Lag- och kulturutskottets betänkande 10/2024-2025

Lagtingsår: 2024-2025

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 10/2024-2025

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2025-03-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Godkännande och sättande i kraft av ramavtalet om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Konungariket Thailand, å andra sidan

·       Republikens presidents framställning RP 2/2024-2025

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Republikens presidents förslag. 1

Landskapsregeringens yttrande. 1

Utskottets förslag. 2

Ärendets behandling. 3

Utskottets förslag. 3

 

 

Sammanfattning

 

Republikens presidents förslag

 

Republikens president föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft på Åland till de delar avtalet faller inom landskapets behörighet.

 

Landskapsregeringens yttrande

 

Ålands lagting har den 16 december 2024 begärt ett yttrande från Ålands landskapsregering över republikens presidents framställning till Ålands lagting om regeringens proposition till riksdagen om godkännande och sättande i kraft av ramavtalet om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Konungariket Thailand, å andra sidan.

      Landskapsregeringen har tidigare lämnat två utlåtanden i ärendet:

Utrikesministeriet bad den 11 oktober 2022 om landskapsregeringens utlåtande om undertecknande av avtalet och kommentarer om i vilken omfattning avtalet berör områden som faller inom landskapets lagstiftningsbehörighet. Landskapsregeringen framförde i sitt utlåtande att landskapsregeringen inte har några invändningar mot avtalets undertecknande, samt att avtalet innehåller bestämmelser om vissa samarbetsområden som enligt 18 § självstyrelselagen (ÅFS 1991:71) hör till Ålands lagstiftningsbehörighet.

Landskapsregeringen lämnade den 23 maj 2024 ett utlåtande till utrikesministeriet om regeringens proposition till riksdagen om godkännande och sättande i kraft av ramavtalet. Landskapsregeringen hade fortsättningsvis inte några invändningar och utlåtandet överensstämmer med det utlåtande som framfördes i ärendet 2022. Avtalet med Thailand är ett blandat avtal som innehåller både bestämmelser som hör till medlemsstaternas behörighet och bestämmelser som hör till EU:s behörighet.

 

Avtalet syftar till att övergripande fördjupa samarbetet mellan EU och Thailand. Genom avtalet stärks samarbetet inom flera sektorer, bland annat mänskliga rättigheter, förhindrande av spridning av massförstörelsevapen, bekämpning av terrorism, korruption och organiserad brottslighet, migration, miljö, energi, klimatförändringar, transporter, vetenskap och teknik, sysselsättning och sociala frågor, utbildning, jordbruk och kultur. Avtalet innehåller också bestämmelser om skydd av EU:s ekonomiska intressen, samt bestämmelser om handelssamarbete.

 

Landskapsregeringen utgår från att i de fall avtalsbestämmelserna hör till EU:s exklusiva behörighet har den åländska särställningen i nödvändig grad beaktats redan under avtalsförhandlingarnas gång. Avtalet ska tillämpas, å ena sidan, på de territorier där fördraget om Europeiska unionen och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är tillämpliga, i enlighet med de villkor som fastställs i fördragen, och, å andra sidan, på Thailands territorium. Landskapsregeringen konstaterar att bestämmelserna om Åland i Protokoll 2 till fördraget om Finlands anslutning till Europeiska unionen (FördrS 103/1994) således är tillämpliga på avtalet, i de fall avtalsbestämmelserna innebär bindande rättigheter eller skyldigheter av betydelse för Ålands särställning, och inte endast syftar till att främja utbytet av information och bibehålla dialogen parterna emellan.

 

Landskapsregeringen konstaterar att avtalet inte innehåller bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning. Landskapsregeringen ser inga hinder för att lagtinget ger sitt bifall till ramavtalet om fördjupat partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Konungariket Thailand, å andra sidan.

 

Utskottets förslag

 

     Utskottet, som konstaterar att lagtinget redan gett sitt bifall till ett antal liknande ramavtal som utgör grunden för alla kommande sektorsavtal mellan parterna, föreslår att lagtinget ger det begärda bifallet.

     Utskottet understryker i sammanhanget vikten av att Ålands särställning alltid beaktas i ram- och handelsavtal mellan EU och tredje parter. Sedan Finlands och Ålands anslutning till Europeiska unionen 1995 har Åland haft ett särskilt undantag i EU:s internationella handelsavtal. Detta undantag grundar sig på folkrättsliga förpliktelser och erkänns i Protokoll 2 till Finlands anslutningsavtal till EU. Undantaget gäller den åländska hembygdsrätten och näringsrätten, vilka kan anses vara diskriminerande enligt EU-rättens principer, men som samtidigt är en väl etablerad del av Ålands självstyrelse och internationell sedvanerätt.

     Utskottet noterar att i handelsavtal som EU ingår finns en uttrycklig skrivning i avtalens beskrivning av reservationer, som i handelsavtalet med Peru och Colombia 2013, Nya Zeeland 2014 och Singapore 2019. Denna skrivning bekräftar att de åländska reglerna om hembygdsrätt och näringsrätt är undantagna från avtalens icke-diskrimineringsprinciper och investeringsskyddsbestämmelser. Formuleringen bygger på att EU och dess medlemsstater, inklusive Finland, har rätt att upprätthålla och införa restriktioner för etableringsfrihet och tillträde till vissa ekonomiska sektorer. Samma princip gäller för ekonomiska partnerskapsavtal där områden inom landskapets behörighet omfattas och som inte är EU:s kompetens att sluta avtal om, till exempel avtalet med CARIFORUM 2008.

     Utskottet noterar däremot att i ramavtal, som är mer allmänt hållna, är undantaget för Åland fortsatt inkluderat i avtalen. Dock har formuleringen blivit mer standardiserad och införlivats under EU:s allmänna undantag för medlemsstaters särskilda konstitutionella arrangemang. Detta innebär att Ålands undantag enligt Protokoll 2 till Finlands anslutningsavtal till EU inte alltid uttryckligen nämns i huvudtexten av avtal om ekonomiskt partnerskap eller ramavtalen, utan i stället faller inom ramen för EU:s generella reservationer.

     Utskottet konstaterar att det åländska undantaget således har bevarats i samtliga relevanta handelsavtal, men de ökade antalen ramavtal mellan EU och tredje parter ger fler generiska skrivningar om det åländska undantaget. Det är enligt utskottet av vikt att landskapsregeringen fortlöpande säkerställer att Ålands folkrättsligt erkända särställning förblir skyddad i framtida handelsavtal genom att aktivt delta i EU:s förhandlingar för att bevaka och vid behov påverka formuleringar som rör Åland.

 

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 31 januari 2025 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendet.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Sandra Listherby samt ledamöterna Anders Holmberg, Peter Lindbäck, Johan Lindström, Henrik Löthman och Veronica Thörnroos. Vid ärendet avgörande behandling fungerade viceordföranden Sandra Listherby som ordförande.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft på Åland till de delar avtalet faller inom landskapets behörighet.

 

Mariehamn den 11 mars 2025

 

 

 

Viceordförande

 

 

Sandra Listherby

Sekreterare

 

 

 

 

Julia Lindholm