Lagförslag 19/2012-2013

Tillhör ärendet: Täktverksamhet
Lagtingsår: 2012-2013
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 19/2012-2013

 

Datum

 

 

2013-04-22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Täktverksamhet

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en landskapslag om ändring av landskapslagen om naturvård och en landskapslag om ändring av landskapslagen om miljöskydd. Genom lagförslagen överförs miljöprövningen och tillsynen rörande täktverksamhet från landskapsregeringen till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

     Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Gällande lagstiftning. 3

1.1. Naturvårdslagstiftning och särskilt om täktverksamhet 3

1.2. Miljöskyddslagen. 5

2. Överväganden och landskapsregeringens förslag. 7

3. Förslagets verkningar 9

4. Beredningen av förslaget 9

Detaljmotivering. 9

1. Ändring av naturvårdslagen. 9

2. Ändring av miljöskyddslagen. 11

Lagtext 13

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om naturvård. 13

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om miljöskydd. 14

Parallelltexter 16

 


 

Allmän motivering

 

1. Gällande lagstiftning

 

1.1. Naturvårdslagstiftning och särskilt om täktverksamhet

 

1.1.1. Allmänt om naturvårdslagen

 

Naturvården regleras i landskapslagen (1998:82) om naturvård, nedan naturvårdslagen. I 1 § naturvårdslagen anges att syfte med lagen är att vårda naturen inklusive landskapsbilden, att bevara naturens mångfald samt att stödja ett hållbart nyttjande av naturtillgångarna och naturmiljön. I 2 § naturvårdslagen finns ansvarsregler. Det är en angelägenhet för var och en att verka för att lagens syfte uppnås. Vid all slags verksamhet ska förfaras så att skada undviks på naturen inklusive landskapsbilden där det är möjligt. Kan sådan skada inte undvikas ska de åtgärder vidtas som behövs för att motverka eller minska skadan, om det kan ske utan oskäliga kostnader.  Enligt 4 § naturvårdslagen handhas förvaltningen av naturvården av landskapsregeringen och kommunerna samt är huvudregeln att landskapsregeringen ska övervaka att naturvårdslagen och med stöd av den utfärdade bestämmelser efterlevs.

 

1.1.2. Allmänt om täktverksamhet

 

I 6 kap. naturvårdslagen regleras täktverksamheten. Bestämmelsen i 29 § anger att med täkt avses tagande av sten, grus, sand, matjord, torv eller därmed jämförbara nyttigheter för bortforsling eller för lagring eller förädling på platsen. Bestämmelserna om täkt tillämpas även på sprängningsarbete som resulterar i att betydande mängder material lösgörs. I bestämmelsen i 30 § preciseras ansvarsreglerna i 2 §. Bestämmelsen anger att en täkt inte får öppnas på ett sådant sätt att en vacker landskapsbild, betydande skönhetsvärden hos naturen eller speciella naturförekomster förstörs eller så att naturförhållandena genomgår betydande skadliga förändringar. En täkt ska förläggas och täktverksamheten ordnas så att dess skadliga inverkan på naturen och landskapsbilden blir så liten som möjligt och att verksamheten inte för bosättningen eller miljön medför fara eller sådan olägenhet som till skäliga kostnader kan undvikas. När täktverksamheten har avslutats ska nödvändiga åtgärder vidtas för att återställa området.

 

1.1.3. Täkttillstånd

 

För öppnande av täkt krävs landskapsregeringens tillstånd enligt 31 § 1 mom. naturvårdslagen. En täktplan ska fogas till ansökan om täkttillstånd enligt landskapsregeringens anvisningar. Täktplanen ska åtminstone innefatta en utredning om de åtgärder som kommer att vidtas för att undanröja eller begränsa företagets skadliga inverkan på naturmiljön samt för att återställa området när verksamheten har upphört.

     Ett täkttillstånd ska beviljas om en enligt bestämmelserna uppgjord täktplan har framlagts och täktverksamheten eller regleringen av denna inte står i strid med aktsamhetsreglerna i 30 §. Ett täkttillstånd kan förenas med villkor som behövs av naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring täkten. Landskapsregeringen kan också fordra att sökanden, innan täkten öppnas, ska ställa godtagbar säkerhet för att åtaganden enligt täktplanen fullföljs eller för att villkor som förenats med täkttillståndet fullgörs. Innan en ansökan om täkttillstånd slutligt prövas ska kommunen höras.

     I 32 § naturvårdslagen regleras undantag från kravet på täkttillstånd. Landskapsregeringens tillstånd krävs inte för öppnande av sådan täkt som sker för husbehov eller som grundar sig på ett tillstånd av myndighet eller på en plan som fastställts av myndighet. Täkttillstånd krävs dock för öppnande av husbehovstäkt som innefattar sprängningsarbete som resulterar i att betydande mängder material lösgörs. I enskilda fall kan landskapsregeringen medge undantag från kravet på täkttillstånd för husbehovstäkt som omfattar betydande sprängningsarbeten.

 

1.1.4. Övervakning, tvångsmedel och brott

 

Övervakning

Enligt 33 § naturvårdslagen övervakar landskapsregeringen att naturvårdslagen och bestämmelser som utfärdats med stöd av den efterlevs vid täktverksamhet. Landskapsregeringen kan genom en överenskommelse överlåta övervakningen till kommunen.

 

Tvångsmedel

Den som vidtar åtgärder i strid med naturvårdslagen eller bestämmelser som utfärdats med stöd av den eller som försummar att fullgöra sina skyldigheter enligt naturvårdslagen eller nämnda bestämmelser kan av landskapsregeringen förbjudas att fortsätta med den rättsstridiga verksamheten eller att fullgöra sina skyldigheter inom utsatt tid, enligt 42 § naturvårds­lagen. Tvångsåtgärder vidtas dock inte om det begångna felet är ringa. Landskapsregeringen kan förena förbud och ålägganden som meddelats med vite eller med hot om fullgörande av skyldigheterna på den försumliges bekostnad. Polisen är skyldig att ge handräckning om det är nödvändigt för att avbryta en rättsstridig åtgärd.

 

Rätt att föranstalta om syn

I 45 § naturvårdslagen anges att om det finns skäl att anta att brott begåtts mot naturvårdslagen eller med stöd av den utfärdade bestämmelser, har landskapsregeringen rätt att föranstalta om syn på platsen. Polisen är skyldig att ge erforderlig handräckning vid föranstaltningen av syn.

 

Naturvårdsbrott

Enligt 41 § 1 mom. 3 punkten ska den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet utan erforderligt täkttillstånd öppnar en täkt eller påbörjar sådant sprängningsarbete som avses i 29 § 2 mom. naturvårdslagen, om inte överträdelsen anses vara ringa, dömas för naturvårdsbrott till böter eller till fängelse i högst två år.

 

1.1.5. Egendoms- och rättsskydd

 

Utövarens ersättningsskyldighet

I 34 § naturvårdslagen anges att om en täktverksamhet medför skada eller olägenhet för en annan fastighet eller för nyttjandet av den, har fastighets­ägaren eller innehavaren av särskild rätt till fastigheten rätt att få full ersättning för detta av verksamhetsutövaren. Ersättning ska yrkas inom fem år från det att skadan eller olägenheten uppstått. Om en överenskommelse inte kan nås ska ersättningsfrågan avgöras med iakttagande i tillämpliga delar av landskapslagen (1979:62) om expropriation av fast egendom och särskilda rättigheter.

 

Landskapets inlösningsskyldighet

När en ansökan om täkttillstånd har avslagits är landskapet skyldigt att lösa in området i fråga om fastighetsägaren kräver det, såvida området inte kan användas för jord- eller skogsbruk, byggande eller motsvarande ändamål som medför skälig nytta, enligt 36 § naturvårdslagen. Inlösningsskyldigheten uppstår inte förrän avgörandet i tillståndsfrågan har vunnit laga kraft.

Den kommun där området är beläget har dock rätt att i första hand lösa in området. Landskapsregeringen ska omedelbart underrätta kommunen när sådant krav på inlösen har framställts. Är området enligt landskapsregeringens bedömning av särskild betydelse med hänsyn till naturvården tillkommer dock inlösningsrätten landskapet oberoende av kommunens inlösningsanspråk.

 

Ändringssökande

Ändringssökande regleras i 47 § naturvårdslagen. Beslut som landskapsregeringen fattat med stöd av naturvårdslagen kan överklagas hos högsta förvaltningsdomstolen. Landskapsregeringen kan bestämma att ett beslut som fattats med stöd av naturvårdslagen ska iakttas trots eventuella besvär, såvida inte besvärsmyndigheten beslutar något annat.

 

1.2. Miljöskyddslagen

 

1.2.1. Allmänt om miljöskyddslagen

 

I 1 § landskapslagen (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen, anges att syftet med miljöskyddslagen är att främja en hållbar utveckling genom att undvika negativ miljöpåverkan samt genom att undanröja och begränsa skador av sådan påverkan. Inom verksamhet som medför risk för förorening av miljön ska allmänna principer om försiktighet och aktsamhet, om prevention och minimering av olägenheter, om bästa praxis ur miljösynpunkt samt om förorenarens ansvar tillämpas. Enligt bestämmelserna i 2 § miljöskyddslagen ansvarar verksamhetsutövaren för verksamhetens miljöpåverkan. Miljöskyddslagen gäller all verksamhet.

 

1.2.2. Allmänna kravbestämmelser i miljöskyddslagen

 

I 2 kap. miljöskyddslagen finns allmänna kravbestämmelser. I 4 § regleras den allmänna miljöhänsynen. Vid all verksamhet ska förfaras så att ändamålet nås med minsta möjliga negativa miljöpåverkan utan att denna miljöhänsyn blir oskälig. Verksamhetsutövaren ska därvid vidta sådana åtgärder som rimligen kan krävas för att negativ miljöpåverkan undviks, undanröjs eller begränsas. I yrkesmässig verksamhet ska bästa tillgängliga teknik alltid tillämpas. Gränsvärden, kvalitetsnormer eller andra specifika normer får aldrig åsidosättas. Bestämmelser om förorening av mark finns i 5 §. Ämnen och avfall får inte lämnas eller släppas ut i marken så att marken förorenas. Verksamhetsutövare som orsakat förorening ska sanera och återställa marken. I 6 § finns bestämmelser om platsval. Verksamhet som kan medföra risk för negativ miljöpåverkan får endast förläggas till plats som är lämplig för ifrågavarande verksamhet med beaktande av verksamhetens art samt sannolikhet för och omfattning av negativ miljöpåverkan. Bestämmelser om verksamhetsutövarens organisation finns i 7 §. Verksamhetsutövaren ska ha tillräcklig kunskap om verksamhetens miljöpåverkan och om möjligheterna att förebygga och begränsa dess negativa miljöpåverkan samt organisera sin verksamhet så att den sköts med iakttagande av den allmänna miljöhänsyn som avses i 4 §. Slutligen regleras i 8 § en rapporteringsskyldighet. Verksamhetsutövaren ska utan dröjsmål informera tillsynsmyndigheten om sådan oförutsedd miljöförorening från den egna verksamheten som kan medföra risk för negativ miljöpåverkan som inte är ringa.

 

1.2.3. Tillstånd och miljögranskning

 

I 9 § miljöskyddslagen anges att prövningsmyndighet för tillstånd och miljögranskning är ÅMHM. I 10 § miljöskyddslagen uppräknas verksamheter som kräver tillstånd. Tillstånd krävs för verksamhet som förutsätter tillstånd enligt vattenlagen (1996:61) för landskapet Åland, nedan vattenlagen, landskapslagen (1981:3) om renhållning, nedan renhållningslagen och Europeiska gemenskapens rättsakter på miljöområdet vilka specificerats i landskapsförordning. Tillstånd krävs dessutom för ett antal specificerade verksamheter i 10 § 2 mom. Miljögranskning krävs för verksamheter som förutsätter miljögranskning enligt vattenlagen eller renhållningslagen. Miljögranskning krävs därtill för verksamhet som landskapsregeringen med stöd av 52 § miljöskyddslagen belagt med krav på miljögranskning. Dess­utom krävs, enligt 11 § miljöskyddslagen, tillståndsprövning och miljögranskning även för väsentlig utvidgning eller ändring av verksamhet som tidigare varit föremål för tillståndsprövning eller miljögranskning. Enligt 12 § miljöskyddslagen lämnas ansökan om tillstånd eller miljögranskning till ÅMHM. Ansökan ska innehålla sådana uppgifter om sökanden, verksamheten och dess miljöpåverkan, part och förhållandena i övrigt som krävs för prövningen. Dessutom finns särskilda bestämmelser om publicering av ansökan, hörande av part och meddelande av beslut samt meddelande om ansökan i 12-14 och 16 §§, som kompletterar de allmänna reglerna i förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland, nedan förvaltningslagen.

     Enligt 17 § 1 mom. miljöskyddslagen ska tillstånd beviljas om verksamheten kan förverkligas i enlighet med miljöskyddslagen och vattenlagen samt renhållningslagen och EG-rättsakter. Om verksamheten inte uppfyller förutsättningarna i 17 § 1 mom. ska, enligt bestämmelserna i 17 § 2 mom., tillståndet i första hand förenas med sådana villkor enligt 24 och 25 §§ som skäligen kan krävas för att förutsättningarna ska vara uppfyllda. Om sådana villkor inte är tillräckliga för att verksamheten ska kunna förverkligas i enlighet med nämnda förutsättningar ska ansökan avslås. I 15 § 1 mom. miljöskyddslagen anges att ÅMHM ska granska ansökan om miljögranskning. Om ÅMHM finner grundad anledning att anta att verksamheten inte är förenlig med miljöskyddslagen, vattenlagen, renhållningslagen eller EG-rättsakter, ska ÅMHM pröva dess laglighet. ÅMHM ska därvid meddela detta till den sökande och redovisa sina grunder för antagandet. I 24 § miljöskyddslagen finns närmare bestämmelser om vilka instruktioner ÅMHM kan meddela. Görs ingen prövning eller krävs inga instruktioner ska ÅMHM anteckna ansökan till kännedom samt meddela sökanden att ansökan inte föranleder vidare åtgärder. I samband med granskning eller prövning av ansökan kan ÅMHM besluta att ny miljögranskning ska göras inom viss tid samt om tidpunkt för eventuell revidering av instruktioner.

     I 18-23 §§ miljöskyddslagen finns bestämmelser om tillståndets innehåll och giltighet, tidpunkt för inledande av tillståndspliktig verksamhet, återkallande av tillstånd, tillståndets upphörande, revidering av tillståndsvillkor och om överlåtelse av tillstånd. I 6 kap. miljöskyddslagen finns bestämmelser om instruktioner och villkor i samband med miljögranskning. Huvudsakligen handlar det om instruktioner och villkor som ÅMHM kan besluta om för att minska negativ miljöpåverkan.

 

1.2.4. Tillsyn, tvångsmedel och brott

 

Tillsyn

I 3 avdelningen miljöskyddslagen finns en omfattande reglering av miljötillsynen. Miljöskyddslagens 7 kap. innehåller de allmänna bestämmelserna om tillsyn (syfte med tillsyn, tillsynsmyndighet och tillsynsbefogenheter).

 

Tvångsmedel

Tvångsmedel regleras huvudsakligen i 8 kap. miljöskyddslagen om till­synsåtgärder. I det kapitlet uppräknas ålägganden och andra tillsynsåtgärder som ÅMHM kan eller ska vidta t.ex. om någon bedriver verksamhet utan tillstånd eller om verksamhetsutövare åsidosätter tillståndsvillkor.

 

Brott

I 9 kap. miljöskyddslagen finns ett antal straffbestämmelser. Det handlar om brott som benämns som miljöförstöring, grov miljöförstöring, miljöförseelse, miljöförstöring av oaktsamhet och brott mot landskapslagen om miljöskydd. Till exempel att den som försummar att ansöka om tillstånd eller miljögranskning döms för miljöförseelse till böter eller fängelse i högst sex månader enligt 37 § 2 mom. miljöskyddslagen.

 

1.2.5. Egendoms- och rättsskydd

 

Miljöskyddslagen innehåller inte några materiella bestämmelser om egendomsskyddet. Enligt 41 § miljöskyddslagen ska dock miljöskador som orsakas av verksamhet som avses i miljöskyddslagen i tillämpliga delar ersättas enligt lagen om ersättning för miljöskador (FFS 737/1994). För ersättningsfrågor i samband med vattentillstånd tillämpas vattenlagen.

     Miljöskyddslagen innehåller få bestämmelser rörande rättsskyddet. Bestämmelserna om delgivning i 12 § och om hörande av part i 13 § miljöskyddslagen kompletterar de allmänna bestämmelserna i förvaltningslagen. Bestämmelserna om besvär över beslut fattade av ÅMHM i samband med miljögranskning i 15 § 4 mom. miljöskyddslagen kompletterar självstyrelselagens besvärsbestämmelser och bestämmelser i förvaltningsprocesslagen.

 

2. Överväganden och landskapsregeringens förslag

 

ÅMHM handlägger idag ansökningar om miljötillstånd och miljögranskning för täktverksamhet om verksamheten kräver tillstånd eller miljögranskning enligt 10 § miljöskyddslagen. Täktverksamheter som kräver miljötillstånd behöver inte täkttillstånd av landskapsregeringen enligt 32 § 1 mom. naturvårdslagen. Däremot täktverksamhet som kräver miljögranskning behöver dessutom täkttillstånd. ÅMHM utövar tillsyn över täktverksamheter som omfattas av den miljöprövning ÅMHM ansvarar för och landskapsregeringen övervakar annan täktverksamhet. Landskapsregeringen anser att det vore ändamålsenligt att ÅMHM övertar all miljöprövning och tillsyn när det gäller täktverksamhet. Landskapsregeringen föreslår att sådana ändringar görs i naturvårdslagen och miljöskyddslagen som leder till att ÅMHM kan ansvara för miljöprövningen och tillsynen rörande all täktverksamhet från och med den 1 januari 2014.

     Idag ska enligt 31 § 2 mom. naturvårdslagen en täktplan fogas till ansökan om täkttillstånd enligt landskapsregeringens anvisningar. Täktplanen ska åtminstone innefatta en utredning om de åtgärder som kommer att vidtas för att undanröja eller begränsa företagets skadliga inverkan på naturmiljön samt för att återställa området när verksamheten har upphört. Vid överföringen av miljöprövningen av all täktverksamhet till ÅMHM regleras innehållet i ansökan om tillstånd eller miljögranskning i bestämmelsen i 12 § 1 mom. miljöskyddslagen. Enligt den bestämmelsen ska sökanden lämna sådana uppgifter som behövs för prövningen. Den allmänna kravbestämmelsen i 4 § 1 mom. miljöskyddslagen tryggar att vid täktverksamhet ska vidtas sådana åtgärder som rimligen kan krävas för att negativ miljöpåverkan undviks, undanröjs eller begränsas. Bestämmelsen i 24 § 1 mom. d punkten miljöskyddslagen ger ÅMHM behörighet att besluta om instruk­tioner respektive villkor rörande åtgärder efter att verksamheten upphört såsom t.ex. iståndsättning och sanering. Således kan ÅMHM, vid behov, begära in en utredning om de åtgärder som kommer att vidtas för att undanröja eller begränsa företagets skadliga inverkan på naturmiljön samt för att återställa området när täktverksamheten har upphört. Landskapsregeringen finner ingen anledning att ha särskilda regler om ansökningar om miljöprövning av täktverksamhet varför bestämmelserna om täktplan i gällande 31 § 2 mom. naturvårdslagen kan slopas.

     Enligt nuvarande bestämmelser i 31 § 3 mom. naturvårdslagen kan ett täkttillstånd förenas med villkor som behövs av naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt. Vid överföringen av miljöprövningen av all täktverksamhet till ÅMHM regleras vilka instruktioner eller villkor som ÅMHM kan besluta om i 24 § miljöskyddslagen. Det handlar om instruk­tioner och villkor för att minska negativ miljöpåverkan. Med stöd av 24 § 1 mom. e punkten kan ÅMHM besluta om instruktioner respektive villkor rörande andra åtgärder för att förebygga och begränsa negativ miljöpåverkan eller den skada som negativ miljöpåverkan medför. Med stöd av bestämmelsen kan ÅMHM besluta om åtgärder för att förebygga eller begränsa skada på naturen och dess funktioner. Med stöd 24 § miljöskyddslagen är det inte entydigt att ÅMHM kan besluta om instruktioner respektive villkor för att trygga säkerheten kring en täkt. Landskapsregeringen föreslår att en ny bestämmelse fogas till miljöskyddslagen som anger att ÅMHM kan i samband med miljöprövning av täktverksamhet besluta om instruk­tioner respektive villkor som behövs för naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt.

     Enligt en bestämmelse i gällande 31 § 3 mom. naturvårdslagen kan landskapsregeringen fordra att sökanden, innan täkten öppnas, ska ställa godtagbar säkerhet för att åtaganden enligt täktplanen fullföljs eller för att villkor som förenats med täkttillståndet fullgörs. Enligt bestämmelsen i 25 § miljöskyddslagen kan ÅMHM, om verksamhetsutövaren inte anses vara solvent, i tillståndsärende besluta om villkor om att verksamhetsutövaren ska ställa en ekonomisk säkerhet som är tillräcklig för de skador, olägenheter och kostnader som verksamheten kan föranleda. I ett miljögranskningsärende kan inte ÅMHM besluta om motsvarande villkor. Landskapsregeringen anser att all täktverksamhet ska underkastas samma verksamhetsförutsättningar som annan verksamhet som är miljöprövningspliktig. Nämnda bestämmelse i gällande 31 § 3 mom. naturvårdslagen föreslås slopad.

     Enligt 31 § 4 mom. naturvårdslagen ska, innan en ansökan om täkttillstånd slutligt prövas, kommunen höras. Vid handläggningen av ansökan om tillstånd eller miljögranskning enligt miljöskyddslagen ska i första hand tillämpas de allmänna reglerna om förfarande i förvaltningsärenden i förvaltningslagen. Enligt 28 § 1 mom. förvaltningslagen ska kommunen höras om kommunen är part. Enligt 13 § miljöskyddslagen kan hörande av part i ärende som rör tillstånd eller miljögranskning, om antalet personer överstiger 30 eller om antalet är okänt, ske genom annons i en lokaltidning. Dessa ansökningar ska enligt 12 § 2 mom. miljöskyddslagen utan dröjsmål tillkännages för allmänheten genom elektronisk publicering. Enligt 26 § 1 mom. förvaltningslagen ska en myndighet se till att ett ärende utreds tillräckligt och på behörigt sätt. Även om kommunen inte är part i ett miljöprövningsärende så kan det vara nödvändigt att höra kommunen för att ärendet ska kunna anses ha utretts tillräckligt. Landskapsregeringen anser att de allmänna bestämmelserna i förvaltningslagen och de särskilda bestämmelserna i miljöskyddslagen är tillräckliga för att tillgodose kommunens rättsskydd och att bestämmelsen att kommunen alltid ska höras innan en ansökan avgörs kan slopas.

     Enligt nuvarande bestämmelser i 32 § 2 mom. naturvårdslagen kan landskapsregeringen i enskilda fall medge undantag från kravet på täkttillstånd för öppnande av husbehovstäkt som innefattar sprängningsarbete som resulterar i att betydande mängder material lösgörs. Möjligheten att i enskilda fall medge undantag från miljöprövning för sprängning föreslås slopad eftersom undantag från fall till fall svårligen kan förenas med en miljöprövning som bygger på en laglighetsprövning.

     Bestämmelsen i gällande 33 § naturvårdslagen om att landskapsregeringen kan överlåta övervakningen av täktverksamheten till kommunen föreslås slopad, då tillsynen nu föreslås överförd till ÅMHM.

 

3. Förslagets verkningar

 

Förslaget leder till att ÅMHM kommer att få fler miljöprövningsärenden och tillsynsobjekt. Idag finns 13 täkter med täkttillstånd och av dessa är sex så stora att de är över den föreslagna tillståndsgränsen. Ytterligare finns sex täkter som idag har gällande miljötillstånd enligt miljöskyddslagen. Överföringen av de delvis nya arbetsuppgifterna för ÅMHM innebär både visst merarbete och vissa ökade inkomster för ÅMHM. Även andra förändringar är planerade för ÅMHM och en helhetsbedömning av konsekvenserna för myndigheten kommer att göras i behandlingen av budgeten för 2014.

     I viss mån minskar arbetsuppgifterna vid landskapsregeringens allmänna förvaltning då miljöprövningen och tillsynen över all täktverksamhet överförs till ÅMHM. Minskningen är inte av den omfattningen att den skulle påverka behovet av personalresurser. ÅMHM:s begäran av utlåtande av landskapsregeringen rörande ansökningar om miljöprövning av täktverksamhet medför att vissa arbetsuppgifter rörande täkttillstånd enligt gällande regelverk kvarblir inom landskapsregeringens allmänna förvaltning.

     Förslaget leder till att all täktverksamhet på sikt, då gällande täkttillstånd förnyas, kommer att omfattas av de allmänna kravbestämmelserna i 2 kap. miljöskyddslagen vilket torde leda till att miljön indirekt påverkas positivt t.ex. genom bestämmelsen i 7 § miljöskyddslagen som anger att verksamhetsutövaren ska ha tillräcklig kunskap om verksamhetens miljöpåverkan. Några direkta verkningar på miljön har inte lagförslagen.

     Lagförslagen bedöms inte ha några konsekvenser för jämställdheten.

 

4. Beredningen av förslaget

 

För beredningen av ärendet har tjänster köpts utifrån. Beredningen har skett i samarbete med berörd personal vid social- och miljöavdelningen och ÅMHM. Förslaget har varit på remiss till Ålands kommunförbund, Mariehamns stad, ÅMHM, Ålands näringsliv och Ålands natur och miljö r.f.

 

Detaljmotivering

 

1. Ändring av naturvårdslagen

 

29 § Definition. Paragrafen kompletteras med ett förtydligande gällande när bestämmelserna om täkt ska tillämpas på sprängningsarbete. Vad som är betydande mängder ska relateras till förhållandena vid den enskilda platsen. I framställningen om naturvårdslagen, nr 26 1996-97, anges i detaljmotiven till paragrafen ”Betydande mängder är ett relativt begrepp som skall relateras till den omgivning där verksamheten i fråga utövas och de effekter den kan ha på naturmiljön i området.” I en folder om sprängning som landskapsregeringen gav ut 2001 exemplifieras att en sprängning på 70 m3 i öppna flacka strandklippor är betydande mänger medan en sprängning på 250 m3 för en skogsbilväg i en sluten skogsmiljö inte är betydande mängder.

 

30a § Om prövning och prövningsmyndighet. Paragrafen är ny. Inledningssatsen i paragrafen anger att täktverksamhet kräver tillstånd eller miljögranskning i den omfattning som anges i bestämmelserna i 6 kap. Landskapsregeringen föreslår att miljöprövningen överförs till ÅMHM och att förfarandet ska följa reglerna i miljöskyddslagen varför det i paragrafen ska refereras till miljöskyddslagen när det gäller prövningsmyndighet och prövning.

 

31 § Krav på tillstånd. I paragrafen regleras för närvarande bland annat vilken verksamhet som kräver täkttillstånd och det förfarande som ska iakttas samt vilka villkor som kan förenas med ett täkttillstånd. Landskapsregeringen föreslår förfarandet för miljöprövning av täktverksamhet ska följa miljöskyddslagen medan bestämmelserna om krav på tillstånd och på miljögranskning blir kvar i naturvårdslagen.

     Landskapsregeringen föreslår att tillstånd skulle krävas för bedrivande av täktverksamhet om den beräknade fasta volymen är minst 100.000 kubikmeter bergkross eller minst 50.000 kubikmeter sand eller grus. Det skulle i dagsläget innebära att nio täkter skulle bli tillståndspliktiga.

 

32 § Krav på miljögranskning. I paragrafens 1 mom. anges att öppnande av annan täkt än sådan som kräver tillstånd enligt 31 § ska underkastas miljögranskning. I sak motsvarar den föreslagna miljöprövningen (tillstånd enligt 31 § och miljögranskning enligt denna paragraf) huvudregeln om täkttillstånd i gällande 31 § 1 mom., ”För öppnande av täkt krävs landskapsregeringens tillstånd”.

     Regleringen av undantaget från miljögranskning i 2 mom. och kravet på miljögranskning i 3 mom. motsvarar i huvudsak nuvarande regleringen i 32 § beträffande undantag från täkttillstånd i 1 mom. respektive krav på täkttillstånd i 2 mom., dock så att landskapsregeringens möjlighet att i enskilda fall medge undantag från täkttillstånd för sprängning har slopats eftersom undantag från fall till fall svårligen kan förenas med en miljöprövning som bygger på en laglighetsprövning. Dessutom omfattas ”stora” husbehovstäkter av tillståndplikten enligt 31 §. Idag krävs inte täkttillstånd för sådana täkter.

     Enligt gällande 32 § 1 mom. omfattar undantaget från tillståndsplikt öppnande av sådan täkt som grundar sig på bland annat fastställd stads- eller byggnadsplan. Då fastställelseförfarandet har slopats i plan- och bygglagen (2008:102) för landskapet Åland, nedan plan- och bygglagen och ersatts med att detaljplaner antas av kommunen föreslår landskapsregeringen att den gällande bestämmelsen i 32 § 1 mom. kompletteras så att miljögranskning inte krävs för öppnande av sådan täkt som grundar sig på plan som antagits av en myndighet. Det är fråga om täkter som prövats i samband med antagande av detaljplan i enlighet med bestämmelserna i plan- och bygglagen.

 

33 § Tillsyn och tillsynsmyndighet. Landskapsregeringen föreslår att tillsyn över sådan täktverksamhet som regleras i 6 kap. naturvårdslagen om tillsynsmyndighet regleras i miljöskyddslagen varför en referens till miljöskyddslagen nämns i paragrafen.

 

36 § Landskapets inlösningsskyldighet. Bestämmelsen i 1 mom. överensstämmer i sak med gällande bestämmelse om landskapets inlösningsskyldighet.

 

41 § Naturvårdsbrott. Landskapsregeringen föreslår att straffbestämmelsen i 3 punkten i 41 § 1 mom. upphävs såsom obehövlig. Framledes regleras frågan om straff för inledande av täktverksamhet utan att ansöka om tillstånd eller granskning i 37 § 2 mom. miljöskyddslagen.

 

Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelse. Landskapsregeringen föreslår att lagen träder i kraft den 1 januari 2014. Det är mest ändamålsenligt att ÅMHM övertar miljöprövningen och tillsynen i fråga om all täktverksamhet från det att ett nytt verksamhetsår inleds. På det sättet kan de nya uppgifterna på ett bra sätt beaktas i ÅMHM:s normala verksamhetsplanering. Landskapsregeringen avser att besluta om tidpunkt för ikraftträdandet och föreslår därför att datumet för ikraftträdande lämnas öppen.

     I 2 mom. bestäms vilka ärenden och handlingar som ska överföras från landskapsregeringen till ÅMHM. För det första handlar det om täkttillståndsärende som har inletts. Överföringen förutsätter inget särskilt beslut. Komplettering av t.ex. ansökan, hörande eller kungörelse ska inte behöva upprepas. Övervakningen av efterlevnaden kan ha föranlett landskapsregeringen att påbörja en beredning av t.ex. förbud riktat till enskild som behövs för att förhindra fortsatta åtgärder som står i strid med bestämmelserna i 6 kap. Även ett sådant ärende ska anses ha inletts och ska således överföras till ÅMHM. Slutligen ska landskapsregeringen överlämna till ÅMHM täktplaner, tillståndsvillkor och andra handlingar som behövs för tillsynen över täktverksamheten. Så läge ett täkttillstånd gäller behöver verksamhetsutövaren inte ett miljötillstånd eller beslut med anledning av miljögranskning.

 

2. Ändring av miljöskyddslagen

 

10 § Krav på tillstånd och miljögranskning. I 1 mom. anges den lagstiftning som förutsätter tillstånd. Landskapsregeringen föreslår att det till momentet fogas en hänvisning till 6 kap. naturvårdslagen vari krav på tillstånd förutsätts i det första lagförslagets 31 §.

     I 4 mom. anges bland annat den lagstiftning som förutsätter miljögranskning. Landskapsregeringen föreslår att till momentet fogas en hänvisning till 6 kap. naturvårdslagen vari krav på miljögranskning förutsätts i det första lagförslagets 32 §.

 

15 § Beslut med anledning av miljögranskning. I paragrafens 1 mom. anges att prövningsmyndigheten ska granska ansökan om miljögranskning. Om myndigheten finner grundad anledning att anta att verksamheten inte är förenlig med lag ska myndigheten pröva dess laglighet. Myndigheten ska därvid meddela detta till den sökande och redovisa sina grunder för antagandet. Myndigheten kan informera om vad som måste iakttas för att verksamheten ska vara förenlig med lag samt om verksamheten helt eller delvis inte kan förverkligas i enlighet med lag. I 24 § finns närmare bestämmelser om vilka instruktioner myndigheten kan meddela. Landskapsregeringen föreslår att till den sistnämnda bestämmelsen i 1 mom. fogas en hänvisning till 24a § som anger att prövningsmyndigheten kan i samband med miljöprövning av täktverksamhet bland annat besluta om instruktioner som behövs för naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt.

 

17 § Förutsättningar för tillstånd. I 2 mom. anges att om en verksamhet inte uppfyller förutsättningarna enligt 17 § 1 mom. ska tillståndet i första hand förenas med sådana villkor enligt 24 och 25 §§ som skäligen kan krävas för att förutsättningarna ska vara uppfyllda. Om sådana villkor inte är tillräckliga för att verksamheten ska kunna förverkligas i enlighet med nämnda förutsättningar ska ansökan avslås. Landskapsregeringen föreslår att det till 2 mom. fogas en hänvisning till 24a § som anger att prövningsmyndigheten kan i samband med miljöprövning av täktverksamhet bland annat besluta om villkor som behövs för naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt.

 

20 § Återkallande av tillstånd. Enligt 1 mom. b punkten kan prövningsmyndigheten på initiativ av tillsynsmyndigheten besluta att återkalla tillstånd innan tillståndets giltighet löpt ut om tillståndshavaren trots upprepade tillsynsåtgärder enligt 30 § åsidosätter villkor om minskande av verksamhetens negativa miljöpåverkan. Landskapsregeringen föreslår att till b punkten fogas en bestämmelse som anger att prövningsmyndigheten kan på initiativ av tillsynsmyndigheten besluta att återkalla tillstånd innan tillståndets giltighet löpt ut om tillståndshavaren trots upprepade tillsynsåtgärder enligt 30 § åsidosätter villkor om täktverksamhet. Det är fråga om villkor som behövs för naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt och som beslutats om med stöd av den föreslagna 24a §.

 

24a § Instruktioner och villkor för täktverksamhet. Enligt nuvarande bestämmelse i 31 § 3 mom. naturvårdslagen kan ett täkttillstånd förenas med villkor som behövs av naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt. Landskapsregeringen föreslår att en ny 24a § fogas till lagen som anger att prövningsmyndigheten kan i samband med miljöprövning av sådan täktverksamhet som regleras i 6 kap. naturvårdslagen besluta om instruktioner respektive villkor som behövs för naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt. Med miljöprövning avses miljögranskning enligt 15 § och tillståndsprövning enligt 17 §.

 

Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelse. Landskapsregeringen föreslår att lagen träder i kraft den 1 januari 2014. Det är mest ändamålsenligt att ÅMHM övertar miljöprövningen och tillsynen i fråga om täktverksamhet från det att ett nytt verksamhetsår inleds. På det sättet kan de nya uppgifterna beaktas i ÅMHM:s normala verksamhetsplanering. Landskapsregeringen avser att besluta om tidpunkt för ikraftträdandet och föreslår därför att datumet för ikraftträdande lämnas öppen.

     I 27 § miljöskyddslagen anges bland annat att tillsynen syftar till att tillse efterlevnaden av den lagstiftning som nämns i 10 §. I 30 § miljöskyddslagen anges bland annat att tillsynsmyndigheten ska ålägga verksamhetsutövare att inom viss tid rätta till försummelse om utövaren åsidosätter villkor som utfärdats med stöd av den lagstiftning som nämns i 10 §. Landskapsregeringen föreslår att bestämmelsen i 10 § kompletteras med en hänvisning till 6 kap. naturvårdslagen. Naturvårdslagens 6 kap. ska tillämpas sådan det lyder när det första lagförslaget träder i kraft. Således omfattar inte ÅMHM:s tillsyn täkttillstånd som beviljats och villkor som utfärdats med stöd av den gällande bestämmelsen i 6 kap. 31 § naturvårdslagen. Landskapsregeringen föreslår att en övergångsbestämmelse intas i 2 mom. som anger att relevanta bestämmelser om tillsyn och tillsynsmyndighet i landskapslagen om miljöskydd även ska tillämpas på täkttillstånd som beviljats och villkor rörande täkttillstånd som utfärdats med stöd av 31 § naturvårdslagen före denna lag träder i kraft.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lagar antas.

 

1.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om naturvård

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 41 § 1 mom. 3 punkten landskapslagen (1998:82) om naturvård,

     ändras 29 § 2 mom., 31-33 §§ och 36 § 1 mom. samt

     fogas till lagen en ny 30a § som följer:

 

29 §

Definition

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Bestämmelserna om täkt tillämpas även på sprängningsarbete som resulterar i att för platsen betydande mängder material lösgörs.

 

30a §

Om prövning och prövningsmyndighet

     För täktverksamhet krävs tillstånd eller miljögranskning enligt denna lag i den utsträckning som bestäms i detta kapitel. I fråga om prövningsmyndighet och förfarande gäller vad som stadgas i landskapslagen (2008:124) om miljöskydd.

 

31 §

Krav på tillstånd

     Tillstånd krävs för bedrivande av täktverksamhet om den beräknade volymen är minst 100.000 kubikmeter fast massa bergkross eller minst 50.000 kubikmeter sand eller grus.

 

32 §

Krav på miljögranskning

     Miljögranskning krävs för öppnande av annan täkt än sådan som avses i 31 §.

     Miljögranskning enligt 1 mom. krävs inte för öppnande av sådan täkt som sker för husbehov eller som grundar sig på ett tillstånd av myndighet eller på plan som antagits eller fastställts av myndighet.

     Oavsett vad som stadgas i 2 mom. krävs dock miljögranskning för öppnande av husbehovstäkt som innefattar sprängningsarbete som resulterar i att för platsen betydande mängder material lösgörs.

 

33 §

Tillsyn och tillsynsmyndighet

     Om tillsyn och tillsynsmyndighet i enlighet med detta kapitel stadgas i landskapslagen om miljöskydd.

 

36 §

Landskapets inlösningsskyldighet

     Har en ansökan om tillstånd eller miljögranskning avslagits för att täktverksamheten står i strid med aktsamhetsreglerna i 30 §, genom ett laga kraft vunnet beslut, är landskapet skyldigt att lösa in området i fråga om fastighetsägaren kräver det, såvida området inte kan användas för jord- eller skogsbruk, byggande eller motsvarande ändamål som medför skälig nytta.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den .

     Ärenden som har inletts gällande täkttillstånd och övervakning av verksamhet som avses i 6 kap. före denna lag träder i kraft samt handlingar som behövs för tillsynen i enlighet med 6 kap. överförs till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet när denna lag träder i kraft. En verksamhet som genom denna lag blir miljötillstånds- eller miljögranskningspliktig och som har ett gällande täkttillstånd behöver inte miljötillstånd eller beslut med anledning av miljögranskning före täkttillståndet gått ut.

 

__________________

 

2.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om miljöskydd

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 10 § 4 mom., 15 § 1 mom., 17 § 2 mom. och 20 § 1 mom. b punkten landskapslagen (2008:124) om miljöskydd samt

     fogas till lagens 10 § 1 mom. en ny d punkt och till lagen en ny 24a § som följer:

 

10 §

Krav på tillstånd och miljögranskning

     Tillstånd krävs för verksamhet som förutsätter tillstånd enligt

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     d) 6 kap. landskapslagen (1998:82) om naturvård, nedan naturvårdslagen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Miljögranskning krävs för verksamheter som förutsätter miljögranskning enligt vattenlagen, renhållningslagen eller 6 kap. naturvårdslagen. Miljögranskning krävs därtill för verksamhet som landskapsregeringen med stöd av 52 § belagt med krav på miljögranskning. Miljögranskning krävs dock inte om verksamheten samtidigt är föremål för tillstånd eller ansökan om tillstånd enligt denna lag.

 

15 §

Beslut med anledning av miljögranskning

     Prövningsmyndigheten ska granska ansökan om miljögranskning. Om myndigheten finner grundad anledning att anta att verksamheten inte är förenlig med denna lag eller den lagstiftning som nämns i 10 §, ska myndigheten pröva dess laglighet. Myndigheten ska därvid meddela detta till den sökande och redovisa sina grunder för antagandet. Myndigheten kan informera om vad som måste iakttas för att verksamheten ska vara förenlig med lag samt om verksamheten helt eller delvis inte kan förverkligas i enlighet med lag. I 24 § och 24a § finns närmare bestämmelser om vilka instruktioner myndigheten kan meddela.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

17 §

Förutsättningar för tillstånd

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om verksamheten inte uppfyller förutsättningarna enligt 1 mom. ska tillståndet i första hand förenas med sådana villkor enligt 24, 24a och 25 §§ som skäligen kan krävas för att förutsättningarna ska vara uppfyllda. Om sådana villkor inte är tillräckliga för att verksamheten ska kunna förverkligas i enlighet med nämnda förutsättningar ska ansökan avslås.

 

20 §

Återkallande av tillstånd

     Prövningsmyndigheten kan på initiativ av tillsynsmyndigheten besluta att återkalla tillstånd innan tillståndets giltighet löpt ut om

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     b) tillståndshavaren trots upprepade tillsynsåtgärder enligt 30 § åsidosätter villkor om minskande av verksamhetens negativa miljöpåverkan eller om täktverksamhet enligt 6 kap. naturvårdslagen,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

24a §

Instruktioner och villkor för täktverksamhet

     Prövningsmyndigheten kan i samband med miljöprövning av täktverksamhet enligt 6 kap. naturvårdslagen besluta om instruktioner respektive villkor som behövs för naturvårdsskäl eller för att trygga säkerheten kring en täkt.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den .

     Bestämmelserna i 20-23 §§, 27 §, 28 § och 30-34 §§ landskapslagen om miljöskydd ska tillämpas på täkttillstånd som beviljats och villkor rörande täkttillstånd som utfärdats med stöd av landskapslagen (1998:82) om naturvård före denna lag träder i kraft.

 

__________________

 

 

Mariehamn den 22 april 2013

 

 

L a n t r å d

 

Camilla Gunell

 

 

Föredragande minister

 

 

Carina Aaltonen

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 19/2012-2013