Lag- och kulturutskottets betänkande 1/2016-2017

Lagtingsår: 2015-2016

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 1/2016-2017

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2016-10-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Kulturhistoriskt värdefulla föremål

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 18/2015-2016

 

INNEHÅLL

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår ändringar i landskapslagen om skydd för kulturhistoriskt värdefulla föremål. Förslaget syftar främst till att genomföra direktiv 2014/60/EU av den 15 maj 2014 om återlämnande av kulturföremål som olagligen förts bort från en medlemsstats territorium. Samtidigt föreslår landskapsregeringen vissa uppdateringar av gällande bestämmelser.

     Europeiska kommissionen har i juli 2016 skickat ett motiverat yttrande till Finland med anledning av det försenade genomförandet av direktivet i landskapet. Avsikten är att den föreslagna lagen ska träda i kraft så snart som möjligt.

 

Utskottets förslag

 

I lagförslaget konstateras att europeisk eller internationell reglering om skyddet av kulturföremål har medfört rättsligt bindande reglering om utförsel och återlämnande av kulturföremål. Framför allt EU:s återlämnandedirektiv från 2014 har aktualiserat en översyn av landskapslagen om skydd för kulturhistoriskt värdefulla föremål (skyddslagen) och Europeiska kommissionen har i slutet av juli 2016 riktat ett motiverat yttrande till Finland gällande genomförandet av direktivet på Åland.

     Förfarandet för återlämnande är till stor del koncentrerat till domstolsväsendet och enligt direktivet ska domstolar besluta om återlämnande av kulturföremål. Till denna del rör återlämnandedirektivet rättskipning och rikets behörighet.

     Till vissa andra delar berör återlämnandedirektivet landskapets behörighet. Enligt artikel 4 ska varje medlemsstat utse en eller flera centrala myndigheter som ska utföra förvaltningsuppgifter som syftar till en återlämning av kulturföremål som påträffas inom en medlemsstat och som olagligt förts ut från någon annan EU-medlemsstat. Sådana allmänna förvaltningsuppgifter ska enligt lagförslaget anses falla inom landskapets behörighet och återlämnandedirektivet utesluter inte att medlemsstaterna utser fler än en central myndighet.

     Det mest akuta lagstiftningsbehovet gäller genomförandet av återlämnandedirektivet men det finns enligt landskapsregeringen också ett behov av att uppdatera vissa av skyddslagens övriga bestämmelser. Gällande skyddslag hänvisar till upphävda bestämmelser i rikets lag varför skyddslagen behöver ändras. Gällande rikslag är dock under förnyelse genom en proposition med förslag till ny lag om begränsning av utförseln av kulturföremål (RP 112/2016) som överlämnades till riksdagen under sommaren 2016. Utskottet har under behandlingen av ärendet erfarit att riksdagens kulturutskott avgivit sitt betänkande över propositionen och att det i betänkandet inte görs några sådana ändringar som påverkar landskapsregeringens lagförslag. Därefter har lagförslaget godkänts i riksdagen i enlighet med utskottets betänkande.

     EU:s exportförordning innehåller bestämmelser om export av kulturföremål till länder utanför EU. Enligt exportförordningen krävs exportlicens för vissa kulturföremål och exportlicens kan nekas om en sådan licens ska nekas enligt den nationella lagstiftningen i ursprungsstaten vilket kräver utredning av den myndighet som prövar licensen.  Handelspolitiska begränsningar av införsel och utförsel av varor hör till rikets behörighet men avsikten med exportlicenserna är att bevara kulturarvet varför utfärdandet av exportlicens hör till landskapets behörighet. Exportförordningen utesluter inte att medlemsstaterna utser fler än en myndighet för uppgiften varför det i lagförslaget föreslås att landskapsregeringen utfärdar exporttillstånd för kulturföremål enligt rådets förordning om export av kulturföremål.

     Utskottet, som inte har några invändningar mot förslaget, föreslår att lagtinget antar lagförslaget utan ändringar.

 

Ärendets behandling

Lagtinget har den 26 september 2016 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendet.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Tony Asumaa, lagberedaren Sören Silverström och landskapsantikvarien Viveka Löndahl.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson, ledamöterna Petri Carlsson, Brage Eklund, Mikael Staffas och Tony Wikström.

 

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslaget utan ändringar.

 

 

 

Mariehamn den 24 oktober 2016

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson