Lagförslag 22/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

regeringen_svartvit

5x5px

 

LAGFÖRSLAG nr 22/2022-2023

 

Datum

 

 

2023-04-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


 

En temporär höjning av maximala boendeutgifter i lagen om allmänt bostadsbidrag

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår en temporär ändring av 3 § i landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag gällande de maximala boendeutgifterna. Förslaget innebär att de högsta beloppen på månatliga maximala boendeutgifter som beaktas som godtagbara vid beviljande av bostadsbidrag, temporärt höjs med 10 procent under ett års tid.

     Lagändringen hör ihop med landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för 2023 på ett sådant sätt att den bör sättas i kraft på de grunder som anges i 20 § 3 mom. självstyrelselagen.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Landskapsregeringens förslag. 4

3. Förslagets konsekvenser 4

3.1 Ekonomiska konsekvenser och konsekvenser för myndigheterna. 4

3.2 Konsekvenser för hushållen. 5

3.3 Konsekvenser för barn och jämställdhet mellan könen. 5

4. Lagstiftningsbehörigheten. 5

Detaljmotivering. 5

Temporär ändring av 3 § landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag. 5

Lagtext 6

L A N D S K A P S L A G om temporär ändring av 3 § landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag. 6

Parallelltexter 7

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

Syftet med det allmänna bostadsbidraget är att hjälpa hushåll att klara av att betala boendeutgifterna. Man kan få allmänt bostadsbidrag för en hyresbostad, ägarbostad, bostadsrättsbostad eller delägarbostad.[1]

     I enlighet med 2 § i landskapslagen (2015:4) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag (FFS 938/2014), ska de förvaltningsuppgifter som ankommer på Folkpensionsanstalten på Åland skötas av landskapsregeringen. För den som har rätt till bostadsbidrag och är bosatt på Åland betalas bostadsbidrag ur landskapsregeringens medel. Likaså betalas kostnaderna som verkställigheten av lagen medför ur landskapsregeringens medel. Folkpensionsanstalten, FPA och landskapsregeringen har genom en överenskommelseförordning[2] avtalat närmare om hur förvaltningsuppgifterna ska hanteras samt hur FPA ska ersättas för bostadsbidraget och dess hantering.

     Den 1 januari 2017 trädde en ändring av 10 § i rikslagen i kraft som innebar att nivån på de maximala boendeutgifterna sänktes i syfte att finansiera en överföring av studerande till det allmänna bostadsbidraget. Den ändringen trädde inte i kraft på Åland utan 10 § tillämpas i den lydelse den hade i rikslagens ursprungliga lydelse. Se ÅFS 2016/92.

     Inflationen har accelererat och priserna på energi och livsmedel har ökat mycket kraftigt under året 2022. Trots att ÅSUB[3] bedömer att inflationen kommer att sjunka redan 2023 och fortsätta sjunka under de kommande åren, så har inflationen varit kraftig och är fortfarande hög med ett åländskt konsumentprisindex på 10,7 procent i januari 2023. Höjda priser ger många hushåll en mer ansträngd ekonomi. Det finns därför anledning att ge stöd till hushåll med låga inkomster så att de bättre kan klara av sina höjda levnadskostnader.

     ÅSUB:s senaste rapport om ekonomisk utsatthet och social trygghet[4] baserar sig på uppgifter från 2016. Trots att rapporten är några år gammal är slutsatserna i den fortfarande användbara. Rapporten visade att för de ekonomiskt mest utsatta hade de skattefria transfereringarna stor betydelse. När man såg på utkomststödstagarnas nettoinkomster före och efter transfereringar, kunde man se att i förhållande till fattigdomsgränsen var skillnaden stor. Ensamboende utkomststödstagare hade före transfereringar en disponibel inkomst på ca 70% av beloppet som definierar fattigdomsgränsen. Efter bostadsbidrag och utkomststöd nådde de hela vägen upp till fattigdomsgränsen. Ensamstående med ett barn som lyfte utkomststöd hade en nettoinkomst så låg ca 40 % under fattigdomsgränsen, men hamnade med hjälp av barnbidrag, underhåll, bostadsbidrag och utkomststöd endast ett par procentenheter under fattigdomsgränsen. En stark inflation sänker dock värdet på det olika transfereringarna och därmed kan fattigdomsgränsen vara svårare att uppnå.

     Bostadsbidraget är en träffsäker förmån för att nå hushåll med svag ekonomi. Inflationen påverkar särskilt hushåll med låga inkomster och små ekonomiska marginaler. Kostnader för boende är oftast den största utgiftsposten för hushållen. Den 1 februari 2023 höjde till exempel Mariehamns stads fastighetsbolag Marstad hyrorna med 6,5 procent. Som orsak uppgavs att el, vatten, värme och avfallshantering blivit dyrare och att räntorna stigit.

     Enligt 51 § i lagen om allmänt bostadsbidrag justeras de maximala boendeutgifterna kalenderårsvis från ingången av året i enlighet med förändringen i levnadskostnadsindex. Vid ingången av 2023 justerades de med 8,3 procent.

     Antal hushåll på Åland som fått bostadsbidrag under åren 2019–2022 anges i följande tabell. (källa Kelasto)

 

 

2022

2021

2020

2019

Hushåll totalt som fått bostadsbidrag

536

567

625

565

Barnfamiljer som fått bostadsbidrag

249

256

275

276

 

2. Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår som en del av tilläggsbudget 1 för 2023 att 35 000 euro anvisas för de utgifter en temporär höjning av de godtagbara maximala boendekostnaderna i landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag orsakar landskapet under år 2023. Förslaget innebär att bostadsbidragets maximala boendekostnader höjs med 10 procent under ett år. Enligt 27 § i lagen om allmänt bostadsbidrag justeras bostadsbidragets belopp när ett år förflutit sedan bostadsbidraget började löpa eller sedan senaste justering. Den årliga justeringspunkten, dvs. datumet, för bostadsbidragshushållen är alltså olika för hushållen under året. För att alla hushåll som är berättigade till allmänt bostadsbidrag ska få ta del av den föreslagna ändringen behöver den temporära ändringen gälla under ett helt år. Kostnaden för ett helt år är ca. 145 000 euro vilka fördelas på åren 2023 och 2024.

     Målsättningen med förslaget är att förebygga risken för en svår ekonomisk situation som kan uppkomma till följd av ökade levnadskostnader i hushåll med låga inkomster som är berättigade till allmänt bostadsbidrag. Ändringen föreslås vara i kraft 1 juni 2023-31 maj 2024.

     Landskapsregeringens lagförslag vilken överlämnas till lagtinget i samband med tilläggsbudgeten, görs med avsikt att lagen kan sättas i kraft på de grunder som anges i 20 § 3 mom. i självstyrelselagen (1991:71) för Åland för att lagen ska kunna tillämpas från den 1 juni 2023. Ett beslut om lagändringens ikraftträdande bör dock vara fattat av landskapsregeringen senast den 17 maj för att FPA ska hinna köra in ändringen i systemen och lagändringen kunna verkställas från den 1 juni 2023.

 

3. Förslagets konsekvenser

 

3.1 Ekonomiska konsekvenser och konsekvenser för myndigheterna

 

Utgående från tillgänglig statistik var i december 2022 536 hushåll berättigade till allmänt bostadsbidrag på Åland. Av hushållen var 503 hyresbostäder. Det genomsnittliga bostadsbidraget för hyresbostäderna var 329,79 euro.

En höjning på 10 procent beräknas utöka förmånsutgifterna för landskapsregeringen med 145 000 euro för ett år enligt FPA:s beräkningar. Enligt uppgift från FPA kommer den temporära höjningen inte att föranleda utökade administrativa kostnader för Ålands landskapsregering.

     Det höjda bostadsbidraget kan leda till ett minskat behov av utkomststöd, som handhas och utbetalas av Kommunernas socialtjänst, KST. Det är bara en del av bostadsbidragstagare som även får utkomststöd.

 

3.2 Konsekvenser för hushållen

 

10 procents höjning av de maximala boendeutgifterna skulle enligt uppgift från FPA innebära att det månatliga allmänna bostadsbidraget i medeltal skulle höjas med 38,60 euro. På årsbasis innebär detta 463,20 euro; en förhöjning av betydelse. Enligt uppgifter från FPA skulle den temporära höjningen komma ca 53 procent av de aktuella hushållen till godo.

     Höjningen av bostadsbidraget påverkar utkomststödet för de flesta som lyfter grundläggande utkomststöd, men den ekonomiska situationen borde inte påverkas negativt eftersom utkomststödet inte minskar i högre utsträckning än bostadsbidraget höjs. Enligt statistikcentralens uppgifter fick 64 hushåll långvarigt utkomststöd på Åland 2021.

 

3.3 Konsekvenser för barn och jämställdhet mellan könen

 

Genom den föreslagna lagändringen förbättras den ekonomiska ställningen för denna ekonomiskt utsatta grupp där 249 av hushållen som får bostadsbidrag är barnfamiljer. Av dem består 188 hushåll av ensamförsörjare och av alla ensamförsörjande barnfamiljer består 91 % av en ensam mamma med barn.

 

4. Lagstiftningsbehörigheten

 

Bostadsbidrag hör till rättsområdet för socialvård inom vilket Åland har lagstiftningsbehörighet enligt 18 § 13 punkten självstyrelselagen (1991:71) för landskapet Åland.

 

Detaljmotivering

 

Temporär ändring av 3 § landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag

 

3 § Avvikelser och särskilda bestämmelser. I 20 mom. anges hur rikslagens 10 § ska tillämpas under perioden 1 juni 2023 till och med 31 maj 2024.

     Beloppen för de maximala boendeutgifterna i rikslagens 10 § justeras varje kalenderår i enlighet med förändringen i levnadskostnadsindex. De aktuella beloppen finns tillgängliga på FPA:s webbplats[5]. Nu föreslås att de belopp som anger de maximala boendeutgifterna ska höjas med 10 procent under ett år från och med den 1 juni 2023. För att få en mer överskådlig lydelse av paragrafen föreslås att beloppen anges direkt i lagtexten.

 

Ikraftträdelsebestämmelser: Avsikten är att den föreslagna lagen ska antas som en så kallad budgetlag, om vilket föreskrivs i 20 § 3 mom. i självstyrelselagen. Landskapsregeringen föreslår i enlighet med självstyrelselagen att ikraftträdandedatumet lämnas öppen för landskapsregeringen att fatta beslut om. Avsikten är att lagen ska träda i kraft den 1 juni 2023.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

 

L A N D S K A P S L A G
om temporär ändring av 3 §
landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras temporärt 3 § 20 mom. landskapslagen (2015:4) om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag sådant det lyder i landskapslagen 2016/92 som följer:

 

 

3 §

Avvikelser och särskilda bestämmelser

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Bestämmelsen i rikslagens 10 § ska under perioden 1 juni 2023 till och med 31 maj 2024 ha följande lydelse:

Av de boendeutgifter för ett hushåll som är godtagbara enligt 9 § beaktas högst följande belopp per månad:

Hushållets storlek

Kommungrupp III

1 person

517

2 personer

756

3 personer

958

4 personer

1 135

Om ett hushåll består av fler än fyra personer, höjs de maximala boendeutgifterna med 155 euro för varje ytterligare medlem i hushållet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

__________________

 

     Lagtinget bemyndigar landskapsregeringen att bestämma att denna lag ska träda i kraft i den ordning som föreskrivs i 20 § 3 mom. självstyrelselagen (1991:71) för Åland.

     Denna lag träder i kraft den        och gäller till och med den 31 maj 2024.

 

 

Mariehamn den 11 april 2023

 

 

L a n t r å d

 

 

Veronica Thörnroos

 

 

Föredragande minister

 

 

Annette Holmberg-Jansson

 


 

Parallelltexter

 

·      Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 22/2022-2023



[1] https://www.kela.fi/allmant-bostadsbidrag?pk_campaign=AsumisenTuetSWE&pk_source=google&pk_medium=sem&pk_content=fpa%20bostadsbidrag&gclid=CjwKCAiAjPyfBhBMEiwAB2CCIo4noGTku7R3ys8rKvUo4lRX7YlwZDtWIFQEYsUrGa6m8xpGFv7oEBoCkCgQAvD_BwE

[2] ÅFS 1995:7

[3] Åsub: Översikter och indikatorer 2022:6

[4] Åsub Rapport 2018:6

[5] https://www.kela.fi/allmant-bostadsbidrag-for-vilka-utgifter#kommunerna-pa-aland