Lag- och kulturutskottets betänkande 11/2016-2017

Tillhör ärendet: Ändring av kommunallagen
Lagtingsår: 2016-2017

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 11/2016-2017

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2017-03-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Ändring av kommunallagen

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 17/2016-2017

 

INNEHÅLL

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår ändringar i kommunallagen som syftar till att förbättra utnyttjandet av informations- och kommunikationsteknik inom den kommunala förvaltningen. Ledamöter ska kunna delta i de kommunala organens sammanträden på distans och de kommunala organen ska kunna ta i bruk ett elektroniskt beslutsförfarande. Det elektroniska beslutsförfarandet skulle inte kunna användas i fullmäktige och inte heller i samband med andra kommunala organs offentliga sammanträden.

     Kommunerna ska i förvaltningsstadgan föra in närmare bestämmelser om i vilken utsträckning de kommunala organen kan utnyttja möjligheten till deltagande i sammanträden på distans och beslutsfattande i ett elektroniskt beslutsförfarande. Landskapsregeringen föreslår att det i kommunallagen ska finnas grundläggande villkor för kommunernas ibruktagande av deltagande på distans och elektroniskt beslutsförfarande så att skyddet av sekretess, personuppgifter och valhemlighet inte äventyras. Samtidigt föreslår landskapsregeringen vissa mindre kompletteringar till kommunallagen gällande elektroniska kallelser till sammanträden.

 

 

Utskottets förslag

 

I landskapsregeringens lagförslag hänvisas till lag- och kulturutskottets betänkande över lagmotion 3/2015-2016 där utskottet ställde sig synnerligen positivt till en möjlighet för kommunerna att i förvaltningsstadgan ta in bestämmelser som möjliggör elektroniskt beslutsfattande och deltagande på distans. Ett sådant flexibelt förfarande ligger i tiden och kan vara av särskild betydelse för kommuner i glesbygden. Utskottet ansåg dock att det är till fördel om en lagändring genomgår sedvanlig beredning så att eventuell påverkan på annan lagstiftning såsom förvaltningslagen utreds liksom vissa öppna tekniska frågor. Utskottet föreslog därför att motionen förkastas men föreslog istället att lagtinget i en kläm uppmanar landskapsregeringen att i snabb ordning till lagtinget överlämna ett förslag till en ändring av Kommunallagen för Åland i enlighet med intentionerna i betänkandet.

     Utskottet konstaterar nu att landskapsregeringen hörsammat lagtingets uppmaning varför utskottet välkomnar förslaget som bland annat ger kommunerna en möjlighet att bestämma att ledamöter i kommunala organ får delta i organens sammanträden på distans.

     Utskottet konstaterar att trots att kallelser enligt lagen kan skickas elektroniskt till ledamöterna ska ledamöterna också framdeles kunna få kallelserna till pappers om de så önskar.

 

 Ärendets behandling

     Lagtinget har den 13 mars 2017 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över lagförslaget.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Nina Fellman och lagberedaren Sören Silverström.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson, ledamöterna Petri Carlsson, Bert Häggblom, Mikael Staffas och Tony Wikström samt ersättaren Runar Karlsson.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslaget utan ändringar.

 

 

 

Mariehamn den 14 mars 2017

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson