Lagförslag 24/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 24/2012-2013

 

Datum

 

 

2013-05-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Landskapsborgen för bostadslån

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

I enlighet med budgeten för 2013 föreslår landskapsregeringen att landskapslagen om bostadsproduktion ändras så att landskapsborgen kan beviljas för ägarbostadslån i hela landskapet. Samtidigt föreslås att de grundläggande villkoren för landskapsborgen tas in i lagen. Även när det gäller landskapsborgen för hyresbostadslån föreslås att villkoren ska anges i lag. Slutligen föreslås också att en borgensavgift införs för hyresbostadslån.

     Enligt förslaget ska den ändrade lagstiftningen träda i kraft den 1 januari 2014.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Gällande regler för landskapsborgen för ägarbostadslån. 3

2. Behov av ändring och landskapsregeringens förslag. 3

3. Förslagets verkningar 4

Detaljmotivering. 5

Lagtext 6

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om bostadsproduktion  6

Parallelltexter 8

 


 

Allmän motivering

 

1. Gällande regler för landskapsborgen för ägarbostadslån

 

I landskapet beviljas bostadsstöd enligt landskapslagen (1999:40) om bostadsproduktion. Syftet med lagen är att främja ett tillräckligt bostadsbestånd i landskapets alla regioner. De olika former av bostadsstöd som regleras i lagen är räntestöd, ägarbostadslån, hyresbostadslån, landskapsborgen och landskapsbidrag. Stödet kan beviljas fysiska personer, kommuner samt juridiska personer i landskapet och det kan avse nybyggnader, anskaffningar, tillbyggnader och reparationer av ägar- och hyresbostäder. Bostadsstöd beviljas av landskapsregeringen inom ramen för de anslag och den bevillningsfullmakt som årligen anges i landskapets budget.

     I 13 § i landskapslagen om bostadsproduktion regleras landskapsborgen för bostadslån till ägarbostad. Bostadslånet kan finansiera nybyggnad, anskaffning, tillbyggnad eller reparation av en ägarbostad. Landskapsborgen kan enbart beviljas i de regioner där kreditgarantivärdet är lågt jämfört med landskapet i övrigt. De villkor som uppställs i lagen är att högst 85 % av anskaffningspriset kan utgöra grund för bostadslånet och att borgen kan utgöra högst 30 % av bostadslånets kapital. Inom dessa ramar anges övriga villkor för landskapsborgen genom landskapsregeringens beslut.

     För närvarande beviljar landskapsregeringen borgen för bostadslån till ägarbostäder i alla kommuner utom Finström, Jomala, Lemland och Mariehamn. För ägarbostäder i kommunerna på fasta Åland (Eckerö, Geta, Hammarland, Lumparland, Saltvik och Sund) kan landskapsborgen beviljas för högst 15 % av lånevärdet medan borgen kan beviljas för högst 30 % av lånevärdet i skärgårdskommunerna (Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö). Lånevärdet beräknas utgående från 85 % av anskaffningsvärdet på bostaden, antingen köpeskillingen för en befintlig bostad eller den kalkylerade produktionskostnaden inklusive tomtpris för en nybyggnad. För befintliga bostäder räknas också eventuella reparationskostnader in i anskaffningsvärdet. Dessutom gäller att landskapets borgensåtagande för en och samma bostad begränsas till högst 34 000 euro i kommunerna på fasta Åland och till högst 68 000 euro i skärgårdskommunerna. Den som beviljas landskapsborgen betalar en borgensavgift, som är en engångsavgift som motsvarar 1,5 % (fasta Åland) respektive 0,75 % (skärgården) av borgensåtagandet. Låntagare som har beviljats räntestöd av landskapsregeringen betalar ingen borgensavgift. Landskapets borgensåtagande har samma löptid som det aktuella lånet men inte längre än 20 år.

 

2. Behov av ändring och landskapsregeringens förslag

 

I landskapets budget för 2013 beslöt lagtinget att räntestödsfinansieringen för produktion av ägarbostäder ska upphöra. I stället ska möjligheten att beviljas landskapsborgen för anskaffning av ägarbostad utvidgas så att den gäller i hela landskapet. Eftersom det i landskapslagen om bostadsproduktion anges att landskapsborgen endast kan beviljas i de regioner där kreditgarantivärdet är lågt jämfört med landskapet i övrigt, krävs det att lagen ändras.

     Av regionalpolitiska orsaker föreslår landskapsregeringen att landskapet delas upp i fyra regioner när det gäller villkoren för beviljande av landskapsborgen för ägarbostadslån. Av rättsäkerhetsskäl bör bestämmelserna om borgensprocent, borgensbelopp och borgensavgift i de olika regionerna dessutom anges i lagen. Därutöver finns behov av en inflationsjustering av borgensbeloppen, landskapsregeringen föreslår därför att den övre gränsen för dem höjs. Samtidigt justeras också procentsatserna för borgensavgiften så att den faktiska avgiften blir lika hög vid det högsta borgensbeloppet i alla kommuner. Hittills har avgiften varit 510 euro i båda kommungrupper, enligt förslaget blir den cirka 600 euro i alla fyra kommungrupper.

     I lagen finns också regler om landskapsborgen för hyresbostadslån, och landskapsregeringen föreslår att dessa bestämmelser förtydligas i lagen på motsvarande sätt som när det gäller landskapsborgen för ägarbostadslån. När det gäller bostadslån för hyresbostäder är det svårt att sätta en övre gräns för borgensbeloppet, eftersom sådana byggnadsprojekt kan vara mycket varierande till sin omfattning. Därför föreslås att storleken på landskapets borgensåtagande i det här fallet bara ska begränsas genom att den högsta borgensprocenten anges i lagen.

     Hittills har det inte tagits ut någon borgensavgift för landskapsborgen för hyresbostadslån, med motiveringen att en sådan kostnad kan komma att läggas på hyran när bostäderna senare hyrs ut. Samtidigt anser landskapsregeringen att det vore berättigat med någon form av tröskel som gör att möjligheten till landskapsborgen bara utnyttjas när det är nödvändigt för att säkerheten för lånet annars inte är tillräcklig. Efter visst övervägande föreslås att borgensavgift ska uppbäras även för landskapsborgen för hyresbostadslån. Av regionalpolitiska skäl föreslås en varierande procentsats för avgiften i de olika kommungrupperna samt att ingen avgift uppbärs i skärgårdskommunerna. Även i övriga kommuner föreslås avgiften vara förhållandevis låg jämfört med borgensavgiften för ägarbostadslån.

 

3. Förslagets verkningar

 

Förslaget innebär att möjligheten att beviljas landskapsborgen för ägarbostadslån utvidgas till att gälla i hela landskapet. Enligt gällande regler finns denna möjlighet endast i Eckerö, Geta, Hammarland, Lumparland, Saltvik och Sund samt i skärgårdskommunerna. Dessutom höjs både den högsta borgensprocenten och det högsta borgensbeloppet i alla kommuner, förutom i skärgårdskommunerna där den högsta borgensprocenten föreslås kvarstå på 30 %. Borgensavgiftens procentsats kvarstår oförändrad i skärgårdskommunerna och sänks i de övriga kommunerna, vilket i praktiken innebär att avgiften höjs från maximalt 510 euro till maximalt 600 euro i hela landskapet. De föreslagna förändringarna åskådliggörs i följande tabell:

 

 

Kommun

Högsta borgensprocent

Högsta borgensbelopp (euro)

Borgens-

avgift (%)

 

Nu

Förslag

Nu

Förslag

Nu

Förslag

Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga, Vårdö

30

30

68 000

80 000

0,75

0,75

Eckerö, Geta, Lumparland, Saltvik, Sund

15

25

34 000

66 000

1,50

0,90

Hammarland

15

20

34 000

53 000

1,50

1,13

Finström, Jomala, Lemland

-

20

-

53 000

-

1,13

Mariehamn

-

15

-

40 000

-

1,50

 

     För landskapet innebär förslaget att antalet borgensförbindelser ökar vilket i sin tur ökar risken för borgensutbetalningar. Erfarenheten visar dock att antalet utbetalningar i förhållande till det totala antalet borgensåtaganden är litet, och att de gott och väl täcks av de borgensavgifter som uppbärs. Att antalet borgensåtaganden stiger innebär samtidigt att landskapets inkomster i form av borgensavgifter ökar, i synnerhet som avgiften också höjs. De senaste åren har den genomsnittliga inkomsten varit cirka 8 000 euro per år. Uppskattningsvis kommer antalet borgensåtaganden att öka från nuvarande 25 per år i medeltal till cirka 100 per år. Utgående från denna uppskattning beräknas den årliga inkomsten från borgensavgifter kunna stiga till omkring 35 000 euro.

     I administrativt hänseende innebär förslaget att fler borgensförbindelser ska registreras, effekterna bedöms dock inte vara särskilt stora. Förslaget har inga kända miljömässiga effekter och bedöms heller inte påverka jämställdheten mellan könen. Statistik för åren 2005–2012 visar en jämn könsfördelning när det gäller dem som beviljats landskapsborgen för ägarbostadslån.

 

Detaljmotivering

 

13 § Landskapsborgen. I paragrafen regleras landskapsborgen för ägarbostadslån. Enligt den gällande lydelsen begränsas denna möjlighet i 1 mom. till regioner där kreditgarantivärdet är lågt i förhållande till resten av landskapet. I enlighet med det som beslöts i landskapets budget för 2013 föreslår landskapsregeringen att denna begränsning upphävs så att landskapsborgen för ägarbostadslån kan beviljas i hela landskapet.

     För att ändå beakta de regionala skillnader som förekommer när det gäller fastigheters kreditgarantivärde föreslår landskapsregeringen att kommunerna i landskapet delas in i fyra grupper och att dessa anges i lagen. Liksom nu föreslås skärgårdskommunerna utgöra en grupp medan de övriga fördelas så att Eckerö, Geta, Lumparland, Saltvik och Sund utgör en grupp; Finström, Hammarland, Jomala och Lemland utgör en grupp och Mariehamn utgör slutligen en egen kategori.

     Vidare föreslås att högsta borgensprocent, högsta borgensbelopp samt borgensavgiftens storlek för de olika kommungrupperna tas in i lagen. Borgensbeloppen har justerats uppåt för att bättre motsvara den rådande prisnivån på fastigheter i landskapet. Liksom för närvarande gäller att borgensåtagandet även täcker ränta och eventuell dröjsmålsränta som hänförs till den kapitalandel som täcks av landskapsborgen, men bara upp till det högsta borgensbeloppet.

     När det gäller procentsatsen för borgensavgiften är den oförändrad i skärgårdskommunerna, vilket i praktiken innebär att avgiften höjs från 510 till 600 euro vid det högsta borgensbeloppet. I de övriga kommunerna anpassas procentsatsen så att den faktiska avgiften där blir på samma nivå.

 

21 § Borgen för hyresbostad. För att göra regleringen enhetlig föreslår landskapsregeringen att också vissa bestämmelser som gäller landskapsborgen för hyresbostadslån tas in i lagen. När det gäller sådana lån är det emellertid svårare att fastställa ett högsta borgensbelopp eftersom byggprojekten kan vara mycket varierande. Det finns heller inte angivet i de nu gällande reglerna utan varje projekt bedöms enskilt. Vad beträffar den högsta borgensprocenten föreslås ingen ändring av de gällande reglerna utan att de procentsatser som nu tillämpas tas in i lagen.

     Landskapsregeringen föreslår också att en borgensavgift ska uppbäras även för landskapsborgen för hyresbostadslån i alla kommuner utom i skärgårdskommunerna.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om bostadsproduktion

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 13 § 1 och 2 mom. samt 21 § 1 mom. landskapslagen (1999:40) om bostadsproduktion, samt

     ersätts i lagen ordet ”landskapsstyrelsen” i olika böjningsformer med ”landskapsregeringen” i motsvarande former som följer:

 

13 §

Landskapsborgen

     Landskapsborgen kan beviljas för ett bostadslån som beviljats av offentlig tillsyn underkastad kreditinrättning för en sådan nybyggnad, anskaffning, tillbyggnad eller reparation av en ägarbostad som avses i denna lag. Vid beviljande av borgen utgör bostadslånet högst 85 procent av bostadens lånevärde.

     Landskapsborgen utgör högst en viss andel (borgensprocent) av det vid varje tidpunkt utestående bostadslånets kapital. Landskapsborgen täcker också ränta och eventuell dröjsmålsränta som hänförs till denna kapitalandel. Landskapets borgensåtagande för en och samma bostad utgör dock högst ett visst belopp (borgensbelopp). För landskapsborgen uppbärs en engångsavgift (borgensavgift) som bestäms som en viss procent av landskapets borgensåtagande. Låntagare som beviljats räntestöd av landskapet betalar dock ingen avgift. Landskapsborgens och borgensavgiftens storlek bestäms enligt följande tabell:

 

 

Kommun

Högsta borgensprocent

Högsta borgensbelopp

Borgens-avgift

Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga, Vårdö

30 %

80 000 euro

0,75 %

Eckerö, Geta, Lumparland, Saltvik, Sund

25 %

66 000 euro

0,90 %

Finström, Hammarland, Jomala, Lemland

20 %

53 000 euro

1,13 %

Mariehamn

15 %

40 000 euro

1,50 %

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

21 §

Borgen för hyresbostad

     Landskapsborgen kan beviljas för ett bostadslån som beviljats av offentlig tillsyn underkastad kreditinrättning för nybyggnad av hyresbostäder, om projektet får räntestöd enligt 15 §. Vid beviljande av borgen utgör bostadslånet högst 90 procent av bostadens lånevärde. Landskapsborgen utgör högst en viss andel (borgensprocent) av det vid varje tidpunkt utestående bostadslånets kapital. Landskapsborgen täcker också ränta och eventuell dröjsmålsränta som hänförs till denna kapitalandel. För landskapsborgen uppbärs en engångsavgift (borgensavgift) som bestäms som en viss procent av landskapets borgensåtagande. Landskapsborgens och borgensavgiftens storlek bestäms enligt följande tabell:

 

 

Kommun

Högsta borgensprocent

Borgens-avgift

Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga, Vårdö

50 %

0,00 %

Eckerö, Geta, Lumparland, Saltvik, Sund

40 %

0,35 %

Finström, Hammarland, Jomala, Lemland

30 %

0,70 %

Mariehamn

20 %

1,00 %

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

 

 

Mariehamn den 30 maj 2013

 

 

L a n t r å d

 

 

Camilla Gunell

 

 

Föredragande minister

 

 

Fredrik Karlström

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 24/2012-2013