Lagförslag 21/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 21/2016-2017

 

Datum

 

 

2017-04-06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Främjande av utbyggnaden av bredbandsnät

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att en landskapslag antas som genomför ett unionsdirektiv om åtgärder för att minska kostnaderna och främja en utbyggnad av bredbandsnät. Med förslaget åläggs ägare och innehavare av bredbands-, energi-, vatten- och trafiknät att under vissa förutsättningar tillgodose begäran från ägare eller innehavare av bredbandsnät att upplåta nyttjanderätt eller att samordna byggande av infrastrukturer och konstruktioner. En förutsättning för det är att kostnaderna inte ökar för någon part jämfört med separat byggda eller använda nät. Förslaget ändrar inte på gällande tillståndsbestämmelser om byggande och markanvändning.

     En central informationspunkt skapas där berörda företag (bredbands-, energi-, trafik- och vattennätsföretag) ger och får information om planerade åtgärder, dessas lokalisering, rutt och typ. Ålands energimyndighet blir landskapets tvistlösningsmyndighet, dit en part kan vända sig till vid oenighet om tekniska eller kommersiella villkor som rör samordning av byggprojekt och samnyttjande av infrastruktur. Myndigheten ska i sin verksamhet som tvistlösningsmyndighet kunna anlita sakkunniga.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Informationspunkt 4

3. Tvistlösning. 4

4. Förslag. 4

5. Förslagets verkningar 4

Detaljmotivering. 5

1. Landskapslag om främjande av en utbyggnad av bredbandsnät 5

2. Landskapslag om ändring av 1 § landskapslagen om Ålands energimyndighet 9

Lagtext 10

L A N D S K A P S L A G om främjande av en utbyggnad av bredbandsnät 10

L A N D S K A P S L A G om ändring av 1 § landskapslagen om Ålands energimyndighet 16

 


Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

Den Europeiska unionen har antagit det s.k. sambyggnadsdirektivet, dvs. Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/61/EU om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation. Sambyggnadsdirektivet skulle ha varit genomfört den 1 januari 2016. Landskapsregeringen har i skrivelse till den Europeiska kommissionen i april 2016 meddelat att lagstiftningen avses bli notifierad under våren 2017.

     Till landskapets behörighet hör byggnads- och planväsendet, näringsverksamhet och tillståndsförfaranden för placering av telekablar, i enlighet med 18 § 7, 8, 20 och 22 punkterna självstyrelselagen. Landskapsregeringen beviljar radio- och televisionssändningskoncessioner inom ramen för frekvenser som ställs till landskapets förfogande av riksmyndigheterna. Riksmyndigheterna ska i enlighet med 27 § 4 punkten och 30 § 6 punkten självstyrelselagen ge landskapet erforderliga frekvenser. Tillstånd att utöva allmän televerksamhet i landskapet får i enlighet med 27 § 40 punkten självstyrelselagen dessutom endast beviljas av en riksmyndighet efter att landskapsregeringen har givit samtycke till det.

     Det grundläggande syftet med sambyggnadsdirektivet är att stödja utbyggnaden av bredbandsnät. Regelverket främjar en gemensam användning av befintlig och ny fysisk infrastruktur, så att bredbandsnät ska kunna byggas ut till lägre kostnad. Ägare och innehavare av bredbands-, energi-, trafik- och vattennät (företag) ska tillgodose bredbandsföretags begäran om samnyttjande av befintlig och ny infrastruktur.

 

-      Bredbandsnät är höghastighetsnät för elektronisk kommunikation som kan leverera tjänster för bredbandstillgång i hastigheter på minst 30 megabyte per sekund.

-      Energinät är gasnät, elnät, nät för värme och kyla samt liknande nät.

-      Trafiknät är gator, allmänna vägar, kommunalvägar, enskilda vägar, hamnområden och liknande områden.

-      Vattennät är hushållsvattennät, avloppsvattennät och avloppsnät för dagvatten.

 

     Alla aktörer ges tillgång till information om projekt. Bredbandsaktörernas ges bättre möjligheter att tillsammans med andra bredbandsföretag eller berörda nätinfrastrukturföretag sambruka infrastruktur på rimliga villkor. Bredbandsföretagen ges ingen absolut rätt till samnyttjande eller sambyggande. Bredbandsföretag ska stå för de medkostnader deras deltagande medför och kan förvägras delta på vissa grunder.

 

Bredbandsföretag kan förvägras delta i samnyttjande av befintlig fysisk infrastruktur på grund av att det (1) tekniskt inte är lämpligt, (2) inkräktar på innehavarens eget bruk och rimliga framtida behov, (3) äventyrar kritisk infrastruktur eller (4) äventyrar tillhandahållandet av andra tjänster som en struktur är avsedd för.

 

Bredbandsföretag kan förvägras delta i samordning av (nya) byggprojekt på grund av att det (1) leder till ökade kostnader för företagen jämfört med om infrastrukturen eller nätet byggs separat, (2) rör ett mindre byggprojekt, (3) äventyrar nätets säkerhet eller användningen av nätet för det avsedda ändamålet eller (4) det äventyrar kritisk infrastruktur.

 

     Med landskapets få bredbandsföretag, bör det inte vara omöjligt för övriga aktörer att kontakta och informera dem om sina byggprojekt och om eventuella möjligheter till samarbete. För att inte obefogat fördröja projekt så inrättas ett tvistlösningsorgan, som en part efter en viss tid kan vända sig till och som ska ge snabba beslut, normalt inom två till fyra månader efter att ett ärende inkommit. Tvistlösningsorganet är inte en domstol utan ett oberoende förvaltningsorgan med uppgift att fastställa rättvisa och rimliga villkor i tvister. Parterna har kvar möjligheten att vända sig till domstol, där ett avgörande dock kan ta väsentligt längre tid.

 

2. Informationspunkt

 

Sambyggnadsdirektivet förutsätter att det finns minst en central informationspunkt med tillgång till information i elektronisk form om planering av nät med lokalisering, rutt och typ. Varje bredbandsföretag ska ha rätt att för sitt verksamhetsbehov på begäran få tillgång till behövlig information om andra företags fysiska infrastruktur och nybyggnadsprojekt. Ett företag är med några undantag skyldigt att på skriftlig begäran från ett bredbandsföretag ge ytterligare information. Om ett företag utan grund för det, inte upplåter nyttjanderätt eller att samordnande av byggande, låter bli att svara på en begäran, eller om en överenskommelse om villkoren för nyttjanderätten inte har nåtts inom viss tid från att begäran mottogs, så kan ärendet föras till ett tvistlösningsorgan för medling och avgörande.

 

3. Tvistlösning

 

Medlemsstaterna ska utse ett eller flera tvistlösningsorgan, som ägare och innehavare av berörda företag kan vända sig till vid oenighet om tekniska eller kommersiella villkor. Om parterna inte kommer överens om kostnaderna för ett samprojekt kan tvistlösningsorganet bestämma hur kostnaderna ska fördelas. Utgångspunkten är de verkliga kostnaderna, så nära de rimligen kan beräknas. Ett tvistlösningsorgan ska också kunna avgöra ärenden som rör oenighet om den information som ska lämnas till ett bredbandsföretag. Tvistlösningsorganet ska ha behörighet att ålägga parterna en lösning samt ska kunna fastställa realistiska villkor och priser för tillträde och samnyttjande. Tvistlösningsorganet ska vara juridiskt och funktionellt fristående från alla nätoperatörer, för att kunna lösa meningsskiljaktigheter med för parterna bindande beslut. Uppgiften förutsätter insikter också i andra infrastrukturfrågor än de som direkt rör bredbandsnät, närmast i frågor som rör energinät, vattennät, avloppsnät och trafiknät. För att trygga att företagen iakttar sådana krav krävs enligt sambyggnadsdirektivet också att medlemsstaterna beslutar om ändamålsenliga, effektiva, proportionella och avskräckande sanktioner.

 

4. Förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en landskapslag om främjande av utbyggnad av bredbandsnät, med bestämmelser om bredbandsföretags rätt att få tillgång till befintliga infrastrukturer och att delta i nya byggprojekt. Avsikten är att landskapsregeringen ska inrätta och förvalta en hemsida som central informationspunkt. Där ska berörda företag ge och få aktuell information om planerat byggande av fysisk infrastruktur. Detta ger samordningsfördelar för bredbandsföretag såväl som för andra företag genom att främja kostnadseffektiva lösningar för alla. Landskapsregeringen föreslår dessutom att den under landskapsregeringen oberoende myndigheten Ålands energimyndighet ska vara tvistlösningsmyndighet, samt att detta beaktas i landskapslagen (2015:103) om Ålands energimyndighet.

 

5. Förslagets verkningar

 

Inget företag bedöms få ökade kostnader till följd av förslaget. Istället bedöms en fördelning av kostnaderna mellan flera företag vara ägnad att verka kostadsbesparande för alla deltagare, om totalkostnaderna inte väsentligt ökar när flera nätdelar installeras samtidigt. Om ett enskilt företags kostnader skulle öka vid en eventuell samordning av byggprojekt, jämfört med separat byggande, så behöver inte samtycke ges för andra att delta.

     Förslaget kan för fastighetsägarna medföra lägre kostnader med kortare byggtider, vilket dessutom kan bli positivt för fastighets- och bostadsvärde.

     För landskapet medför förslaget vissa kostnader för att upprätta och förvalta en central informationspunkt samt kostnader för tvistlösningsmyndigheten. Kostnaderna för tvistlösning är svåra att beräkna. Då kostnaderna är förenade med tvistlösningsprocessen som sådan, och det inte kan fastställas om det inom överskådlig tid kommer att uppstå något behov av sådan tvistlösning.

     Förslaget bedöms sakna följder för jämställdheten. För natur- och landskapsmiljön är förslaget positivt då behovet av bygg- och grävningsprojekt begränsas. Om användning av bredband ökar och därmed den elektroniska ärendehanteringen, så kan på lång sikt behovet av transporter minska. Färre transporter medför minskad användning av fossila bränslen och minskade miljöskador.

 

Detaljmotivering

 

1. Landskapslag om främjande av en utbyggnad av bredbandsnät

 

1 § Tillämpningsområde. Lagen tillämpas på samordning av byggprojekt och samnyttjande av bredbandsnät för energi-, trafik- och vattennät om en av parterna är ett bredbandsföretag. Lagen är inte tillämplig i fall som endast rör samarbete mellan andra nättjänster och ändrar inte i de förutsättningar som avser väg- eller gatuhållarens tillstånd. Regelverket är dessutom teknikneutralt och omfattar såväl jordbundna nät som luftledningar. Dock medför lagen att alla dessa aktörer får tillgång till information om byggprojekt, vilket kan underlätta eventuell samverkan också mellan projekt oavsett om ett bredbandsföretag berörs eller inte.

     Undantagna från lagens tillämpningsområde är företag vars verksamhet riktar sig till ett litet antal användare, är regionalt begränsad och ekonomiskt mindre betydelsefull. Samtliga tre förutsättningar ska vara uppfyllda. Exempel på små sådana mindre företag kan vara väglag för enskilda vägar och privata vattenandelslag. Om sådant företag samordnas med ett större nät kan det dock indirekt beröras av detta regelverk, via det större företaget. Undantag ges också för nät som ingår i en kritisk infrastruktur, för nät som har betydelse för samhällets säkerhet och folkhälsan. Till infrastruktur hör system som omfattar elnät, telekommunikation, samt vatten- och avloppsnät. Kritisk infrastruktur är sådana anläggningar, system eller delar av dessa som är nödvändiga för att centrala samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas, trots att de drabbas av driftsstörning eller förstörelse. Upprätthållande av centrala samhällsfunktioner rör den grundläggande förmågan att tillgodose invånarnas hälsa och säkerhet trots tillfälliga störningar. Sådana samhällsfunktioner omfattar grundbehov av sjukvård, livsmedel och hushållsvatten samt viktiga telekommunikationer och viktiga anläggningar för båt och flyg (hamnar/flygplats).

 

2 § Definitioner. Lagens definitioner harmonierar med sambyggnadsdirektivets. Landskapsregeringen är dessutom ansvarig myndighet i frågor som rör företagens lämnande av information till den centrala informationspunkten.

 

3 § Landskapsregeringen. Landskapsregeringens ansvar avser en övervakning av regelverkets ändamålsenlighet och dess effektiva tillämplighet som sådan. Landskapsregeringen har ett särskilt ansvar för tillsyn en över att företagen följer sina skyldigheter att lämna information till den centrala informationspunkten. Landskapsregeringen kan förena en sådan skyldighet med vite enligt 12 §.

 

4 § Central informationspunkt. I paragrafens 1 mom. 1–4 punkter föreskrivs om den information som ska lämnas och vara tillgänglig i den centrala informationspunkten. Det bör i detta sammanhang noteras att bredbandsföretag också är företag som omfattas krav på att informera via den centrala informationspunkten. Med planerade byggarbeten avses arbetet för vilka tillstånd ännu inte har sökts hos behöriga myndigheter, men där projektplaneringen har nått ett skede då ett genomförande av projektet verkar sannolikt. Med information om nödvändiga tillstånd avses all relevant information om de tillstånd som behövs för byggande: Det kan exempelvis avse information om villkor och förfaranden som tillämpas på beviljande av tillstånd. Med behövliga tillstånd avses lagstadgade krav på tillstånd såsom bygglov, miljötillstånd och täkttillstånd. Med att information ska lämnas utan dröjsmål avses att den ska ges genast då den finns tillgänglig.

     Landskapsregeringen föreslås i förordning kunna besluta om närmare tekniska föreskrifter om den information som ska ges till den centrala informationspunkten avseende minimiinnehåll, elektroniska form samt om ”interoperabiliteten och informationssäkerheten hos de system som behövs för behandling och överföring av informationen”. Det kan bli ändamålsenligt för en väl fungerande gemensam central informationspunkt att med landskapsförordning besluta sådana bestämmelser.

 

5 § Tvistlösningsmyndigheten. Ålands energimyndighet föreslås såsom oberoende myndighet under landskapsregeringen vara tvistlösningsmyndighet. Myndigheten föreslås kunna anlita sakkunniga till stöd vid sin handläggning som tvistlösningsmyndighet, vars kompetens kan variera beroende på myndighetens behov. Sakkunniga ska trots sekretess kunna ta del av nödvändig information som en tvist för att kunna sköta sina uppgifter. Medlemmarna ska inte ha rätt att utnyttja den information de får till något annat ändamål en till att sköta den uppgift som föreskrivs i paragrafen. På sakkunniga ska följaktligen tillämpas de sekretessregler som gäller för tjänstemän enligt 17 § tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland. På myndighetens tjänstemän är bestämmelserna om tjänsteansvar tillämpliga enligt tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland.

     Landskapsregeringen kan med stöd av 6 § landskapslagen (1993:27) om avgifter och om storleken på avgifter som ska uppbäras för tvistlösningsmyndighetens prestationer.

 

6 § Tvistlösningsmyndighetens rätt att få information. Det är viktigt för trovärdighet och effektivitet i tvistlösningsmyndighetens verksamhet att där finns kännedom om alla rimliga omständigheter i enskilda ärenden, trots sekretessbestämmelser. Det gäller också för de sakkunniga som avses i 5 § 3 mom.

 

7 § Grunder för samnyttjande. Villkoren för samnyttjande ska vara rättvisa och skäliga. Det pris som ett bredbandsföretag ska betala för sin del av kostnaderna är avgörande vid en bedömning av skäliga villkor. I första hand kan skäligheten bedömas med en jämförelse mellan en kommersiell prisnivå och priset på en aktuell nyttjanderätt. Ett annat sätt att bedöma skäligheten kan vara en jämförelse mellan det pris som tas ut och kostnaderna för ett separat byggande. Den som begärt nyttjanderätt ska stå för kostnaderna för själva installationen och sina egna materialkostnader.

     Det pris som tas ut ska bygga på verklig användning av infrastrukturen, för att priset och de kostnader det bygger på ska fördelas rättvist mellan de olika användarna. Ersättningen för en nyttjanderätt kan vara en fortlöpande ersättning vilken kan fordra en justering om grunderna för att bestämma ersättningen ändras. En engångsersättning kan i vissa situationer medföra onödigt stora kostnader för ett företag, en fortlöpande ersättning grundat på användning stimulerar ägarna av infrastruktur att hyra ut så mycket som möjligt, en högre nyttjandegrad med flera parter kan underlätta finansieringen av underhåll och behövliga investeringar.

     I en begäran om nyttjanderätt ska den begärande beskriva sitt projekt, tidtabellen för det samt de delar av nätet som kan bli samnyttjat så väl att ägaren av aktuell infrastruktur kan ta ställning till ett samnyttjande. Om en begäran om samnyttjande är så bristfällig att ett företag inte rimligen kan anses kunna besluta om samnyttjande utifrån den, så ska ansökan utan dröjsmål på innehavarens begäran kompletteras.

     Om ett företag vägrar att upplåta nyttjanderätt för ett bredbandsnät i enlighet med de möjliga grunderna för det, så fordras att en motivering ges för det. Det kan exempelvis röra rimliga hänsyn till framtida behov. En vägran på grund av allmän säkerhet kan exempelvis avse sådana problem vid samnyttjande av högspännings- och bredbandsnät, om det anses ökar risken för olyckor eller omfattande störningar inom flera samhällssektorer. Ytterligare en grund för vägran kan vara om sårbarheten hos ett företag ökar med ett samutnyttjande.

 

8 och 9 §§ Besvarande av begäran om samnyttjande / Tvistlösningsmyndigheten i ärenden om samnyttjande. Om ett företag inte besvarar ett bredbandsföretags begäran om samnyttjande så kan bredbandsföretaget föra ärendet till tvistlösningsmyndigheten för behandling en månad efter det att begäran framfördes. Om parterna inte överenskommit om villkor för en nyttjanderätt inom två månader, så kan det bredbandsföretag som framfört en begäran föra ärendet till tvistlösningsmyndigheten.

     Med bestämmelserna om samnyttjande ändras inte tillståndsbestämmelserna som rör byggande eller markanvändning. Ett projekt förutsätter således att det finns gällande behövliga tillstånd enligt annan lagstiftning.

 

10 § Grunder för samordning av byggprojekt. Vid samordning av byggprojekt (sambyggnad) bygger två eller flera parter nät eller till näten hörande fysiska infrastruktur tillsammans. Ett bredbandsföretags begäran om samordning av byggprojekt av fysisk infrastruktur och nät ska, grundat på verkliga kostnader, tillgodoses på rättvisa och skäliga villkor, vilka i tillämpliga ska bedömmas så som beskrivits ovan avseende samnyttjande. En elektroniskt framförd begäran anses gjord skriftligt. En tillräckligt specificerad begäran är en förutsättning för ändamålsenliga förhandlingar och ställningstaganden. Den ska åtminstone beskriva det projekt för vilket samordning av byggprojekt önskas samt omfattning av det deltagande i en sambyggnad som önskas. Om inte en sådan samordning medför extrakostnader för företagen i jämförelse med separat byggande så ska en sådan begäran tillgodoses. En begäran behöver inte tillgodoses i sådana små projekt, som beskrivs i 1 §. Den behöver heller inte tillgodoses om en parts kostnader blir högre på grund av en sambyggnad jämför med de uppskattade kostnaderna för ett separat byggande. En vägran att tillgodose en begäran om sambyggnad kan även vara att det äventyrar nätets säkerhet eller användningen av nätet för det avsedda ändamålet. Vid bedömning av om säkerhet äventyras genom en samordning av ett byggprojekt ska beaktas såväl ett fysiskt äventyrande av nät såväl som risker som kan följa på grund av att det kan visas att nätkommunikation eller integritet äventyras. En samordning av byggprojekt kan dessutom avslås på den grund att det skulle äventyra ett företags användning av sitt egna nät.

 

11 och 12 §§ Besvarande av begäran om samordning av byggprojekt / Tvistlösningsmyndigheten i ärenden om samordning av byggprojekt. En begäran om samordning av byggprojekt ska lämnas i ett så tidigt skede som möjligt, senast en månad innan ansökan om tillstånd för projektet lämnas hos behörig myndighet. Om en sådan begäran lämnas senare så kan ett företag vägra tillgodose ett bredbandsföretags begäran om sambyggnad. Syftet är att trygga att en plan för samordning kan beredas och att ett följande tillståndsprocess och projektet inte onödigt fördröjs. En för tidigt lämnad ansökan om tillstånd i syfte att hindra sambyggnad får inte göras, en uppenbart bristfällig ansökan kan i grunden anses peka på en sådan avsikt.

     Principerna för kostnadsfördelningen görs med beaktande av uppskattade kostnader för separat byggande. Parterna har alltid en rätt avtala om en annan kostnadsfördelning.

     Med bestämmelserna ändras inte tillståndsbestämmelserna som rör byggande eller markanvändning. Ett projekt förutsätter således att det finns gällande behövliga tillstånd enligt annan lagstiftning.

 

13 § Informationsskyldighet. Informationen ska lämnas utan onödigt dröjsmål till det bredbandsföretag som begärt det, dvs. genast när den är tillgänglig. Detta är viktigt för de fall då den information som finns på den centrala informationspunkten behöver kompletteras för att bredbandsföretaget ska kunna ta ett realistiskt ställningstagande till samnyttjande eller samordning av byggprojekt.

     Landskapsregeringen föreslås i förordning kunna besluta närmare om den information som ska ges och i vilken form det ska ske, vilket kan bli ändamålsenligt för att det ska finnas en fungerande grund för att ge och få behövlig information samt en god informationssäkerhet.

 

14 § Undersökningar på plats. En begäran om undersökning på plats ska vara rimlig och specificerad avseende vad och vilka delar av en struktur som utredningen skulle avse.

 

15 § Fastigheters interna bredbandsnät. Med bestämmelsen tryggas bredbandsföretags rätt att nyttja fastigheters eller byggnaders interna bredbandsnät, och således ansluta sitt allmänna bredbandsnät till fastigheters eller byggnaders interna bredbandsnät.

     I plan och bygglagen (2008:102) för landskapet Åland finns bestämmelser om krav på att byggnader ska projekteras och byggas med fysisk infrastruktur som stöder snabba bredbandsförbindelser. Ett bredbandsföretag kan inte förutsätta att byggande, installation och underhåll av fastigheters interna bredbandsnät, avsedda att anslutas till ett allmänt bredbandsnät, får utföras endast av en entreprenör som har valts av bredbandsföretaget. Inte heller kan ett bredbandsföretag förutsätta att en fastighets interna bredbandsnät ansluts till bredbandsföretagets bredbandsnät så att det begränsar förvaltningen av fastighetens interna bredbandsnät och möjligheten att välja bredbandsföretag.

 

16 § Vite. Sambyggnadsdirektivet förutsätter att medlemsstaterna beslutar om ändamålsenliga, effektiva, proportionella och avskräckande sanktioner för att trygga att regelverket följs. För landskapsregeringen är vite en sista lösning om ett företag inte följer sina skyldigheter att lämna information till den centrala informationspunkten som avses i 4 §. För tvistlösningsmyndigheten är vite en sista lösning när medling misslyckats i fall som rör samnyttjande, samordning av byggprojekt, informationsskyldighet eller undersökning på plats, och där det inte finns något egentligt hinder för parterna att samarbeta.

     Det grundläggande syftet med ett vite är att förmå en förpliktigad att uppfylla sin förpliktelse, vitesbeloppet bör bestämmas med hänsyn till detta. Bestämmelser om vite finns i landskapslagen (2008:10) om tillämpning i landskapet Åland av viteslagens om är en blankettlag med stöd av vilken rikslagstiftningen i huvudsak gjorts tillämplig. I 8 § viteslagen (FFS 1113/1990) föreskrivs att vitesbelopp ska ”bestämmas med beaktande av huvudförpliktelsens art och omfattning, den förpliktades betalningsförmåga och övriga omständigheter som inverkar på saken”. Med art och omfattning avses närmast den brådska och de kostnader som är förenade med behovet att få en förpliktelse uppfylld. Den förpliktigades betalningsförmåga ska beaktas, vilket inte ska fordra en detaljerad utredning om detta. Om vitet senare anses vara för högt så kan det nedsättas. En ytterligare omständighet som kan inverka på vitesbeloppets storlek är om den förpliktigade tredskas trots att det finns en klar och ostridig förpliktelse.

 

17 § Besvär. Bestämmelserna följer självstyrelselagens system. Bestämmelser om rättelse av sakfel finns i 8 kap. förvaltningslagen för landskapet Åland. I enlighet med lagens 45 § kan rättelse av fel i beslut ske på grund av ett besluts brister i utredning, tillämpning eller på grund av fel i beslutsförfarandet. Ett sådant beslut får undanröjas av den beslutande myndigheten och ett nytt beslut fattas.

 

18 § Ikraftträdande. Landskapsregeringen föreslår att lagtinget till landskapsregeringen delegerar beslutet om tidpunkten för lagens ikraftträdande. Landskapsregeringen avser att sätta lagen i kraft snarast i anslutning till genomförandet av de för lagens funktion nödvändiga förvaltningsmässiga lösningarna, vilket främst avser en fungerande central informationspunkt samt ett tvistlösningsorgan.

 

2. Landskapslag om ändring av 1 § landskapslagen om Ålands energimyndighet

 

Med en uttrycklig bestämmelse om Ålands energimyndighets ansvar för tvistlösning klargörs att myndighetens ansvar också avser frågor i detta lagförslags landskapslag om främjande av en utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lagar antas.

 

1.

L A N D S K A P S L A G
om främjande av en utbyggnad av bredbandsnät

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Tillämpningsområde

     I denna lag finns bestämmelser om samordning av byggprojekt och samnyttjande av nätinfrastruktur för bredbandsnät, energinät, trafiknät och vattennät samt hanterande av information om sådan infrastruktur. Lagen är inte tillämplig i fall då ett berört projekt omfattar ett litet antal användare, inom ett geografiskt begränsat område om verksamheten också är ekonomiskt mindre betydelsefull.

 

2 §

Definitioner

     Vid tillämpningen av denna lag har begrepp följande betydelse:

     1) Företag är ägare eller innehavare av ett nät som omfattas av lagens tillämpningsområde enligt 1 §, inräknat bredbandsföretag, eller av en fysisk infrastruktur i anslutning till ett sådant. Med företag avses dock inte bostadsaktiebolag, ömsesidiga fastighetsaktiebolag eller därmed jämförbara sammanslutningar.

     2) Bredbandsföretag är företag som tillhandahåller ett bredbandsnät eller som avser att anlägga eller att bygga ut ett bredbandsnät.

     3) Bredbandsnät är höghastighetsnät för elektronisk kommunikation som kan leverera tjänster för bredbandstillgång i hastigheter på minst 30 megabyte per sekund.

     4) Energinät är gasnät, elnät, nät för värme och kyla samt liknande nät.

     5) Trafiknät är gator, allmänna vägar, kommunalvägar, enskilda vägar, hamnområden och liknande områden.

     6) Vattennät är hushållsvattennät, avloppsvattennät och avloppsnät för dagvatten.

     7) Fysisk infrastruktur är strukturer, konstruktioner och byggnader samt delar av sådana, som är avsedda att rymma delar av ett nät utan att vara en aktiv del av en nätinfrastruktur.

     8) Kritisk infrastruktur avser integritet eller säkerhet i en fysisk infrastruktur eller delar av en fysisk infrastruktur som är en förutsättning för att centrala samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas.

     9) Accesspunkt är en fysisk punkt belägen inuti eller utanför en byggnad, som är tillgänglig för företag som tillhandahåller eller som har tillstånd att tillhandahålla allmänna kommunikationsnät, där anslutning till höghastighetsfärdig inbyggd fysisk infrastruktur tillhandahålls.

 

3 §

Landskapsregeringen

     Landskapsregeringen har ett övergripande ansvar för övervakning, allmän styrning och för tillsyn av tillämpningen av denna lag. Landskapsregeringen ska se till att det finns en lättanvänd och informationssäker central informationspunkt för elektronisk information om nät som omfattas av denna lags tillämpningsområde samt om fysisk infrastruktur i anslutning till sådana nät. Landskapsregeringen har ett särskilt tillsynsansvar för att i 4 § avsedd information lämnas till den centrala informationspunkten.

     Landskapsregeringen kan av en utomstående tjänsteleverantör anlita de tjänster som behövs för att ordna verksamheten vid den centrala informationspunkten, om de uppgifter som överförs på tjänsteleverantören är av teknisk och biträdande art. En sådan tjänsteleverantör får inte i sin övriga affärsverksamhet utnyttja information som tjänsteleverantören tagit del av vid fullgörandet av uppgifterna. Bestämmelser om skadeståndsansvar finns i skadeståndslagen (FFS 412/1974).

     På de personer som är anställda hos en tjänsteleverantör tillämpas bestämmelserna om straffrättsligt tjänsteansvar när de utför uppgifter vid den centrala informationspunkten. Personer som är anställda hos en tjänsteleverantör ska, när de utför uppgifter vid den centrala informationspunkten iaktta vad som föreskrivs i förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland och i landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet.

 

4 §

Central informationspunkt

     Ett företag ska till den centrala informationspunkten utan dröjsmål i elektronisk form lämna information om planerade arbeten med anknytning till byggande av nät och om väsentliga ändringar i ett projekt, om det inte kan anses äventyra nätens informationssäkerhet, kritisk infrastruktur eller företags- och affärshemligheter. Information som har lämnats till den centrala informationspunkten är offentlig. Landskapsregeringen kan besluta att avgifter ska tas för lämnande av information som avses i denna paragraf, i enlighet med vad som föreskrivs i landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet.

     Den information som avses i 1 mom. ska omfatta projekts lokalisering och rutt, slag av nät som projektet avser, nödvändiga tillstånd som projektet fordrar samt en kontaktpunkt till det företag som planerar projektet.

     Utöver den information som avses i 1 mom. kan till den centrala informationspunkten i elektronisk form lämnas information om nätens befintliga fysiska infrastruktur med dess accesspunkter, positionen för kablar, rör och liknande delar av nätet samt om för nätet väsentlig fysisk infrastruktur.

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta närmare om tekniska föreskrifter om innehållet i den i 1 mom. avsedda informationen, dess elektroniska form och interoperabiliteten samt om informationssäkerheten hos de system som behövs för behandling och överföring av informationen.

 

5 §

Tvistlösningsmyndigheten

     Tvistlösningsmyndigheten ska främja samarbete mellan företag och sträva efter att i första hand genom medling lösa meningsskiljaktigheter mellan bredbandsföretag och andra företag. Myndigheten får inte lämna ut uppgifter som den fått i sin tvistlösningsverksamhet, om inte de som har gett uppgifterna har gett sitt uttryckliga samtycke till att uppgifterna lämnas ut. Med undantag från detta har dock myndigheten rätt att till en annan berörd myndighet lämna sådana uppgifter som den myndigheten behöver för att kunna utföra sina uppgifter. Bestämmelser om skadeståndsansvar finns i skadeståndslagen (FFS 412/1974).

     Ålands energimyndighet är tvistlösningsmyndighet, nedan kallad tvistlösningsmyndigheten. En styrelsemedlem i Ålands energimyndighet ska i sitt uppdrag som avser tvistlösning enligt denna lag vara oberoende av sådana nätinfrastrukturföretag som avses i 1 §. Närmare bestämmelser om Ålands energimyndighet finns i landskapslagen (2015:103) om Ålands energimyndighet.

     Ålands energimyndighet kan anlita sakkunniga för att biträda myndigheten vid avgörande av meningsskiljaktigheter vid tvistlösning. Utöver vad som föreskrivs i landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet har Ålands energimyndighet, trots sekretessbestämmelserna, rätt att till sådana sakkunniga lämna ut behövlig information, om informationen är nödvändig för skötseln av uppgifter och inte innehåller konfidentiella meddelanden eller förmedlingsuppgifter. På sakkunniga tillämpas bestämmelserna om tjänsteansvar enligt tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland när de sköter uppgifter som avses i denna paragraf.

 

6 §

Tvistlösningsmyndighetens rätt att få information

     Tvistlösningsmyndigheten har vid fullgörande av sina uppgifter enligt denna lag rätt att trots sekretessbestämmelserna få den information som myndigheten behöver för att fullgöra sina uppgifter av dem vilkas rättigheter och skyldigheter denna lag avser samt av andra aktörer som handlar för deras räkning. Informationen ska lämnas avgiftsfritt och utan obefogat dröjsmål samt i den form som myndigheten har begärt.

 

7 §

Grunder för samnyttjande

     Ett företag är skyldigt att på skriftlig begäran av ett bredbandsföretag dela nyttjanderätten till sin fysiska infrastruktur på rättvisa och skäliga villkor. Ett bredbandsföretag ska i begäran definiera projektet och dess tidsramar samt vilka delar av nätet som behövs. Om en begäran inte är tillräckligt specificerad ska företaget utan dröjsmål be det bredbandsföretag som har den, att komplettera sin begäran. Ett företag får vägra upplåta nyttjanderätt till sin fysiska infrastruktur endast på någon av följande grunder:

     1) Det är inte tekniskt lämplig för den fysiska infrastrukturen.

     2) Det utgör ett inte oväsentligt hinder för företagets eget bruk och rimliga framtida behov.

     3) Det äventyrar kritisk infrastruktur.

     4) Det äventyrar andra tjänster som tillhandahålls i samma fysiska infrastruktur.

 

8 §

Besvarande av begäran om samnyttjande

     Ett företag ska skriftligen besvara en begäran om samnyttjande som avses i 7 § inom en månad från det att begäran mottogs samt motivera sin eventuella vägran.

     Om en begäran om nyttjanderätt avser en fysisk infrastruktur som är belägen på en tredje parts område, svarar den som har framfört en begäran för att skaffa den nyttjanderätt som behövs.

 

9 §

Tvistlösningsmyndigheten i ärenden om samnyttjande

     Om ett företag vägrar att upplåta nyttjanderätt till sin fysiska infrastruktur eller låter bli att besvara en begäran om samnyttjande som avses i 7 § inom i 8 § nämnda tidsfrist, eller om en överenskommelse om villkoren för nyttjanderätten inte har nåtts inom två månader från det att begäran om nyttjanderätt mottogs, så kan det bredbandsföretag som framfört en begäran föra ärendet till tvistlösningsmyndigheten för avgörande.

     Om inte längre tid är nödvändig med hänsyn till en tvists omfattning eller andra särskilda omständigheter ska tvistlösningsmyndigheten besluta i ärenden i ärenden om samnyttjande inom fyra månader efter att myndigheten har fått den information som myndigheten behöver för att fullgöra sina uppgifter.

 

10 §

Grunder för samordning av byggprojekt

     Ett företag ska tillgodose ett bredbandsföretag begäran om sambyggnad av fysisk infrastruktur och sambyggnad av nät (sambyggnad) på rättvisa och skäliga villkor. En begäran ska framföras skriftligen och specificerat. En skälig begäran ska tillgodoses utom om i det fall någon av följande omständigheter ger anledning till annat:

     1) Det leder till ökade kostnader för företagen jämfört med om infrastrukturen eller nätet byggs separat.

     2) Det rör ett mindre byggprojekt.

     3) Det äventyrar nätets säkerhet eller användningen av nätet för det avsedda ändamålet.

     4) Det äventyrar kritisk infrastruktur.

 

11 §

Besvarande av begäran om samordning av byggprojekt

     En begäran om samordning av byggprojekt ska lämnas i ett så tidigt skede som möjligt och senast en månad efter att information om projektet har lämnats på den centrala informationspunkten. Ett företag ska skriftligen besvara en begäran om samnyttjande som avses i 10 § inom en månad från det att begäran mottogs samt motivera sin eventuella vägran.

     Om inte annat avtalas ska kostnaderna för samordning av byggprojekt delas mellan företagen i förhållande till de uppskattade kostnaderna om infrastrukturen eller nätet skulle ha byggts separat.

 

12 §

Tvistlösningsmyndigheten i ärenden om samordning av byggprojekt

     Om ett företag vägrar att tillgodose ett bredbandsföretag begäran om samordning av byggprojekt, eller om en överenskommelse om villkoren inte har nåtts inom en månad efter det att en begäran om det har mottagits, så kan det bredbandsföretag som har framfört en begäran föra ärendet till tvistlösningsmyndigheten för avgörande.

     Om inte längre tid är nödvändig med hänsyn till en tvists omfattning eller andra särskilda omständigheter ska tvistlösningsmyndigheten besluta i ärenden som avses i denna paragraf inom två månader efter att myndigheten har fått den information som myndigheten behöver för att fullgöra sina uppgifter.

 

13 §

Informationsskyldighet

     Ett företag ska direkt på skriftlig begäran av ett bredbandsföretag lämna kompletterade information till den information om byggprojekt som avses i 4 §. Informationen ska lämnas på rättvisa och skäliga villkor inom två månader efter att en skriftlig begäran mottogs. Ett företag kan vägra att lämna informationen på någon av de grunder som ges i 10 §. Denna informationsskyldighet avser dock inte information om sådan fysisk infrastruktur som inte lämpar sig för samnyttjande och inte heller information om sådan fysisk infrastruktur, nät eller delar av dessa för vilka gäller att ett äventyrande av dem skulle kunna orsaka betydande allmän fara (kritisk infrastruktur).

     Om det uppstår en tvist beträffande skyldigheterna enligt denna paragraf får det företag vars rättigheter eller intressen ärendet rör föra ärendet till tvistlösningsmyndigheten för avgörande. Om inte längre tid är nödvändig med hänsyn till en tvists omfattning eller andra särskilda omständigheter ska tvistlösningsmyndigheten besluta i ärenden som avses i denna paragraf inom två månader efter att ärendet blev anhängigt.

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta närmare om tekniska föreskrifter om minimiinnehållet i den i 1 mom. avsedda informationen, dess elektroniska form och interoperabiliteten samt om informationssäkerheten hos de system som behövs för behandling och överföring av informationen.

 

14 §

Undersökningar på plats

     Ett företag ska på skriftlig begäran av ett bredbandsföretag vid behov tillåta sådana undersökningar på plats som avser specifika delar av dess fysiska infrastruktur. Företaget kan vägra att tillåta undersökningar på plats på de grunder som avses i 6 § 1 mom.

     En begäran ska besvaras skriftligen inom en månad från det att en begäran enligt 1 mom. mottogs.

     Om det uppstår en tvist om skyldigheterna enligt denna paragraf får det företag vars rättigheter eller intressen ärendet rör föra ärendet till tvistlösningsmyndigheten för avgörande.

     Om inte längre tid är nödvändig med hänsyn till en tvists omfattning eller andra särskilda omständigheter ska tvistlösningsmyndigheten besluta i ärenden som avses i denna paragraf inom två månader efter att ärendet blev anhängigt.

 

15 §

Fastigheters interna bredbandsnät

     Ett bostadsaktiebolag, ett fastighetsaktiebolag och med dem jämförbara sammanslutningar som äger eller förvaltar en fastighets interna bredbandsnät som är kopplat till ett allmänt bredbandsnät, är skyldigt att på icke-diskriminerande villkor ge det bredbandsföretag som en abonnent har valt tillträde till icke-upptagen kapacitet av fastighetens interna bredbandsnät för förmedling av bredbandstjänster till abonnentens terminalutrustning inom fastigheten. Det bredbandföretag som fått sådan nyttjanderätt har rätt att ansluta sitt allmänna bredbandsnät till fastighetens interna bredbandsnät.

     Om en överenskommelse om nyttjanderätt inte har nåtts inom två månader efter att begäran om det mottogs, kan parterna föra ärendet till tvistlösningsmyndigheten för avgörande. Tvistlösningsmyndigheten ska avgöra ärendet inom två månader efter att ärendet blev anhängigt.

 

16 §

Vite

     Den som bryter mot denna lag eller mot bestämmelser som meddelats med stöd av den, kan åläggas att inom en skälig tid rätta till felet eller försummelsen. Ett sådant beslut kan förenas med vite.

     Bestämmelser om vite finns i landskapslagen (2008:10) om tillämpning i landskapet Åland av viteslagen.

 

17 §

Besvär

     Bestämmelser om rättelse och besvär av ett beslut som har fattas med stöd av denna lag finns i förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland samt följer av 25 § självstyrelselagen.

     Tvistlösningsmyndigheten har rätt att anföra besvär över ett beslut genom vilket domstolen har ändrat eller upphävt myndighetens beslut.

 

18 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den … De uppgifter som avses i 4 § ska dock finnas tillgängliga via den centrala informationspunkten sex månader efter denna lags ikraftträdande.

     Bestämmelserna om krav på att lämna information till den centrala informationspunkten tillämpas först på sådana byggprojekt och totalrenoveringsprojekt för vilka ansökan om bygglov har lämnats den ... eller därefter.

     Åtgärder som lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

 


2.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 1 § landskapslagen om Ålands energimyndighet

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut fogas till 1 § landskapslagen (2015:103) om Ålands energimyndighet ett nytt 3 mom., varvid paragrafens nuvarande 3 mom. blir nytt 4 mom., som följer:

 

 

1 §

Uppgifter

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Ålands energimyndighet ansvarar för skötseln av uppgifter som rör tvistlösning vid samordning av byggprojekt och samnyttjande av nätinfrastruktur som avses i landskapslagen (0000:00) om främjande av en utbyggnad av bredbandsnät.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den…

     Åtgärder som lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

 

 

Mariehamn den 6 april 2017

 

 

L a n t r å d

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Mika Nordberg