Lagförslag 15/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

s

 

LAGFÖRSLAG nr 15/2016-2017

 

Datum

 

 

2017-02-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ändring av lagstiftning om utkomststöd

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om tillämpning av lagen om utkomststöd ändras i syfte att undvika otydlighet och underlätta tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd. De föreslagna ändringarna innebär inga förändringar av stödnivåer eller rätten till utkomststöd.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Landskapsregeringens förslag. 3

3. Lagförslagets konsekvenser 3

4. Lagstiftningsbehörigheten. 3

Detaljmotivering. 3

Lagtext 6

L A N D S K A P S L A G om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomststöd  6

Parallelltexter 7

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

Lagen om utkonststöd (FFS 1412/1997) tillämpas på Åland med stöd av landskapslagen (1998:66) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomststöd. Ändringar av rikslagen ska enligt 1 § tillämpas i landskapet från tidpunkten då de träder i kraft i riket. På flera punkter har dock avvikelser gjort från detta.

     I rikets gjordes vissa ändringar av lagen om utkomststöd genom FFS 815/2015 som trädde i kraft den 1 januari 2017. Den huvudsakliga effekten av ändringarna är att beviljandet av det grundläggande utkomststödet överförs från kommunerna till Folkpensionsanstalten. Lagtinget antog den 26 september 2016 en lag om ändring av landskapslagen om tillämpning av lagen om utkomststöd så att denna organisatoriska förändring inte ska genomföras på Åland (2016:75). Lagen trädde i kraft den 1 januari 2017.

     Riksdagen har den 29 november 2016 antagit en lag (FFS 1107/2016) om ändring av lagen om utkomststöd. Ändringarna förtydligar den organisatoriska uppdelningen mellan FPA och kommunerna och säkerställer FPA´s tillgång till den information som är nödvändig för att fatta beslut om grundläggande utkomststöd. Dessa ändringar träder automatiskt i kraft på Åland. Ändringarna har inte praktisk betydelse för utbetalningen av utkomststöd på Åland men de leder till en otydlighet i utkomststödslagen. Ändringarna i rikslagen trädde i kraft den 1 januari 2017.

 

2. Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om tillämpning av lagen om utkomststöd ska ändras så att vissa avvikelser görs från de bestämmelser i lagen om utkomststöd som infördes genom den senaste ändringen av lagen (FFS 1107/2016).

     Syftet med ändringen av landskapslagen om tillämpning av lagen om utkomststöd är att göra lagen enkel att förstå och tillämpa. Ändringarna innebär inga förändringar av stödnivåer eller rätten till utkomststöd.

 

3. Lagförslagets konsekvenser

 

Syftet med förslaget är att undvika otydlighet och underlätta tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd. Ändringen medför därför positiva konsekvenser för stödtagarna och den som ska tillämpa lagstiftningen.

     Lagförslaget torde sakna ekonomiska konsekvenser samt konsekvenser för miljön, jämställdheten och barn.

 

4. Lagstiftningsbehörigheten

 

Landskapet har lagstiftningsbehörighet vad gäller socialvård med stöd av 18 § 13 punkten självstyrelselagen.

 

Detaljmotivering

 

2 § Avvikelser från tillämpning av bestämmelser i lagen om utkomststöd. Paragrafen reglerar de punkter där landskapet valt att göra avvikelser från tillämpningen av rikets lag om utkomststöd. Landskapsregeringen föreslår nu att ytterligare några paragrafer eller delar av dem inte ska tillämpas på Åland.

     Av bestämmelserna i 4 § ska enligt gällande lag endast 2 och 4 mom. tillämpas på Åland. Nu har 4 § 2 mom. i rikets lag ändrats i syfte att ”precisera att de hänvisningar som tagits in i lagen avses vara uttömmande, eftersom tillämpningen på Folkpensionsanstalten av de övriga lagarna som gäller socialvård annars blir oklar.” Den mening som läggs till i momentet lyder ”Denna lag innehåller bestämmelser om de bestämmelser i socialvårdslagstiftningen som Folkpensionsanstalten tillämpar när den sköter uppgifter enligt denna lag.” På Åland sköter kommunerna, istället för Folkpensionsanstalten, uppgifter som rör det grundläggande utkomststödet. Om den nya meningen tolkas så att den på Åland ska avse kommunerna blir det otydligt eftersom det då kan tolkas som att hänvisningarna i lagen till socialvårdslagstiftningen är uttömmande även för kommunerna på Åland. Landskapsregeringen föreslår därför att sista meningen i 4 § 2 mom. inte ska tillämpas på Åland.

     Bestämmelsen i 17 a § i rikslagen ska enligt 2 § 1 punkten inte tillämpas på Åland. Nu har 17 a § upphävts och landskapsregeringen föreslår att 17 a § stryks från 2 § 1 punkten i uppräkningen över lagrum som inte ska tillämpas i landskapet.

     I rikslagen har nya 18 d-f §§ införts. De nya 18 d och 18 e §§ reglerar utlämnande av sekretessbelagda uppgifter mellan Folkpensionsanstalten samt apotek och leverantör av medicinskt syre samt mellan Folkpensionsanstalten och hyresvärdar till den del det är nödvändigt för handläggningen av ett ärende om grundläggande utkomststöd. Syftet med bestämmelserna är att se till att de datatekniska lösningarna i fråga om Folkpensionsanstaltens övriga beslutspraxis vid förmedling av apoteksuppgifter respektive hyresuppgifter ska kunna användas även vid beviljandet av utkomststöd. Folkpensionsanstalten sköter inte ärenden om utkomststöd på Åland och har därmed inget behov av att få de uppgifter som nämns i paragrafen. Det är inte lämpligt att göra en avvikelse och ge kommunerna rätten till de uppgifter som avses i paragrafen eftersom kommunerna inte har tillgång till denna typ av datatekniska lösningar. Landskapsregeringen föreslår därför att 18 d och 18 e §§ inte ska tillämpas på Åland.

     Den nya 18 f § reglerar Folkpensionsanstaltens anslutning till en riksomfattande informationssystemtjänst och samarbete med Institutet för hälsa och välfärd. Avsikten med bestämmelsen är att Folkpensionsanstalten ska kunna ansluta sig till det riksomfattande elektroniska arkivet Kantas tjänster inom samma tidtabell som kommunerna i riket. Folkpensionsanstalten sköter inte ärenden om utkomststöd på Åland och har därmed inget behov av att få de uppgifter som nämns i paragrafen. De åländska kommunerna kommer i nuläget inte att ansluta sig till Kanta och det finns därför inte något behov av att införa en avvikelse och ge kommunerna de förvaltningsuppgifter som ankommer på Folkpensionsanstalten enligt denna 18 f §. Landskapsregeringen föreslår därför att 18 f § inte ska tillämpas på Åland.

     Bestämmelserna i 25 § i rikslagen har tidigare upphävts men paragrafen har nu fått ett nytt innehåll. De nya bestämmelserna hänvisar till rikets nya socialvårdslag (FFS 1301/1214), så att vad som sägs i socialvårdslagen om verkställighet av beslut även ska tillämpas på Folkpensionsanstaltens beslut enligt lagen om utkomststöd. Eftersom Folkpensionsanstalten inte sköter ärenden om utkomststöd på Åland har bestämmelsen ingen praktisk tillämpning i landskapet, Eftersom Åland inte tillämpar rikets nya socialvårdslagen kan bestämmelsen inte heller gälla kommunerna. Bestämmelser om verkställighet av beslut finns i rikets gamla socialvårdslag (FFS 710/1982) som tillämpas på Åland. Landskapsregeringen föreslår därför att paragrafen inte ska tillämpas på Åland.

     Ändringarna av bestämmelserna i 11 § i rikslagen ska tillämpas automatiskt på Åland. Nu har paragrafen ändrats så att ett ny 7 punkt fogas till 2 momentet. Enligt punkten ska sådant ekonomiskt stöd som avses i 35 § och 36 § 1 mom. 2 punkten i lagen om utkomststöd samt sådant ekonomiskt stöd för tryggande av boende och försörjning i eftervården som avses i 76 a § i barnskyddslagen (FFS 417/2007) inte beaktas som inkomst vid beräkningen av utkomststödets belopp. Syftet med bestämmelsen är att förtydliga förhållandet mellan barnskyddslagen och lagen om utkomststöd. Det stöd som regleras i 35 § och 26 § 1 mom. 2 punkten i utkomststödslagen tillämpas även på Åland. Det stöd som regleras i 76 a § kommer att tillämpas på Åland då landskapslagen om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen träder i kraft. Lagen antogs av lagtinget den 9 november 2016 (LTB 42/2016). Landskapsregeringen föreslår en ny 19 punkt till 2 § med en bestämmelse om att hänvisningar till barnskyddslagen ska gälla landskapslagen (2008:97) om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomststöd

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 2 § 1 punkten landskapslagen (1998:66) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomststöd sådan den lyder i landskapslagen 2016/75 samt

     fogas till 2 § sådan den lyder i landskapslagen 2016/75 en ny 19 punkt som följer:

 

2 §

Avvikelser från tillämpning av bestämmelser i lagen om utkomststöd

     I landskapet gäller följande avvikelser från bestämmelserna i lagen om utkomststöd:

     1) Bestämmelserna i 4 § 1 och 3 mom., 4 § 2 mom. tredje meningen, 5-5 b och 9-9 a §§, 10 § 2 mom. andra och tredje meningen, 10 a §, 14 § 1 mom. andra meningen, 14 a § 1 mom., 14 d §, 14 f § 3 mom. 14 g och 14 h §§, 18 § 2 mom., 18 a – 18 f §§, 23 § 3 mom. samt 25 § ska inte tillämpas på Åland.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     19) Hänvisningar till barnskyddslagen (FFS 417/2007) ska i landskapet gälla landskapslagen (2008:97) om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen.

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

Mariehamn den 16 februari 2017

 

 

L a n t r å d

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Mats Perämaa

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 15/2016-2017