Lagförslag 27/2023-2024

Lagtingsår: 2023-2024
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 27/2023-2024

 

Datum

 

 

2024-09-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Uteblivandeavgifter och ändringar med anledning av det nya elektroniska körkortsregistret

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om Fordonsmyndigheten ändras så att Fordonsmyndigheten får uppbära avgift av den som reserverat mottagningstid men utan godtagbar orsak inte kommer till myndigheten vid den reserverade tiden. Vidare föreslås att en bestämmelse om elektronisk anslagstavla införs.

     Det föreslås även att vissa ändringar görs i landskapslagen om körkort, bland annat att undantag införs för att göra det möjligt för besiktningsmän utan formell körkortsbehörighet för de aktuella fordonen att framföra framför allt tunga fordon i samband med besiktning. Vidare föreslås att ändringar görs i bestämmelserna om körkortsregistret, så att ytterligare uppgifter kan föras in i körkortsregistret som ska föras elektroniskt.

     Vidare föreslås återinförande av en bestämmelse om att verkstäder för besiktningssyfte under vissa förutsättningar kan få utföra kontroll av avgasutsläpp, bromssystem, kopplingsanordningar och hastighetsbegränsare i syfte att underlätta Fordonsmyndighetens besiktningsverksamhet.

     Avsikten är att de föreslagna ändringarna ska träda i kraft så snart som möjligt.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Uteblivandeavgift och elektronisk anslagstavla. 3

2.1 Möjlighet att uppbära uteblivandeavgift 3

2.2 Elektronisk anslagstavla. 4

3. Körkortsfrågor 4

3.1 Undantag angående framförande av fordon vid besiktning. 4

3.2 Nytt körkortsregister 5

3.3 Övrigt 5

4. Delegering av vissa kontrollfunktioner 6

5. Landskapsregeringens förslag. 6

6. Förslagets konsekvenser 7

6.1 Ekonomiska konsekvenser 7

6.2 Administrativa konsekvenser 7

6.3 Jämställdhets- och barnkonsekvenser 7

6.4 Miljömässiga konsekvenser 7

7. Lagstiftningsbehörighet 7

8. Beredning. 8

Detaljmotivering. 8

1. Landskapslag om ändring av landskapslagen om Fordonsmyndigheten. 8

2. Landskapslag om ändring av landskapslagen om körkort 9

3. Landskapslag om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon  10

Lagtext 13

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om Fordonsmyndigheten. 13

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om körkort 14

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon  16

Parallelltexter 18

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

Ett antal frågor i landskapslagen (2018:8) om Fordonsmyndigheten, landskapslagen (2015:88) om körkort (härefter körkortslagen) och landskapslagen (1993:19) om besiktning och registrering av fordon behöver enligt landskapsregeringens bedömning ses över och ändras. En föreskrift om uteblivandeavgift bör införas i lagen om Fordonsmyndigheten. I samma lag saknas en bestämmelse om elektronisk anslagstavla. I körkortslagen bör föreskrivas att besiktningspersonal som inte har den formella körkortsbehörighet som krävs för att framföra ett aktuellt fordon på väg, ska få framföra sådant fordon vid vissa tillfällen. Vidare bör bestämmelserna om körkortsregistret ändras, så att praxis kodifieras och ytterligare uppgifter kan tas in i registret, vilket utgör ett steg för att uppnå målet att digitalisera registret och hela körkortshanteringen. I lagen om besiktning och registrering av fordon bör en bestämmelse införas om att verkstäder för besiktningssyfte under vissa förutsättningar kan få utföra kontroll av avgasutsläpp, bromssystem, kopplingsanordningar och hastighetsbegränsare.

 

2. Uteblivandeavgift och elektronisk anslagstavla

 

2.1 Möjlighet att uppbära uteblivandeavgift

 

Rörande frågan om uteblivandeavgifter kan det först konstateras att under senare år förefaller benägenheten hos enskilda att utebli från bokade besiktningstider och besök hos Fordonsmyndigheten ha ökat. Detta leder till ineffektivitet och fördröjning. Det leder i sin tur till en försämrad servicenivå. Lagen om Fordonsmyndigheter föreskriver om besiktningstider hos myndigheten. Det har framförts önskemål från verksamhetshåll om att revidera och modernisera lagstiftningen, så att det blir möjligt för Fordonsmyndigheten att ta ut en avgift för den olägenhet och det merarbete som uppstår när de som har bokat tid inte infinner sig. Vidare kan en avgift för att utebli från ett besök skapa incitament att antingen meddela i tid att man inte har möjlighet att komma eller att faktiskt komma till den bokade tiden. Även i tydlighetshänseende är det önskvärt att lagstifta särskilt om uteblivandeavgifter. Nedan under 2.1.1-2.1.3 finns en översikt över vissa relevanta bestämmelser rörande avgifter på Åland, i Sverige och i riket.

 

2.1.1 Avgiftsreglering inom landskapsförvaltningen

 

Allmänna avgiftsbestämmelser för landskapsförvaltningen finns i landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet. I den lagen finns inga uttryckliga regleringar om försenings- eller uteblivandeavgifter.

     I landskapslagen (2007:23) om grunderna för avgifter till Ålands hälso- och sjukvård föreskrivs om uteblivandeavgifter i 9 §:

 

”Landskapsregeringen kan besluta att en särskild avgift skall uppbäras av den som på förhand reserverat mottagningstid men utan godtagbar orsak underlåtit att komma till mottagningen på den reserverade tiden. Avgiften kan uppbäras även i fråga om en tjänst som annars skulle vara avgiftsfri.”

 

Regeln tillkom i syfte att förtydliga rätten att ta ut avgifter vilken fanns redan tidigare.[1] I lagstiftningskontrollen restes inte några invändningar mot föreskriften.[2]

 

2.1.2 Vissa bestämmelser om uteblivandeavgifter i Sverige

 

I Sverige regleras avgifter till statliga myndigheter i avgiftsförordningen (1992:191). Det finns inte några bestämmelser om försenings- eller uteblivandeavgifter i den lagen.

     I 17 kap. 1 § i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) föreskrivs om rätten att ta ut uteblivandeavgifter:

 

”Vårdavgifter och avgifter med anledning av att patienter uteblir från avtalade besök får tas ut enligt grunder som regionen eller kommunen bestämmer. Patienter som omfattas av en regions eller kommuns ansvar för hälso- och sjukvård enligt 8 kap. 1-3 §§ respektive 12 kap. 1 och 2 §§ och 14 kap. 1 § ska behandlas lika.

      Första stycket gäller inte i den mån annat är särskilt föreskrivet.”

 

2.1.3 Vissa bestämmelser om statliga avgifter i Finland

 

I riket regleras avgifter bland annat i lag om grunderna för avgifter till staten (FFS 150/1992). I förarbetena till lagen sägs följande: ”Som avgifter av sanktionsnatur kan betraktas t.ex. parkeringsbot och överlastavgifter. Om dessa avgifter stadgas allmänt genom lag, även om det inte är fråga om skatt enligt 61 § eller avgift enligt 62 § regeringsformen.”[3] Det finns inte några uttryckliga bestämmelser om försenings- eller uteblivandeavgifter i den lagen.

 

2.2 Elektronisk anslagstavla

 

En bestämmelse om elektronisk anslagstavla saknas i lagen om Fordonsmyndigheten. Tidigare föreskrevs om elektronisk anslagstavla i landskapslagen (1975:9) om motorfordonsbyrån i en bestämmelse som infördes i lagen år 2018.[4] Denna bestämmelse intogs dessvärre inte i den nya landskapslagen om Fordonsmyndigheten, som trädde i kraft den 1 maj 2018, men bestämmelsen om elektronisk anslagstavla bör åter göras gällande.

 

3. Körkortsfrågor

 

3.1 Undantag angående framförande av fordon vid besiktning

 

I dagsläget kan det förekomma att besiktningsmannen vid Fordonsmyndigheten inte har den formella körkortsbehörighet som krävs för att framföra ett aktuellt fordon på väg, även fastän besiktningsmannen innehar formell behörighet för yrket och har kunskapen om själva besiktningen. Det finns därför behov av att föreskriva om ett undantag för besiktningsmän och deras rätt att framföra fordon vid besiktning.

     Bakgrunden är följande: I den tidigare körkortslagen (1991:79) fanns efter 2008 ett undantag i 4 § som innebar att körkort av klass C berättigade den som utförde fordonsbesiktning att framföra fordon av klass D, D1 eller E.[5] I samband med denna ändring i körkortslagen 2008 infördes även ett undantag i landskapslagen (2008:85) om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare, vilket innebär att kravet på att förare ska ha grundläggande yrkeskompetens och genomgå fortbildning enligt den lagen (3 § 1 mom.) inte gäller förare av fordon som provas eller förflyttas på väg i samband med tekniskt utvecklingsarbete, reparationer, underhåll eller besiktning (4 § 1 mom. 3 punkten).[6]

     Något sådant undantag togs inte in i den nya körkortslagen som trädde i kraft den 1 mars 2016. Något motiv angavs inte till detta.[7]

     Det kan i sammanhanget noteras att i rikslagstiftningen finna ett sådant undantag. Enligt 2 § 1 mom. 6 punkten i statsrådets förordning om körkort (FFS 423/2011) får den som utför fordonsbesiktning eller godkännande och har körrätt för kategori C köra fordon i kategori D och D1 och fordonskombinationer i kategori E under den provkörning som hör till fordonsbesiktningen eller godkännandet för trafik.

     Landskapsregeringen finner det ändamålsenligt att återinföra ett undantag i körkortslagen med innebörden att den som har C-körkort får framföra alla fordonskategorier i samband med besiktning eller trafikövervakning och provköra fordonet på väg. Det finns idag ett stort behov av CE-behörighet bland Fordonsmyndighetens besiktningsmän. CE-behörighet innebär att innehavaren får köra lastbilar och personbilar utan viktgräns samt får koppla till en eller flera släpvagnar utan viktgräns. En besiktningsman kan även få uppgift att vid trafikövervakning enligt 19 § i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon framföra fordon. Undantaget bör därmed gälla vid både besiktning och trafikövervakning samt vid provkörning på väg.

 

3.2 Nytt körkortsregister

 

Fordonsmyndigheten upphandlade våren 2022 ett nytt körkortsregister för att ersätta det föråldrade registret.[8] Genomförandeprojektet blev klart under första kvartalet 2024 och det nya elektroniska registret sattes i drift. Det nya systemet kommer att skapa bättre förutsättningar för att utveckla e-tjänster, vilket är till nytta för kunderna, och underlätta administrationen kring körkort. Det nya systemet innebär också ett stort steg för Fordonsmyndigheten för att uppnå målet att digitalisera registret och hela körkortshanteringen.

 

3.3 Övrigt

 

Landskapsregeringen anser att 67 § i körkortslagen bör kompletteras med en laggrund för att lämna uppgifter till Transport- och kommunikationsverket (Traficom). Det föreslås i kapitel 5 att en hänvisning till Traficom såsom nationellt kontaktställe införs i paragrafen. Åtgärden berör Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/413 om underlättande av gränsöverskridande informationsutbyte om trafiksäkerhetsrelaterade brott och även Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om den unionsomfattande verkan av vissa kördiskvalifikationer, COM/2023/128 final.

     I 68 § i körkortslagen bör ordet ”snarast” strykas, eftersom EU:s dataskyddsförordning inte omfattar avlidna personer och Traficom har en gallringstid på upp till 10 år efter att personen har avlidit.[9]

     I ett antal paragrafer i körkortslagen nämns det tidigare namnet på Fordonsmyndigheten: ”motorfordonsbyrån”. Det följer av landskapslagen om Fordonsmyndigheten 16 § 4 mom. att med ordet ”motorfordonsbyrån” i olika böjningsformer avses i landskapslagstiftning ordet ”Fordonsmyndigheten” i motsvarande former. Det är dock lämpligt att ändra termen i samband med att andra lagändringar görs, varför det föreslås att motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten i 6 §, 17 § 1 mom., 20 § 2 mom., 24 § 3 mom., 25 § 1 mom., 29 §, 30 §, 31 § 5 mom., 53 § 2 mom. samt 67 § 1,2 och 4 mom.

 

4. Delegering av vissa kontrollfunktioner

 

Bestämmelser om kontrollställen för kontroll av avgasutsläpp, bromssystem, kopplingsanordningar och hastighetsbegränsare var tidigare gällande på Åland. Genom landskapsförordning (1993:104) om fordons konstruktion, utrustning, skick, användning och belastning tillämpades 12 § om kontrollställe för kontroll av avgasutsläpp, bromssystem, kopplingsanordningar och hastighetsbegränsare i statsrådets förordning om tillsyn över trafikdugligheten hos fordon (FFS 1455/2019) på Åland. Statsrådets förordning upphörde att gälla 2021. Efter det har bestämmelser om extern kontroll av avgasutsläpp, bromssystem, kopplingsanordningar och hastighetsbegränsare vilka är gällande på Åland inte funnits. Det är skäl att åter införa sådana bestämmelser, eftersom de underlättar och även i stor utsträckning kan anses vara nödvändiga för Fordonsmyndighetens besiktningsverksamhet. Det är lämpligt att bestämmelser införs i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon.

     I ett antal paragrafer i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon nämns det tidigare namnet på Fordonsmyndigheten: ”motorfordonsbyrån”. Det följer av landskapslagen om Fordonsmyndigheten 16 § 4 mom. att med ordet ”motorfordonsbyrån” i olika böjningsformer avses i landskapslagstiftning ordet ”Fordonsmyndigheten” i motsvarande former. Det är dock lämpligt att ändra termen i samband med att andra lagändringar görs, varför det föreslås att motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten i 8 §, 13a § 2 mom., 13b §, 22 §, 24 § 1 mom., 24a § 1 mom., 25 §, 1 och 2 mom., 26 §, 29 §, 30 § 3 mom., 30a §, 30b §, 31 § 1 mom., 31a § 2 och 3 mom., 32 § 3 och 4 mom., 34 § 1 mom., 35 §, 40 § 1 mom. samt 49 §.

 

5. Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om Fordonsmyndigheten ändras så att Fordonsmyndigheten får uppbära avgift av den som reserverat mottagningstid men utan godtagbar orsak inte kommer till myndigheten vid den reserverade tiden. Avgifter innebär en betungande förpliktelse för enskilda och bestämmelser om rätten att ta ut avgifter ska därför framgå i lag. En ny paragraf i lagen om Fordonsmyndigheten skulle ge laggrund för möjligheten att ta ut uteblivandeavgifter. Landskapsregeringen föreslår även att en bestämmelse om elektronisk anslagstavla införs i samma lag.

     Landskapsregeringen föreslår vidare att undantag införs i landskapslagen om Fordonsmyndigheten för att göra det möjligt för besiktningsmän att framföra tunga fordon i samband med besiktning. Förslaget innebär att besiktningspersonal vid Fordonsmyndigheten som har C-körkort får framföra alla fordonskategorier i samband med besiktning eller trafikövervakning och provköra fordonet på väg.

     Landskapsregeringen föreslår även att landskapslagen om körkort ändras så att möjlighet ges att föra in ytterligare uppgifter i det elektroniska körkortsregistret, enligt föreslagna ändringar i 66 § och nya 66a §. I och med ändringarna kommer det att finnas laggrund för att lagra till exempel digitala fotografier och signaturer. Det föreslås att en hänvisning till Traficom såsom nationellt kontaktställe införs i 67 § körkortslagen, så att det finns en lag-grund för att lämna uppgifter till Traficom.

     Ytterligare ändringar som föreslås är följande: I landskapslagen om besiktning och registrering av fordon införs bestämmelser om att verkstäder under vissa förutsättningar för besiktningssyfte kan utföra kontroll av avgasutsläpp, viss kontroll av bromsar, kontroll av kopplingsanordningar och kontroll av hastighetsbegränsares funktion. I samma lag ändras ordet motorfordonsbyrån till Fordonsmyndigheten i 8 §, 13a § 2 mom., 13b §, 22 §, 24 § 1 mom., 24a § 1 mom., 25 §, 1 och 2 mom., 26 §, 29 §, 30 § 3 mom., 30a §, 30b §, 31 § 1 mom., 31a § 2 och 3 mom., 32 § 3 och 4 mom., 34 § 1 mom., 35 §, 40 § 1 mom. samt 49 §. I 68 § i körkortslagen stryks ordet ”snarast”, eftersom EU:s dataskyddsförordning inte omfattar avlidna personer och Traficom har en gallringstid på upp till 10 år efter att personen har avlidit. Ordet motorfordonsbyrån ändras i körkortslagen till Fordonsmyndigheten i 6 §, 17 § 1 mom., 20 § 2 mom., 24 § 3 mom., 25 § 1 mom., 29 §, 30 §, 31§ 5 mom., 53 § 2 mom. samt 67 § 1,2 och 4 mom.

 

6. Förslagets konsekvenser

 

6.1 Ekonomiska konsekvenser

 

Förslagen bedöms inte medföra några direkta ekonomiska konsekvenser.

 

6.2 Administrativa konsekvenser

 

Förslaget om uteblivandeavgifter väntas leda till ökad effektivitet hos Fordonsmyndigheten. Allmänheten torde redan vara bekant med uteblivandeavgifter, eftersom dessa är vedertagna inom många olika serviceområden. Några andra konsekvenser av lagförslaget förutses inte.

     Det nya elektroniska körkortsregistret har potential att effektivisera myndigheternas förvaltningsuppgifter, digitalisera ett antal processer inom körkortshanteringen och förenkla myndighetsuppgifter för både Fordonsmyndigheten och polismyndigheten på Åland.

 

6.3 Jämställdhets- och barnkonsekvenser

 

Såvitt bekant har förslagen inga konsekvenser för jämställdheten mellan kvinnor och män eller för barn.

 

6.4 Miljömässiga konsekvenser

 

Förslagen bedöms inte ha några direkta miljömässiga konsekvenser.

 

7. Lagstiftningsbehörighet

 

Vägtrafiken hör enligt 18 § 1 mom. 21 punkten i självstyrelselagen (1991:71) för Åland till landskapets lagstiftningsbehörighet. Bestämmelser om hur fordon är konstruerade med mera har därigenom ansetts höra till landskapets lagstiftningsbehörighet.

     Vad gäller den föreslagna regeln om uteblivandeavgift, så är flera bestämmelser av betydelse. I 81 § 2 mom. i Finlands grundlag (FFS 731/1999) ställs ett krav att bestämmelser om avgifter samt de allmänna grunderna för storleken av avgifter för de statliga myndigheternas tjänsteåtgärder, tjänster och övriga verksamhet utfärdas genom lag. Dessutom förutsätter grundlagens 80 §, liksom självstyrelselagens 21 §, att bestämmelser som berör grunderna för individens rättigheter och skyldigheter anges i lag. Enligt 18 § 5 punkten självstyrelselagen har landskapet behörighet att lagstifta om grunderna för avgifter till landskapet. Enligt 44 § 3 mom. samma lag ankommer det på lagtinget att lagstifta om grunderna för avgifter som uppbärs inom landskapsförvaltningen. Bestämmelserna innebär att landskapet måste reglera grunderna om avgifter i lag.

     Rörande personuppgifter är vars och ens privatliv skyddat enligt grundlagens 10 § 1 mom. och bestämmelser om skydd för personuppgifter ska utfärdas genom lag. I enlighet härmed innehåller förslaget ett antal bestämmelser om införande av ytterligare personuppgifter i körkortsregistret. Uppgifter om hälsotillstånd och brottsliga gärningar är sådana känsliga uppgifter i personuppgiftslagstiftningen, för vilka det ställs stränga kriterier för bedömningen om det är nödvändigt eller inte att behandla och registrera dem. Så-dana uppgifter får endast användas i det syfte som de inhämtats för, informationen får bara behandlas av personer som behöver dem för nödvändiga tjänsteuppgifter och informationen ska lagras på ett ändamålsenligt sätt och förstöras när det inte längre finns någon grund för att använda den. Regleringen i grundlagen tillåter att man genom vanlig lag i någon mån ingriper i skyddet för privatlivet och gör inskränkningar i skyddet för personuppgifterna om de krav som inskränkningar i de grundläggande fri- och rättigheterna vanligtvis är förenade med beaktas på rätt sätt i lagen. De föreslagna ändringarna motiveras av upprätthållande av trafiksäkerheten som är ett viktigt samhällsintresse. De bestämmelser som föreslås bedöms vara tillräckligt exakta, noga avgränsade och proportionerliga, och uppfyller även med beaktande av deras mål grundlagens krav.[10]

 

8. Beredning

 

Ärendet har beretts som ett tjänstemannauppdrag vid lagberedningen i samarbete med allmänna byrån vid infrastrukturavdelningen vid landskapsregeringen samt i samråd med Fordonsmyndigheten. Ålands polismyndigheten har tagit del av förslaget under beredningsskedet.

 

 

Detaljmotivering

 

1. Landskapslag om ändring av landskapslagen om Fordonsmyndigheten

 

12a § Avgift för uteblivet besök. En särskild avgift ska kunna uppbäras av den som bokat en besökstid och sedan utan godtagbar orsak inte utnyttjar tiden utan att avboka den. En orsak är godtagbar om den inte har varit förutsebar, till exempel insjuknande eller en olycka. Avgiften uppbärs även om besöket annars skulle ha varit avgiftsfritt.

 

15a § Elektronisk anslagstavla. Enligt förslaget ska det finnas en elektronisk anslagstavla på fordonsmyndigetens webbplats. Myndigheten ska själv ansvara för publiceringen på den elektroniska anslagstavlan. En bestämmelse om elektronisk anslagstavla, med samma lydelse som det här aktuella förslaget, fördes in i den tidigare lagen om motorfordonsbyrån, vilken upphävdes den 1 maj 2018.

     Den föreslagna bestämmelsen om elektronisk anslagstavla motsvarar 12 § i kommunallagen (1997:73) för landskapet Åland och 9b § i landskapslagen (1975:58) om ärendenas handläggning i landskapsregeringen.[11] Motiven till införandet av 18a § i landskapslagen om motorfordonsbyrån i lagförslag 26/2016-2017 är relevanta i samband med det här föreliggande förslaget.

     Vid tillkännagivandet på anslagstavlan ska bestämmelserna om offentlig delgivning i förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland iakttas i tillämpliga delar. Den elektroniska anslagstavlan ska vara lättillgänglig och kunna särskiljas från övrigt innehåll på webbplatsen. Fordonsmyndigheten ska i sina lokaler eller på någon annan plats ge allmänheten möjlighet att ta del av innehållet på den elektroniska anslagstavlan.

 

2. Landskapslag om ändring av landskapslagen om körkort

 

6 § Utökad släpvagnsbehörighet. Genom ingressen ändras ordet motorfordonsbyrån till Fordonsmyndigheten.

 

7 § Undantag. I lagtexten görs ett undantag med innebörden att besiktningspersonal vid Fordonsmyndigheten som har C-körkort får framföra alla fordonskategorier i samband med besiktning eller trafikövervakning och provköra fordonet på väg. Undantaget föreslås gälla vid både besiktning och trafikövervakning samt vid provkörning på väg. Förslaget medför att en besiktningsman även vid trafikövervakning enligt 19 § i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon kan framföra alla fordonskategorier.

 

17 § Inledande teoriprov. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonmyndigheten.

 

20 § Handledare för privat övningskörning. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

24 § Säkerhetsutbildning. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

25 § Förutsättningar för att avlägga förarexamen. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

29 § Utfärdande av körkort. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

30 § Utvärdering av förarutbildningen och förarexamen. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

31 § Den administrativa giltighetstiden. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

53 § Villkor för föraren. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

66 § Uppgifter i körkortsregistret. Lagtexten föreskriver att Fordonsmyndigheten ska föra ett körkortsregister och att registret ska innehålla vissa uppgifter. Det klargörs att registret förs elektroniskt. I föreslagna 1 mom. föreskrivs om registrets syfte. I lagrummet anges närmare vilka uppgifter som ska föras in i körkortsregistret. Uppgifterna detaljeras ytterligare i förhållande till tidigare gällande lagtext. Av grundlagen följer att regleringen på lagnivå av ett dylikt register behöver vara täckande och detaljerad.[12] Numera ska skyddet av personuppgifter inom landskapsförvaltningen i första hand garanteras genom EU:s dataskyddsförordning.[13] Landskapslagen (2019:9) om dataskydd inom landskaps- och kommunalförvaltningen kompletterar och preciserar dataskyddsförordningen. Det är viktigt att reglera bland annat syftet med registreringen av uppgifterna och uppgifternas innehåll.[14]

 

66a § Möjliga tilläggsuppgifter i körkortsregistret. I 66 § beskrivs vilka uppgifter som ska föras in i körkortsregistret. Därutöver får enligt den föreslagna paragrafen även andra uppgifter föras in i registret. Syftet är bland annat att utveckla mobilitetstjänster och utnyttjandet av dem, främja tjänster som baserar sig på hantering av en persons egna uppgifter och producera myndighetstjänster samt främja trafiksäkerhet. Även rörande dessa uppgifter gäller vad som anförts ovan under detaljmotiveringen för 66 §.

 

67 § Hantering och införande av uppgifter i körkortsregistret. Uppgifter ur körkortsregistret får lämnas till polismyndigheten, till myndigheter inom EES som handlägger körkortsärenden, till den som uppgifterna gäller samt Transport- och Kommunikationsverket som är det nationella kontaktställe vid vilket utbyte sker för vidareförmedling till nätverket för EU-körkort. Polismyndigheten har även rätt att föra in uppgifter i registret. Finner polismyndigheten felaktigheter i körkortsregistret meddelas dessa Fordonsmyndigheten. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

68 § Gallring av uppgifter i körkortsregistret. I lagtexten stryks ordet ”snarast”. EU:s dataskyddsförordning omfattar inte avlidna personer och Traficom har en gallringstid på upp till 10 år efter att personen har avlidit

 

3. Landskapslag om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon

 

8 § Handlingar vid registreringsbesiktning. Genom ingressen ändras ordet motorfordonsbyrån till Fordonsmyndigheten.

 

13a § Uppföljning av brister. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

13b § Körförbudsmärket. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

13c § Delar av besiktning som får utföras av någon annan än Fordonsmyndigheten. Det föreslås att utöver Fordonsmyndigheten får även en verkstad för besiktning utföra kontroll av avgasutsläpp, kontroll av prestanda och bromsverkan hos fordons och fordonskombinationers tryckluftsbromsar och elektroniskt styrda tryckluftsbromsar och därtill hörande kontroll av samordning av bromsar, kontroll av kopplingsanordningar samt kontroll av hastighetsbegränsares funktion.

     Verkstaden ska ha behövliga lokaler, tillräckliga kontrollanordningar samt kompetent och sakkunnig personal. Fordonsmyndigheten utövar tillsyn över verkstäderna som utför kontroller och kan under vissa omständigheter meddela dem en anmärkning eller varning. Fordonsmyndigheten kan bestämma att de kontroller som utförs vid en verkstad inte godkänns, om vissa angivna brister eller försummelser fortfarande förekommer trots en varning.

 

13d § Verkstadens skyldigheter. En verkstad som utför kontroll av avgasutsläpp, kopplingsanordningar och hastighetsbegränsare ska innan verksamheten inleds göra en anmälan. En kontroll av prestanda och bromsverkan hos fordons och fordonskombinationers tryckluftsbromsar och elektroniskt styrda tryckluftsbromsar och därtill hörande kontroll av samordning av bromsar enligt 13c § 1 mom. 2 punkten får utföras endast av en verkstad som innehar ett sådant A-tillstånd som avses i 182 § 1 mom. 1 punkten i rikets fordonslag som är tillämplig på Åland enligt landskapslagen (2021:157) om tillämpning av fordonslagen.

     Över den kontroll som verkstaden utför ska verkstaden utfärda ett intyg till Fordonsmyndigheten vilket utvisar resultatet av kontrollen. Intyget ska innehålla åtminstone fordonets identifieringsuppgifter, uppgifter om verkstaden, datering samt underskrift och namnförtydligande av den som utfört kontrollen. I fråga om kontroll av avgasutsläppen ska det av intyget dessutom framgå vilka mätresultat som mätanordningen har gett, vid vilka varvtal mätningen har gjorts och andra motsvarande uppgifter om kontrollen av vilka det framgår att de föreskrifter som gäller kontroll av avgasutsläpp har iakttagits. Om det vid besiktningstillfället hos Fordonsmyndigheten har förflutit mer än tre månader från en kontroll av avgasutsläpp, tryckluftsbromsar eller elektroniskt styrda tryckluftsbromsar eller om ingen kontroll alls har utförts, ska Fordonsmyndigheten göra kontrollen i samband med besiktningen. Vid besiktningstillfället kan Fordonsmyndigheten utföra kontroller av avgasutsläpp och tryckluftsbromsar samt kontroller av hastighetsbegränsares funktion för konstaterande av riktigheten i verkstadens mätningar eller kontroller, varvid den kontroll som utförs vid Fordonsmyndigheten gäller. Vid besiktningstillfället kan också kontroll av kopplingsanordningar utföras. Fordonsmyndigheten kan anmoda verkstaden att uppvisa kalibreringsintyg.

 

22 § Uppgifter som kan antecknas. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

24 § Registreringsansökan. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

24a § Förutsättningar för registrering. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

25 § Följderna av registreringen. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

26 § Anmälan vid byte av ägare eller innehavare. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

29 § Ansökan om nytt registreringsbevis. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

30 § Avregistrering. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

30a § Avställning. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

30b § Påställning. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

31 § Registreringsskyltar. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

31a § Personliga registreringsskyltar. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

32 § Registreringsskyltarnas placering och skadade eller förlorade skyltar. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

34 § Provnummerskyltar. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

35 § Tidsbegränsat tillstånd att använda provnummerskyltar. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

40 § Tillfälligt införande i landskapet av annat än i 39 § avsett registreringspliktigt fordon. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 

49 § Ändringssökande. Ordet motorfordonsbyrån ändras till Fordonsmyndigheten.

 


 

Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lagar antas.

 

1.

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om Fordonsmyndigheten

 

     I enlighet med lagtingets beslut fogas till landskapslagen (2018:8) om Fordonsmyndigheten nya 12a och 15a §§, som följer:

 

 

12a §

Avgift

     Landskapsregeringen kan beslut att en särskild avgift ska uppbäras av den som på förhand reserverat mottagningstid men utan godtagbar orsak underlåtit att komma till Fordonsmyndigheten vid den reserverade tiden. Avgiften kan uppbäras även i fråga om en tjänst som annars skulle vara avgiftsfri.

 

15a §

Elektronisk anslagstavla

     Fordonsmyndigheten ska ha en elektronisk anslagstavla på sin webbplats. Vid tillkännagivandet på anslagstavlan ska bestämmelserna om offentlig delgivning i förvaltningslagen (2008:9) för landskapet Åland iakttas i tillämpliga delar. Den elektroniska anslagstavlan ska vara lättillgänglig och kunna särskiljas från övrigt innehåll på webbplatsen. Fordonsmyndigheten ska i sina lokaler eller på någon annan plats ge allmänheten möjlighet att ta del av innehållet på den elektroniska anslagstavlan.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 


 

 

2.

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om körkort

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 66 § 1 mom., 67 § 1 mom., 68 § 1 och 2 mom. i landskapslagen (2015:88) om körkort, av dessa lagrum 66 § 1 mom. sådant det lyder i landskapslagen 2023/112, 68 § 2 mom. sådant det lyder i landskapslagen 2023/112, samt

     fogas till lagens 7 § ett nytt 2 mom., samt en ny 66a §, samt

     ersätts i lagen ordet ”motorfordonsbyrån” i olika böjningsformer med ”Fordonsmyndigheten” i motsvarande former, som följer:

 

 

7 §

Undantag

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Besiktningspersonal vid Fordonsmyndigheten som har C-körkort får framföra alla fordonskategorier i samband med besiktning eller trafikövervakning och provköra fordonet på väg.

 

66 §

Uppgifter i körkortsregistret

     Fordonsmyndigheten ska föra ett körkortsregister. Registret förs elektroniskt. Registret förs i syfte att bevilja och utöva tillsyn över körkort, utveckla mobilitetstjänster och utnyttjandet av dem, främja tjänster som baserar sig på hantering av en persons egna uppgifter och producera myndighetstjänster samt främja trafiksäkerhet. I registret ska följande uppgifter föras in:

     a) fullständigt namn, personbeteckning, födelsedatum, födelsekommun, födelsestat, hemkommun, basuppgifter om adress och annan kontaktinformation för den som avses med registreringen, kön, uppgift om dödsfall, allmänna anteckningar.

     b) ansökan och beviljande samt återkallelse av körkortstillstånd, uppgifter som behövs för körkortstillstånd (fordonsklass, datum), utfärdande av körkort, beviljande samt återkallelse av yrkeskompetensbevis, yrkeskörtillstånd (fordonsklass, datum), trafiklärartillstånd och handledartillstånd (datum, elev, fordonsklass) samt beslut om varning, interimistiska körförbud, omhändertagande av körkort och körförbudstider,

     c) behörighet i körkortet samt eventuella villkor,

     d) uppgifter om gärningar som anges i 43 § och som kan ligga till grund för bestämmande av en körförbudstid,

     e) uppgifter om förarundervisning och förarexamen: teoriprov (fordonsklass, datum, resultat), förarprov (fordonsklass, datum, resultat), prövotid, förstakortdagen, utfärdandedatum, upphörandedatum, uppgifter om kurser, uppgifter om bilskola, godkänd handledarutbildning, utbildning för grundläggande yrkeskompetens eller fortbildning enligt landskapslag om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare samt

     f) uppgifter som behövs för färdskrivartillstånd (datum, förare, verk-stads-, kontroll- och företagskort samt andra motsvarande uppgifter) och tillstånd till transport av farliga ämnen (fordonsklass, datum).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

66a §

Möjliga tilläggsuppgifter i körkortsregistret

     Registret får även uppta följande personuppgifter:

     a) digitala namnteckningsprov och digitala foton samt register över godkända fotografier för körkort och andra tillstånd,

     b) nationalitet, modersmål samt kontaktspråk,

     c) företags- och organisationsnummer om personen är en enskild näringsidkare, det företag eller den organisation som personen är anställd hos eller i vars verksamhet personen deltar,

     d) anteckningar om självhälsodeklarationen, hälsotillstånd och optikertest för beslutsfattande och övervakning i frågan om körrätt, behövliga uppgifter om hälsotillstånd för dem som ansöker om körkortstillstånd, eller för dem som innehar körrätt och personer som saknar körrätt,

     e) behövliga uppgifter om parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning,

     f) uppgifter om beviljande av sådana kort, brev och intyg som motsvarar tillstånd, behörigheter, godkännanden och kompetenser samt om att de återkallats, förkommit eller förstörts,

     g) andra uppgifter som enligt Europeiska unionens lagstiftning och internationella fördrag ska föras in i en trafikmyndighets register,

     h) fordonsmyndigheten får även lagra biometriska data och/eller digitala fingeravtryck efter landskapsregeringens beslut.

 

67 §

Hantering och införande av uppgifter i körkortsregistret

     Uppgifter ur körkortsregistret får lämnas till polismyndigheten, till myndigheter inom EES som handlägger körkortsärenden, till den som uppgifterna gäller samt Transport- och Kommunikationsverket som är det nationella kontaktställe vid vilket utbyte sker för vidareförmedling till nätverket för EU-körkort. Polismyndigheten har även rätt att föra in uppgifter i registret. Finner polismyndigheten felaktigheter i körkortsregistret ska dessa meddelas Fordonsmyndigheten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

68 §

Gallring av uppgifter i körkortsregistret

     När någon som finns registrerad har avlidit, ska uppgifterna om personen gallras ur registret senast tio år efter personens död.

     Uppgifter om trafikbrott, trafikförseelser, körkortsingripanden och interimistiska körförbud ska gallras ur registret senast tio år efter det att en dom eller ett beslut vunnit laga kraft.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

__________________

 


 

 

3.

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     fogas till landskapslagen (1993:19) om besiktning och registrering av fordon ett nytt 4a kapitel med nya 13c och 13d §§,

     ersätts i lagen ordet ”motorfordonsbyrån” i olika böjningsformer med ”Fordonsmyndigheten” i motsvarande former, som följer:

 

 

4a kap.
Externkontroll

 

13c §

Delar av besiktning som får utföras av någon annan än Fordonsmyndigheten

     Även någon annan än Fordonsmyndigheten (verkstad) får utföra

     1) kontroll av avgasutsläpp,

     2) kontroll av prestanda och bromsverkan hos fordons och fordonskombinationers tryckluftsbromsar och elektroniskt styrda tryckluftsbromsar och därtill hörande kontroll av samordning av bromsar,

     3) kontroll av kopplingsanordningar,

     4) kontroll av hastighetsbegränsares funktion.

     Verkstaden ska ha behövliga lokaler, tillräckliga kontrollanordningar samt kompetent och sakkunnig personal.

     Fordonsmyndigheten utövar tillsyn över verkstaden som utför kontroller och kan meddela den en anmärkning eller en varning om

     1) verkstaden inte har tillgång till behövliga lokaler,

     2) verkstaden inte har tillgång till tillräckliga kontrollanordningar,

     3) underhållet av kontrollanordningarna eller kontrollen av mätningarnas exakthet har försummats,

     4) kontrollerna inte har utförts på behörigt sätt, eller

     5) verkstaden inte har kompetent och sakkunnig personal.

     Fordonsmyndigheten kan bestämma att de kontroller som utförs vid en verkstad inte godkänns, om de brister eller försummelser som avses i 3 mom. fortfarande förekommer trots en varning.

 

13d §

Verkstadens skyldigheter

     En verkstad som utför kontroll av avgasutsläpp, kopplingsanordningar och hastighetsbegränsare ska innan verksamheten inleds göra en anmälan till Fordonsmyndigheten. En kontroll som avses i 13c § 1 mom. 2 punkten får utföras endast av en verkstad som innehar ett sådant A-tillstånd som avses i 182 § 1 mom. 1 punkten i rikets fordonslag som är tillämplig på Åland enligt landskapslagen (2021:157) om tillämpning av fordonslagen.

     Verkstaden ska för besiktningen utfärda ett intyg till Fordonsmyndigheten vilket utvisar resultatet av den kontroll som avses i 1 mom. Intyget ska innehålla åtminstone fordonets identifieringsuppgifter, uppgifter om verkstaden, datering samt underskrift och namnförtydligande av den som utfört kontrollen. I fråga om kontroll av avgasutsläppen ska det av intyget dessutom framgå vilka mätresultat som mätanordningen har gett, vid vilka varvtal mätningen har gjorts och andra motsvarande uppgifter om kontrollen av vilka det framgår att de föreskrifter som gäller kontroll av avgasutsläpp har iakttagits.

     Om det vid besiktningstillfället hos Fordonsmyndigheten har förflutit mer än tre månader från en kontroll av avgasutsläpp, tryckluftsbromsar eller elektroniskt styrda tryckluftsbromsar eller om ingen kontroll alls har utförts, ska Fordonsmyndigheten göra kontrollen i samband med besiktningen.

     Om Fordonsmyndigheten med stöd av 13c § 3 mom. har bestämt att kontroller som utförts vid en verkstad inte godkänns, ska ett intyg som verkstaden utfärdat inte anses vara godtagbart.

     Vid besiktningstillfället kan Fordonsmyndigheten utföra kontroller av avgasutsläpp och tryckluftsbromsar samt kontroller av hastighetsbegränsares funktion för konstaterande av riktigheten i verkstadens mätningar eller kontroller, varvid den kontroll som utförs vid Fordonsmyndigheten gäller. Vid besiktningstillfället kan också kontroll av kopplingsanordningar utföras

     Fordonsmyndigheten kan anmoda verkstaden att uppvisa kalibreringsintyg.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 

Mariehamn den 19 september 2024

 

 

L a n t r å d

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Camilla Gunell

 


 

Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 27/2023-2024



[1] FR 4/2006-2007, s. 5.

[2] ÅD Nr 5/07, D 10 07 01 12-D 10 07 01 14. Högsta domstolens utlåtande 20.3.2007 gällande ärendena nr 12/08/2007, 13/08/2007 och 14/08/2007.

[3] RP 1991/176, sid. 6.

[4] LF 26/2016-17. ÅFS 2017/95.

[5] ÅFS 2008:86.

[6] Lydelsen av 4 § 1 mom. 3 punkten ändrades genom 2021:34, vilket dock inte berörde det här relevanta bestämmelsen om besiktning.

[7] Inte heller det lagförslag som föregick nr 5/2014-2015, LF 9/2013-14, som dock återtogs från lagtinget, inkluderade något dylikt undantag.

[8] BF 2023.

[9] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning).

[10] Se rörande körkortslagen ÅD Nr 18/15, D 10 15 01 19 -D 10 15 01 25.

[11] Båda paragrafer enligt lydelse 2017/86.

[12] Se t.ex. GrUU 14/2009 rd, s. 2 och GrUU 11/2008 rd, s. 3.

[13] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 om skydd för fy-siska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning).

[14] Se t.ex. GrUU 31/2017 rd, s. 2, GrUU 42/2016 rd, s. 2, GrUU  38/2016 rd, s. 2, GrUU 29/2016 rd.