Lag- och kulturutskottets betänkande 17/2016-2017

Tillhör ärendet: Elektronisk förvaltning
Lagtingsår: 2016-2017

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 17/2016-2017

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2017-06-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Elektronisk förvaltning

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 26/2016-2017

 

INNEHÅLL

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 2

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

 

Landskapsregeringens förslag

 

Syftet med detta lagförslag är att anpassa förvaltningsförfarandet inom landskaps- och kommunalförvaltningen till den digitala utvecklingen. Enligt lagförslaget ska de fysiska anslagstavlorna ersättas med elektroniska anslagstavlor på myndigheternas webbplatser. Samtliga myndigheter inom landskaps- och kommunalförvaltningen förutsätts ha en webbplats med en elektronisk anslagstavla som är lättillgänglig och som kan särskiljas från övrigt innehåll på webbplatsen. På de elektroniska anslagslagstavlorna ska publiceras de tillkännagivanden och meddelanden som i dagsläget sätts upp på de fysiska anslagstavlorna. Myndigheterna ska på webbplatsen publicera de handlingar som delges offentligen, men publiceringen på webbplatsen får inte stå i strid med sekretessbestämmelser eller annan lagstiftning.

     För att beakta de personer som inte har tillgång till internet föreslås att myndigheterna i sina lokaler eller på annan anvisad plats ska ge var och en möjlighet att ta del av innehållet på den elektroniska anslagstavlan och i de handlingar som hålls tillgängliga på myndighetens webbplats. Vid behov kan myndigheterna komplettera den webbaserade offentliga delgivningen med andra former av offentliggörande som är ändamålsenliga. Till exempel kan det röra sig om annonsering i lokala tidningar. Förslaget om införandet av elektroniska anslagstavlor föranleder ändringar i förvaltningslagens bestämmelser om offentlig delgivning, i kommunallagen och i ett antal landskapslagar.

     Landskapsregeringen föreslår också andra ändringar i landskapslagstiftningen. Förvaltningslagens bestämmelser om elektronisk delgivning ska ändras, huvudsakligen för att göra det enklare att delge parter elektroniskt. Ett annat förslag är att i förvaltningslagen föra in bestämmelser som möjliggör att myndigheter kan underteckna handlingar elektroniskt eller med underskrifter som inte är handskrivna. Slutligen föreslår landskapsregeringen att myndigheter ska vara skyldiga att bekräfta mottagandet av meddelande som skickats med elektronisk post till myndighetens huvudsakliga elektroniska postadress.

     Avsikten är att de föreslagna lagarna ska träda i kraft efter en tillräcklig tidsperiod för anpassning till de föreslagna bestämmelserna, dock senast den 1 januari 2019.

 

 

Utskottets förslag

 

Utskottet har inga invändningar mot de föreslagna lagarna och föreslår därför att lagtinget antar dem utan några ändringar.

 

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 24 maj 2017 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över lagförslagen.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Nina Fellman och lagberedaren Sören Silverström.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson samt ledamöterna Petri Carlsson, Bert Häggblom och Tony Wikström samt ersättaren Göte Winé.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslagen i oförändrad lydelse.

 

 

Mariehamn den 1 juni 2017

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson