Lag- och kulturutskottets betänkande 3/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 3/2012-2013

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2012-12-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Godkännande av konventionen om arbete till sjöss från 2006 och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i konventionen som hör till området för lagstiftningen

·       Republikens presidents framställning nr 2/2012-2013

 

 

INNEHÅLL

Republikens presidents förslag. 1

Landskapsregeringens yttrande. 1

Utskottets synpunkter 1

Utskottets förslag. 2

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

Republikens presidents förslag

 

Republikens president föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i konventionen om arbete till sjöss från 2006 träder i kraft i landskapet till de delar avtalet faller inom landskapets behörighet. Konventionen ingicks i Genève den 23 februari 2006.

     Konventionen innehåller bestämmelser om minimikraven för arbete inom sjöfartsbranschen och den gäller bl.a. villkoren för anställningsavtal inom sjöfarten, inkvartering och rekreationsmöjligheter, mat och förplägnad, hälsovård och social trygghet samt tillsyn över konventionen och dess genomförande. Konventionen tillämpas i regel på alla sjömän och alla fartyg som används i kommersiell verksamhet, med undantag för några traditionellt byggda fartyg.

 

Landskapsregeringens yttrande

 

I landskapsregeringen yttrande över republikens presidents förslag sägs att konventionen inte innehåller bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning. Genomförandet av konventionen i landskapet kommer inte att föranleda lagändringar i nuläget.

 

Utskottets synpunkter

 

Syftet med ILO-konventionen om arbete till sjöss är att alla sjömän ska tillförsäkras rätt till en anständig anställning. På så sätt tillförsäkras alla rederier i världen samma verksamhetsförutsättningar. Konventionen föregicks av ett omfattande beredningsarbete och den antogs år 2006 genom ett enigt beslut av alla 180 medlemsstater i ILO. Ratificeringsprocessen har därefter framskridit så att minimiantalet 30 medlemsstater nu är uppnått och konventionen kan träda i kraft den 20 augusti 2013.  För Finlands del träder konventionen i kraft ett år efter ratificeringsdatumet.

     I konventionen finns vissa miniminivåer som garanterar en minimistandard för de ombordanställda. Som ett exempel kan nämnas minimivilotider om 10 timmar per 24 timmar, vilket även tryggar säkerheten ombord.

     Konventionen är tvingande i fråga om sjöarbetscertifikat för fartyg som är större än 500 bruttoton i internationell trafik men även övriga fartyg kan på frivillig basis tas med i systemet. För landskapsfartygens del innebär detta att konventionen inte är tvingande i fråga om certifikat utom möjligen för skolfartyget Mikael Sars till den del fartyget är i internationell trafik. Utskottet konstaterar dessutom att all personal på landskapsfärjorna är anställda i arbetsavtalsförhållanden och att rikets bestämmelser därför är tillämpliga på dem eftersom arbetsrätten hör till rikets behörighet. Som framgår av landskapsregeringens yttrande berör konventionen också delvis lagstiftningsområden som sjukvård, socialvård och arbetsförmedling men några lagstiftningsändringar bedöms inte bli nödvändiga till följd av lagtingets bifall till konventionens ikraftträdande. 

     En viktig beståndsdel i konventionen är också kontrollsystemet. Hamnstäderna åläggs kontroller av exempelvis lönenivåerna och löneutbetalningar och fartyg som inte uppfyller kraven kan stoppas. Detta innebär att exempelvis alla fartyg som trafikerar europeiska hamnar måste uppfylla kraven för att kunna lasta och lossa i hamnarna. I Finland är det trafiksäkerhetsverket TraFi, tidigare sjöfartsverket, som är kontrollmyndighet.

     För åländska rederier innebär minimikraven inga andra praktiska problem än att rederierna i viss mån måste kodifiera sina system t.ex. för hur klagomål ska anföras, för att få de certifikat som behövs enligt konventionen.

     Utskottet konstaterar att konventionen kommer att innebära att bekvämlighetsflaggor i bemärkelsen flaggor som möjliggör dumpning av lönenivåer, sannolikt kommer att försvinna. Utskottet välkomnar utvecklingen och konstaterar att ett godkännande av konventionen på sikt kommer att innebära förbättrade konkurrensförutsättningar för åländska rederier i internationell trafik samt förbättrade arbetsvillkor för sjömännen globalt sett. Utskottet föreslår därför till att lagtinget ger sitt bifall till ikraftträdandet.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagtinget ger sitt bifall till lagens ikraftträdande.  

    

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 17 december 2012 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över framställningen.

     Utskottet har i ärendet hört avdelningschefen Niklas Karlman, byråchefen Fanny Granskog, ombudsmannen för Redarna i Finland Kimo Kostiainen och Sjömansunionens ombudsman Henrik Lagerberg.

     I ärendets avgörande behandling har deltagit ordföranden Katrin Sjögren, viceordföranden Göte Winé samt ledamöterna Harry Jansson, Axel Jonsson, Carita Nylund, Roger Slotte och Wille Valve.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar konventionen faller inom landskapets behörighet.

 

__________________

 

 

Mariehamn den 18 december 2012

 

 

Ordförande

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Sekreterare

 

Susanne Eriksson