Lag- och kulturutskottets betänkande 11/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 11/2012-2013

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2013-09-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Tillstånds- och tillsynsmyndighet för social- och hälsovården

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 23/2012-2013

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 4

Utskottets förslag. 4

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar landskapslagar som innebär att tillsynen över den privata och den offentliga socialservicen inklusive barnomsorgen och tillsynen över den offentliga hälso- och sjukvården samt tillståndsverksamheten för producenterna av privat socialservice överförs från landskapsregeringen till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagförslagen antas med några mindre ändringar.

 

Utskottets synpunkter

 

Allmänt om lagförslagen

Landskapsregeringen föreslår ett antal lagändringar i syfte att överföra tillsynen över den privata och den offentliga socialservicen samt den offentliga hälso- och sjukvården till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM. Även tillståndsverksamheten för producenterna av privat socialservice föreslås bli överförd. Syftet med lagförslaget är att separera tillsynen från lagstiftnings- och utvecklingsarbetet inom landskapsregeringen. Utskottet konstaterar att motsvarande organisatoriska uppdelning är allmän också på andra håll i Norden.

      I det lagpaket som landskapsregeringen överlämnat är lagförslagen huvudsakligen av teknisk natur. De allra flesta materiella regler som gäller för den verksamhet för vilken ÅMHM ska utöva tillsyn finns i rikslagar som gäller med stöd av blankettlagar i landskapet. Regler gällande ÅHS:s verksamhet och barnskyddet finns dock i fullständiga landskapslagar.

     ÅMHM har redan i dagsläget motsvarande tillsynsuppgifter med stöd av andra speciallagar såsom vattenlagen.

 

Allmänt om tillsynsverksamhet

 

Utskottet anser att myndigheternas tillsynsverksamhet i allmänhet bör vara stödjande i första hand och konstaterar att landskapsregeringens avsikt är att två tredjedelar av tillsynsverksamheten ska vara stödjande. Regelbundna inspektionsbesök med förvarning i förebyggande syfte är enligt utskottets uppfattning generellt att föredra framom ingripanden på förekommen anledning, det vill säga proaktiv tillsyn är att föredra framom reaktiv.

     Utskottet noterar att viss lagstiftning kräver ”grundad anledning” för inspektion medan annan lagstiftning saknar kriteriet. Enligt utskottets mening är det generellt bättre att i lagstiftningen inte föreskriva att en grundad anledning måste föreligga för att inspektioner ska kunna förrättas. Eftersom begreppet förekommer i ett antal övriga lagar på socialvårdens område samtidigt som den i grundlag skyddade hemfriden måste beaktas, föreslår utskottet dock i detta skede inte några direkta ändringar av lagtexten men anser att det är av yttersta vikt att landskapsregeringen snarast ser över användningen av begreppet ”grundad anledning” i fråga om all tillsynsverksamhet som utövas av ÅMHM i syfte att åstadkomma likartade kriterier.

 

Rollfördelningen mellan myndigheterna

 

Utskottet har diskuterat rollfördelningen mellan landskapsregeringen och kommunerna och konstaterar att landskapsregeringens tillsyn i dess helhet överförs på ÅMHM medan landskapsregeringens roll framöver kommer att inskränka sig till de åtgärder som kan vidtas i enlighet med landskapslagen om landskapsandelar för socialvården. I fråga om tillsynen över den privata socialvården har kommunerna ett delat ansvar med ÅMHM.

     När ÅMHM vid sin tillsyn upptäcker allvarliga brister ska bristerna rapporteras till landskapsregeringen. Anmälningsplikten motiveras av att landskapsregeringen i yttersta fall, som ett resultat av allvarliga brister, kan företa ändringar i fråga om landskapsandelarna till den berörda kommunen.

 

Ingen ändring av ÅMHM-lagen

 

Någon ändring av landskapslagen om ÅMHM ingår inte i det aktuella lagpaketet trots att nya uppgifter påförs myndigheten. Inte heller namnet för myndigheten föreslås ändrat. Landskapsregeringens motiv för bibehålla myndighetens namn är att det är etablerat. Anledningen till att landskapslagen om ÅMHM inte ändras är att den uppgiftsbeskrivning för myndigheten som ingår i lagen bedöms kunna omfatta även de nya uppgifterna.

     Enligt vad utskottet fått erfara planerar landskapsregeringen att av andra orsaker se över lagen om ÅMHM och utskottet uppmanar landskapsregeringen att i det sammanhanget överväga ändamålsenligheten av att i den lagen klargöra de nya tillsynsuppgifterna.

 

Begreppet ”allvarliga brister”

 

Enligt landskapsregeringens förslag har ÅMHM en skyldighet att meddela landskapsregeringen när allvarliga brister har upptäckts. I samband med behandlingen har det uppstått frågetecken om hur begreppet ”allvarliga brister” ska tolkas men utskottet noterar att det i detaljmotiveringen till 3 § i landskapslagen om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård, finns en skrivning där det anges att det är ÅMHM som ska göra bedömningen om när brister är allvarliga. Där framgår det även att när ÅMHM fattat beslut om t.ex. avbrytande av en verksamhet eller utfärdat ett förbud mot användning av en verksamhet torde det innebära att det är fråga om allvarliga brister. Det kan också vara fråga om allvarliga brister när ÅMHM har ansett att det finns behov att meddela kommunen förelägganden om hur brister ska avhjälpas. 

     Utskottet konstaterar att en praxis kommer att utvecklas på området och att landskapsregeringen har anledning att följa utvecklingen.

 

”Föreskrifter” respektive ”förelägganden”

 

Vid behandlingen av ärendet har det framkommit att det kan råda en begreppsförvirring ifråga om uttrycket ”föreskrifter” eftersom det vid översättningen till svenska av rikslagar ett flertal gånger har skett en sammanblandning med begreppet ”föreläggande”.

     Enligt vad utskottet fått erfara är föreskrifter i allmänhet generella och riktar sig till alla verksamhetsidkare medan förelägganden riktar sig till en enskild verksamhetsutövare. Utskottet föreslår vissa ändringar av lagförslaget i det här avseendet och vill uppmärksamma landskapsregeringen på att i framtida lagförslag notera skillnaden.

 

Lag om nykterhetsarbete

 

Det sista lagförslaget i landskapsregeringens lagpaket rör tillämpningen på Åland av lagen om nykterhetsarbete. När den nu gällande självstyrelselagen trädde i kraft blev rikets lag om nykterhetsarbete gällande i landskapet med stöd av en övergångsbestämmelse men landskapsregeringen föreslår nu i förtydligande syfte att lagen ska synliggöras genom en blankettlag.

     Utskottet konstaterar att blankettlagen inte innehåller många konkreta bestämmelser om nykterhetsarbetet och att det nykterhetsarbete som bedrivs i kommunerna inte direkt är avhängigt av lagen. ÅMHM:s inspektionsverksamhet med anledning av den nya blankettlagen kommer således inte att bli särskilt omfattande.

     Enligt utskottets mening bör landskapsregeringen omgående se över landskapslagen.

 

Samordning av tillsynsverksamheten

 

Utskottet vill ta tillfället i akt att påpeka att det vore önskvärt med en ökad samordning myndigheter emellan i fråga om tillsyn och inspektion. I dagsläget kan näringsutövare bli föremål för ett antal parallella inspektioner från både kommunala och landskapsmyndigheter vilket i onödan belastar såväl myndigheterna som näringsidkarna. Utskottet noterar att en ökad samordning av lagstiftningen, t.ex. i fråga om kriterierna för inspektioner, kan vara behövlig för en optimal tillsyn.

 

ÅMHM:s resurser

 

Avslutningsvis vill utskottet beröra frågan om ÅMHM:s resurser och om kompetenskraven för de nya inspektörerna.      ÅMHM har under senare tid tillförts ett relativt stort antal uppgifter och genom de nu föreslagna lagändringarna påförs myndigheten ytterligare tillsynsuppgifter.

     Tillsynsuppgifterna har hittills skötts inom ramen för landskapsregeringens social- och miljöavdelnings övriga verksamhetsuppgifter. Utskottet konstaterar därför att även om den föreslagna resurstilldelningen med inledningsvis en tjänsteman som ska sköta tillsynen, kan förefalla liten, blir resurserna ändå sammantaget inte mindre än för närvarande. Utskottet anser att uppgiften för den tjänsteman som ska utöva tillsyn på så vitt skilda områden kan bli utmanande och uppmanar landskapsregeringen att följa utvecklingen.

 

Övriga frågeställningar

 

I samband med behandlingen av ärendet har det framkommit frågeställningar kring möjligheten att utöva tillsyn i familjedagvårdsverksamhet mot bakgrund av reglerna om hemfrid. Utskottet konstaterar här att kommunerna har möjlighet att i avtalen med familjedagvårdarna överenskomma om rätten att i familjedagvårdarnas hem utöva tillsyn över verksamheten.

     Utskottet konstaterar vidare att medborgare, i och med lagens ikraftträdande, kan anmäla eventuella missförhållanden till ÅMHM.

     Avslutningsvis förutsätter utskottet att landskapsregeringen inom en tvåårsperiod företar en utvärdering av de sammantagna konsekvenserna av de förändringar som föreslås i det föreliggande lagpaketet.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 5 juni 2013 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över lagförslaget.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Carina Aaltonen, avdelningschefen för social- och miljöavdelningen Carina Strand, socialchefen för Mariehamns stad Susanne Lehtinen, samordnande miljöinspektören vid ÅMHM Mia Westman, vikarierande myndighetsjuristen vid ÅMHM Camilla Lundberg samt socialvårdsbyråchefen Alexandra Oksman.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Katrin Sjögren, viceordföranden Göte Winé, ledamöterna Harry Jansson, Axel Jonsson, Carita Nylund (delvis) och Wille Valve samt ersättaren Åke Mattsson (delvis). 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar de första, andra, tredje, femte, sjätte, åttonde och nionde lagförslagen oförändrade samt de fjärde och sjunde lagförslagen i följande lydelser:

 

4.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av barnomsorgslagen för landskapet Åland

 

     (Ingressen lika som i lagförslaget).

 

25 och 25 a§

     (Lika som i lagförslaget).

 

25b §

F ö r e l ä g g a n d e n och tvångsmedel

     Om det upptäcks brister eller andra missförhållanden som äventyrar klientsäkerheten i ordnandet eller genomförandet av barnomsorgen eller om verksamheten i övrigt strider mot denna lag kan tillsynsmyndigheten meddela förelägganden om hur de ska avhjälpas. När förelägganden meddelas ska det utsättas en tid inom vilken behövliga åtgärder ska vidtas. Om klientsäkerheten så kräver kan det bestämmas att verksamheten omedelbart ska avbrytas eller användningen av en verksamhetsenhet eller en del av enheten eller av en anordning omedelbart förbjudas.

     Tillsynsmyndigheten kan vid vite eller vid äventyr att verksamheten avbryts eller att användningen av en verksamhetsenhet eller en del av enheten eller av en anordning förbjuds, förplikta kommunen eller kommunalförbundet att iaktta de förelägganden som avses i 1 mom.

     (3 mom. lika som i lagförslaget).

 

25c – 25e samt 31 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

__________________

 

     (Ikraftträdelsebestämmelsen lika som i lagförslaget).

 

__________________

 

 

7.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om hälso- och sjukvård

 

     (Ingressen lika som i lagförslaget).

 

2 §

     (Lika som i lagförslaget).

 

5a kap.
Tillsyn

 

45a §

     (Lika som i lagförslaget).

 

 

45b §

F ö r e l ä g g a n d e n och tvångsmedel

     Upptäcks brister eller andra missförhållanden som äventyrar patientsäkerheten i ordnandet eller genomförandet av hälso- och sjukvården eller om verksamheten i övrigt strider mot denna lag kan tillsynsmyndigheten meddela förelägganden om hur de ska avhjälpas. När förelägganden meddelas ska det utsättas en tid inom vilken de behövliga åtgärderna ska vidtas. Om patientsäkerheten så kräver kan det bestämmas att verksamheten omedelbart ska avbrytas eller användningen av en verksamhetsenhet eller en del av enheten eller en anordning förbjudas omedelbart.

     Tillsynsmyndigheten kan vid vite eller vid äventyr att verksamheten avbryts eller att användningen av en verksamhetsenhet eller en del av enheten eller av en anordning förbjuds, förplikta Ålands hälso- och sjukvård att iaktta de förelägganden som avses i 1 mom.

     ( 3 mom. lika som i lagförslaget)

 

45c – 45d samt 54 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

__________________

 

     (Ikraftträdelsebestämmelsen lika som i lagförslaget).

 

 

 

Mariehamn den 10 september 2013

 

 

Ordförande

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson