Lag- och kulturutskottets betänkande 8/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 8/2012-2013

 

Datum

 

Lag- och kultutrutskottet

2013-04-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Godkännande av fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget som hör till området för lagstiftningen samt om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och republiken Kroatien, å andra sidan

·       Republikens presidents framställning nr 6/2012-2013

·       Landskapsregeringens yttrande nr 6/2012-2013-s

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Republikens presidents förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

Sammanfattning

 

Republikens presidents förslag

 

Republikens president föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att lagen om godkännande av fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget som hör till området för lagstiftningen samt om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och republiken Kroatien, å andra sidan, träder i kraft i landskapet Åland till de delar fördraget faller inom landskapets behörighet.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagtinget ger det begärda bifallet.

 

Utskottets synpunkter

 

I republikens presidents framställning föreslås att lagtinget ger sitt bifall till att lagen om godkännande av fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget som hör till området för lagstiftningen, träder i kraft i landskapet Åland.

     Fördraget mellan Europeiska unionens medlemsstater och Kroatien om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen undertecknades i Bryssel i december 2011. En viktig del av fördraget utgör anslutningsakten jämte bilagor med villkor för anslutningen och anpassningar i de fördrag som ligger till grund för unionen samt ett protokoll i en särfråga.

     Anslutningsfördraget träder i kraft den 1juli 2013, förutsatt att alla parter i anslutningsfördraget har deponerat sina ratifikationsinstrument hos Italiens regering senast den 30 juni 2013. De nuvarande medlemsstaternas och Kroatiens ratificeringar är följaktligen en ovillkorlig förutsättning för att anslutningsfördraget ska träda i kraft. Finland har avvaktat med att slutföra ratificeringsprocessen i väntan på lagtingets beslut i ärendet. Om lagtinget ger sitt bifall under april månad kommer Finland dock att kunna slutföra ratificeringen i tillräckligt god tid.

     Den lag om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen som hör till området för lagstiftningen vilken presidenten ber lagtinget att ge sitt bifall till, avses träda i kraft den dag som anslutningsfördraget träder i kraft. Tidpunkten bestäms genom förordning som utfärdas av statsrådet.

     Utskottet konstaterar att det i Kroatien finns en stor problematik i fråga om minoriteter och flyktingars möjlighet till återvändande. Den serbiska befolkningen i landet decimerades starkt under kriget då stora delar av befolkningen flydde landet. De flesta har fortfarande inte återvänt, delvis beroende på svårigheten att återfå bostäder och jordegendomar på grund av bristande dokumentation över ägarförhållandena. Utskottet vill här framhålla vikten av att Kroatien genom medlemskapet i unionen förbinder sig att uppfylla unionens kriterier för minoritetsskydd.

     I regeringens proposition berörs bland annat vikten av rättsväsendets oavhängighet, förhindrande av korruption och ordningen på statsfinanserna. I anslutningsfördraget bestäms om kommissionens övervakning av de åtaganden Kroatien har ingått under anslutningsförhandlingarna och om de åtgärder som kan vidtas, om det upptäcks problem i genomförandet. Utskottet ställer sin förhoppning till att övervakningen är effektiv så att eventuella framtida problem kan undvikas. Frågan berörs närmare i självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande.

     Utskottet hänvisar även i övrigt till självstyrelsepolitiska nämndens bifogade utlåtande i ärendet.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 18 mars 2013 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över framställningen.

     Utskottet har i ärendet hört riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér.

     Utskottet har inhämtat ett utlåtande från självstyrelsepolitiska nämnden i ärendet. Utlåtandet bifogas betänkandet.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Katrin Sjögren, viceordföranden Göte Winé samt ledamöterna Harry Jansson, Axel Jonsson, Carita Nylund, Roger Slotte och Wille Valve.

     Ledamoten Axel Jonsson fogar en reservation till betänkandet i fråga om betänkandets första kläm. Utskottet förrättade en omröstning om en eventuell ytterligare kläm till betänkandet, omröstningen utföll 3-4.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar fördraget faller inom landskapets behörighet.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 29 april 2013

 

 

Ordförande

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson

 

 


 

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

Axel Jonsson

2013-04-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Reservation mot lag- och kulturutskottets betänkande över Kroatiens anslutning till Europeiska unionen

 

Lagtingets tidigare krav på åländsk representation i Europaparlamentet, har inte föranlett några åtgärder från den finska regeringen eller riksdagen trots att grundlagsutskottet erkänt att Ålands krav på en parlamentsplats har ett konstitutionellt berättigande. Ändå väljer riksdag och regering att bortse från detta faktum. Då är den enda reella och formella möjligheten lagtinget har att direkt påverka utvecklingen inom EU, lagtingets behandling av fördragen.

 

I samband med antagandet av Lissabonfördraget beslöt lagtinget att hemställa om att landskapsregeringen, i syfte att Finlands regering inte ska godkänna en omfördelning av parlamentsplatserna innan Åland tillförsäkrats representation, fortsätter att på nationell och europeisk nivå hävda kravet på en åländsk plats i Europaparlamentet. Utskottets och självstyrelsepolitiska nämndens majoritet förordar trots det bifall och visar enligt min mening ingen respekt för tidigare lagtings strävanden och beslut.

 

Undertecknad kan inte godkänna att ytterligare ett fördrag går obemärkt förbi lagtingets behandling, endast innehållande randanmärkningar så som uppmaningar om informationskampanjer och protokollsanteckningar på EU-nivå.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag

 

att lagtinget inte ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar fördraget faller inom landskapets behörighet.

 

 

 

 

 

Mariehamn den 29 april 2013

 

 

Axel Jonsson

 

 

 

 


Ålands lagting

UTLÅTANDE 2012-2013

 

Datum

 

Självstyrelsepolitiska nämnden

2013-04-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till lag- och kulturutskottet

 

 

 

 

 


Självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande

Kroatiens anslutning till Europeiska unionen

·       Republikens presidents framställning nr 6/2012-2013

 

INNEHÅLL

Nämndens synpunkter 1

Landskapsregeringens yttrande. 1

Nämndens åsikter 2

Ärendets behandling. 3

Nämndens förslag. 3

 

 

Lag- och kulturutskottet har den 19 mars 2013 med stöd av 52 och 57 §§ arbetsordningen anhållit om självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande över republikens presidents framställning nr 6/2012-2013.

 

Nämndens synpunkter

 

Landskapsregeringens yttrande

 

Lagtinget begärde den 29 november 2012 ett yttrande från Ålands landskapsregering över republikens presidents framställning om godkännande av fördraget om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i fördraget som hör till området för lagstiftningen. Landskapsregeringen konstaterar i sitt yttrande av den 28 februari 2013 att fördraget om Kroatiens anslutning träder i kraft den 1 juli 2013, förutsatt att alla parter i anslutningsfördraget har deponerat sina ratifikationsinstrument hos Italiens regering senast den 30 juni 2013.

Landskapsregeringen lämnade den 1 december 2011 ett utlåtande till utrikesministeriet över republiken Kroatiens anslutning till Europeiska unionen där det konstaterades att fördraget inte innehåller bestämmelser som skulle innebära avvikelser från självstyrelselagen. Landskapsregeringen vidblir nu i sitt utlåtande till lagtinget sin bedömning i december 2011.

Landskapsregeringen konstaterar vidare i sitt utlåtande att antalet ledamöter i Europaparlamentet inledningsvis ökas med tolv ledamöter från Kroatien men vid utgången av mandatperioden 2009-2014 återgår antalet ledamöter i Europaparlamentet till 751. Beslutet om Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 fattas enhälligt av Europeiska rådet utifrån parlamentets initiativ och efter att ha fått dess godkännande. Landskapsregeringen anser i sitt utlåtande att vid fördelningen av parlamentsledamöter efter utgången av mandatperioden 2009-2014 ska Ålands befolkning åtnjuta egen representation i Europaparlamentet.

Landskapsregeringen konstaterar vidare att det till Finlands anslutningsfördrag fogade Ålandsprotokollet som en del av EU:s primärrätt blir gällande även i förhållande till den nya medlemsstaten i samma utsträckning som i förhållande till nuvarande medlemsstater.

     Landskapsregeringen noterar avslutningsvis att lagtinget den 17 december 2003 lämnade sitt bifall till det fördrag varigenom tio nya medlemsländer anslöts till Europeiska unionen, samt att lagtinget den 20 mars 2006 lämnade sitt bifall till det fördrag varigenom republikerna Bulgarien och Rumänien anslöts till Europeiska unionen. Landskapsregeringen konstaterar att inte heller föreliggande fördrag innehåller bestämmelser som skulle innebära avvikelser från självstyrelselagen.

 

Nämndens åsikter

 

Enligt vad nämnden fått erfara har anslutningsförhandlingarna med Kroatien varit noggranna mot bakgrund av erfarenheterna från tidigare utvidgningar av unionen. Detta har bland annat medfört att Kroatiens anslutningsfördrag innehåller tre skyddsklausuler, en allmän ekonomisk skyddsklausul (artikel 37), en skyddsklausul som gäller inre marknaden (artikel 38) och en skyddsklausul som gäller området för frihet, säkerhet och rättvisa (artikel 39). Syftet med den ekonomiska skyddsklausulen är att göra det möjligt att ingripa vid oväntade ekonomiska konsekvenser som utvidgningen orsakar unionen. Skyddsklausulen för den inre marknaden kan tillämpas om Kroatien inte kan uppfylla sina förpliktelser inom området och detta orsakar allvarliga störningar. Skyddsklausulen i fråga om området frihet, säkerhet och rättvisa kan tillämpas om det finns allvarliga brister i genomförandet av rättsakterna på området. Denna skyddsklausul kan även aktualiseras vid allvarlig korruption. Kommissionen kan enligt klausulerna vidta lämpliga åtgärder ännu tre år efter anslutningen på initiativ av en medlemsstat. Nämnden välkomnar klausulerna.

     Nämnden konstaterar att lagtinget i samband med behandlingen av Lissabonfördraget beslöt att hemställa om att landskapsregeringen, i syfte att Finlands regering inte ska godkänna en omfördelning av parlamentsplatserna innan Åland tillförsäkrats representation, ska fortsätta att på nationell och europeisk nivå hävda kravet på en åländsk plats i Europaparlamentet.             Nämnden anser fortsättningsvis att landskapets krav på rättmätig representation i Europaparlamentet är av högsta prioritet. Riksdagens grundlagsutskott säger i sitt betänkande 13/2006 rd, med anledning av lagtingets initiativ om en ändring av vallagen, bl.a. att lagtingets initiativ är fullt begripligt med hänsyn till Ålands särställning. Vidare sägs att det är viktigt med fortsatt diskussion på europeisk nivå om landskapets medinflytande i Europaparlamentet och att det är motiverat också för att landskapet Ålands särställning är unik i Europa. Betänkandet innebär att Finlands riksdag erkänner att Ålands krav på en parlamentsplats har ett konstitutionellt berättigande varför frågan bör ges hög prioritet också från rikets regerings sida.

     Det slutliga beslutet om fördelningen av platserna i Europaparlamentet med anledning av Kroatiens medlemskap kommer enligt vad nämnden fått erfara att fattas av Europeiska rådet den 22 maj 2013. Det är enligt nämndens mening mycket angeläget att Finland, mot bakgrund av det ovan nämnda, i samband med beslutet gör en markering av Ålands behov av en egen representation i Europaparlamentet genom att foga en anmärkning till protokollet.

     Nämnden noterar att det inte föreligger några hinder för att landskapet, i samband med att platsfördelningen nästa gång blir föremål för behandling i Europarlamentet, påverkar både medlemsstaterna och behandlingen i parlamentet. Enligt nämndens mening bör landskapsregeringen därför i fortsättningen också agera på EU-nivå i syfte att uppnå egen representation och ansträngningarna på det nationella planet fortsätter med oförminskad intensitet.  Med anledning härav föreslår nämnden att lag- och kulturutskottet överväger att  till sitt betänkande foga en kläm med följande lydelse:  ”att lagtinget, som konstaterar att Åland före kommande fördragsändringar måste få en egen representation i Europaparlamentet, uppmanar landskapsregeringen att inför kommande förhandlingar på EU-nivån förbereda en informationskampanj riktad till EU:s medlemsländer och Europaparlamentet."

 

 

     Nämnden konstaterar att föreliggande fördrag inte innehåller bestämmelser som skulle innebära avvikelser från självstyrelselagen. Nämnden föreslår därför att lag- och kulturutskottet inför lagtinget föreslår att det begärda bifallet ges i enlighet med 59 § 1 mom. självstyrelselagen.

 

Ärendets behandling

 

Lag- och kulturutskottet har inbegärt självstyrelsepolitiska nämndens utlåtande i ärendet.

     Nämnden har i ärendet hört lantrådet Camilla Gunell och utrikesminister Erkki Tuomioja (per telefon).

     I ärendets avgörande behandling deltog talman Britt Lundberg, ordförande, viceordföranden Danne Sundman samt ledamöterna vicetalman Roger Jansson och lagtingsledamöterna Gunnar Jansson, Harry Jansson, Axel Jonsson samt Barbro Sundback.

     Ledamoten Axel Jonsson har inte till alla delar kunnat omfatta utlåtandet och har därför fogat en reservation till nämndens utlåtande.

 

Nämndens förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår nämnden

 

att lag- och kulturutskottet vid uppgörande av sitt betänkande beaktar vad som anförts i detta utlåtande.

 

 

 

Mariehamn den 24 april 2013

 

 

Ordförande

 

 

Britt Lundberg

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson