Lag- och kulturutskottets betänkande 7/2015-2016

Lagtingsår: 2015-2016

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 7/2015-2016

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2016-04-28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Ändring av kommunallagen, §§ 23 och 41

·       Lagmotion nr 3/2015-2016

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Ltl Harry Jansson m.fl. förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Sammanfattning

 

Motionen

 

I ltl Harry Janssons m.fl. lagmotion föreslås ändringar av Kommunallagen för Åland så att kommunernas fullmäktige ska kunna besluta att ledamöter får delta i fullmäktiges sammanträden  distans och att det i en kommuns förvaltningsstadga ska kunna finnas bestämmelser om elektroniskt beslutsfattande.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagtinget förkastar motionen men samtidigt uppmanar landskapsregeringen att i snabb ordning komma till lagtinget med ett förslag till en ändring av kommunallagen i enlighet med intentionerna i detta betänkande.

 

Utskottets synpunkter

 

Utskottet ställer sig synnerligen positivt till förslaget att det för kommunerna ska finnas en möjlighet att i förvaltningsstadgan ta in bestämmelser som möjliggör elektroniskt beslutsfattande och deltagande på distans. Ett sådant flexibelt förfarande ligger i tiden och kan vara av särskild betydelse för kommuner i glesbygden.

     Enligt utskottets uppfattning är det dock till fördel om lagändringen genomgår sedvanlig beredning så att eventuell påverkan på annan lagstiftning såsom förvaltningslagen utreds liksom vissa öppna tekniska frågor. Utskottet föreslår därför att motionen förkastas.

     Enligt vad utskottet fått erfara planerar landskapsregeringen en stor översyn av kommunallagen mot bakgrund av en pågående utredning av kommunstrukturen. Utskottet anser dock att den planerade stora översynen inte får utgöra ett hinder för den här nödvändiga mindre reformen som kan genomföras utan större ansträngning av lagberedningens resurser. Utskottet föreslår därför att lagtinget i en kläm uppmanar landskapsregeringen att i snabb ordning till lagtinget inkomma med ett förslag till en ändring av Kommunallagen för Åland i enlighet med intentionerna i detta betänkande.

 

Ärendets behandling

Lagtinget har den 13 april 2016 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendet.

     Utskottet har i ärendet hört ministrarna Nina Fellman och Mats Perämaa, t.f. lagberedningschefen Hans Selander, Ålands kommunförbunds förbundsdirektör Magnus Sandberg, stadsdirektören Barbara Heinonen och kommundirektören Erik Brunström.   

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson, ledamöterna Petri Carlsson, Brage Eklund, Bert Häggblom, Mikael Staffas och Tony Wikström.

     Beslutet tillkom efter en omröstning som utföll 4-3. Beslutet biträddes av viceordföranden Roger Eriksson samt ledamöterna Petri Carlsson, Mikael Staffas och Tony Wikström. Ordföranden Harry Jansson och ledamöterna Bert Häggblom och Brage Eklund fogar en reservation till betänkandet.

     Utskottet beslöt att viceordföranden Roger Eriksson ska presentera betänkandet.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget förkastar lagförslaget i motionen och

 

att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att i snabb ordning till lagtinget inkomma med ett förslag till en ändring av Kommunallagen för Åland i enlighet med intentionerna i detta betänkande.

 

 

 

 

Mariehamn den 28 april 2016

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson

 

 


 

 

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

Harry Jansson m.fl.

2016-04-28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Reservation mot lag- och kulturutskottets betänkande gällande lagmotion nr 3/2015-2016 om ändring av kommunallagens §§ 23 och 41

 

Allmänt

 

Utskottets majoritet har beslutat förkasta lagförslaget vars syfte är att skapa möjligheter för kommunerna att dels tillåta deltagande i fullmäktigemöten på distans, dels införa s.k. elektroniskt beslutsfattande för övriga kommunala organ förutom fullmäktige.

 

 

Motivering

 

Undertecknade beklagar att en majoritet i utskottet valt att förkasta lagmotionen trots att det enligt vår uppfattning framkommit att de föreslagna justeringarna av kommunallagen anses som synnerligen angelägna. Vår bedömning är att motionen även lagtekniskt fyller kraven samt att reformerna kan genomföras utan påverkan på övrig lagstiftning.

Utskottet har därtill erfarit att det redan införts en form av elektroniskt beslutsfattande på kommunal nivå trots att direkt lagstöd för detta saknas. Undertecknade konstaterar att de åländska kommunerna därmed troligen kommer att få vänta till följande mandatperiod år 2020 innan möjligheten till en smidigare förvaltning föreligger genom nödvändiga förändringar i kommunallagen.

 

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget godkänner det i lagmotionen ingående lagförslaget.

 

 

 

 

Mariehamn den 28 april 2016

 

 

 

Harry Jansson

 

 

Bert Häggblom

 

 

Brage Eklund