålands ombudsmannamyndighet

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 26/2012-2013

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 5

Utskottets förslag. 5

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en landskapslag om Ålands ombudsmannamyndighet. Genom förslaget överförs tjänster och personal vid diskrimineringsombudsmannen, Ålands landskapsregerings kansliavdelning samt social- och miljöavdelning till ombudsmannamyndigheten. Vid ombudsmannamyndigheten kommer det att inrättas tjänster som gör det möjligt att upprätthålla de förvaltningsfunktioner som krävs för att trygga och främja dels den enskildes rätt till likabehandling, dels barnets, klientens samt patientens ställning och rättigheter. Därutöver kommer konsumentrådgivning att utgöra en del av ombudsmannamyndighetens verksamhet. Även övriga tjänster kan inrättas vid behov. Härvid ska de nya bestämmelserna i tjänstemannalagen för landskapet Åland rörande behovsutredningar iakttas. Även personal i privaträttsligt anställningsförhållande kan finnas vid myndigheten.

     En av tjänstemännen ska av landskapsregeringen förordnas till myndighetschef. Myndighetschefen leder och utvecklar myndighetens verksamhet och ansvarar för att fastställda mål uppnås. Chefen avgör de ärenden som ankommer på ombudsmannamyndigheten och som inte delegerats till någon annan tjänsteman vid myndigheten att avgöra. Dock beslutar landskapsregeringen om permittering av ombudsmannamyndighetens personal.

     Förslaget innehåller även vissa mindre lagtekniska följdändringar i annan landskapslagstiftning.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagarna antas i enlighet med landskapsregeringens förslag dock med vissa mindre ändringar av det första lagförslaget.

 

Utskottets synpunkter

 

Allmän motivering

 

Ett administrativt förslag

 

Utskottet konstaterar att landskapsregeringens förslag till en ny landskapslag om Ålands ombudsmannamyndighet är ett administrativt förslag som innebär att vissa tjänster och viss personal vid diskrimineringsombudsmannen, landskapsregeringens kansliavdelning och social- och miljöavdelning överförs till en ny ombudsmannamyndighet. Därutöver överförs konsumentrådgivningen till den nya myndigheten. Förslaget innebär inte några ändringar av de materiella regelverk som styr verksamheterna vid de olika förvaltningsenheterna.

     De verksamheter som kommer att bedrivas inom myndigheten är olika till sin natur och kräver olika form av kompetenser. Diskrimineringsombudsmannens uppgift är att verka för att förhindra diskriminering inom sitt verksamhetsområde genom allmän informationsverksamhet och genom att behandla s.k. anmälningsärenden. Patient- och klientombudsmannen ska ge klienter råd i enskilda fall och bistå med att informera och framställa anmärkningar medan barnombudsmannen har till uppgift att på det allmänna planet främja barnens intressen och ta tillvara barns rättigheter men ska inte åta sig enskilda fall. Konsumentrådgivningen sköts i landskapet med stöd av 30 § 11 punkten i självstyrelselagen och på basen av en överenskommelseförordning enligt vilken riket svarar för de utgifter och kostnader som landskapsregeringen har på grund av skötseln av uppgifterna.

     Även om verksamheterna är olika till sin natur välkomnar utskottet den samordning som möjliggörs genom lagen. Samordningen kommer sannolikt att leda till en bättre service för allmänheten eftersom såväl myndigheter som enskilda kan vända sig till en och samma myndighet som sedan fördelar ärendena inbördes beroende på vad ärendet gäller.

     Dessutom innebär lagförslaget att FN:s barnkonventions villkor om en oberoende barnombudsmannaverksamhet uppfylls bättre i och med att uppgiften överförs från landskapsregeringens centralförvaltning. Diskrimineringsombudsmannen är redan i dag en oberoende myndighet som är administrativt underställd landskapsregeringen och genom förslaget överförs barnombudsmannen och patient- och klientombudsmannen till en oberoende myndighet som även har att granska landskapsregeringen.

     Förslaget väntas inte få några större ekonomiska konsekvenser eller konsekvenser för miljön. Landskapsregeringen bedömer även att den nya lagstiftningen kommer att förbättra villkoren för ett aktivt jämställdhetsarbete.

 

Myndighetschefens roll

 

Landskapsregeringen föreslår att det vid ombudsmannamyndigheten ska finnas en myndighetschef som leder och utvecklar myndighetens verksamhet och ansvarar för att fastställda mål uppnås så att myndigheten som helhet kan fungera ändmålsenligt och rationellt till nytta för i första hand den enskilde. Vid ombudsmannamyndigheten ska det dock inte finnas en särskilt inrättad tjänst som myndighetschef utan tanken är i stället att någon av de vid ombudsmannamyndigheten verksamma tjänstemännen, vid sidan av sitt ombudsmannauppdrag, även ska ha en chefsfunktion som baserar sig på ett särskilt förordnande av landskapsregeringen.

     Till myndighetschefens uppgifter hör bland annat att årligen till landskapsregeringen överlämna ett förslag till en budget och en i anslutning därtill uppgjord verksamhetsplan och myndighetschefen ska årligen överlämna en verksamhetsberättelse. Utskottet konstaterar här en viss komplikation eftersom de olika ombudsfunktionerna ska vara oberoende samtidigt som viktiga styrdokument som rör alla verksamheter beslutas av ett av ombuden. Utskottet konstaterar dock att det mest väsentliga är att ombuden är oberoende i relation till landskapsregeringen och dessutom är avsikten att förmanskapet i första hand ska vara administrativt.

 

Ombudsnämndens roll

 

Landskapsregeringen föreslår att ett organ som kan bidra med råd, synpunkter och erfarenheter som är värdefulla för ombudsmannamyndigheten ska tillsättas i samband med att lagen träder i kraft och att organet ska benämnas ombudsmannanämnden.  I nämnden ska ingå medlemmar som företräder olika intresseinriktningar inom ombudsmannamyndighetens verksamhetsområde, med undantag för konsumentrådgivningen.

     Utskottet anser att det är viktigt att det i nämnden finns sakkunskap vilket innebär en utmaning eftersom ombudsmannamyndighetens verksamhetsfält är mycket brett. Enligt utskottets mening bör tillsättandet ske i dialog med tjänstemännen mot bakgrund av att nämnden ska bistå tjänstemännen i deras verksamhet.

 

Aktuella ändringar av rikslagstiftningen om diskriminering

 

Utskottet konstaterar att diskrimineringsombudsmannens formella ansvarsområde är relativt begränsat vilket givetvis inte hindrar myndigheten från att bedriva en rådgivnings- och  informationsverksamhet som riktar sig även till exempelvis företag i landskapet. De åtgärder som myndigheten kan vidta inskränker sig dock till landskapets behörighet alltså i första hand till tjänsteinnehavare inom landskapet och de kommunala myndigheterna. Statens arbetarskyddsbyrå på Åland övervakar att arbetstagare vid landskapet och kommunerna, statstjänstemän och privaträttsligt anställda inte diskrimineras på Åland medan rikets minoritetsombudsman och diskrimineringsnämnd är behöriga instanser på Åland i diskrimineringsärenden som inte berör arbetslivet men där riket har lagstiftningskompetens. Behörighetsfördelningen har enligt vad utskottet fått erfara vållat vissa tolkningsproblem för myndigheten och det kan även vara svårt för allmänheten att veta till vilken av de tre myndigheterna ett ärende hör.

     Enligt vad utskottet fått erfara planeras en ny diskrimineringslag i riket. Enligt den nya lagen vidgas den nuvarande diskrimineringsombudsmannens verksamhetsområde till alla diskrimineringsgrunder förutom kön. Utskottet utgår från att landskapsregeringen kommer att företa en översyn även av landskapslagstiftningen på området mot bakgrund av behörighetsfördelningen mellan riket och Åland och gällande blankettlagstiftning.

 

Behov av en överenskommelseförordning?

 

Som ovan beskrivits är behörigheten på diskrimineringsområdet delad så att arbetsplatsrelaterade frågor hör till rikets arbetarskyddsmyndighet, frågor som rör tjänsteinnehavare i landskapet hör till landskapets behörighet medan övriga diskrimineringsfrågor inom privatlivet, näringslivet samt landskapets arbetstagare hör till rikets behörighet. Fördelningen leder enligt vad utskottet fått erfara till en oklarhet om vart den som anser sig vara utsatt för diskriminering ska vända sig. Landskapsregeringen bör därför se över hur tillgängligheten till ombudsmannamyndigheten kan öka och hur myndigheten kan bli mer funktionell ur ett medborgarperspektiv. Utskottet anser att landskapsregeringen med fördel kan initiera förhandlingar om en överenskommelseförordning enligt vilken landskapets ombudsmannamyndighet skulle sköta de uppgifter som nu ankommer på motsvarande riksmyndigheter.

 

Verksamhetsberättelse och redogörelser

 

Enligt 12 § ska ombudsmannamyndigheten avge en verksamhetsberättelse över det gångna kalenderåret och enligt lagens 15 § är det myndighetschefen som årligen ska överlämna verksamhetsberättelsen till landskapsregeringen. I lagförslaget föreslås vidare i 5 § att en särskild redogörelse över hur klientens ställning och rättigheter utvecklas på Åland samt i 6 § att en redogörelse över hur patientens ställning och rättigheter utvecklas på Åland ska avges till landskapsregeringen.

     För att antalet redogörelser från myndigheten ska minimeras föreslår utskottet att 5 och 6 §§ ändras så att redogörelserna utgör en del av den årliga verksamhetsberättelsen. Vidare föreslås tillägg till 3 och 4 §§ så att redogörelser även ska ges över hur främjandet av den enskildes rätt till likabehandling har utvecklats respektive över utvecklingen i fråga om främjande av barnets ställning och rättigheter.

     Utskottet noterar att det inte uttryckligen sägs att beslutet om verksamhetsberättelsen fattas av myndighetschefen och utskottet utgår därför från att avsikten är att de olika ombudsmännen var och en för sig lämnar en redogörelse över sin verksamhet och att dessa berättelser sedan sammanställs av myndighetschefen till en gemensam verksamhetsberättelse från myndigheten. Ett förtydligande av 15 § föreslås därför.

 

Tjänster och arbetstagare vid ombudsmannamyndigheten

 

I lagförslagets 9 § nämns de tjänster som ska finnas vid myndigheten. Enligt vad utskottet fått erfara avses i 1 mom. de tjänster som motsvarar dagens ombudsmannatjänster vilka ska inrättas av landskapsregeringen medan övriga tjänster vid myndigheten inrättas och indras av myndigheten själv efter att landskapsregeringen på motsvarande sätt som ifråga om övriga underlydande myndigheter, har givit ett utlåtande.

     Beslut om tillsättande av tjänsterna fattas inledningsvis av landskapsregeringen i enlighet med lagförslagets ikraftträdelsebestämmelse samt därefter av myndigheten själv i enlighet med 8 § 2 mom. genom myndighetschefen enligt 15 §.

     Utskottet har noterat att bestämmelsen i 9 § inte avser arbetsavtal utan konstaterar att personal i privaträttsligt anställningsförhållande kan finnas vid myndigheten enligt 8 § 1 mom. och att det är ombudsmannamyndigheten själv som beslutar om sådan personal i enlighet med 8 § 2 mom.

     För att möjliggöra flexibilitet föreslår utskottet ett förtydligande av 9 § så att tjänster som avses i paragrafens 1 mom. uttryckligen ska kunna besättas för viss tid.

     Utskottet föreslår en uteslutning av det andra stycket i lagens 26 § enligt vilket den som förflyttas till den nya myndigheten gör det med bibehållande av sina förmåner samt rättigheter och skyldigheter som följer av den anställning från vilken förflyttningen sker, dock med beaktande av vad om villkoren i ifrågavarande anställdas anställningsförhållande avtalats. Uteslutningen föreslås eftersom bestämmelsen är obehövlig i och med att frågan regleras i tjänstemannalagen, pensionslagstiftningen samt i tjänstekollektivavtalen vilket innebär att t.ex. pensionsvillkoren i praktiken blir oförändrade vid en förflyttning.

 

Myndighetens rätt till information

 

Utskottet föreslår ett tillägg till lagförslagets 20 § om skyldigheten att lämna uppgifter till ombudsmannamyndigheten så att myndigheten även ska ha rätt till sådana uppgifter som är sekretessbelagda men som är av betydelse för ombudsmannamyndighetens verksamhet. Bestämmelsen motsvarar de bestämmelser som är vanliga i fråga om den typ av verksamhet som kommer att bedrivas vid ombudsmannamyndigheten. Utskottet föreslår även att ombudsmannamyndigheten är skyldig att iaktta sekretessbestämmelserna när den får tillgång till den här typen av uppgifter.

 

En ramlag för underlydande myndigheter

 

Utskottet vill på nytt påminna om att utskottet tidigare har framhållit att det vore till fördel att stifta en ramlag om landskapsregeringen underlydande myndigheter från vilken avvikelser kan göras i de olika speciallagarna om myndigheterna. Genom en sådan ramlag skulle en större enhetlighet uppnås samtidigt som det skulle underlätta framtagandet av lagstiftningen för de olika myndigheterna.

 

Detaljmotivering

 

11 och 12 §§ Ändringarna är av språklig karaktär.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 18 september 2013 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över lagförslaget.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Gun-Mari Lindholm, diskrimineringsombudsmannen Veronica Larpes-Papadopoulu, patient- och klientombudsmannen Marina Karlsson, barnombudsmannen Ulla Rindler-Wrede, lagstiftningsrådet Sten Palmgren, avtalschefen Tiina Robertsson, personalchefen Therese Åsgård, chefen för jämställdhetsfrågor Vivan Nikula, konsumentrådgivaren Anders Kulves, medlemmen i diskrimineringsnämnden Lina Antman och minoritetsombudsmannen Eva Biaudet (per telefon) samt har fått skriftlig information från lagberedaren Mathias Lundqvist.

     Beslutet har delvis tillkommit efter en omröstning som utföll 5 – 2. Ordföranden Katrin Sjögren och ledamoten Axel Jonsson fogar därför en gemensam reservation till betänkandet. Ordföranden Katrin Sjögren fogar därtill ytterligare en reservation till betänkandet.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Katrin Sjögren, viceordföranden Göte Winé samt ledamöterna Harry Jansson, Axel Jonsson, Carita Nylund, Roger Slotte och Wille Valve.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar de andra, tredje, fjärde och femte lagförslagen oförändrade samt det första lagförslaget i följande lydelse:

 

 

1.

L A N D S K A P S L A G
om Ålands ombudsmannamyndighet

 

     (Ingressen lika som i lagförslaget)

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1- 2 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

 

 

 

2 kap.
Ombudsmannamyndighetens verksamhet

 

3 §

Tryggande och främjande av den enskildes rätt till likabehandling

     Inom landskapets behörighet ska ombudsmannamyndigheten motverka och förhindra diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning genom att

     1) ge råd och på andra sätt medverka till att den som utsatts för diskriminering kan driva klagomål och på annat sätt tillvarata sina rättigheter,

     2) genomföra oberoende undersökningar och offentliggöra oberoende rapporter om diskriminering,

     3) lämna rekommendationer i frågor som rör diskriminering,

     4) övervaka praxis, tjänstekollektivavtal, principdokument och stadgor angående tjänstemännens anställningsförhållanden,

     5) föra en dialog med åländska frivilligorganisationer som har ett intresse av att diskriminering motverkas,

     6) informera om bestämmelser angående diskriminering (uteslutning),

     7) sträva till att ingå förlikning mellan parterna om förlikningen kan antas inverka förebyggande i avsikt att förhindra framtida diskriminering samt

     8) följa hur främjandet av den enskildes rätt till likabehandling utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § avge en redogörelse för detta.

     (2 mom. lika som i lagförslaget).

 

4 §

Tryggande och främjande av barnets ställning och rättigheter

     Inom landskapets behörighet ska ombudsmannamyndigheten trygga och främja barnets ställning och rättigheter genom att

     1) bedöma hur barnets intressen och rättigheter omsätts i praktiken samt följa barns och ungdomars levnadsförhållanden,

     2) bevaka lagstiftningen och det samhälleliga beslutsfattandet samt bedöma deras effekter på barnets välfärd,

     3) genom initiativ, råd och anvisningar påverka det samhälleliga beslutsfattandet i frågor som gäller barnet och driva på att barnets intressen tillvaratas i samhället,

     4) upprätthålla kontakter med barn och ungdomar och förmedla deras synpunkter till beslutsfattarna,

     5) utveckla former för samarbete mellan olika aktörer,

     6) förmedla information om barnfrågor till barn, till människor som arbetar med barn, till myndigheter och till allmänheten (uteslutning),

     7) på olika sätt främja fullgörandet av den av Förenta Nationernas generalförsamling antagna konventionen om barnets rättigheter (FördrS 59–60/1991) samt

     8) följa hur främjandet av barnets ställning och rättigheter utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § avge en redogörelse för detta.

 

5 §

Tryggande och främjande av klientens ställning och rättigheter

inom socialvården

     Inom landskapets behörighet ska ombudsmannamyndigheten trygga och främja klientmedverkan och förtroendefulla klientrelationer samt klientens rätt till god service och gott bemötande inom socialvården genom att

     1) ge klienten råd i frågor som gäller tillämpningen av bestämmelser om klientens ställning och rättigheter inom socialvården,

     2) bistå klienten med att framställa anmärkningar som avses i 23 § i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (FFS 812/2000),

     3) informera om klientens rättigheter,

     4) även i övrigt i sitt arbete främja klientens rättigheter så att de blir tillgodosedda samt

     5) följa hur klientens ställning och rättigheter utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § avge en redogörelse för detta.

 

6 §

Tryggande och främjande av patientens ställning och rättigheter inom hälso- och sjukvården

     Inom landskapets behörighet ska ombudsmannamyndigheten trygga och främja patientmedverkan och förtroendefulla patientrelationer samt patientens rätt till god service och gott bemötande inom hälso- och sjukvården genom att

     1) ge patienten råd i frågor som gäller tillämpningen av bestämmelser om patientens ställning och rättigheter inom hälso-, och sjukvården,

     2) bistå patienten med att framställa anmärkningar som avses i 10 § i lagen om patientens ställning och rättigheter (FFS 785/1992),

     3) informera om patientens rättigheter,

     4) även i övrigt arbeta för att främja patientens rättigheter och för att de blir tillgodosedda samt

     5) följa hur patientens ställning och rättigheter utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § avge en redogörelse för detta.

 

7 §

     (Lika som i lagförslaget).

 

3 kap.
Administration och personal

 

8 §

     (Lika som i lagförslaget).

 

9 §

Tjänster vid ombudsmannamyndigheten

     För skötseln av de uppgifter som avses i 2 kap. inrättar landskapsregeringen tjänster vid ombudsmannamyndigheten. Vilka tjänster som ska finnas vid ombudsmannamyndigheten då denna lag träder i kraft bestäms närmare av landskapsregeringen i enlighet med vad som följer av bestämmelserna i 6 kap. Tjänster som avses i detta moment kan besättas för viss tid.

     (2 mom. lika som i lagförslaget).

 

10 §

     (Lika som i lagförslaget).

 

11 §

Arbetsordning

     Vid ombudsmannamyndigheten ska det antas en arbetsordning. Genom arbetsordningen utfärdas närmare bestämmelser om myndighetens organisation, handläggningsrutiner och uppgiftsfördelning samt om användningen av beslutanderätten.

 

12 §

Verksamhetsberättelse

     Från ombudsmannamyndigheten ska årligen en verksamhetsberättelse över det gångna kalenderåret överlämnas till landskapsregeringen.

 

13 – 14 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

15 §

Myndighetschefens uppgifter

     (1 mom. lika som i lagförslaget).

     Myndighetschefen ska

     1) anta en arbetsordning för ombudsmannamyndigheten,

     2) årligen till landskapsregeringen överlämna ett förslag till budget och en i anslutning därtill uppgjord verksamhetsplan,

     3) årligen sammanställa samt till landskapsregeringen överlämna en verksamhetsberättelse i samband med ombudsmannamyndighetens bokslut,

     4) inrätta och indra sådana i 9 § 2 mom. avsedda tjänster,

     5) kära och svara i enlighet med bestämmelserna i 22 § samt

     6) på ombudsmannamyndighetens vägnar motta stämningsansökningar och andra delgivningar.

     (3-4 mom. lika som i lagförslaget).

 

16 §

     (Lika som i lagförslaget).

 

4 kap.

Sakkunnigorgan

 

17 – 18 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

5 kap.
Övriga bestämmelser

 

19 §

     (Lika som i lagförslaget).

 

20 §

Skyldighet att lämna uppgifter till ombudsmannamyndigheten

     Landskapets och kommunernas tjänstemän är skyldiga att på uppmaning av en företrädare för ombudsmannamyndigheten lämna de uppgifter som kan vara av betydelse för den verksamhet myndigheten bedriver i enlighet med denna lag och annan lagstiftning.

     Den i 1 mom. avsedda skyldigheten omfattar även sådana uppgifter som omfattas av sekretessbestämmelser om uppgifterna i fråga är av betydelse för ombudsmannamyndighets verksamhet. Vid behandlingen av sådana uppgifter är ombudsmannamyndigheten skyldig att iaktta bestämmelserna i landskapslagen (1997:72) om allmänna handlingars offentlighet och landskapslagen (2007:88) om behandling av personuppgifter.

 

21 – 22 §§

   (Lika som i lagförslaget).

 

 

6 kap.
Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

 

23 – 25 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

26 §

Indragning och inrättande av tjänster, förflyttning av personal samt förordnanden

     ( 1 mom. lika som i lagförslaget)

     (2 mom. utesluts)

     ( 3 mom. lika som i lagförslaget)

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

 

 

Mariehamn den 21 november 2013

 

 

Ordförande

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson


Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

Katrin Sjögren

2013-11-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

 

 


Lagtingsledamoten Katrin Sjögrens reservation till lag- och kulturutskottets betänkande nr 1/2013-2014 begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting gällande lagförslag om Ålands ombudsmannamyndighet

 

Landskapsregeringen föreslår att den nya myndighetens namn ska vara Ålands ombudsmannamyndighet. De nordiska länderna har myntat begreppet ”ombudsman” på det internationella planet och det används i flera olika språk.

   Undertecknad anser dock  att tiden nu är mogen för landskapet att i likhet med Norge går i bräschen för en utveckling av begreppet så att det blir könsneutralt. Begreppet består av två olika led där det första ledet ”ombud”, som anger det materiella innehållet, skulle bibehållas medan könsbestämningen i begreppets andra led skulle utgå. Den nya myndighetens namn föreslås således bli Ålands ombudsmyndighet. I kongruens med förslaget benämns myndighetens nämnd ”ombudsnämnden” och ombudsmännen benämns ”ombud”.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag att lagtinget antar lagförslagen i följande lydelser:

 

 

                      1.

L A N D S K A P S L A G
om Ålands o m b u d s m y n d i g h e t

 

   (Ingressen lika som i betänkandet)

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1 §

Inledande bestämmelse

   Ålands ombudsmyndighet är en oberoende myndighet som är administrativt underställd landskapsregeringen. Med ombudsmyndigheten avses nedan Ålands ombudsmyndighet.

 

2 §

Övergripande målsättning

                      Ombudsmyndigheten ska verka för att främja och trygga

   1) den enskildes rätt till likabehandling i enlighet med landskapslagen (2005:66) om förhindrande av diskriminering i landskapet Åland,

   2) den enskildes rätt till likabehandling i enlighet med landskapslagen (1989:27) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män,

   3) barns ställning och rättigheter i enlighet med denna lag,

   4) klientens ställning och rättigheter inom socialvården i enlighet med landskapslagen (1995:101) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård samt

   5) patientens ställning och rättigheter inom hälso- och sjukvården i enlighet med landskapslagen (1993:61) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om patientens ställning och rättigheter.

   Ombudsmyndigheten verkar genom konsumentrådgivning även för att främja och trygga konsumenters intressen i enlighet med vad som föreskrivs särskilt.

 

2 kap.
O m b u d s m y n d i g h e t e n s  verksamhet

 

3 §

Tryggande och främjande av den enskildes rätt till likabehandling

   Inom landskapets behörighet ska ombudsmyndigheten motverka och förhindra diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning genom att

   1) ge råd och på andra sätt medverka till att den som utsatts för diskriminering kan driva klagomål och på annat sätt tillvarata sina rättigheter,

   2) genomföra oberoende undersökningar och offentliggöra oberoende rapporter om diskriminering,

   3) lämna rekommendationer i frågor som rör diskriminering,

   4) övervaka praxis, tjänstekollektivavtal, principdokument och stadgor angående tjänstemännens anställningsförhållanden,

   5) föra en dialog med åländska frivilligorganisationer som har ett intresse av att diskriminering motverkas,

   6) informera om bestämmelser angående diskriminering (uteslutn.),

   7) sträva till att ingå förlikning mellan parterna om förlikningen kan antas inverka förebyggande i avsikt att förhindra framtida diskriminering samt

   8) följa hur främjandet av den enskildes rätt till likabehandling utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § avge en redogörelse för detta.

   Inom landskapets behörighet ska ombudsmyndigheten även motverka och förhindra diskriminering på grund av kön genom att sköta de uppgifter som avses i 1 mom. 1-7 punkterna samt de uppgifter som ankommer på ombudsmyndigheten i enlighet med vad som följer av bestämmelserna i den i 1 § 1 mom. 2 punkten avsedda landskapslagen.

 

4 §

Tryggande och främjande av barnets ställning och rättigheter

   Inom landskapets behörighet ska ombudsmyndigheten trygga och främja barnets ställning och rättigheter genom att

   1) bedöma hur barnets intressen och rättigheter omsätts i praktiken samt följa barns och ungdomars levnadsförhållanden,

   2) bevaka lagstiftningen och det samhälleliga beslutsfattandet samt bedöma deras effekter på barnets välfärd,

   3) genom initiativ, råd och anvisningar påverka det samhälleliga beslutsfattandet i frågor som gäller barnet och driva på att barnets intressen tillvaratas i samhället,

   4) upprätthålla kontakter med barn och ungdomar och förmedla deras synpunkter till beslutsfattarna,

   5) utveckla former för samarbete mellan olika aktörer,

   6) förmedla information om barnfrågor till barn, till människor som arbetar med barn, till myndigheter och till allmänheten (uteslutn.),

   7) på olika sätt främja fullgörandet av den av Förenta Nationernas generalförsamling antagna konventionen om barnets rättigheter (FördrS 59–60/1991) samt

   8) följa hur främjandet av barnets ställning och rättigheter utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § avge en redogörelse för detta.

 

5 §

Tryggande och främjande av klientens ställning och rättigheter inom socialvården

   Inom landskapets behörighet ska ombudsmyndigheten trygga och främja klientmedverkan och förtroendefulla klientrelationer samt klientens rätt till god service och gott bemötande inom socialvården genom att

   1) ge klienten råd i frågor som gäller tillämpningen av bestämmelser om klientens ställning och rättigheter inom socialvården,

   2) bistå klienten med att framställa anmärkningar som avses i 23 § i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (FFS 812/2000),

   3) informera om klientens rättigheter,

   4) även i övrigt i sitt arbete främja klientens rättigheter så att de blir tillgodosedda samt

   5) följa hur klientens ställning och rättigheter utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § till landskapsregeringen avge en redogörelse för detta.

 

6 §

Tryggande och främjande av patientens ställning och rättigheter inom hälso- och sjukvården

   Inom landskapets behörighet ska ombudsmyndigheten trygga och främja patientmedverkan och förtroendefulla patientrelationer samt patientens rätt till god service och gott bemötande inom hälso- och sjukvården genom att

   1) ge patienten råd i frågor som gäller tillämpningen av bestämmelser om patientens ställning och rättigheter inom hälso-, och sjukvården,

   2) bistå patienten med att framställa anmärkningar som avses i 10 § i lagen om patientens ställning och rättigheter (FFS 785/1992),

   3) informera om patientens rättigheter,

   4) även i övrigt arbeta för att främja patientens rättigheter och för att de blir tillgodosedda samt

   5) följa hur patientens ställning och rättigheter utvecklas på Åland och årligen i den verksamhetsberättelse som avses i 12 § till landskapsregeringen avge en redogörelse för detta.

 

7 §

   (Lika som i betänkandet).

3 kap.
Administration och personal

 

8 §

Anställningsförhållanden

   Vid ombudsmyndigheten finns personal i offentligrättsligt anställningsförhållande. Även personal i privaträttsligt anställningsförhållande kan finnas vid myndigheten.

   Om inte annat bestäms i denna lag ska ombudsmyndigheten sköta

sådana uppgifter rörande myndighetens personal, vilka enligt tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland, nedan kallad tjänstemannalagen, ankommer på landskapsregeringen.

   Landskapsregeringen fattar beslut i fråga om

   1) permittering av ombudsmyndighetens personal,

   2) förflyttning och omplacering av en tjänsteman eller arbetstagare till och från annan landskapsmyndighet, dock med ombudsmyndighetens samtycke samt

   3) den tjänsteman som avses i 14 §.

 

9 §

Tjänster vid o m b u d s m y n d i g h e t e n

   För skötseln av de uppgifter som avses i 2 kap. inrättar landskapsregeringen tjänster vid ombudsmyndigheten. Vilka tjänster som ska finnas vid ombudsmyndigheten då denna lag träder i kraft bestäms närmare av landskapsregeringen i enlighet med vad som följer av bestämmelserna i 6 kap. Tjänster som avses i detta moment kan besättas för viss tid.

   Andra tjänster än de i 1 mom. angivna tjänsterna inrättas och indras av ombudsmyndigheten efter att landskapsregeringens utlåtande inhämtats. För de tjänster som ombudsmyndigheten har för avsikt att inrätta eller indra ska behovsutredningar som sammanställts enligt tjänstemannalagen överlämnas till landskapsregeringen i samband med ombudsmyndighetens budgetförslag. Landskapsregeringen ska avge utlåtande efter att förslaget till budget överlämnats till lagtinget och senast en månad efter att lagtinget fastställt budgeten. Om ombudsmyndigheten har för avsikt att fatta beslut om inrättande eller indragning inom gällande budget kan behovsutredningen överlämnas vid en annan tidpunkt och landskapsregeringen ska avge utlåtande inom tre månader.

 

10 §

(Lika som i betänkandet)

 

11 §

Arbetsordning

   Vid ombudsmyndigheten ska det antas en arbetsordning. Genom arbetsordningen utfärdas närmare bestämmelser om myndighetens organisation, handläggningsrutiner och uppgiftsfördelning samt om användningen av beslutanderätten.

 

12 §

Verksamhetsberättelse

   Från ombudsmyndigheten ska årligen en verksamhetsberättelse över det gångna kalenderåret överlämnas till landskapsregeringen.

 

13 §

Myndighetens ledning

   Vid ombudsmyndigheten ska det finnas en myndighetschef. Myndighetschefen leder och utvecklar myndighetens verksamhet och ansvarar för att fastställda mål uppnås.

 

14 §

Förordnande som myndighetschef

   Landskapsregeringen förordnar en tjänsteman vid ombudsmyndigheten till myndighetschef för att vid sidan av sina övriga uppgifter sköta myndighetschefens uppgifter enligt denna lag.

   (2 mom. lika som i betänkandet).

 

15 §

Myndighetschefens uppgifter

   Myndighetschefen fattar beslut i de ärenden som rör administration och personal, om inte en annan tjänsteman enligt lag eller arbetsordningen getts en sådan beslutanderätt.

    Myndighetschefen ska

   1) anta en arbetsordning för ombudsmyndigheten,

   2) årligen till landskapsregeringen överlämna ett förslag till budget och en i anslutning därtill uppgjord verksamhetsplan,

   3) årligen till landskapsregeringen överlämna en verksamhetsberättelse i samband med ombudsmyndighetens bokslut,

  4) inrätta och indra sådana i 9 § 2 mom. avsedda tjänster,

  5) kära och svara i enlighet med bestämmelserna i 22 § samt

  6) på ombudsmyndighetens vägnar motta stämningsansökningar och andra delgivningar.

   Myndighetschefen kan även vid behov sluta avtal i enlighet med bestämmelserna i 21 §.

   När myndighetschefen är förhindrad att fullgöra sina lagstadgade uppgifter kan en annan tjänsteman vid ombudsmyndigheten, i enlighet med vad som bestämts i arbetsordningen, fullgöra de uppgifter som ankommer på myndighetschefen. Beslutet kan avse samtliga uppgifter eller endast en del av uppgifterna.

 

16 §

Särskilda administrativa uppgifter

   Landskapsregeringen kan utfärda närmare bestämmelser om ombudsmyndighetens ekonomiförvaltning och om ärenden hos myndigheten som hänför sig till tjänstekollektivavtalen samt överta skötseln av uppgifter som är relaterade därtill.

 

4 kap.

Sakkunnigorgan

 

17 §

O m b u d s n ä m n d

   Landskapsregeringen tillsätter en ombudsnämnd som ska bistå ombudsmyndigheten vid skötseln av de uppgifter som avses i 3–6 §§. I nämnden ska det ingå medlemmar som företräder olika intresseinriktningar inom området för den verksamhet till vilka uppgifterna hänför sig.

   Landskapsregeringen utfärdar i landskapsförordning närmare bestämmelser om ombudsnämndens sammansättning, mandattid, arvoden och uppgifter samt kompetenskraven för ombudsnämndens medlemmar.

 

18 §

 

   (Lika som i betänkandet).

5 kap.
Övriga bestämmelser

 

19 §

   (Lika som i betänkandet).

 

20 §

Skyldighet att lämna uppgifter till o m b u d s m y n d i g h e t e n

   Landskapets och kommunernas tjänstemän är skyldiga att på uppmaning av en företrädare för ombudsmyndigheten lämna de uppgifter som kan vara av betydelse för den verksamhet myndigheten bedriver i enlighet med denna lag och annan lagstiftning.

   (2 mom. lika som i betänkandet).          

 

 

 

21 §

Avtal

   Inom landskapets behörighet kan ombudsmyndigheten sluta avtal inom ramen för myndighetens ordinarie verksamhet om inte landskapsregeringen beslutar något annat.

 

22 §

Företrädande av landskapet

   Inom landskapets behörighet kärar och svarar ombudsmyndigheten för landskapet samt bevakar landskapets intressen vid domstolar och andra myndigheter i angelägenheter som hör samman med myndighetens uppgifter, om inte en företrädare för landskapsregeringen uppträder i dem.

 

6 kap.
Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

 

23 §

   (Lika som i betänkandet).

 

24 §

Övergång från diskrimineringsnämnd till o m b u d s n ä m n d

   (1 mom. lika som i betänkandet)

   Landskapsregeringen kan tillsätta en ombudsnämnd enligt denna lag innan lagen träder i kraft. Vid tillsättandet ska bestämmelserna i 17 § iakttas.

 

25 §

Överföring av ärenden, avtal, rättigheter och skyldigheter

   De ärenden vilka är anhängiga vid diskrimineringsombudsmannen och landskapsregeringen när denna lag träder i kraft och vilka enligt denna lag eller någon annan lag ska skötas av ombudsmyndigheten ska överföras till ombudsmyndigheten när denna lag träder i kraft.

   På motsvarande sätt som i 1 mom. överförs de ovan nämnda myndigheternas avtal och andra förbindelser liksom även deras övriga rättigheter och skyldigheter till ombudsmyndigheten.

 

26 §

Indragning och inrättande av tjänster, förflyttning av personal samt förordnanden

   När denna lag träder i kraft ska landskapsregeringen i enlighet med tjänstemannalagen

   1) inrätta tjänster vid ombudsmyndigheten för skötseln av de uppgifter som avses i 3-7 §§,

   2) indra tjänsten som enligt landskapslagen om diskrimineringsombudsmannen finns hos diskrimineringsombudsmannen,

   3) indra tjänsten som klient- och patientombud vid landskapsregeringens social- och miljöavdelning samt

   4) förflytta den personal som finns inom landskapsförvaltningen och som innan denna lag träder i kraft ansvarar för skötseln av de uppgifter som avses i 3, 5, 6 och 7 §§ till de i 1 punkten avsedda tjänsterna vid ombudsmyndigheten.

  ( 2 mom. utesluts).

  ( 3 mom. lika som i betänkandet)

 

__________________

 

2.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 4 och 6 §§ landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män

 

   (Ingressen lika som i betänkandet).

 

4 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   De förvaltningsuppgifter som enligt jämställdhetslagen sköts av jämställdhetsombudsmannen ska inom landskapets behörighet skötas av Ålands ombudsmyndighet. Även de förvaltningsuppgifter som enligt jämställdhetslagen sköts av jämställdhetsnämnden ska inom landskapets behörighet skötas av Ålands ombudsmyndighet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

6 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   Den som bryter mot bestämmelsen i 1 mom. kan av Ålands ombudsmyndighet förbjudas att fortsätta eller upprepa förfarandet. Förbudet kan förenas med vite. Ålands ombudsmyndighet förordnar om betalning av vite.

 

__________________

 

   (Ikraftträdelsen lika som i betänkandet).

 

__________________

 

3.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 10 och 11 §§ landskapslagen om förhindrande av diskriminering i landskapet Åland

 

   (Ingressen lika som i betänkandet).

 

10 §

Tillsyn

   Ålands ombudsmyndighet ska se till att denna lag följs.

   I första hand ska Ålands ombudsmyndighet försöka förmå dem som omfattas av förbuden mot diskriminering och repressalier att frivilligt följa lagen.

   När det finns sannolika skäl att befara att någon har begått en gärning som är straffbar i enlighet med bestämmelserna i 13 § ska Ålands ombudsmyndighet anmäla saken till allmän åklagare.

 

11 §

Vite

   Om någon trots påpekanden från Ålands ombudsmyndighet inte rättar sig efter denna lag får Ålands ombudsmyndighet vid vite förelägga denne att fullgöra sina skyldigheter enligt lagen. Närmare bestämmelser om vite finns i landskapslagen (2008:10) om tillämpning i landskapet Åland av viteslagen.

 

__________________

 

   (Ikraftträdelsen lika som i betänkandet)

 

__________________

 

4.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 2e § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård

 

   (Ingressen lika som i betänkandet).

 

2e §

   (1 mom. lika som i betänkandet).

   Bestämmelserna om socialombudsmannen i 24 § i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården ska inte tillämpas. Motsvarande bestämmelser finns i 5 § i landskapslagen ( : ) om Ålands ombudsmyndighet.

 

__________________

 

   (Ikraftträdelsen lika som i betänkandet).

 

__________________

 

5.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om patientens ställning och rättigheter

 

   (Ingressen lika som i betänkandet).

 

 

2 §

   Den i l § l mom. nämnda lagen (patientlagen) ska inom landskapets behörighet tillämpas med följande avvikelser:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   4) Bestämmelserna i 11 § i patientlagen ska inte tillämpas. Motsvarande bestämmelser finns i 6 § i landskapslagen ( : ) om Ålands ombudsmyndighet,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

   (Ikraftträdelsen lika som i betänkandet).

 

 

 

Mariehamn den 21 november 2013

 

 

 

Katrin Sjögren

 

 

 

 


Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

Axel Jonsson m.fl.

2013-11-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Reservation mot lag- och kulturutskottets betänkande nr 1/2013-2014 gällande Ålands ombudsmannamyndighet

 

Reservation mot lag- och kulturutskottet betänkande gällande LF 26/2012-2013.

     Den åländska diskrimineringsombudsmannens befogenheter är begränsade på grund av den delade behörigheten. Det har skapat en oklar situation för ålänningarna om vart man ska vända sig om man utsätts för diskriminering.

     I syfte att förenkla och öka den nya myndighetens funktionalitet gentemot medborgarna föreslog undertecknade att lagtinget skulle uppmana landskapsregeringen att initiera förhandlingar om en överenskommelseförordning där de uppgifter som hittills skötts av riksmyndigheter i fortsättningen skulle handhas av den enligt lagförslaget nybildade åländska myndigheten. Idag fungerar redan konsumentrådgivningen och konsumenträttsrådgivaren på detta sätt.

     Utskottsmajoriteten kunde inte stöda förslaget, varför vi lämnar en reservation till betänkandet.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att initiera förhandlingar om en överenskommelseförordning enligt vilken landskapets ombudsmannamyndighet skulle sköta de uppgifter som nu ankommer på motsvarande riksmyndigheter.

 

 

Mariehamn den 21 november 2013

 

 

 

Axel Jonsson 

 

 

Katrin Sjögren