Lagförslag 3/2011-2012

Tillhör ärendet: Bostadssparpremie
Lagtingsår: 2011-2012
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 3/2011-2012

 

Datum

 

 

2011-11-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Bostadssparpremie

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att det under en begränsad tidsperiod fortsätter utbetalas en bostadssparpremie om 3.000 euro i anslutning till bostadssparavtal som ingåtts i enlighet med landskapslagen (1994:41) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad. Lagförslaget hänför sig till landskapsregeringens förslag till budget för år 2012 och avses bli behandlad i samband med den. Avsikten är att den föreslagna lagen ska behandlas som en budgetlag i enlighet med 20 § 3 mom. självstyrelselagen.

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

2. Överväganden och förslag. 3

3. Förslagets verkningar 4

4. Beredningen av förslaget och ikraftträdande. 4

Detaljmotivering. 4

Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad. 4

Lagtext 6

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad. 6

Parallelltexter 7

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

För att underlätta ungdomars bostadsanskaffning och samtidigt uppmuntra bostadssparandet har det sedan början av 1980-talet funnits ett s.k. bostadssparsystem. Bostadsspararen ingår ett avtal med sin bank om ett systematiskt sparande som efter 8 kvartal ger rätt att erhålla ett bostadslån från banken samt en tilläggsränta på sparkapitalet. Landskapets del i avtalet är att betala ett räntestöd på bostadslånet. För bostadssparavtal som ingicks under perioden 1982-1994 erhöll spararen dessutom en sparpremie från landskapsregeringen i samband med att bostaden anskaffades. Systemet har genomförts i landskapet genom landskapslagen (1994:41) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad. Lagen är en s.k. blankettlag genom vilken lagen om bostadssparpremie (FFS 1634/1992) samt lagen om räntestödslån för anskaffande av ägarbostad (FFS 639/1982) med tillhörande förordningar tillämpas.

     Systemet var inledningsvis av stor betydelse eftersom det garanterade kredit från bankerna under en tid med kreditreglering när det inte såsom idag är relativt självklart att man får kredit under förutsättning att betalningsförmågan och säkerheten är godkända. Efter att kreditmarknaderna släpptes fria i slutet av 1980-talet förändrades situationen märkbart och intresset för bostadssparsystemet minskade. Bankerna har tidvis haft ett svagt intresse av att marknadsföra sparformen och under en lång tid förnyades inte heller innehållet i lagstiftningen som reglerar sparincentiven. År 2005 gjordes en första förbättring av systemet då bl.a. räntestödsperiodens längd ökade från 6 till 10 år. Totalt sett har dock intresset för bostadssparlånen varit lågt; en av orsakerna härtill har varit den låga lånesumman som högst kunnat uppgå till 64.000 euro. Med stöd av tilläggsbudgeten höjdes lånesumman i juni 2009 till 100.000 euro och 1 januari 2010 höjdes i budgeten summan ytterligare till 125.000 euro med stöd av de förändringar som vidtagits i rikets förordningar. På denna nivå ligger bostadssparlånet i ett rimligt förhållande till kostnaden för en första bostad i form av en aktielägenhet och borde således till den delen öka intresset för bostadssparlånen. Räntestöd betalas först då låntagarens bruttoränta överstiger 3,8 procent, vilket i praktiken innebär att inget räntestöd betalas under rådande ränteläge.

     Som en följd av den globala finanskrisen i slutet av 2008 minskade efterfrågan på nyproducerade bostäder radikalt i Finland och för att stimulera efterfrågan på bostadsmarknaden tog man på statligt håll i bruk ett antal stimulansåtgärder, av vilka en del riktar sig mot bostadssparsystemet. En av åtgärderna var att återinföra en bostadssparpremie som betalas då bostaden anskaffas. Premien uppgår till 3.000 euro och är konjunkturbetingad såtillvida att lagen har en begränsad giltighetsperiod för tiden 1.7.2009 - 31.12.2011. Premien var inte införd i den existerande lagen om bostadssparpremier utan i en ny lag, lag om utbetalning av bostadssparpremie 2009-2011 (FFS 483/2009), varför den inte automatiskt var gällande i landskapet. I Fr. 4/2010-2011 införde landskapsregeringen en möjlighet att under en begränsad tidsperiod utbetala en bostadssparpremie om 3.000 euro i anslutning till bostadssparavtal som ingåtts i enlighet med landskapslagen (1994:41) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad. Lagen omfattar tiden 1 juni 2009 till 31 december 2011.

 

2. Överväganden och förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att i sak motsvarande villkor ska gälla för betalning av en bostadssparpremie om 3.000 euro för tiden 1 januari 2012 till 31 december 2015 som för tiden 1 juni 2009 till 31 december 2011. För att premien ska kunna betalas för den nya tiden krävs en lagändring. Lagtekniskt tas villkoren för bostadssparpremien in i en ny paragraf. Konjunkturläget inom byggbranschen har inte sviktat i landskapet i lika stor utsträckning som i riket varför det inte kan anses motiverat att behålla premien av konjunkturskäl. Däremot är det betydelsefullt att upprätthålla systemhelheten i det åländska systemet så att det inte uppstår oklarheter vid tillämpning av bostadssparsystemet i förvaltningshänseende. (Systemhelheten med det finländska systemet behålls inte helt i och med att bostadssparpremien försvinner från och med 1 januari 2012 i riket.) Det är därtill viktigt att behålla premien i landskapet för att på längre sikt gynna bostadssparandet bland unga och för att inte skapa oklarheter i bankernas marknadsföring. Det finns också en preventiv funktion om konjunkturläget i byggbranschen skulle komma att svikta i framtiden. Landskapsregeringen föreslår därför att möjligheten att betala en bostadssparpremie om 3.000 euro behålls i den åländska lagstiftningen. Lagförslaget är avsett att behandlas som en budgetlag. Landskapsregeringen anser att det viktigt att den föreslagna överlåtelsen kan sättas i kraft från början av år 2012, redan innan den lagstiftningskontroll som avses i 19 § självstyrelselagen är slutförd. Avsikten är att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2012. Med hänvisning till ordalydelsen i 20 § 3 mom. självstyrelselagen lämnas ikraftträdelsedatumet för lagen dock öppet. I ikraftträdelsebestämmelsen till lagen föreslås att en bestämmelse intas där lagtinget bemyndigar landskapsregeringen att bestämma att lagen helt eller delvis träder i kraft vid en tidpunkt som infaller innan lagstiftningskontrollen är slutförd.

 

3. Förslagets verkningar

 

Förslaget har ekonomisk betydelse för unga bostadssparare. I dagsläget motsvarar premien exempelvis ett och ett halvt års räntekostnader för ett lån om 100.000 euro om låneräntan är 2 procentenheter. För tillfället finns det c:a 100 bostadssparavtal i de åländska bankerna. Åren 2004-2011 beviljades i genomsnitt 10 räntestödslån årligen. Baserat på tidigare års statistik kan man förvänta sig en årlig kostnad om högst 30.000 euro om premien behålls. Förslaget medför ingen påverkan på 2012-års budgetförslag. I landskapsregeringens förslag till budget för år 2012 finns medel upptagna vilka bl.a. kan användas för betalning av bostadssparpremier med stöd av landskapslagen (1994:41) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad (moment 43.25.67).

     Vid en genomgång av åren 2008-2011 är fördelningen av bostadssparare 21 män och 17 kvinnor. Förslaget har ingen känd verkan avseende jämställdhet.

     Förslaget har ingen verkan avseende miljö. Förslaget har inga organisatoriska effekter.

 

4. Beredningen av förslaget och ikraftträdande

 

Förslaget har beretts som tjänstemannaberedning av kansliavdelningens byggnadsbyrå och lagberedningen.

 

Detaljmotivering

 

Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad

 

2a § Villkoren för betalning av bostadssparpremie tas in i en ny 2a §.

 

 

Ikraftträdelsebestämmelse I paragrafen intas ett bemyndigande för landskapsregeringen att med stöd av 20 § 3 mom. självstyrelselagen bestämma att lagen helt eller delvis ska träda i kraft vid en tidpunkt som infaller före lagstiftningskontrollen är slutförd. Tidpunkten lämnas öppen för landskapsregeringen att bestämma. Den föreslagna lagen bör träda i kraft den 1 januari 2012.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 1 § 1 mom. e punkten landskapslagen (1994:41) om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar angående stöd vid förvärv av bostad samt

     fogas till lagen en ny 2a § som följer:

 

 

2a §

     På bostadsspardepositioner betalar landskapsregeringen under år 2012 – 2015 av landskapets medel genom förmedling av penninginrättning ut en bostadssparpremie om 3.000 euro per bostad under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

     1) att ett avtal om bostadssparande som avses i de författningar som avses i 1 § finns,

     2) att ett avtal om köp eller överlåtelse av en bostad har ingåtts eller byggarbetet på ett egnahemshus har startat senast den 31 december 2015.

 

__________________

 

     Lagtinget bemyndigar landskapsregeringen att bestämma att denna lag helt eller delvis ska träda i kraft i den ordning som föreskrivs i 20 § 3 mom. självstyrelselagen.

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 

Mariehamn den 21 november 2011

 

 

L a n t r å d

 

 

Viveka Eriksson

 

 

Föredragande minister

 

 

Roger Eriksson

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 3/2011-2012