Lag- och kulturutskottets betänkande 3/2011-2012

Lagtingsår: 2011-2012

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 3/2011-2012

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2012-03-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag och kulturutskottets betänkande

Centraleuropeisk tid

·       Ltl Danne Sundmans åtgärdsmotion nr 1/2011-2012

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

Sammanfattning

 

I motionen föreslås att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att hos riksmyndigheterna anhålla om att Åland skulle räknas till det område som har centraleuropeisk tid.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att motionen förkastas men att betänkandets motivering bringas till landskapsregeringens kännedom.

 

Utskottets synpunkter

 

Utskottet konstaterar att det inte i Finland finns någon lag som reglerar  vilken tidszoner landet ska höra till. Tidszonen fastställdes i ett beslut i statsrådet år 1921. Behörighetsfördelningen i fråga om till vilken tidszon Åland ska höra regleras inte i självstyrelselagen men ärendet torde höra till rikets behörighet i enlighet med lagens 27 § 42 punkt. Frågan om tidszoner regleras inte heller i folkrätten. Det finns således inte några bindande internationella avtal eller andra förpliktelser på området utan varje land beslutar själv om tidszonen. Utskottet konstaterar vidare att Azorerna och Kanarieöarna har tidszoner som avviker från fastlandets varför ett sådant arrangemang sannolikt inte skulle stöta på några formella problem på det internationella planet.

     Under behandlingen av ärendet har utskottet kunnat konstatera att det skulle finnas såväl fördelar som nackdelar med en övergång till centraleuropeisk tid. Inom näringslivet på Åland finns olika åsikter i frågan som dock inte bedöms vara av särskilt stor vikt. De företag som har nära relationer med företag i Sverige och övriga Europa har ett intresse av att Åland skulle höra till den centraleuropeiska tidszonen. Handeln med riket är i dag dominerande men förändringar kan ske t.ex. om förfarandet vid förtullning förändras i framtiden. Även exporterande företag i övriga Finland har väckt initiativ om att hela landet skulle höra till den centraleuropeiska tidszonen. En fördel med att höra till den centraleuropeiska tidszonen är, förutom att kontakterna underlättas med övriga Europa, även att produktiviten hos företagen sannolikt skulle öka samt att det skulle medföra vissa fördelar för den studiesociala miljön bland annat med tanke på TV-tittandet.

     För privatpersonernas del skulle ett byte av tidszon innebära en nackdel genom att kvällarna blir mörkare. För dem som följer svensk TV och radio via traditionella apparater skulle bytet å andra sidan kunna innebära en fördel.

     Utskottet har även kunnat konstatera att växlingarna mellan sommar- och vintertid medför vissa olägenheter bland annat med tanke på hälsan. Möjligheterna att påverka sommartiden begränsas dock av Europaparlamentets och rådets direktiv (2000/84/EG) med bestämmelser beträffande sommartid. Direktivet stipulerar ett gemensamt datum och klockslag för sommartidens början och upphörande i samtliga medlemsstater.

     Utskottet finner frågan om införande av centraleuroepisk tid intressant men anser inte att det dagsläget finns tillräckligt mycket som talar för att motionen ska godkännas. Landskapsregeringen bör dock enligt utskottets åsikt följa frågan och vid behov ta saken till övervägande t.ex. om det visar sig att handelsrelationerna med Sverige drastiskt skulle öka i framtiden.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 9 november 2011 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över motionen.

     Utskottet har i ärendet hört regeringsrådet Hannu Pennanen (per e-post), chefen för Ålandsbankens risk- och kredithantering Johnny Rosenholm, VD:n för Ålands näringsliv Daniel Dahlén, VD:n för Viking Line Mikael Backman och kommundirektören John Wrede.

     Ledamoten Axel Jonsson har inte omfattat utskottets åsikt utan har fogat en reservation till betänkandet.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Katrin Sjögren, vice ordföranden Göte Winé samt ledamöterna Harry Jansson, Axel Jonsson, Carita Nylund, Roger Slotte och Wille Valve.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget förkastar motionen men bringar betänkandets motivering till landskapsregeringens kännedom.

__________________

 

 

Mariehamn den 8 mars  2012

 

 

Ordförande

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson

 


 

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

Axel Jonsson

2012-03-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Reservation mot Lag- och Kulturutskottets betänkande nr 3/2011-2012

 

Jag reserverar mig mot lag- och kulturutskottets betänkande nr 3/2011-2012  Danne Sundmans åtgärdsmotion nr 1/2011-2012 Centraleuropeisk tid

 

Undertecknad har under utskottsbehandlingen föreslagit att motionen godkänns i sin helhet och framfört följande:

 

Ålands geografiska läge ligger inom den centraleuropeiska tidszonen.

Lag och kulturutskottet har efter hörande i ärendet kunnat konstatera att en ändring av tidszonen utan problem kan hanteras av åländska företag, då det inte utgör några märkbara ekonomiska eller praktiska hinder. Många åländska företag har redan vanan inne gällande hantering av olika tidszoner, tack vare internationell verksamhet.

 

Allt större del av det åländska näringslivet utökar sitt utbyte med svenska leverantörer och samarbetspartners och det råder en stor efterfrågan på svenskspråkiga produkter på Åland. EU:s nya tullkodex väntas samtidigt träda i kraft 2013, vilket möjliggör en betydligt enklare skattegränshantering mot övriga EU jämfört med idag.  Detta kommer med stor sannolikhet medföra en väsentlig förflyttning av handeln västerut. Då är centraleuropeisk tid att föredra, då den gynnar handeln samt möjliggör ett större utbud av svenskspråkiga produkter i de åländska butikerna.

 

Dessutom anser jag i likhet med motionären att eftersom ålänningarna i större grad följer de rikssvenska TV-sändningarna än de finska, vore centraleuropeisk att föredra då programmen således kommer tidigare på kvällen.

 

Med hänvisning till det ovanstående föreslår jag

                     

att klämmen i åtgärdsmotion nr 1/2011-2012 godkänns i sin helhet.

 

 

 

 

Mariehamn den 8 mars 2012

 

 

Axel Jonsson