Lag- och kulturutskottets betänkande 1/2015-2016

Lagtingsår: 2015-2016

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 1/2015-2016

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2016-01-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Godkännande av ramavtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Mongoliet, å andra sidan, samt med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen

·       Republikens presidents framställning nr 1/2015-2016

·       Landskapsregeringens yttrande nr 1/2015-2016-s

 

INNEHÅLL

Republikens presidents förslag. 1

Landskapsregeringens yttrande. 1

Utskottets synpunkter 2

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

 

Republikens presidents förslag

 

I republikens presidents framställning föreslås att lagtinget ger sitt samtycke till lagen om sättande i kraft av de bestämmelser i det i april 2013 undertecknade ramavtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Mongoliet, å andra sidan, till den del avtalet hör till området för lagstiftningen.

     Ramavtalet om ett partnerskap och samarbete med Mongoliet är ett blandat avtal som både innehåller bestämmelser som hör till medlemsstaternas behörighet och bestämmelser som hör till EUs behörighet. Det nya avtalet ersätter handels- och ekonomiavtalet mellan EG och Mongoliet, vilket trädde i kraft 1993, och det breddar avtalsbasen mellan parterna.

     Avtalet är ett samarbetsavtal som fastställer formerna för det politiska, ekonomiska och sektorbaserade samarbetet inom bland annat områdena miljö och klimatförändring, energi, vetenskap och teknologi samt trafik. Avtalet inbegriper också skyldigheter som är centrala för EUs utrikespolitik, bland annat i fråga om mänskliga rättigheter, demokratiska principer och respekt för rättsstatsprincipen, förhindrande av spridning av massförstörelsevapen och bekämpning av terrorism.

     Avtalet avses träda i kraft den första dagen i den månad som följer på den dag då den senare parten har underrättat den andra parten om att de rättsliga förfaranden som krävs för godkännande av avtalet har slutförts. Lagen om ikraftträdande avses träda i kraft samtidigt som avtalet träder i kraft, vid en tidpunkt som bestäms genom förordning av statsrådet.

 

Landskapsregeringens yttrande

 

Landskapsregeringen konstaterar att ramavtalet ska tillämpas, å ena sidan, på Mongoliets territorium, och å andra sidan, på de territorier där fördraget om Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är tillämpliga, i enlighet med de villkor som fastställs i fördragen.                      Landskapsregeringen förutsätter att bestämmelserna i protokoll 2 om Åland i bilagan till fördraget om Finlands anslutning till Europeiska unionen (FördrS 103/1994) är tillämpliga på ramavtalet med Mongoliet, till de delar avtalsbestämmelserna i fråga kan innebära bindande rättigheter eller skyldigheter av betydelse för Ålands särställning. Till den del de avtalsbestämmelser, som kan innebära bindande rättigheter eller skyldigheter, hör till EU:s exklusiva behörighet förutsätter landskapsregeringen att den åländska särställningen har beaktats redan i förhandlingarna om avtalsbestämmelserna i fråga.

     Landskapsregeringen konstaterar avslutningsvis att avtalet inte innehåller bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning.

 

Utskottets synpunkter

 

Det avtal till vars ikraftträdande presidenten begär lagtingets bifall, avser

att främja det politiska, ekonomiska och sektorbaserade samarbetet inom områden som miljö och klimatförändring, energi, vetenskap och teknologi samt trafik. Avtalet inbegriper också skyldigheter bland annat i fråga om mänskliga rättigheter, demokratiska principer och respekt för rättsstatsprincipen, förhindrande av spridning av massförstörelsevapen och bekämpning av terrorism.

     Utskottet konstaterar att avtalet innehåller bestämmelser som hör till medlemsstaternas behörighet och bestämmelser som hör till EUs behörighet. I avtalet ingår bestämmelser om vissa samarbetsområden som rör områden som enligt 18 § i lagen om självstyrelse för Åland hör till Ålands behörighet. Bestämmelser som rör områden som hör till Ålands behörighet ingår åtminstone i artikel 45 om transport, artikel 46 om utbildning och kultur, artikel 47 om miljö, klimatförändring och naturresurser, artikel 48 om jordbruk, boskapsskötsel, fiske och landsbygdsutveckling, artikel 49 om hälsa samt artikel 50 om sysselsättning och sociala frågor. Bland dessa sektorer har medlemsstaterna vidare behörighet i artikel 46 om utbildning och kultur samt artikel 49 om hälsa. Följaktligen krävs det godkännande av Ålands lagting för att avtalet ska träda i kraft på Åland.

     Enligt landskapsregeringens bedömning innehåller avtalen inte några bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning varför utskottet föreslår att lagtinget ger det begärda bifallet.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 16 december 2015 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendet.

     Ett yttrande har inhämtats från landskapsregeringen.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Nina Fellman och EU-sakkunniga Pamela Barman.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson samt ledamöterna Petri Carlsson, Brage Eklund, Bert Häggblom, Mikael Staffas och Tony Wikström.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget ger det begärda bifallet.

__________________

 

 

Mariehamn den 12 januari 2016

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson