Lagförslag 16/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 16/2016-2017

 

Datum

 

 

2017-03-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ändring av landskapslagen om posttjänster

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapslagen om posttjänster föreslås ändrad så att kvalitetsnormerna för de samhällsomfattande posttjänsterna anpassas till utvecklingen i omvärlden. Landskapsregeringen föreslår även att verksamhetsställena för posttjänster i kommunen ska kunna vara mobila och att utdelning av post till höghus ska kunna ske till fastighetsboxar samt att synskadade ska kunna skicka försändelser som innehåller punktskrift avgiftsfritt.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

1.1. Nuvarande lagstiftning. 3

1.2. EU och Världspostföreningen. 3

1.3. Behov av ändring av lagstiftningen. 3

2. Landskapsregeringens förslag. 4

2.1. Samhällsomfattande tjänster och kvalitetsnormer 4

2.2. Utdelning. 5

2.3. Portofrihet för synskadade. 5

3. Lagstiftningsbehörighet 5

4. Lagförslagets konsekvenser 6

4.1. Ekonomiska konsekvenser 6

4.2. Konsekvenser för jämställdheten och barn. 6

4.3. Konsekvenser för miljön. 6

Detaljmotivering. 6

Ändring av landskapslagen om posttjänster 6

Lagtext 9

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om posttjänster 9

Parallelltexter 12

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

1.1. Nuvarande lagstiftning

 

Postverksamheten på Åland regleras genom bestämmelserna i landskapslagen (2007:60) om posttjänster. Syftet med lagen är att säkerställa att posttjänster av god kvalitet och särskilt samhällsomfattande tjänster finns att tillgå på likvärdiga villkor i hela landskapet. Landskapslagen innehåller till exempel bestämmelser om samhällsomfattande tjänster, insamling och utdelning av post, brevhemlighet och postföretagens skyldigheter.

     Postverksamhet får utövas efter tillstånd av landskapsregeringen. Landskapsregeringen har beviljat Åland Post tillstånd för postverksamhet till och med den 31 december 2021. Enligt tillståndet ska Åland Post tillhandahålla de samhällsomfattande tjänster som definieras i 4 § landskapslagen om posttjänster och uppfylla de kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna som definieras i 5 §.

     Landskapslagen om posttjänster har ändrats en gång sedan den trädde i kraft den 1 oktober 2007. Ändringen gjordes i syfte att förenhetliga landskapslagstiftningen med EU-rättens definition av de samhällsomfattande tjänsterna.

 

1.2. EU och Världspostföreningen

 

Inom EU regleras postverksamheten genom postdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 97/67/EU om gemensamma regler för utvecklingen av gemenskapens inre marknad för posttjänster och för förbättring av kvaliteten på tjänsterna, ändrat genom direktiven 2002/39/EU och 2008/6/EU). Direktivet innehåller centrala bestämmelser om den internationella posttrafiken. Syftet med direktivet är att den internationella posttrafiken ska fungera bättre och bli effektivare samt att samarbetet mellan aktörerna inom branschen ska bli bättre Postdirektivet är ett s.k. blandat avtal som innehåller bestämmelser som dels hör till unionens dels till medlemsstaternas behörighet. Till den del konventionen hör till medlemsstaternas behörighet faller bestämmelserna till största delen inom landskapets behörighet.

     Åland och Finland är även anslutna till Världspostföreningen. Föreningens syfte är att främja en hållbar utveckling av globala, högklassiga, effektiva och lättillgängliga posttjänster. Världspostföreningens konvention innehåller de allmänna reglerna för internationell posttrafik och bestämmelser om befordran av brevpost och postpaket. Konventionen revideras vart fjärde år vid Världspostföreningens kongress. Världspostkonventionen av år 2004, 2008 och 2012 har godkänts av riksdagen och de bestämmelser i världspostkonventionen som hör till området för lagstiftningen har satts i kraft genom lagar (FFS 1364/2006, FFS 416/2011 samt FFS 657/2014). Ålands lagting har den 13 december 2006 (ÅFS 2007:45), den 11 april 2011 (ÅFS 2011:107) samt den 30 mars 2015 (LTB 10/2015) gett sitt bifall till respektive rikslag till den del konventionen faller inom landskapets behörighet.

 

1.3. Behov av ändring av lagstiftningen

 

Postverksamheten har genomgått och genomgår stora förändringar bland annat beroende på digitaliseringen av informationsutbytet. Brevvolymerna i Finland har minskat med ca 10 procent per år och både tidningarnas och tidskrifternas volymer minskar kontinuerligt. Då betydelsen av den traditionella postverksamheten minskar måste också lagstiftningen uppdateras för att motsvara den förändrade verksamhetsmiljön så att Åland Post har en möjlighet att utveckla sin verksamhet och även i fortsättningen kan klara av att trygga de samhällsomfattande tjänsterna utan extra samhällsstöd.

     En ändring av rikets lag om posttjänster behandlas för närvarande i riksdagen (RP 272/2016 rd) och avsikten är att de ändrade bestämmelserna ska träda i kraft den 1 juli 2017. Bland de föreslagna ändringarna finns ett förslag till flexiblare utdelningsregler så att det i tätområden med ett nät för distribution av morgontidningar ska vara möjligt att göra undantag från femdagars utedelning av samhällsomfattande brev och tillåta utdelning som omfattar minst tre dagar. Posti Group Ab (det enda landstäckande företaget som är verksamt på postmarknaden i riket) har långtgående planer på att upphöra med utdelning av brevförsändelser på tisdagar. Flera EU-länders kvalitetsnormer har ändrats och kommer att ändras under år 2017.

     Sammantaget innebär detta att Åland post inte kan uppfylla de kvalitetsnormer som fastställs i gällande lag.

     Åland Post har av ändamålsenlighets skäl initierat en ändring av landskapslagstiftningen om posttjänster i enlighet med de förändringar som gjorts och kommer att göras av rikets lag om posttjänster så att de verksamhetsställen där samhällsomfattande posttjänster tillhandahålls även kan vara mobila samt så att post som delas ut till våningshus kan delas ut till fastighetsboxar.

     Världspostkonventionen har ändrats och kräver ändringar av den nationella lagstiftningen så de krav som ställs i konventionen vad gäller synskadades rätt att skicka vissa försändelser avgiftsfritt uppfylls.

 

2. Landskapsregeringens förslag

 

2.1. Samhällsomfattande tjänster och kvalitetsnormer

 

Skyldigheten att införa krav på befordringstiderna baserar sig på postdirektivet. Kvalitetsnormerna ska särskilt rikta in sig på befordringstider samt tjänsternas regelbundenhet och tillförlitlighet. Normerna fastställs av medlemsstaterna själva vad gäller nationella tjänster medan Europaparlamentet och rådet fastställer normer när det gäller gränsöverskridande tjänster inom gemenskapen.

     Följande kvalitetsmål har fastställts av rådet i bilaga 2 till direktivet:

 

Kvalitetsnormer för gränsöverskridande post

Befordringstid

Mål

Avlämningsdagen + 3 dagar

85 %

Avlämningsdagen + 5 dagar

97 %

 

     Enligt artikel 18.2 i direktivet får de nationella tillsynsmyndigheterna bevilja undantag från de kvalitetsnormer som anges i bilaga 2, om infrastruktur eller geografiska förhållanden kräver det i vissa undantagsfall. Om de nationella tillsynsmyndigheterna beslutar om undantag ska de genast meddela kommissionen om detta.

     I den proposition om ändring av rikets postlag som behandlas i riksdagen föreslår regeringen att kvalitetsnormerna ändras inom ramarna för de undantag från postdirektivet som är möjliga. Ändringen gäller både inrikes och utrikes postbefordran och innebär att utdelningstiderna, inom vilka posten ska nå adressaten, skulle bli mindre restriktiva. Om förslaget godkänns av riksdagen kommer det att innebära att Åland post inte kan uppfylla de målsättningar för kvalitetsnormerna som regleras i landskapslagen om posttjänster eftersom utdelningstiderna enligt landskapslagen om posttjänster är restriktivare än i riket.

     Även i övriga EU-länder är en förändring av kvalitetsnormerna på gång så att tiderna blir mindre restriktiva, vilket påverkar Åland posts möjligheter att uppfylla kraven i kvalitetsnormerna vid befordra post.

 

2.2. Utdelning

 

2.2.1. Mobila verksamhetsställen

 

Enligt 4 § 2 mom. i landskapslagen om posttjänster bestäms att ”den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster skall i varje kommun ha åtminstone ett verksamhetsställe där samhällsomfattande tjänster tillhandahålls”.

     Landskapsregeringen anser att möjligheten att ha även mobila verksamhetsställen skulle vara ändamålsenlig och föreslår en ändring av 4 § för att möjliggöra detta.

 

2.2.2. Fastighetsboxar

 

I 10 § bestäms att ”brevförsändelser ska överlämnas till mottagaren på dennes adress eller lämnas i en för post avsedd anordning som är belägen inom ett med hänsyn till de lokala förhållandena rimligt avstånd från den adress mottagaren angivit”.

     I det förslag till ändring av rikets postlag som behandlas i riksdagen föreslås att posten till de som bor i lägenheter ska kunna delas ut till fastighetsboxar.

     Landskapsregeringen anser att möjligheten att dela ut post till de som bor i lägenheter i våningshus i fastighetsboxar skulle medföra en kostnadseffektivare utdelning på vissa områden och föreslår en ändring av 10 § för att möjliggöra detta.

 

2.3. Portofrihet för synskadade

 

Landskapsregeringen aviserade en ändring som ger synskadade rätt till portofrihet för försändelser som innehåller punktskrift i samband med sitt svar till lagtinget med anledning av republikens presidents framställning om lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen (RP 6/2014-2015). Lag- och kulturutskottet konstaterade då att en lagändring som ger operatörerna en skyldighet att erbjuda de synskadade rätt till avgiftsfria försändelser är brådskande och önskvärd.

     Landskapsregeringen förslår därför en ny paragraf med bestämmelser om synskadades rätt att skicka försändelser som innehåller punktskrift och väger mindre än 7 kilogram avgiftsfritt, med undantag för flygtilläggsavgiften.

 

3. Lagstiftningsbehörighet

 

Landskapet har med stöd av 18 § 20 punkten självstyrelselagen lagstiftningsbehörighet i fråga om postväsendet. Enligt 27 § 4 punkten har dock riket lagstiftningsbehörighet i fråga om förhållande till utländska makter med beaktande av bestämmelserna i 9 kap. (internationella förpliktelser) och 9a kap. (ärenden som gäller Europeiska unionen). I 59 § 1 mom. bestäms att lagtingets samtycke krävs för att fördrag eller andra internationella förpliktelser som Finland ingår eller förbinder sig till ska träda i kraft på Åland om fråga är om angelägenhet som faller inom landskapets behörighet.

 

4. Lagförslagets konsekvenser

 

4.1. Ekonomiska konsekvenser

 

Förslaget att ge synskadade rätt att skicka försändelser som innehåller punktskrift och väger mindre än 7 kilogram avgiftsfritt ger små merkostnader för Åland Post.

     Förslaget om möjligheten att även kunna ha mobila verksamhetsställen kommer att minska de administrativa kostnaderna för Åland Post. Möjligheten till mobila verksamhetsställen får även organisatoriska konsekvenser då arbetsuppgifterna ändras, tjänsterna kanske tillhandahålls kortare tider per gång men tjänsterna kan användas av kunderna på närmare håll än fasta verksamhetsställen.

 

4.2. Konsekvenser för jämställdheten och barn

 

Förslaget har inga kända konsekvenser för jämställdheten och barn.

 

4.3. Konsekvenser för miljön

 

Om verksamhetsstället i kommunen blir mobilt istället för fast ökar körsträckorna något vilket medför ringa negativa konsekvenser för miljön.

 

Detaljmotivering

 

Ändring av landskapslagen om posttjänster

 

4 § De samhällsomfattande tjänsternas innehåll. Landskapsregeringen föreslår att paragrafen ändras så att kopplingen till kvalitetsnormerna tas bort. Orsaken till detta är de ändringar av bestämmelserna i 5 § om kvalitetsnormer som föreslås.

     Landskapsregeringen föreslår även att paragrafen ändras så att det verksamhetsställe som den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster ska ha i varje kommun kan vara annat än fast, om dess användning inte försämrar tillgången till samhällsomfattande tjänster.

     Ur motiveringen till gällande bestämmelse i 4 § 2 mom. framgår att kraven på verksamhetsställe överensstämmer med det krav som före år 2006 ställdes i landskapets budget med stöd av 10 § 1 punkten i landskapslagen om Posten.

”I samband med behandlingen av landskapets budget skall lagtinget 1) fastställa den grundläggande postservice som Posten skall tillhandahålla…” (10 § 1 p. LL om Posten)

”I varje kommun ska det finnas minst en fast postserviceenhet.” (Landskapets budget för år 2006)

     I motiveringen till lagen framgår också att det fortsättningsvis ska vara möjligt att köpa tjänster av t.ex. lokala näringsidkare som då verkar som ombud för postföretaget.

     I rikets postlag har man en bestämmelse om att ”ett verksamhetsställe även kan vara annat än ett fast verksamhetsställe, om dess användning inte äventyrar tillgången till samhällsomfattande tjänster”. I motiveringen till rikslagen sägs att syftet med bestämmelsen är att möjliggöra mobila verksamhetsställen.

     Ett mobilt verksamhetsställe är en bil som cirkulerar till de olika delarna av kommunen enligt postens utdelningsrutt och delar ut postpaket och tar emot brev och paket för leverans samt erbjuder annan postservice istället för att kunden måste ta sig till ett fast verksamhetsställe i kommunen. Landskapsregeringen anser att mobila verksamhetsställen kan möjliggöra en bättre postservice med mera individuellt anpassade posttjänster som kommer närmare kunderna. För att trygga att de mobila verksamhetsställena inte leder till sämre service föreslår landskapsregeringen en uttrycklig skrivning i lagen om ett mobilt verksamhetsställe endast får införas i en kommun om tillgången till de samhällsomfattande tjänsterna inte försämras. De samhällsomfattande tjänsterna försämras t.ex. om tjänster bara finns tillgängliga under mycket begränsade tider eller på långa avstånd från kunderna. Enligt uppgift från Åland Post så har man inte för avsikt att övergå till mobila verksamhetsställen i någon kommun så länge det finns ett välfungerande företag med tillräckligt långa öppettider som kan fungera som fast verksamhetsställe.

     Bestämmelsen om insamling och utdelning av brevförsändelser föreslås flyttad till 10 § i vilken bestämmelser om insamling och utdelning är samlade.

 

5 § Kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna. Landskapsregeringen föreslår att begreppet arbetsdag byts ut mot begreppet vardag eftersom begreppet arbetsdag kan inbegripa både söndagar och söckenhelger. Utdelning på dessa dagar behöver inte ske i riket varför det är motiverat med ett undantag för dessa dagar även på Åland.

     I paragrafen föreslås ett nytt moment som gäller brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat i riket. Bestämmelsen behövs eftersom kvalitetsnormerna kommer att sänkas i riket vad gäller utdelningstätheten. Nu föreslås att av brevförsändelser från landskapet till riket som är avsedda att komma fram till adressaten den fjärde vardagen efter inlämningsdagen till en postoperatör i riket ska minst 50 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande vardag.

     Vad gäller den gränsöverskridande posten inom Europeiska unionen föreslås att minst 50 procent av försändelserna ska nå adressaten den tredje vardagen efter inlämningsdagen och 97 procent senast den femte vardagen efter inlämningsdagen. Sänkningen av kvalitetsnormen är motiverad med tanke på de förändringar i utdelningstätheten som gjorts och aviserats inom Europa.

 

9 § Mottagning och förmedling av försändelser. Paragrafens rubrik föreslås ändrad till mottagning och förmedling av försändelser eftersom detta är en bättre beskrivning av paragrafens innehåll. Hänvisningen till bestämmelsen i 4 § 1 mom. föreslås slopad och ersatt med en allmännare hänvisning till att mottagande och förmedling ska ske i enlighet med lagens bestämmelser, de tillståndsvillkor som med stöd av 7 § fogats till tillståndet att utöva postverksamhet samt tillståndshavarens egna leveransvillkor.

 

10 § Insamling och utdelning. Landskapsregeringen föreslår att begreppet arbetsdag byts ut mot begreppet vardag med samma motivering som till ändringen i 5 §.

     Landskapsregeringen föreslår även att brevförsändelser till bostadslägenheter i våningshus ska kunna bäras ut till fastighetsboxar istället för till varje enskild lägenhets brevinkast. Syftet med ändringen är att kostnadseffektivera utdelningen. Posten Åland använder idag på fastighetsägarnas initiativ ett system med fastighetsboxar med individuella och låsbara fack för varje lägenhet. Systemet har efterfrågats av fastighetsbolagen eftersom man inte vid renovering och nybyggnation vill sätta in lägenhetsdörrar med brevinkast med hänsyn till brandsäkerhet och försäkringskostnader. Posten Åland har även för avsikt att pröva ett system med utlämningsboxar för skrymmande post som inte kan levereras till lägenhetsbrevinkast eller individuella fack. Då lämnas en nyckel i mottagarens brevinkast eller fack som går till en större box. Idag måste mottagren hämta skrymmande post på postens verksamhetsställe efter att posten skickat ut en avi om försändelsen. Så ett system med uppsamlingsboxar för skrymmande post i fastigheten innebär smidigare postservice för mottagaren.

 

11 § Undantag från insamlings- och utdelningsbestämmelserna. En teknisk ändring av paragrafen föreslås till följd av att bestämmelserna om insamling och utdelning har samlats i 10 §.

 

21a § Synskadades försändelser. Landskapsregeringen aviserade denna ändring i samband med sitt svar till lagtinget med anledning av republikens presidents framställning om lagen om sättande i kraft av de bestämmelser i Världspostkonventionen som hör till området för lagstiftningen (RP 6/2014-2015). Landskapsregeringen meddelade att avsikten ”är att i samband med kommande ändringar i landskapets postlagstiftning föreslå en ändring som medför rätt för synskadade att skicka försändelser avgiftsfritt om de innehåller punktskrift och väger mindre än 7 kg, med undantag för flygtilläggsavgiften.”

     Lagtingets lag- och kulturutskott konstaterade i sitt betänkande (LKU 9/2014-2015) att ”lagändringen inte är nödvändig för att lagtinget ska kunna ge sitt bifall till konventionens ikraftträdande eftersom de synskadade redan i praktiken har rätt att skicka vissa försändelser som innehåller punktskrift avgiftsfritt men anser att lagändringen ändå är både brådskande och önskvärd eftersom den skulle ge operatörerna en skyldighet att erbjuda de synskadade rätt till avgiftsfria försändelser.”

     Landskapsregeringen förslår nu en ändring i enlighet med det man aviserat och lagtinget efterlyst. Rätten till portofrihet för synskadade kompletteras med en bestämmelse om att den synskadade på begäran ska visa upp ett bevis om sin funktionsnedsättning.

 


 

Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om posttjänster

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 4, 5 och 9 §§, 10 § 2 mom. samt 11 § 1 mom. landskapslagen om posttjänster (2007:60), 4 § 1 mom. 2 punkten samt 5 § 1 och 2 mom. sådana de lyder i landskapslagen 2011/38, samt

     fogas till 10 § ett nytt 4 mom. och till lagen en ny 21a § som följer:

 

4 §

De samhällsomfattande tjänsternas innehåll

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar förmedling av brevförsändelser och postpaket i enlighet med denna paragraf. De samhällsomfattande tjänsterna omfattar såväl post inom landskapet som gränsöverskridande post.

     Brevförsändelser och postpaket ska vara lämnade för befordran, adresserade till mottagaren och betalda genom allmänt använda kontantbetalningssätt.

     Brevförsändelser får väga högst två kilo och avsändaren ska ha möjlighet att lämna dem till ett inlämningsställe för att transporteras av den som beviljas tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag.

     Postpaket får väga högst 10 kg och avsändaren ska ha möjlighet att lämna dem till ett verksamhetsställe för post eller något annat lämpligt ställe för att transporteras av den som beviljas tillstånd att bedriva postverksamhet enligt denna lag. Postpaket från en ort utanför landskapet och riket får väga högst 20 kg.

     De samhällsomfattande tjänsterna omfattar även rekommenderade och assurerade försändelser.

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster ska i varje kommun ha åtminstone ett verksamhetsställe som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster. Ett verksamhetsställe kan också vara annat än ett fast verksamhetsställe, om dess användning inte försämrar tillgången till samhällsomfattande tjänster.

     Varje användare ska ha möjlighet att på ett insamlingsställe som ligger på rimligt avstånd från användarens bostad eller verksamhetsställe lämna in brevförsändelser som ingår i de samhällsomfattande tjänsterna för att transporteras av den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster.

 

5 §

Kvalitetsnormer för de samhällsomfattande tjänsterna

     Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat inom landskapet första vardagen efter inlämningsdagen ska minst 85 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande vardag. Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat inom landskapet senast den andra vardagen efter inlämningsdagen ska minst 95 procent nå adressaten den dagen och minst 97 procent därpå följande vardag.

     Av de brevförsändelser som är inlämnade inom landskapet och avsedda att nå en adressat i riket den fjärde vardagen efter inlämningsdagen till en postoperatör i riket ska minst 50 procent nå adressaten den dagen och resterande del därpå följande vardag.

     Av gränsöverskridande post inom Europeiska unionen ska minst 50 procent av försändelserna nå adressaten den tredje vardagen efter inlämningsdagen och minst 97 procent senast den femte vardagen efter inlämningsdagen.

     Den som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster ska följa gemenskapens interna kvalitetsnormer för gränsöverskridande post.

 

9 §

Mottagning och förmedling av försändelser

     Ett postföretag är skyldigt att mot gällande avgift ta emot och förmedla till mottagaren brevförsändelser och postpaket i enlighet med denna lag samt tillståndsvillkoren och sina leveransvillkor.

     Ett postföretag kan vägra ta emot eller förmedla en brevförsändelse om

     1) försändelsen innehåller farliga ämnen, föremål eller produkter som det enligt lag är förbjudet att transportera eller som på annat sätt är lagstridiga eller uppenbart orsakar fara för människor eller egendom,

     2) försändelsen innehåller levande djur,

     3) försändelsen innehåller flytande ämnen eller föremål som lätt går sönder eller bryts eller

     4) försändelsen är oförsäkrad eller innehåller pengar, värdepapper eller något annat värdefullt.

 

10 §

Insamling och utdelning

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Brevförsändelser samt sådana postförsändelser som hör till de samhällsomfattande tjänsterna ska samlas in och delas ut minst en gång varje vardag om inte något oöverstigligt hinder, en bestämmelse i lag, ett avbrott i trafiken eller någon annan liknande omständighet hindrar utdelning av post.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Brevförsändelser som delas ut till bostadslägenheter i våningshus ska bäras ut till de enskilda lägenheternas brevinkast eller till låsbara fastighetsboxar.

 

11 §

Undantag från bestämmelserna om insamling och utdelning

     I fråga om posttjänster till mottagare i svårtillgängliga skärgårdsområden eller vid vägar som inte är allmänt trafikerade har ett postföretag rätt att avvika från bestämmelserna om insamlings- och utdelningstäthet i 10 § 2 mom. Insamling och utdelning ska dock ske minst en gång i veckan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

21a §

Synskadades försändelser

     Ett postföretag som beviljats tillstånd för postverksamhet av landskapsregeringen enligt 6 § ska erbjuda synskadade rätt att skicka försändelser som innehåller punktskrift och väger mindre än 7 kilogram avgiftsfritt, med undantag för flygtilläggsavgiften.

     Den synskadade ska på begäran av ett postföretag som avses i 1 mom. visa upp ett bevis om sin funktionsnedsättning.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

Mariehamn den 2 mars 2017

 

 

L a n t r å d

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Nina Fellman

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 16/2016-2017