Lagförslag 22/2023-2024 (parallelltext)

Lagtingsår: 2023-2024
Typ av dokument: Parallelltexter

Ladda ner Word-dokument

regeringen_svartvit

5x5px

 

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2024-08-27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag

Informationshanteringslag för Åland

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 22/2023-2024X

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av offentlighetslagen för Åland. 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av förvaltningslagen för landskapet Åland. 3

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om tillgängliga digitala tjänster 6

 

 

2.

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av offentlighetslagen för Åland

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 8 § och 23 § 4 mom. offentlighetslagen (2021:79) för Åland som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

8 §

Registrering av ärenden och myndighetshandlingar

     En myndighet ska upprätthålla ett ärenderegister med information om de ärenden som behandlas eller har behandlats hos myndigheten. En myndighet ska utan dröjsmål i ärenderegistret registrera sådana myndighetshandlingar som har kommit in till eller upprättats hos myndigheten. En myndighet behöver inte registrera en myndighetshandling om det är uppenbart att handlingen är av ringa betydelse för myndighetens verksamhet.

     I ärenderegistret ska för varje ärende framgå åtminstone

     1) ärendenummer eller motsvarande uppgift som identifierar ärendet,

     2) när ärendet registrerades,

     3) myndighetens åtgärder i ärendet, samt

     4) myndighetshandlingar som inkommit och upprättats i ärendet.

     I ärenderegistret ska för varje myndighetshandling framgå åtminstone

     1) uppgifter som identifierar myndighetshandlingen och det ärende som handlingen hör till,

     2) när myndighetshandlingen registrerades, samt

     3) vem som har upprättat eller kommit in med myndighetshandlingen.

     De myndighetshandlingar som registreras i ärenderegistret ska förvaras och vara möjliga att ta fram i ett allmänt tillgängligt elektroniskt format. Den elektroniska kopian av en offentlig myndighetshandling ska på begäran kunna lämnas ut i enlighet med 18 § 3 mom.

     En myndighet behöver inte omvandla en myndighetshandling till ett allmänt tillgängligt elektroniskt format enligt 4 mom. om myndighetshandlingen inte kan omvandlas till ett elektroniskt format eller om den kan omvandlas enbart så att myndigheten vidtar mer än rutinbetonade åtgärder.

     En myndighet kan vid registreringen eller i något annat skede göra anteckningar om att myndighetshandlingar ska vara sekretessbelagda enligt lag. Sådana anteckningar bör avlägsnas när det inte längre finns grunder för att sekretessbelägga handlingarna.

 

 

 

8 §

Anteckning om sekretessbeläggning

 

     En myndighet bör vid registrering eller när det därefter annars påkallas anteckna ”SEKRETESSBELAGD” på en myndighetshandling vilken är sekretessbelagd, i samtliga dess format. Av anteckningen ska följande framgå:

     1) till vilka delar myndighetshandlingen och dess uppgifter är sekretessbelagda,

     2) tillämpliga sekretessbestämmelser,

     3) anteckningens datum, samt

     4) antecknande myndighet och tjänsteman.

     När grund för sekretessbeläggning inte längre föreligger bör myndigheten genom en särskild anteckning avlägsna en anteckning om sekretessbeläggning. Av anteckningen ska anledningen till avlägsnandet, till vilka delar anteckningen avlägsnas, anteckningens datum samt antecknande myndighet och tjänsteman framgå.

     Senast när en myndighetshandling lämnas ut eller ett ärende avslutas ska en anteckning om sekretessbeläggnings riktighet kontrolleras.

 

 

23 §

Utlämnande av sekretessbelagda uppgifter

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     En sekretessbelagd myndighetshandling som lämnas ut ska innehålla anteckning om att handlingen är föremål för sekretess. Vid utlämnandet ska myndigheten informera om förbudet mot att röja både sådana sekretessbelagda uppgifter som ingår i myndighetshandlingar och sådana som lämnas ut muntligen.

 

 

 

 

23 §

Utlämnande av sekretessbelagda uppgifter

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     En sekretessbelagd myndighetshandling som lämnas ut ska innehålla en anteckning om sekretessbeläggning enligt 8 §. Vid utlämnandet ska myndigheten informera om förbudet mot att röja både sådana sekretessbelagda uppgifter som ingår i myndighetshandlingar och sådana som lämnas ut muntligen.

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2025.

     Bestämmelsen i 8 § ska tillämpas inom 24 månader efter det att lagen har trätt i kraft.

__________________

 

 

 

__________________

 


 

3.

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av förvaltningslagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 58 och 58a §§ förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland, sådana de lyder i landskapslagen 2017/85, samt

     fogas till lagen ett nytt 8a kap., nya 48a–c, 58b och 58c §§ som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

     Nytt kapitel

 

 

 

8a kap.
Automatiserat avgörande av ärenden

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

48a §

Förutsättningar för att avgöra ärenden automatiserat

     I detta kapitel föreskrivs om de förutsättningar som utöver vad som föreskrivs någon annanstans i lag ska vara uppfyllda för att en myndighet genom automatisk databehandling ska kunna träffa ett avgörande som avslutar behandlingen av ett ärende utan att avgörandet granskas och godkänns av en fysisk person.

     En myndighet kan avgöra ett ärende automatiserat, när det i ärendet inte ingår omständigheter som förutsätter prövning från fall till fall eller när de i ärendet ingående omständigheter som förutsätter prövning från fall till fall har bedömts av en tjänsteman eller någon annan som handlägger ärendet. Avgöranden ska grundas på behandlingsregler som har utarbetats med stöd av tillämplig lag och förhandsprövning och som avses i 2 § 17 punkten i informationshanteringslagen (  :  ) för Åland.

     Bestämmelser om förutsättningarna för att införa ett automatiserat avgörande och det förfarande som ska iakttas vid införandet finns i informationshanteringslag för Åland.

     En begäran om rättelse eller ett jämförbart rättsmedel får inte avgöras automatiserat.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

48b §

Rättsskyddsförutsättning vid automatiserade avgöranden

     En förutsättning för automatiserade avgöranden är att den fysiska person som avgörandet avser avgiftsfritt till alla delar får begära om rättelse av avgörandet eller ett jämförbart rättsmedel som behandlas hos den myndighet som har fattat beslutet eller hos en myndighet som hör till samma personuppgiftsansvarige som den beslutande myndigheten.

     Vad som föreskrivs i 1 mom. tillämpas dock inte, om en parts yrkande, som inte rör någon annan part, har godkänts genom ett automatiserat avgörande.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

48c §

Meddelande om automatiserat avgörande

     Utöver vad som föreskrivs i 39 § 1 mom. ska av ett förvaltningsbeslut framgå om ärendet har avgjorts automatiserat samt var det beslut om införande som avses i 23 § i informationshanteringslagen för Åland finns att tillgå.

     Om det inte meddelas något förvaltningsbeslut i ärendet med stöd av någon annan lag, ska de uppgifter som avses i 1 mom. och information om vilka uppgifter som ligger till grund för det automatiserade avgörandet dock meddelas parten på något annat sätt senast när behandlingen av ärendet avslutas.

     Kravet enligt 39 § 1 mom. 4 punkten på att namnet på den person som ger ytterligare uppgifter ska anges tillämpas inte i ärenden som avgörs automatiserat.

 

 

58 §

Bevislig elektronisk delgivning

     En handling som enligt lag ska sändas med post mot mottagningsbevis eller delges bevisligen på något annat sätt får med partens samtycke delges också som ett elektroniskt meddelande, dock inte per telefax eller på därmed jämförbart sätt. Myndigheten ska då meddela att parten eller dennes företrädare kan hämta handlingen från en av myndigheten anvisad server, databas eller någon annan fil.

 

 

 

58 §

Elektronisk delgivning

     Delgivning av samtliga handlingar till parter, vilka genom ett elektroniskt webbformulär eller elektronisk post antingen har inlett sitt ärende hos myndigheten elektroniskt, i annat skede i ärendet har kontaktat myndigheten genom elektronisk post eller vid annan kontakt med myndigheten i ärendet har uppgivit en elektronisk postadress, ska ske genom elektronisk delgivning.

     Elektroniska meddelanden till parter ska skickas till den elektroniska postadress som parten själv har uppgivit vid kommunikation med myndigheten i ärendet och, för det fall att någon sådan inte har uppgivits, till den elektroniska postadress som parten nyttjade vid sin senaste kontakt med myndigheten i ärendet.

     En part har en ovillkorlig rätt att när som helst meddela att denna framgent, vid särskilt tillfälle eller under särskild tidsperiod, inte önskar att delges handlingar ifrån myndigheten elektroniskt, även om förutsättningarna enligt 1 mom. har uppfyllts.

 

 

58a §

Vanlig elektronisk delgivning

     Andra handlingar än de som avses i 58 § får med samtycke av den som saken gäller delges som ett elektroniskt meddelande. Om det emellertid krävs för att tillgodose skyddet för den personliga integriteten eller av ett särskilt behov av skydd eller säkerhet hos den som saken gäller, eller för att trygga dennes rättigheter, ska vid delgivning av handlingar iakttas vad som i 58 § eller annars föreskrivs om delgivning.

 

 

 

58a §

Elektronisk delgivning till myndigheter

     Delgivning av samtliga handlingar till myndigheter ska ske genom elektronisk delgivning, i den mån detta kan ske informationssäkert.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

58b §

Bevislig elektronisk delgivning

     En handling som enligt lag ska sändas med post mot mottagningsbevis eller delges bevisligen på något annat sätt får, utöver situationer enligt 58 §, med partens samtycke delges också som ett elektroniskt meddelande, dock inte per telefax eller på därmed jämförbart sätt. Myndigheten ska då meddela att parten eller dennes företrädare kan hämta handlingen från en av myndigheten anvisad server, databas eller någon annan fil.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

58c §

Vanlig elektronisk delgivning

     Andra handlingar än de som avses i 58b § får, utöver situationer enligt 58 §, med samtycke av den som saken gäller delges som ett elektroniskt meddelande. Om det emellertid krävs för att tillgodose skyddet för den personliga integriteten eller av ett särskilt behov av skydd eller säkerhet hos den som saken gäller, eller för att trygga dennes rättigheter, ska vid delgivning av handlingar iakttas vad som i 58b § eller annars föreskrivs om delgivning.

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2025.

__________________

 

 

__________________

 

4.

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om tillgängliga digitala tjänster

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 2 § 3 punkten och rubriken till 2 kap. landskapslagen (2019:7) om digitala tjänster samt

     fogas till lagens 2 § nya 10–13 punkter, ett nytt 1a kap. och nya 3a–c §§ som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2 §

Definitioner

     I denna lag avses med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) myndighet landskapsregeringen, myndigheter och inrättningar som lyder under landskapsregeringen, förvaltning som är ansluten till Ålands lagting, kommunala myndigheter, landskapets affärsverk samt juridiska och fysiska personer då de utför ett offentligt uppdrag med stöd av landskapslag.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Ny punkt

 

 

     Ny punkt

 

 

     Ny punkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Ny punkt

 

 

 

2 §

Definitioner

     I denna lag avses med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     3) myndighet de myndigheter som avses i 4 § i offentlighetslagen (2021:79) för Åland, inkluderande Ålands polismyndighet,

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     10) digital tjänst en webbplats eller mobilapplikation samt funktioner i anslutning till dem,

     11) identifieringstjänst en tjänst för identifiering av användare av digitala tjänster genom identifieringsverktyg,

     12) identifieringsverktyg ett sådant medel för elektronisk identifiering som avses i artikel 3.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden och om upphävande av direktiv 1999/93/EG (förordningen om elektronisk identifiering), och

     13) stark autentisering identifiering av en person, av en juridisk person eller av en fysisk person som företräder en juridisk person och verifiering av identifikatorns autenticitet och riktighet genom tillämpning av en elektronisk metod som motsvarar tillitsnivån väsentlig enligt artikel 8.2 a eller tillitsnivån hög enligt artikel 8.2 c i förordningen om elektronisk identifiering.

 

 

     Nytt kapitel

 

 

 

1a kap.
Allmänna digitala tjänster

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

3a §

Planering och underhåll av digitala tjänster

     Myndigheterna ska planera och underhålla sina digitala tjänster på ett sådant sätt att tjänsternas informationssäkerhet och dataskydd säkerställs och så att det säkerställs att tjänsterna är lätta att hitta och använda. Dessutom ska myndigheterna se till att deras digitala tjänster är interoperabla med den programvara och de kommunikationsförbindelser som används allmänt.

     Myndigheterna ska se till att de digitala tjänster som de ansvarar för och de andra elektroniska dataöverföringsmetoder som de använder också finns tillgängliga vid andra tider än under myndigheternas servicepunkters öppettider. Avbrott i de digitala tjänsterna och i andra elektroniska dataöverföringsmetoder ska förläggas till tidpunkter då de används i ringa omfattning. Allmänheten ska på lämpligt sätt informeras om avbrotten i förväg. Myndigheterna ska vid avbrott offentliggöra anvisningar om hur var och en kan få sina ärenden skötta på ett alternativt sätt.

     Myndigheterna ska säkerställa att deras digitala tjänster är tillräckligt interoperabla med den offentliga förvaltningens gemensamma informations- och kommunikationstekniska tjänster och med andra myndigheters digitala tjänster.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

3b §

Tillhandahållande av digitala tjänster

     Myndigheterna ska ge alla en möjlighet att med hjälp av digitala tjänster eller andra elektroniska dataöverföringsmetoder sända elektroniska meddelanden och handlingar som hänför sig till deras behov att uträtta ärenden. Myndigheterna ska ge alla en möjlighet att i sina ärenden för mottagande av elektroniska meddelanden och handlingar från en myndighet använda en meddelandeförmedlingstjänst eller någon annan tillräckligt informationssäker elektronisk dataöverföringsmetod, om myndigheten kan sända meddelandet eller handlingen i elektronisk form.

     Myndigheterna ska i sina digitala tjänster ge tydlig information om hur var och en elektroniskt kan sköta sina ärenden hos myndigheterna. Myndigheterna ska i sina digitala tjänster offentliggöra kontaktuppgifter av vilka det framgår var allmänheten har möjlighet att få råd i användningen av en myndighets digitala tjänster.

     En myndighet kan temporärt begränsa användningen av en digital tjänst till vissa användargrupper eller till en viss region, om det är nödvändigt för att utveckla eller kontrollera tjänsten.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

3c §

Elektronisk identifiering av tjänsteanvändare

     Myndigheterna kan kräva elektronisk identifiering av en användare av digitala tjänster om det behövs för att säkerställa användarens åtkomsträttigheter i anslutning till en tjänst eller dess innehåll eller på grund av rättsverkningarna av en åtgärd som utförs i tjänsten.

     Om det är möjligt att ta del av och hantera sekretessbelagda uppgifter i en digital tjänst ska användaren identifieras med hjälp av en identifieringstjänst med stark autentisering, eller av vägande och motiverande skäl med hjälp av någon annan motsvarande informationssäker identifieringstjänst.

 

 

2 kap.
Webbplatsers och mobila applikationers tillgänglighet

 

 

 

2 kap.
Digitala tjänsters tillgänglighet

 

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2025.

     En myndighet ska försätta sin verksamhet i överensstämmelse med 3a och 3b §§ inom 24 månader efter det att lagen har trätt i kraft.

 

__________________

 

 

__________________