Lag- och kulturutskottets betänkande 18/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 18/2016-2017

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2017-09-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Godkännande av avtalet om politisk dialog och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kuba, å andra sidan, och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen

·       Republikens presidents framställning nr 12/2016-2017

 

INNEHÅLL

Republikens presidents förslag. 1

Landskapsregeringens yttrande. 2

Utskottets synpunkter 2

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

 

Republikens presidents förslag

 

Republikens president inbegär lagtingets samtycke till ikraftträdandet av ett avtal om politisk dialog och samarbete med Kuba. Det är fråga om ett vidsträckt samarbetsavtal som fastställer formerna för det politiska, ekonomiska och sektorbaserade samarbetet samt för dialogen. I avtalet kommer parterna överens om samarbete bland annat inom områdena handel, ekonomisk och hållbar utveckling samt demokrati, mänskliga rättigheter och god samhällsstyrning. Avtalet inbegriper också skyldigheter som är centrala för Europeiska unionens utrikespolitik, bland annat allmänna åtaganden om mänskliga rättigheter, demokratiska principer och respekt för rättsstatsprincipen, förhindrande av spridning av massförstörelsevapen och bekämpning av terrorism. Avtalet är till sin karaktär ett blandat avtal som både innehåller bestämmelser som hör till medlemsstaternas behörighet och bestämmelser som hör till Europeiska unionens behörighet. Det är det första avtalet mellan Europeiska unionen och Kuba.

     I avtalet ingår bestämmelser om vissa samarbetsområden som rör områden som enligt 18 § i självstyrelselagen hör till landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet. Bestämmelser som rör områden som hör till landskapets behörighet ingår åtminstone i artikel 14 om hållbar utveckling, artikel 37 om social utveckling och social sammanhållning, artikel 38 om sysselsättning och socialt skydd, artikel 39 om utbildning, artikel 40 om folkhälsa, artikel 42 om kultur och kulturarv, artikel 45 om ungdomar, artikel 46 om utveckling av lokalsamhällen, artikel 47 om samarbete om miljöfrågor och klimatförändring, artikel 48 om katastrofriskhantering, artikel 49 om vatten och sanitet, artikel 50 om jordbruk, landsbygdsutveckling, fiske och vattenbruk, artikel 51 om hållbar turism, artikel 55 om transporter och artikel 57 om statistik.

     Till de delar som ovannämnda artiklar hör till medlemsstaternas i Europeiska Unionen behörighet krävs det godkännande av Ålands lagting. Sådana artiklar är åtminstone artikel 39 om utbildning, artikel 40 om folkhälsa, artikel 42 om kultur och kulturarv, artikel 48 om katastrofriskhantering och artikel 55 om transporter, i den utsträckning den rör samarbete om sjötransport. För att ikraftträdandelagen som ingår i propositionen ska kunna träda i kraft i landskapet Åland behövs således bifall av Ålands lagting i enlighet med 59 § 1 mom. i självstyrelselagen.

    

Landskapsregeringens yttrande

 

Lagtinget har den 21 augusti 2017 begärt ett yttrande från Ålands landskapsregering över presidentframställningen.

     Landskapsregeringen konstaterar att det i regeringens proposition till riksdagen redogörs för avtals- och handelsförbindelserna mellan Finland och Kuba. Redogörelsen visar att handeln mellan Finland och Kuba är anspråkslös, men att de närmare relationerna mellan Kuba och Förenta staterna den senaste tiden har ökat intresset för den kubanska marknaden även i Finland. Enligt uppgift från Ålands statistik- och utredningsbyrå har ingen export från Åland till Kuba förekommit mellan åren 2012-2016; även importen från Kuba till Åland är obetydlig. Statistiken för handeln mellan Åland och Kuba omfattar den direkta utrikeshandeln.

     Landskapsregeringen konstaterar att bestämmelserna i protokoll 2 om Åland i bilagan till fördraget om Finlands anslutning till Europeiska unionen är tillämpliga på avtalet med Kuba, i de fall avtalsbestämmelserna i fråga kunde innebära bindande rättigheter eller skyldigheter av betydelse för Ålands särställning. Till den del dessa avtalsbestämmelser hör till EU:s exklusiva behörighet konstaterar landskapsregeringen att den åländska särställningen har beaktats redan i förhandlingarna om avtalsbestämmelserna i fråga.

     Landskapsregeringen konstaterar att avtalet inte innehåller bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning. Landskapsregering-en ser inga hinder för att lagtinget ger sitt bifall till det fördjupade partnerskaps- och samarbetsavtalet med Kuba.

 

Utskottets synpunkter

 

Utskottet har inget att invända mot avtalet med Kuba och föreslår därför att lagtinget ger det inbegärda samtycket.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 6 september 2017 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendet.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson, ledamöterna Petri Carlsson, Brage Eklund, Bert Häggblom, Mikael Staffas och Tony Wikström.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar avtalet faller inom landskapets behörighet.

__________________

 

 

Mariehamn den 12 september 2017

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson