Lag- och kulturutskottets betänkande 9/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 9/2016-2017

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2017-01-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Ändrade bestämmelser om ordningsbot

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 11/2016-2017

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar att antal landskapslagar enligt vilka ordningsbot föreläggs som enda straff då någon gör sig skyldig till i landskapslagarna angivna förseelser. Förslaget innebär även att ordningsbotsbeloppen som finns angivna i respektive landskapslag höjs.

     Förslaget innefattar en landskapslag om ändring av ordningslagen för landskapet Åland, en landskapslag om ändring av trafikbrottslagen för landskapet Åland, en landskapslag om ändring av 69 § körkortslagen för Åland, en landskapslag om ändring av 29 § landskapslagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare samt en landskapslag om ändring av 7 § landskapslagen om tillämpning av fordonslagen. De föreslagna ändringarna bör träda ikraft så fort som möjligt. Dessa ändringar hänger samman med ett antal ändringar i rikets lagstiftning rörande bland annat förfarandet i samband med föreläggande av böter och ordningsbot som börjat gälla från och med den 1 december 2016.

 

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagarna antas utan ändringar, dock så att en teknisk rättelse görs i körkortslagen.

 

Utskottets synpunkter

 

Lagförslaget innehåller två huvudsakliga förändringar, dels görs ordningsboten till enda straff för ett antal förseelser, dels föreslås en relativt stor höjning av ordningsboten för förseelserna.

 

Ordningsboten som enda straff

Ändringen som gäller ordningsboten som enda straff hör samman med ändringar i rikets lagstiftning i fråga om förfarandet vid föreläggande av böter och ordningsbot, vilket ingår i området för rättsskipning som hör till rikets behörighet. Enligt lagförslaget är det viktigt att landskapslagstiftningen omformuleras så att ordningsbot även på Åland är det enda straffet för vissa, i olika landskapslagar angivna, förseelser. I annat fall kan inte ordningsboten användas som ett rättsskipningsinstrument på Åland. 

     Utskottet delar landskapsregeringens bedömning men konstaterar samtidigt att svagheten i fråga om ordningsbot är att den inte beaktar betalningsförmågan hos den som begått förseelsen.

 

Höjning av ordningsbotsbeloppen

I lagförslaget föreslås genomgående en fördubbling av ordningsbotsbeloppen vilket kan sägas utgöra en märkbar förhöjning. Utskottet konstaterar dock att det var länge sedan beloppen justerades och att en kontinuerlig höjning är motiverad för att boten ska vara kännbar och fungera allmänpreventivt. Genom höjningen signalerar lagstiftaren allvaret i de förseelser som regleras.

     Förhöjningarna är den här gången desamma som i riket vilket underlättar ett snabbt ibruktagande av ordningsboten och utskottet finner beloppsnivån rimlig i förhållande till närområdena.

     Utskottet konstaterar att en avvikelse i fråga om beloppen för ordningsboten skulle medföra ett behov av förändring av det datasystem som polisen hanterar. Enligt utskottets mening är datasystemet uppbyggt av staten för inkomster som tillfaller staten varför landskapsregeringen inte ska behöva betala någon ersättning för förändringar som är möjliga enligt självstyrelselagen.  

 

Körkortslagen

I lagförslaget föreslås en ändring av 69 § körkortslagen för Åland. Av lagförslagets motivering framgår att landskapsregeringens avsikt är att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 36 § i körkortslagen ska kunna föreläggas en ordningsbot på 40 euro. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet inte överlämnar ett ogiltigt körkort till polismyndigheten ska också föreläggas en ordningsbot på 40 euro. Eftersom lagtexten på grund av ett tekniskt förbiseende inte innehåller denna förhöjning föreslår utskottet en ändring av 1, 2 och 5 mom. i 69 § körkortslagen så att ordningsboten för nämnda förseelser höjs från 20 till 40 euro. Ändringen föranleder också en ändring av lagens ingress.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 18 januari 2017 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över lagförslaget.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Nina Fellman, lagberedaren Mathias Lundqvist och överkommissarien Lars-Ole Styrström.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, viceordföranden Roger Eriksson, ledamöterna Petri Carlsson, Brage Eklund, Mikael Staffas och Tony Wikström samt ersättaren Runar Karlsson.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar det första, andra, fjärde och femte lagförslagen utan ändringar samt

 

att lagtinget antar det tredje lagförslaget i följande lydelse:

 

 

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 69 § körkortslagen för Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 69 § 1 och 2 mom. körkortslagen (2015:88) för Åland samt

     fogas till lagens 69 § ett nytt 5 mom. som följer:

 

 

69 §

Ansvar

     Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 36 § kan föreläggas en ordningsbot på 40 euro. Föraren ska inte dömas till straff om körkortet ska förnyas eller bytas ut och föraren före färden har återlämnat körkortet eller gjort anmälan om att det förstörts eller kommit bort eller om förarens identitet har kunnat fastställas.

     Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet inte överlämnar ett ogiltigt  körkort till polismyndigheten kan föreläggas en ordningsbot på 40 euro.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     För sådan i 1 och 2 mom. avsedd förseelse föreläggs den i 1 och 2 mom. angivna ordningsboten som enda straff.

 

__________________

 

     (Ikraftträdelsebestämmelsen lika som i lagförslaget.)

 

__________________

 

 

Mariehamn den 30 januari 2017

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson