Lagförslag 13/2011-2012

Tillhör ärendet: Elmarknadslag
Lagtingsår: 2011-2012
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: regeringen_svartvit

Beskrivning: 5x5px

 

LAGFÖRSLAG nr 13/2011-2012

 

Datum

 

 

2012-04-03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Elmarknadslag

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att EU:s elmarknadsdirektiv genomförs i landskapet. En effektiv åtskillnad ska göras mellan nätverksamhet samt produktions- och leveransverksamheter. En eller flera juridiska eller fysiska personer ska inte samtidigt få utöva effektiv kontroll över både nätverksamhets- och produktionsföretag. För tillsynen inrättas en särskild elmarknadstillsynsmyndighet.

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Lagstiftningsbehörighet 3

3. Överväganden. 4

4. Förslag. 4

5. Förslagets verkningar 4

Detaljmotivering. 5

Ändring av ellagen för landskapet Åland. 5

Lagtext 7

L A N D S K A P S L A G om ändring av ellagen för landskapet Åland. 7

Bilaga – utkast till ändrad LF om elmarknaden. 11

Parallelltexter 12

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

I ellagen (1982:38) för landskapet Åland finns grundläggande bestämmelser för en effektivt fungerande elmarknad. I lagen finns bestämmelser om produktion, överföring, distribution och användning av elektricitet samt bestämmelser om elmateriel och elanläggningar. Med stöd av ellagen har antagits en landskapsförordning (1999:65) om elmarknaden, med bestämmelser bl.a. om tillstånd för att utöva nätverksverksamhet (elnätstillstånd) samt med bestämmelser om krav på mätning och rapportering från distributionsföretag till stamnäts- och balansansvarig samt bestämmelser om försäljningsvillkor.

     EG-direktivet 2009/72/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om upphävande av direktiv 2003/54/EG, nedan kallat elmarknadsdirektivet, trädde i kraft i september 2009. I direktivet finns huvudsakligen bestämmelser om produktion, överföring, distribution och leverans av el, samt om främjande av konkurrens och konsumentskydd. Där konstateras att en trygg elförsörjning är av avgörande betydelse för samhällsutvecklingen i Europa, för genomförandet av en hållbar klimatförändringspolitik samt för främjandet av konkurrenskraften på den inre marknaden. Ett medel att för att nå detta är att söka begränsa riskerna för illojal konkurrens och därmed risker för diskriminering av verksamheter. Ett sätt att göra detta är att säkerställa en effektiv rättslig och funktionell åtskillnad mellan nätverksamhet och produktions- och leveransverksamheter. Med ett krav på åtskilt ägande får inte en eller flera juridiska eller fysiska personer samtidigt utöva effektiv kontroll över både produktions- och nätverksamhetsföretag. Med kontroll avses här ett avgörande inflytande oavsett om det utövas genom ägande, avtal eller på annat sätt. Enligt direktivet ska för genomförande nödvändiga bestämmelser ha satts i kraft senast den 3 mars 2011. Till landskapsregeringen har kommit en formell underrättelse från kommissionen om försenad implementering av elmarknadsdirektivet. Kommissionen har av landskapet upplysts om att ärendet bereds samt att direktivet avses vara genomfört inom november 2012.

 

2. Lagstiftningsbehörighet

 

Bestämmelserna i ellagen hör huvudsakligen till området för näringsverksamhet, som enligt 17 § 22 punkten självstyrelselagen hör till landskapets lagstiftningsbehörighet. Till rikets behörighet hör bl.a. främjande av konkurrens, konsumentskydd, utrikeshandel, standardisering och skadestånd som avses i 27 § 10, 12, 19 och 41 punkterna självstyrelselagen. Rikets elmarknadslag (FFS 386/1995) är i vissa delar gällande i landskapet, vilket landskapsregeringen konstaterade redan i en framställning till lagtinget år 2005 (Fr 16/2004-2005). År 1999 fogades således ett 6a kap. till rikets elmarknadslag (FFS 386/1995) i vilket ingick konsumentskydds-, avtals- och köprättsregler vilka hör till rikets lagstiftningsbehörighet.

     I 1 kap. 4 § konsumentskyddslagen (FFS 38/1978) definieras begreppet konsument som ”en fysisk person som skaffar en konsumtionsnyttighet huvudsakligen för annat ändamål än den näringsverksamhet som han idkar”. Eftersom konsumentskyddslagen inte omfattar elektricitet så infördes tvingande konsumentskyddsbestämmelser i 6a kap. elmarknadslagen. Då syftet uttryckligen var konsumentskydd ansågs dessa bestämmelser helt röra rikets lagstiftningsbehörighet, kapitlets bestämmelser om allmänna avtals- och köprättsbestämmelser hör också till rikets lagstiftningsbehörighet. Sedan år 1999 kan dock ändringar ha gjorts i kapitlet som inte endast kunnat motiveras med konsumentskyddsaspekter.

 

3. Överväganden

 

I landskapets ellagstiftning regleras inte entydigt var gränsen går mellan å ena sidan stamnät och å andra sidan nätverk som distribuerar el direkt till kunder. I elmarknadsdirektivet förutsätts att samma aktörer inte samtidigt ska kunna ha kontroll över stamnät och verksamheter som innefattar produktion och leverans av el. Detta anses främja konkurrens såväl som tydlighet för landskap, marknadsaktörer och kunder.

     I enlighet med artikel 35.1 i elmarknadsdirektivet ska varje medlemsstat utse en tillsynsmyndighet på nationell nivå. Enligt artikel 35.4 ska medlemsstaterna garantera myndighetens oberoende och säkerställa att den utövar sina befogenheter opartiskt och transparent. Tillsynsmyndigheten ska vid utförande av uppgifter enligt elmarknadsdirektivet vara ett eget juridiskt subjekt som är funktionellt oberoende av andra offentliga och privata organ. I myndighetsutövningen ska personal och myndighetsledning agera oberoende av marknadsintressen, utan direkta anvisningar från regering eller något annat offentligt eller privat organ. Samtidigt bör tillsynsmyndigheten när det är ändamålsenligt samarbeta med andra myndigheter och inom ramarna för sitt uppdrag vid sidan av egentlig myndighetsutövning följa landskapsregeringens och lagtingets riktlinjer. Tillsynsmyndigheten huvuduppgifter kan sammanfattas så att den ska

-      godkänna stamnätsinnehavare,

-      ha tillsyn över ägandefrågor och analysera elmarknadens utveckling,

-      ha tillsyn över om anslutnings- och nätavgifter för el är skäliga,

-      ha tillsyn över kvaliteten i elnäten,

-      ge information som stärker kundernas ställning,

-      vid behov föreslå lagändringar eller andra ändamålsenliga åtgärder samt

-      samarbeta med åländska och andra myndigheter.

 

     I enlighet med elmarknadsdirektivet (artikel 26.4) får medlemsstaterna besluta om undantag från direktivets krav på att begränsa enskilda personers kontrollmöjligheter. Således kan det vara möjligt att samtidigt ha avgörande kontroll över beslut i flera delar av en produktions- och distributionskedja. Sådana undantag kan medlemsstaterna besluta om för integrerade elföretag med färre än 100 000 anslutna kunder eller på elföretag vilka levererar till små enskilda system.

 

4. Förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att en ny elmarknadstillsynsmyndighet inrättas med mandat att självständigt utöva den tillsyn av elmarknadslagstiftningens tillämpning som gemenskapslagstiftningen kräver. Tidsåtgången för uppdraget bedöms vara väsentligt mindre än en heltidstjänst. Särskild kompetens som myndigheten behöver kan tillgodoses genom upphandling av tjänster. Landskapsregeringen avser att i landskapsförordning närmare besluta om myndighetens uppdrag.

     Landskapsregeringen avser att, så som elmarknadsdirektivets artikel 26.4 medger, undanta elföretagen från krav på operativ åtskillnad av systemansvar i distributionssystem. Landskapsregeringen föreslår att detta regleras i landskapsförordning. Ett utkast till förordning med förslag till sådan reglering bifogas.

 

5. Förslagets verkningar

 

Utöver inrättandet av en elmarknadstillsynsmyndighet saknar förslaget väsentliga organisatoriska följder för landskapet. Dock förs vissa frågor som nu handläggs i landskapsregeringen till den nya myndigheten. För att genomföra direktivets krav på åtskillnad av kontroll över verksamheter är avsikten dessutom att landskapet helt ska överta ägandet i Kraftnät Åland Ab. En kostnad uppstår för att lösa ut de dryga femtio procent av ägandet i Kraftnät Åland Ab som nu finns i andra händer. Årliga kostnader för driften av elmarknadstillsynsmyndigheten låter sig inte närmare bestämmas, de bedöms dock motsvara en mindre del av en heltidstjänst. Förslaget saknar direkta följder för miljö och jämställdhet.

 

Detaljmotivering

 

Ändring av ellagen för landskapet Åland

 

Lagens namn. Landskapsregeringen föreslår att lagens namn ändras till landskapslagen om elmarknaden i landskapet Åland, då där i huvudsak finns bestämmelser om en fungerande elmarknad. Detta återspeglas dessutom i att namnet på den förordning som är antagen med stöd av lagen är landskapsförordningen om elmarknaden.

 

2 §. Med ändringen i punkt 8 klargörs att den som har systemansvar för stamnätet också har ansvar för att använda den balanskraft som fordras för att skapa jämvikt mellan eltillförsel och -leverans.

     I enlighet med 12 § landskapsförordningen om elmarknaden är Kraftnät Åland Ab systemansvarig för stamnätet i landskapet, och avses fortsättningsvis vara det. (Se 17 § om godkännande av stamnätsinnehavare.) I punkt 9 definieras vad stamnätet är, det är detsamma som i direktivet benämns överföringssystem. Det är viktigt med en tydlig definition för att identifiera och avgränsa aktörernas olika verksamhetsområden.

     Landskapsregeringens avsikt är att i landskapsförordning besluta att alla 45 kilovoltsledningar och ledningar med högre markspänning hör till stamnätet (se bilaga). Endast Kraftnät Åland Ab kontrollerar i dag sådana ledningar. Som följd av denna definition och så länge endast Kraftnät Åland Ab har stamnätsansvar för nya ledningar med 45 kilovolt eller mer så kan endast de ha kontroll av sådana ledningar. I konsekvens med detta avses definitionen av distributionsnät vara elnät med märkspänningen mindre än 45 kilovolt. I detta syfte föreslås en delegeringsbestämmelse fogad till paragrafen i ett nytt 2 mom.

     Kraftnät Åland Ab ägs nu till knappt 47 procent av landskapsregeringen. Återstående dryga 53 procent av företaget kontrolleras direkt eller indirekt av kommunerna Mariehamn, Kumlinge, Sottunga och Föglö samt Ålands elandelslag, Mariehamns energi Ab och Ålands producentförbund. I syfte att åstadkomma ett sådant åtskilt ägande som elmarknadsdirektivet förutsätter har landskapsregeringen som ett första steg lämnat ett erbjudande till övriga ägare att lösa in deras ägarandelar.

 

2a §. Bestämmelser om åtskillnad av ägande finns särskilt i artikel 9 i elmarknadsdirektivet. Där stadgas bl.a. att ett företag som äger ett överföringssystem (stamnät) är systemansvarig för det och att samma fysiska eller juridiska person inte direkt eller indirekt samtidigt får utöva kontroll över företag som bedriver produktions- eller distributionsverksamhet. Med kontroll avses här utöver ägande också andra former av avgörande inflytande, exempelvis inflytande genom avtal eller befogenhet att utse ledamöter till styrelse, tillsynsorgan eller organ som juridiskt företräder ett företag.

     Avseende begreppet "företag som bedriver produktions- eller leveransverksamhet" hänvisas uttryckligen till EG-direktivet 2009/73/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas. Begreppen "systemansvarig för överföringssystem" och "överföringssystem" är där desamma som i elmarknadsdirektivet.

     I paragrafens 3 mom. föreslås en delegering till landskapsregeringen att i förordning besluta om sådana undantag från krav på åtskillnad av operativt ansvar som medges i elmarknadsdirektivets artikel 26.4. Se om detta under avsnitt 4 ovan.

 

6 § 2 mom. Landskapsregeringen avser att med stöd av lagen skapa en särskild elmarknadstillsynsmyndighet, med mandat att självständigt utöva tillsyn. Särskild kompetens som myndigheten behöver för sin tillsyn kan tillgodoses genom upphandling av tjänster. I landskapsförordning kan närmare grunder anges för myndighetens ansvar, med beaktande av elmarknadsdirektivet. I elmarknadsdirektivets artiklar 36 och 37 finns bl.a. särskilda bestämmelser om tillsynsmyndighetens allmänna mål, skyldigheter och befogenheter.

 

14a §. Bestämmelserna följer krav som formulerats i elmarknadsdirektivets artikel 9. Med förslaget stärks enskilda konsumenters möjligheter att göra rationella val, vilket främjar en god konkurrens mellan marknadsaktörerna. Detta gagnar såväl samhället som enskilda konsumenter.

 

17 §. Det följer av elmarknadsdirektivet att en landskapsregeringen underställd oberoende myndighet ska godkänna stamnätsinnehavare. Utan andra ändringar i sak klargörs med ändringen av paragrafen rättigheter och skyldigheter för det organ som har ett systemansvar för stamnätet i landskapet.

 

17a, 20 och 20a §§. Utan andra ändringar klargörs med ändringarna i paragraferna att bestämmelserna avser den systemansvarige för stamnätet.

 

24 och 24a §§. I enlighet med artikel 37.1a elmarknadsdirektivet ska en oberoende tillsynsmyndighet godkänna nättariffer. I landskapets gällande regelverk är det landskapsregeringen gör detta. Genom ändringen av 24 § och med 24a § överförs detta ansvar till elmarknadsmyndigheten. Möjligheterna till ändring av sådana myndighetsbeslut föreslås dock inte ändrade. Således skulle även fortsättningsvis ändring kunna göras på myndighetens eller nätinnehavarens initiativ, exempelvis om ett beslut har fattats på felaktiga grunder eller om omständigheter väsentligt har ändrats efter ett beslut.

 

50 § 3 mom. Med bestämmelsen klargör vad som enligt 25 § självstyrelselagen gäller för besvär över beslut som har fattats av en myndighet under landskapsregeringen.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

1.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av ellagen för landskapet Åland

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras lagens namn, 2 § 2 och 8 punkten, 14a § 3 mom., 17, 17a, 20, 20a §§ och 24 § 1 mom. ellagen (1982:38) för landskapet Åland, varav 2 § 2 och 8 punkten sådana de lyder i landskapslagen 2011/10, 14a § 3 mom., 17, 20 och 20a §§ sådana de lyder i landskapslagen 1999/43 samt 2 § 3a punkten, 17a § och 24 § 1 mom. sådana de lyder i landskapslagen 2006/76 samt

     fogas till lagens 2 § nya 9 och 10 punkter och ett nytt 2 mom., en ny 2a §, till 6 § ett nytt 2 mom., en ny 24a § samt till lagens 50 § ett nytt 3 mom. som följer:

 

 

LANDSKAPSLAG
om elmarknaden i landskapet Åland

 

2 §

     I denna lag avses med:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) distributionsnät, elnät samt dithörande elstationer och elmateriel, inräknat elledningar och elstationer som är under kontroll av distributions-nätsinnehavaren och vilka ansluter till stamnät i landskapet, vilket tillhandahåller el till enskilda kunder;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     8) balanskraft, sådan el som den systemansvariga för stamnätet använder för att skapa jämvikt mellan en parts eltillförsel och elleverans,

     9) stamnät ett för transport av el i landskapet inrättat nätverk, samt dithörande elstationer och elmateriel, inräknat elledningar och elstationer som är under kontroll av den systemansvarige för stamnätet och vilka ansluter till distributionsnät i landskapet eller till ett elnät utanför landskapet, vilket tillhandahåller el till distributionsnätsinnehavares distributionsnät samt avses med

     10) elmarknadsdirektivet EG-direktivet 2009/72/EG om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om upphävande av direktiv 2003/54/EG.

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta om den högsta märkspänningen i distributionsnät och om den lägsta markspänningen i stamnät som avses i 1 mom. 2 och 9 punkterna.

 

2a §

     I enlighet med bestämmelserna i elmarknadsdirektivet får inte en fysisk eller juridisk person genom ägande eller på annat sätt direkt eller indirekt utöva kontroll över beslut både i ett företag med systemansvar för stamnätet och i ett företag som bedriver produktions- eller leveransverksamhet av el i landskapet.

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta att de som hör till ledningen för en nätinnehavare som utövar juridiskt åtskild elnätsverksamhet, och som har färre än 100 000 kunder, inte samtidigt får vara verkställande direktör för ett företag med elproduktion eller elförsäljning samt inte får vara medlem av företagets styrelse eller ett motsvarande organ i företaget, om samma part har bestämmanderätt hos både nätinnehavaren och företaget. Landskapsregeringen kan i landskapsförordning också besluta närmare om operativa krav på åtskiljande för nätinnehavare som utövar juridiskt åtskild elnätsverksamhet och som har färre än 100 000 kunder. Kraven kan gälla

     1) beslut om anställningsförmåner som gäller säkerställande av oavhängighet för dem som hör till nätinnehavarens ledning, samt

     2) nätinnehavarens skyldighet att utarbeta ett program med åtgärder som säkerställer att nätinnehavaren på ett icke-diskriminerande sätt uppfyller sina förpliktelser enligt denna lag.

 

6 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Elmarknadstillsynsmyndigheten är en landskapsregeringen underställd myndighet som ska främja en konkurrenskraftig, effektiv, säker och miljömässigt hållbar elmarknad för konsumenter och elhandlare. Elmarknadstillsynsmyndigheten är tillståndsmyndighet enligt 17 § samt tillsynsmyndighet i frågor om distributionsnätsinnehavares och stamnätsinnehavares kontroll av elöverföringssystem som avses i 2a § 1 mom., marknadskonkurrens, skäliga leveransvillkor och om elpriser som avses i elmarknadsdirektivet. Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta närmare om grunderna för bedömning av vad som är skäliga leveransvillkor och priser samt närmare om elmarknadstillsynsmyndighetens ansvar med beaktande bestämmelserna i elmarknadsdirektivet.

 

14a §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Minutförsäljarna ska på det sätt som landskapsregeringen bestämmer i faktureringen lämna sina kunder en specifikation över hur elpriset bildas, samt ska på en kunds begäran lämna samtliga uppgifter som en kund behöver för att sakligt kunna bedöma sin elförbrukning.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

17 §

     En av elmarknadstillsynsmyndigheten godkänd stamnätsinnehavare ska ha systemansvaret för stamnätet.

     Med systemansvaret för stamnätet avses det övergripande ansvaret för att elektriska anläggningar samverkar driftssäkert så att balans inom hela landskapet kortsiktigt upprätthålls mellan produktion, införsel och förbrukning av el. Uppgiften ska utföras på ett ändamålsenligt och för parterna på elmarknaden icke-diskriminerande sätt. Till systemansvar för stamnätet hör att den stamnätsansvarige ska säkerställa att stamnätet, med beaktande av leveransutbyte med andra stamnät, inom överblickbar framtid uppfyller rimliga krav på tillförlitlighet och elförsörjningsbehov. Den systemansvarige för stamnätet ska dessutom tillse att ingen diskriminering sker mellan distributionsnätsinnehavare och anknutna företag.

     1) förse den systemansvarige för andra system med vilka systemet är sammanlänkat med tillräcklig information för att säker och effektiv drift, samordnad utveckling och driftskompatibilitet i det sammanlänkade systemet ska kunna säkerställas,

     2) förse systemanvändarna med den information som behövs för att de ska kunna få effektivt tillträde till systemet samt

     3) inkassera kapacitetsavgifter och betalningar inom ramen för kompensationsmekanismen mellan systemansvariga för överföringsnäten i enlighet med artikel 13 i förordning (EG) nr 714/2009, att bevilja och administrera tredje parts tillträde och ge motiverade förklaringar då sådant tillträde nekas, vilket ska övervakas av de nationella tillsynsmyndigheterna, varvid de systemansvariga för överföringssystemet, då de fullgör sina uppgifter enligt denna artikel, främst ska underlätta marknadsintegrationen.

     Den systemansvarige för stamnätet får, i den utsträckning det behövs för att kunna utöva systemansvaret, beordra elproducenter att mot marknadsmässig ersättning öka eller minska produktionen av el.

     Om systemansvaret för stamnätet inte kan utövas genom i 3 mom. nämnda åtgärder får den systemansvariga, i den utsträckning det behövs för att kunna utöva systemansvaret, beordra innehavare av elnätstillstånd att begränsa eller avbryta överföring av el till elanvändare. I den utsträckning systemansvaret medger ska begränsning och avbrytande av överföringen genomföras så rättvist som möjligt.

     Landskapsregeringen kan i en landskapsförordning närmare besluta om systemansvaret för stamnätet och om den systemansvarigas befogenheter.

 

17a §

     Den systemansvarige för stamnätet får endast bedriva handel med eller produktion av el om syftet med verksamheten är att sköta uppgifter som omfattas av systemansvaret eller att skaffa förlustenergi för elnätet.

 

20 §

     Den systemansvariga för stamnätet ska, i fråga om de tjänster som an-knyter till systemansvaret, informera elmarknadstillsynsmyndigheten om gällande försäljnings- och anskaffningsvillkor samt grunderna för hur de fastställs liksom gällande försäljnings- och anskaffningspriser samt grunderna för hur de fastställs.

     Även övrig information som elmarknadstillsynsmyndigheten anser sig behöva för att övervaka elmarknaden ska den systemansvariga för stamnätet tillställa elmarknadstillsynsmyndigheten.

 

20a §

     En elproducent ska informera den systemansvariga för stamnätet om produktionskapacitet, årsproduktion samt planerad utbyggnad.

     En distributionsnätsinnehavare ska informera den systemansvariga för stamnätet om framtida energi- och effektbehov samt utbyggnadsplaner.

     Landskapsregeringen kan i en landskapsförordning närmare besluta om vilka uppgifter som enligt 1 och 2 mom. ska ingå i den information som lämnas till den systemansvariga för stamnätet.

 

24 §

     Villkor som avses i 12, 12a och 18 §§ är inte tillämpliga innan de har fastställts av landskapsregeringen. Beslut om fastställande fattas på ansökan av nätinnehavaren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

24a §

     Nättariffer som avses i 13 § är inte tillämpliga innan de har fastställts av elmarknadstillsynsmyndigheten. Elmarknadstillsynsmyndigheten kan på eget initiativ eller efter ansökan av en nätinnehavare ändra ett beslut på de grunder som anges i 24 § 2 mom.

 

50 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Besvär över ett beslut som energimarkandstillsynsmyndigheten har fattat med stöd av denna lag kan anföras hos Ålands förvaltningsdomstol.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

 

 

 

Mariehamn den 3 april 2012

 

 

L a n t r å d

 

 

Camilla Gunell

 

 

Föredragande minister

 

 

Veronica Thörnroos

 


Bilaga – utkast till ändrad LF om elmarknaden

 

LANDSKAPSFÖRORDNING
om ändring av landskapsförordningen om elmarknaden

 

     Med stöd av …

     ändras 1 § 3 punkten, 12 § samt 20 § 1 mom. 2 punkten landskapsförordningen (1999:65) om elmarknaden, varav 20 § 1 mom. 2 punkten sådan den lyder i landskapsförordningen 2007/21 samt

     fogas till förordningens 1 § ett nytt 2 mom., till förordningen en ny kapitelrubrik efter förordningens 1 § samt efter rubriken en ny 2 §, varvid den tidigare 2 § upphävts genom förordning 2007/21, som följer:

 

1 §

     I denna förordning avses med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) balansansvarig en part på elmarknaden som, med balanskraft som den systemansvariga för stamnätet levererar, balanserar skillnaden mellan sin elproduktion och eltillförsel å den ena sidan samt sin elanvändning och sina elleveranser å den andra sidan samt med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     I landskapet är markspänningen i

     1) distributionsnät mindre än 45 kilovolt samt i

     2) stamnät 45 kilovolt eller mer.

 

 

1a kap.
Systemansvar i integrerade elföretag

 

2 §

Operativa krav på åtskiljande

     Den som hör till ledningen för en nätinnehavare som utövar juridiskt åtskild elnätsverksamhet och som har minst 100 000 kunder får inte vara verkställande direktör för ett företag som svarar för elproduktion eller elförsäljning och inte medlem av styrelsen eller motsvarande organ i ett sådant företag, om samma part har bestämmanderätt hos nätinnehavaren och företaget.

 

12 §

     Systemansvarig för stamnätet i landskapet är Kraftnät Åland Ab.

 

20 §

     Med de avvikelser som anges i detta kapitel skall följande riksförfattningar tillämpas i landskapet:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) handels- och industriministeriets beslut om specificering av fakturor på elöverföring och elenergi (FFS 836/2000),

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna förordning träder i kraft den

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 13/2011-2012