Lagförslag 5/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 5/2012-2013

 

Datum

 

 

2012-11-22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Alkoholförsäljning i färdmedel i trafik mellan Åland och utlandet

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol. Enligt förslaget ska hänvisningen till rikets alkoholförordning i landskapslagen strykas.

     Landskapsregeringen föreslår även att en särskild delegeringsbestämmelse införs i landskapslagen. Delegeringsbestämmelsen gör det möjligt för landskapsregeringen att genom landskapsförordning återtillämpliggöra rikets alkoholförordning samt tillämpliggöra särskilda bestämmelser om alkoholförsäljning i färdmedel, i första hand fartyg i trafik mellan Åland och utlandet. Lagförslaget innehåller även några språkliga ändringar.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Nuläge. 3

2. Landskapsregeringens bedömning av nuläget 3

2.1 Alkoholförsäljning i färdmedel 3

2.2 Behovet av kompletterande bestämmelser på förordningsnivå. 3

3. Landskapsregeringens förslag och dess konsekvenser 4

3.1 Förslag. 4

3.2 Förslagets konsekvenser 4

4. Beredningsarbete. 5

5. Övrigt 5

Detaljmotivering. 5

Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol 5

Lagtext 7

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol 7

Bilaga 1 – utkast till blankettförordning om alkohol 9

L A N D S K A P S F Ö R O R D N I N G om tillämpning på Åland av riksförfattningar om alkohol 9

Bilaga 2 – riksförordningar om alkohol 10

Förordning om alkoholdrycker och sprit 10

Förordning om försäljning av alkoholdrycker och övervakning av försäljningen i färdmedel som trafikerar mellan Finland och utlandet 21

Parallelltexter 26


Allmän motivering

 

1. Nuläge

 

Det är viktigt att lagstiftningsvägen kunna styra alkoholkonsumtionen för att förebygga de samhälleliga, sociala och medicinska skadeverkningarna av alkoholdrycker. Enligt 18 § 13 punkten självstyrelselagen (1995:92) för Åland har landskapet rätt att lagstifta om tillstånd till utskänkning (dvs. servering) av alkohol. När det gäller övrig alkohollagstiftning ankommer det, i enlighet med 29 § 1 mom. 4 punkten självstyrelselagen, på riket att lagstifta. Utgående från dessa bestämmelser har Ålands lagting antagit landskapslagen (1995:92) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol (blankettlagen). Enligt 1 § 1 mom. blankettlagen ska alkohollagen (FFS 1143/1994) och förordningen om alkoholdrycker och sprit (FFS 1344/1994, alkoholförordningen), till den del de innehåller bestämmelser om tillstånd till servering av alkoholdrycker, tillämpas på Åland med vissa i blankettlagen angivna avvikelser. Om alkohollagens och alkoholförordningens serveringsbestämmelser ändras i riket ska de ändrade bestämmelserna även gälla på Åland från den tidpunkt de trätt i kraft i riket. Ändringar av sådana bestämmelser i alkohollagen och alkoholförordningen som på Åland motsvaras av blankettlagens avvikande bestämmelser blir dock inte gällande på Åland.

 

2. Landskapsregeringens bedömning av nuläget

 

2.1 Alkoholförsäljning i färdmedel

 

I riket har det bl.a. för fartyg som trafikerar mellan Finland och utlandet i lagstiftningen införts avvikande bestämmelser från vad som gäller i land när det gäller servering av alkoholdrycker. Bestämmelserna ifråga finns i riksförordningen om försäljning av alkoholdrycker och övervakning av försäljningen i färdmedel som trafikerar mellan Finland och utlandet (FFS 1346/1994), nedan kallad förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel. Dessa bestämmelser gäller inte på Åland till den del det är fråga om servering av alkoholdrycker, vilket enligt landskapsregeringen måste bedömas som otillfredsställande. Av konkurrensskäl ska de regler som gäller ombord på fartyg som är hemmahörande i riket och som trafikerar mellan Finland och utlandet även gälla ombord på fartyg som är hemmahörande på Åland och som trafikerar mellan Åland och utlandet. I annat fall uppstår en situation som medför att de regler om servering av alkoholdrycker som gäller för servering av alkoholdrycker i land ska tillämpas ombord på de sistnämnda fartygen. Regelverket för dessa fartyg blir härigenom ett annat och delvis strängare jämfört med det regelverk som gäller för de fartyg som är hemmahörande i riket och som trafikerar mellan riket och utlandet. [1] Således finns det fog för att komplettera landskapslagstiftningen genom att bestämmelserna i förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel görs tillämpliga på Åland på ett ändamålsenligt sätt.

 

2.2 Behovet av kompletterande bestämmelser på förordningsnivå

 

För närvarande finns inte någon landskapsförordning genom vilken riksförfattningar på förordningsnivå rörande alkohol kan göras tillämpliga på Åland. Alkoholförordningen har visserligen gjorts tillämplig på Åland genom blankettlagen, till den del förordningen rör servering av alkoholdrycker. Vidare finns det inget som hindrar att man gör förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel tillämplig på Åland på motsvarande sätt. Emellertid är detta förfaringssätt inte särskilt ändamålsenligt. Anledningen till detta är att detaljbestämmelser på förordningsnivå i vissa fall kan ändras mycket snabbt eller rentav ersättas med andra bestämmelser i en helt annan förordning. En lagstiftningsteknik som innebär att man hänvisar till riksförordningar i en landskapslag, i stället för att ha sådana hänvisningar i en landskapsförordning, kan leda till att landskapslagstiftningen inte uppdateras i tillräckligt snabb takt i dessa fall. Detta till följd av att lagändringar kräver ett helt annat förfarande än ändringar av förordning. Därför bör riksbestämmelser på förordningsnivå som ska gälla på Åland tillämpliggöras genom landskapsförordning. För att kunna utfärda en landskapsförordning som rör alkoholservering krävs dock att man inför en s.k. delegeringsbestämmelse i blankettlagen som möjliggör detta. Det är vidare mest ändamålsenligt att denna landskapsförordning utformas som en blankettförordning.  I blankettförordningen kan sedan hänvisningar göras till alkoholförordningen och förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel.

     Förutsatt att lagtinget antar detta lagförslag och den föreslagna landskapslagen träder i kraft avser landskapsregeringen således att utfärda en landskapsförordning om tillämpning på Åland av riksförfattningar om alkohol. Tanken är sedan att alkolförordningen och förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel i tillämpliga delar ska gälla på Åland genom blankettförordningen i fråga.

 

3. Landskapsregeringens förslag och dess konsekvenser

 

3.1 Förslag

 

Mot bakgrund av det som anförts ovan i avsnitt 2 föreslår landskapsregeringen att lagtinget antar en landskapslag varigenom 1 § blankettlagen ändras på det sätt som framgår av lagtexten nedan. Samtidigt föreslår landskapsregeringen att det fogas en klar och tydlig delegeringsbestämmelse (5a §) till blankettlagen varigenom det blir möjligt för landskapsregeringen att inom landskapets behörighet utfärda den ovan nämnda blankettförordningen. Dessutom föreslår landskapsregeringen att blankettlagens rubrik ändras så att den bättre motsvarar innehållet i blankettlagen samtidigt som den blir i överensstämmelse med terminologin i lagtingsordningen (2011:97) för Åland, nedan kallad den nya lagtingsordningen.

 

3.2 Förslagets konsekvenser

 

3.2.1 Ekonomiska och administrativa konsekvenser

 

Förslaget har inga avgörande ekonomiska och administrativa konsekvenser till den del det berör den fortsatta tillämpningen på Åland av alkohollagen och alkoholförordningen. När det gäller regelverket kring försäljning av alkoholdrycker i utlandstrafikerande färdmedel (i första hand fartyg) medför förslaget rent administrativt att tillsynsutövningen är fördelad mellan Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) och Tillstånds- och tillsynsverket för social och hälsovården (Valvira).[2] Detta innebär att ÅMHM utövar tillsyn över försäljningen till den del försäljningen innefattar servering på serveringsställe medan Valvira ansvarar för tillsynsutövningen av övrig alkoholförsäljning.

 

3.2.2 Jämställdhetskonsekvenser

 

Förslaget har inga kända konsekvenser för jämställdheten mellan kvinnor och män.

 

4. Beredningsarbete

 

Förslaget har beretts som tjänstemannauppdrag vid lagberedningen i samarbete med Ålands landskapsregerings social- och miljöavdelning (socialvårdsbyrån) och ÅMHM. Förslaget har även sänts på remiss till ÅMHM, Viking Line ABP, Tallink Silja AB, Rederierna i Finland rf. och Valvira. Även jurist Camilla Hägglund och chefen för jämställdhetsfrågor Vivan Nikula vid Ålands landskapsregerings kansliavdelning har hörts i ärendet.

     De remissinstanser som avgivit utlåtande har överlag förhållit sig positiva till förslaget som helhet. ÅMHM har bl.a. framfört att det för närvarande inte är möjligt att bedöma hur mycket extra resurser tillsynen och övrig hantering av ärenden kommer att kräva.

 

5. Övrigt

 

Fokus i detta lagförslag ligger på en kommande blankettförordning som landskapsregeringen har för avsikt att utfärda. Landskapsregeringen har därför bedömt att det för den fortsatta behandlingen av lagstiftningsärendet är viktigt att även kunna presentera ett utkast till blankettförordning vid sidan av den föreslagna ändringen av själva blankettlagen, vilken i sig rent lagtekniskt inte medför några större komplikationer. Genom detta kan lagtinget få en helhetsbild över hur det kommande regelverket är tänkt att vara uppbyggt.

     Alkohollagen har inte tagits med som bilaga eftersom lagförslaget inte har någon inverkan på hur alkohollagen fortsättningsvis ska tillämpas på Åland. Alkoholförordningen och förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel finns däremot med i bilagan. Anledningen till detta är att alkoholförordningen i den ovan nämnda diskussionen ställts mot förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel. Det kan därför vara av intresse för lagstiftaren att kunna jämföra de två förordningarna med varandra för att få en överblick över rättsläget på förordningsnivå i riket och utgående därifrån ta ställning till de ändringar som landskapsregeringen föreslår.

     Argumentationen fokuserar på servering i utlandstrafikerande fartyg, trots att förordningen om alkoholförsäljning i färdmedel även berör andra färdmedel än fartyg såsom bussar och tåg. Med tanke på förhållandena på Åland har förordningen dock störst praktisk betydelse för diskussionen kring serveringsförhållandena i utlandstrafikerande fartyg, vilket motiverar framställningssättet i detta lagförslag.

 

Detaljmotivering

 

Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol

 

1 § Syfte och tillämpningsområde Med hänvisning till den allmänna motiveringen föreslår landskapsregeringen i denna paragraf en ändring varigenom hänvisningen till alkoholförordningen stryks. Landskapsregeringen föreslår även att rubriken ändras för att därmed ge en bättre beskrivning av vad paragrafen och även blankettlagen i sin helhet handlar om.

 

3 § Myndigheter Den föreslagna ändringen är av språklig natur och motiveras av följande skäl. Som framgår av redogörelsen ovan har Ålands lagting har nyligen antagit den nya lagtingsordningen varigenom lagtingsordningen (1972:11) för landskapet Åland jämte ändringar upphävts. I den nya lagtingsordningen har ”landskapet” som geografisk term ersatts med termen ”Åland”. I enlighet därmed ska denna paragraf ändras på det sätt som framgår av den nedan förslagna lagtexten.

 

5 § Straffbestämmelser Den föreslagna ändringen är av språklig natur och har intagits i paragrafen av samma skäl som ligger till grund för den föreslagna ändringen i 3 §.

 

5a § Landskapsförordning Genom att inta denna paragraf i blankettlagen blir det möjligt att tillämpliggöra de ovan nämnda riksförordningarna och vid behov även andra riksförordningar till den del de innehåller bestämmelser om alkohol som faller inom ramen för landskapets lagstiftningsbehörighet.[3]


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras rubriken till landskapslagen (1995:92) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om alkohol samt lagens 1 §, 3 § 1 mom. och 5 § 2 mom., av dessa lagrum 1 § och 5 § 2 mom. sådana de lyder i landskapslagen (2007/86) och 3 § 1 mom. sådant det lyder i landskapslagen (2007/127) samt

     fogas till lagen en ny 5a § som följer:

 

L a n d s k a p s l a g
om tillämpning på Åland av alkohollagen

 

1 §

Syfte och tillämpningsområde

     I syfte att genom styrning av alkoholkonsumtionen förebygga de samhälleliga, sociala och medicinska skadeverkningarna av alkoholdrycker ska inom landskapets behörighet alkohollagen (FFS 1143/1994) tillämpas på Åland, till den del den innehåller bestämmelser om tillstånd till servering av alkoholdrycker, med de avvikelser som följer av denna lag.

     De i 1 mom. avsedda bestämmelserna i alkohollagen ska tillämpas på Åland sådana de lyder när denna lag träder i kraft. Sker därefter ändringar i bestämmelserna ifråga ska ändringarna gälla på Åland från tidpunkten för deras ikraftträdande i riket. Ändringar av bestämmelser beträffande vilka i denna lag föreskrivits avvikelser ska dock inte tillämpas på Åland.

 

3 §

Myndigheter

     Beviljandet av serveringstillstånd, övervakningen av serveringen av alkoholdrycker samt övriga förvaltningsuppgifter som enligt alkohollagen ankommer på statens myndigheter ska på Åland handhas av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet om dessa uppgifter enligt 23 § självstyrelselagen ankommer på landskapet.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

5 §

Straffbestämmelser

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Den som innehar serveringstillstånd eller den som är anställd på ett serveringsställe och som på något annat sätt än vad som anges i 1 mom. bryter mot bestämmelserna i alkohollagen eller med stöd av den utfärdade bestämmelser i fråga om serveringsförbud, om serveringstider, om serveringsmängder eller om betalningssättet och skyldigheten att ge räkning vid serveringen ska för alkoholförseelse dömas till böter.

 

5a §

Landskapsförordning

     Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet genom landskapsförordning besluta att författningar som utfärdats med stöd av alkohollagen ska tillämpas på Åland oförändrade eller med de ändringar landskapsregeringen föreskriver till den del författningarna innehåller bestämmelser om tillstånd till servering av alkoholdrycker.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 

Mariehamn den 22 november 2012

 

 

L a n t r å d

 

 

Camilla Gunell

 

 

Föredragande minister

 

 

Carina Aaltonen

 


Bilaga 1 – utkast till blankettförordning om alkohol

 

 

L A N D S K A P S F Ö R O R D N I N G
om tillämpning på Åland av riksförfattningar om alkohol

 

     Med stöd av 5a § landskapslagen ( : ) om tillämpning på Åland av alkohollagen föreskrivs:

 

1 §

Syfte och tillämpningsområde

     I syfte att genom styrning av alkoholkonsumtionen förebygga de samhälleliga, sociala och medicinska skadeverkningarna av alkoholdrycker ska inom landskapets behörighet och med de avvikelser som följer av denna förordning, förordningen om alkoholdrycker och sprit (FFS 1344/1994) samt förordningen om försäljning av alkoholdrycker och övervakning av försäljningen i färdmedel som trafikerar mellan Finland och utlandet (FFS 1346/1994) tillämpas på Åland, till den del de innehåller bestämmelser om tillstånd till servering av alkoholdrycker.

     De i 1 mom. avsedda bestämmelserna ska tillämpas på Åland sådana de lyder när denna förordning träder i kraft. Sker därefter ändringar i bestämmelserna i fråga ska ändringarna gälla på Åland från tidpunkten för deras ikraftträdande i riket. Ändringar av bestämmelser beträffande vilka i denna förordning föreskrivits avvikelser ska dock inte tillämpas på Åland.

 

2 §

Tillämpningen av hänvisningar

     Hänvisas i de riksförfattningar som anges i 1 § till bestämmelser i rikslagstiftningen som äger motsvarighet i landskapslagstiftningen ska hänvisningarna anses avse de bestämmelser i landskapslagstiftningen som sålunda är i fråga.

 

3 §

Myndigheter

     Beviljandet av serveringstillstånd, övervakningen av serveringen av alkoholdrycker samt övriga förvaltningsuppgifter som enligt de i 1 § angivna riksförfattningarna ankommer på statens myndigheter ska på Åland handhas av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet om dessa uppgifter enligt 23 § självstyrelselagen ankommer på landskapet.

 

__________________

 

     Denna förordning träder i kraft den

 

__________________

 


 

Bilaga 2 – riksförordningar om alkohol

 

1.

 

Förordning om alkoholdrycker och sprit

(FFS 1344/1994)

 

     På föredragning av social- och hälsovårdsministern stadgas med stöd av 3 § 4 och 5 mom., 4 §, 10 §, 13 § 3 mom., 19 §, 21 § 2 mom., 26 § och 62 § alkohollagen av den 8 december 1994 (1143/94):

 

1 kap.

Allmänna stadganden

 

Allmänna definitioner

 

1 § (24.3.1995/460)

     I denna förordning avses med

     1) öl en till position 22.03 i tulltariffen hörande svag alkoholdryck eller en sådan blandning av en dylik dryck och en alkoholfri dryck, vars alkoholhalt överstiger 2,8 volymprocent,

     2) fruktvin en svag alkoholdryck som i huvudsak har tillverkats av färska eller torkade bär eller frukter eller av juice eller juicekoncentrat som framställts av dessa, och vars organoleptiska egenskaper skall härstamma huvudsakligen från råämnen eller aromämnen som använts i tillverkningen,

     3) starkt fruktvin ett fruktvin vars alkoholhalt överstiger 14 volymprocent, samt

     4) cider ett fruktvin som har tillverkats av färska eller torkade äpplen eller päron eller av juice eller juicekoncentrat som framställts av dessa, om dess alkoholhalt inte överstiger 8,5 volymprocent.

 

Tillsyns- och styrningsbehörighet (16.12.2004/1140)

 

1 a § (29.12.2009/1802)

     Regionförvaltningsverken övervakar inom sitt verksamhetsområde detaljhandel med och servering av alkoholdrycker samt reklam och annan säljfrämjande verksamhet för alkoholdrycker.

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården har till uppgift att styra och utveckla regionförvaltningsverkens tillståndsförvaltning och övervakning, producera informations- och kommunikationstjänster för alkoholförvaltningen samt att i hela landet övervaka detaljhandel med och servering av alkoholdrycker samt reklam och annan säljfrämjande verksamhet för alkoholdrycker.

     Syftet med styrningen och utvecklandet av tillståndsförvaltningen och övervakningen är att effektivisera åtgärderna för att uppnå det syfte som anges i 1 § i alkohollagen (1143/1994) samt att trygga en enhetlig tillämpning av lagen i hela landet.

 

1 b § (29.12.2009/1802)

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården ska i samarbete med de regionala tillståndsmyndigheterna utarbeta ett riksomfattande tillsynsprogram för alkoholförvaltningen. Programmet styr den regionala tillståndsförvaltningen för servering och detaljförsäljning av alkoholdrycker samt för reklam av alkoholdrycker i riktning mot en enhetlig beslutpraxis och effektiv verkställighet av alkohollagen.

     I tillsynsprogrammet anges de ändamålsenliga åtgärder av tillståndsmyndigheterna som krävs för att uppnå de mål som statsrådet och social- och hälsovårdministeriet uppställt för alkoholförvaltningen samt de förfaringssätt med vilka myndighetstillsyn utgående från övervakningsbehovet inriktas på riskobjekt.

     Tillsynsprogrammet ska justeras årligen och de uppgifter om prestationsuppföljning som behövs för att bedöma verksamheten enligt tillståndsmyndighet och alkoholförvaltningens totala effektivitet ska anges i planen.

 

Presentation och beskrivning av fruktvin

 

2 §

     Vid beskrivning och presentation av fruktvin skall förleden till ordet vin ange vilken frukt- eller bärsort som är dryckens huvudsakliga råvara. Om det finns flera råvaror, av vilka ingen är dominerande, kan frukt- eller bärnamnet ersättas med ordet frukt eller bär.

     Benämningen cider kan användas för cider som i huvudsak tillverkats av äpplen. Benämningen päroncider eller perry skall användas för cider som i huvudsak tillverkats av päron.

     Benämningen mousserande fruktvin kan användas för fruktvin om drycken innehåller koldioxid som uppstått vid en andra jäsning av ursprungsvinet så, att dryckens övertryck i försäljningskärlet överstiger 3 bar vid en temperatur av +20 grader Celsius.

     Vid beskrivningen av fruktvin skall benämningen pärlande fruktvin användas om drycken innehåller koldioxid som uppstått vid jäsning eller koldioxid som tillsatts så, att dryckens övertryck i försäljningskärlet är minst 1 men högst 3 bar vid en temperatur av +20 grader Celsius.

     Vid beskrivningen av fruktvin skall benämningen kolsyra fruktvin användas om drycken innehåller koldioxid som tillsatts så att dryckens övertryck i försäljningskärlet överstiger 3 bar vid en temperatur av +20 grader Celsius.

     Vid beskrivningen av fruktvin skall benämningen starkt fruktvin användas om dryckens alkoholhalt uppgår till minst 14 volymprocent.

     Vid beskrivningen av fruktvin skall benämningen kryddat fruktvin användas om de organoleptiska egenskaperna härstammar från aromämnen eller arompreparat som använts vid tillverkningen.

      8 mom. har upphävts genom F 29.12.2009/1802. (29.12.2009/1802)

 

2 a § (29.12.2009/1802)

     Benämningen gårdsvin får användas vid beskrivningen av fruktvin, som framställts enbart genom jäsning och

     1) vars alkoholhalt är högst 13 volymprocent,

     2) som produceras av en tillverkare som i både rättsligt och ekonomiskt hänseende är oberoende av andra företag inom samma bransch och som årligen tillverkar högst 100 000 liter fruktvin, upptappat på kärl,

     3) i vars framställning använts bär och frukter samt aromgivande växtdelar vilka härstammar från en växtzon inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, vars karakteristiska drag genereras norr om den sextionde nordliga breddgraden,

     4) vars råämnen till minst 50 procent härstammar från tillståndshavarens egna odlingar eller från odlingar som han besitter,

     5) vars organoleptiska egenskaper härstammar från de råämnen som använts vid framställningen eller från de smak- och aromämnen som uppstått ur dem vid jäsningen.

 

 

 

 

Tillverknings- och tillsatsämnen av fruktvin

 

3 §

     Vid tillverkning av fruktvin kan för främjande av jäsning eller för sötning av drycken användas sockerprodukter.

     Starkt fruktvin får tillverkas genom att jordbruksalkohol tillsätts till fruktvin. Minst 4 volymprocent av alkoholhalten i starkt fruktvin skall dock ha uppstått vid jäsning i samband med tillverkningen. Alkoholhalten i fruktvin som innehåller högst 14 volymprocent etylalkohol skall i sin helhet ha uppstått vid jäsning i samband med tillverkningen. (24.3.1995/460)

     Fruktvinets totala svaveldioxidhalt får uppgå till högst:

     1) 400 milligram per liter, om dryckens sockerhalt överstiger 100 gram per liter,

     2) 350 milligram per liter, om dryckens sockerhalt överstiger 50 gram per liter,

     3) 300 milligram per liter, om dryckens sockerhalt överstiger 20 gram per liter,

     4) 260 milligram per liter, om dryckens sockerhalt överstiger 10 gram per liter,

     5) 200 milligram per liter, om dryckens sockerhalt är högst 10 gram per liter.

     I fruktvin vars alkoholhalt är högst 5 volymprocent får sorbinsyrahalten uppgå till högst 300 milligram per liter vin. I övriga fruktviner får sorbinsyrahalten uppgå till högst 200 milligram per liter vin.

     I fruktvin vars alkoholhalt är högst 5 volymprocent får bensoesyrahalten uppgå till högst 150 milligram per liter vin. I annat fruktvin får endast den mängd bensoesyra ingå som har uppstått i vinet på naturligt sätt ur bär- och fruktråämnen. (24.3.1995/460)

     I fruktvin får askorbinsyrahalten uppgå till högst 150 milligram per liter. (24.3.1995/460)

     Vid regleringen av syrahalten i fruktvin får endast citron-, vin-, äppel- eller mjölksyra användas.

 

Starka alkoholdrycker

 

4 §

     Vid beskrivning av stark alkoholdryck får benämningarna Suomalainen Vodka, Finsk Vodka eller Vodka of Finland användas endast för sådana alkoholdrycker som tillverkats av säd eller potatis och som i sin helhet tillverkats och tappats på flaskor i Finland.

     Vid beskrivning av stark alkoholdryck för benämningarna Suomalainen Marja-/Hedelmälikööri, Finsk Bär-/Fruktlikör eller Finnish Berry-/Fruit Liqueur användas endast för sådana alkoholdrycker som har tillverkats av hjortron, åkerbär, tranbär, lingon eller havtornsbär och som i sin helhet har tillverkats och tappats på flaskor i Finland. (24.3.1995/460)

 

2 kap.

Tillverkning

 

5 §

     Med alkoholdryck som tillverkas i hemmet för enskilt bruk avses en dryck som en enskild person tillverkar för att förtäras av honom och hans familjemedlemmar samt deras gäster. Försäljning av drycker som tillverkats i hemmet eller servering av sådana drycker i samband med kommersiell verksamhet eller vid avgiftsbelagda tillställningar är förbjuden.

     När öl tillverkas i hemmet får som råvaror användas mältad eller omältad säd eller av sådan säd framställda produkter eller av sådan säd framställd vört eller vörtextrakt samt sockerpreparat. Mer än hälften av extraktråvarorna skall dock härstamma från spannmålsprodukter. I samband med tillverkningen kan tillsättas humle eller humlepreparat eller andra smakgivande växtdelar.

     När andra svaga alkoholdrycker än öl tillverkas i hemmet får som råvaror användas endast färska eller torkade frukter, bär, druvor eller rabarber samt aromgivande växtdelar, dock inte spannmål eller av spannmål tillverkade produkter. Vid tillverkningen skall användas en sådan mängd råvaror att nämnda råvaror eller de smak- och aromämnen som uppstår vid jäsningen tydligt kan förnimmas i drycken.

     När alkoholdrycker tillverkas för användning som avses i 1 mom. kan för främjande av jäsningen tillsättas sockerprodukter eller honung samt kemikalier som är nödvändiga för tillverkningen, dock inte särskilda aromämnen eller arompreparat. Social- och hälsovårdsministeriet kan begränsa användningen av kemikalier vid tillverkningen.

 

6 § (29.12.2009/1802)

     I 5 och 7 §§ i alkohollagen avsett tillverkningstillstånd för alkoholdrycker eller sprit ska sökas skriftligen hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

     Till ansökan ska fogas

     1) en utredning om att sökanden inte har försatts i konkurs och, om sökanden är en fysisk person, att han eller hon är myndig och har handlingsbehörighet som inte har begränsats,

     2) om sökanden är en sammanslutning, kopia av bolagsordningen eller stadgarna samt utdrag ur handelsregistret, föreningsregistret eller något annat motsvarande register,

     3) uppgift om sökandens ombud,

     4) sådana ritningar över tillverkningslokalen samt lagerutrymmen och andra förvaringsutrymmen som anger dessas art, konstruktion och läge,

     5) andra upplysningar som verket anser vara nödvändiga.

 

7 § (29.12.2009/1802)

     Lokaler där tillverkning av alkoholdrycker eller sprit kommer att inledas ska, innan de godkänns inspekteras för utredande av att tillverkningsstället och dess anordningar samt tillsynen över tillverkningen och lagringen motsvarar alkohollagen och med stöd av den utfärdade stadganden och bestämmelser samt de villkor som uppställts. Vid inspektionen av tillverkningsstället ska dessutom klarläggas att tillverkarens ansvar enligt 43 § i alkohollagen förverkligas. Inspektionen förrättas av en representant för verket för social- och hälsovården i närvaro av tillverkaren eller dennes ombud. Över inspektionen skall uppsättas ett protokoll.

     Tillverkningen kan inledas när verket meddelat sökanden att den godkänt tillverkningsstället. Innan tillverkningsstället godkänns kan verket dock tillåta temporär tillverkning.

     Innan sådana ändringar görs i lokaler för tillverkning av alkoholdrycker eller sprit som har betydelse för verksamheten eller tillsynen, ska verket underrättas om detta. Ändringarna kan tas i bruk först när verket meddelat sökanden att det godkänt ändringarna. Om ändringarna på grund av sin omfattning ger anledning till det ska verket innan ändringarna godkänns förrätta en sådan inspektion som avses i 1 mom.

 

 

 

 

3 kap.

Import

 

8 § (26.4.1996/288)

     En i Finland bosatt person som på något annat sätt än med flyg anländer till landet från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och vars resa har varat högst 20 timmar får inte föra in alkoholdrycker.

     En utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet bosatt person som anländer till Finland från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet på något annat sätt än med flyg och vars vistelse i Finland utöver genomresan varar högst tre dygn får inte föra in alkoholdrycker.

 

9 § (29.12.2009/1802)

     I 8 § 2 mom. i alkohollagen avsett importtillstånd för sprit ska sökas skriftligen hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

     Till ansökan ska fogas

     1) en utredning om att sökanden inte har försatts i konkurs och, om sökanden är en fysisk person, att han eller hon är myndig och har handlingsbehörighet som inte har begränsats,

     2) om sökanden är en sammanslutning, kopia av bolagsordningen eller stadgarna, utdrag ur handelsregistret, föreningsregistret eller något annat motsvarande register,

     3) uppgift om sökandens ombud,

     4) utredning över spritens användningsändamål,

     5) sådana ritningar över lagerutrymmen och andra förvaringsutrymmen som anger dessas art, konstruktion och läge,

     6) andra upplysningar som verket anser vara nödvändiga.

 

4 kap.

Försäljning

 

Detaljhandel

 

10 § (29.12.2009/1802)

     Detaljhandelstillstånd för alkoholdrycker beviljas och alkoholbolagets alkoholbutik godkänns på skriftlig ansökan av regionförvaltningsverket inom vars verksamhetsområde försäljningsstället är beläget.

 

11 §

     I detaljhandel får alkohol säljas endast i färdigt fyllda slutna kärl.

 

12 §

     1 mom. har upphävts genom F 19.12.2002. (19.12.2002/1207)

     Till ansökan skall fogas

     1) intyg över att sökanden råder över sig och sin egendom,

     2) om sökanden är en sammanslutning, avskrift av bolagsordningen eller stadgarna, utdrag ur handelsregistret, föreningsregistret eller något annat motsvarande register,

     3) uppgift om sökandens ombud,

     4) sådana ritningar över försäljningsstället och lagerutrymmen som anger dessas konstruktion och läge, samt

     5) andra upplysningar som den myndighet som beviljar tillståndet anser vara nödvändiga.

      3 mom. har upphävts genom F 19.12.2002. (19.12.2002/1207)

      4 mom. har upphävts genom F 19.12.2002. (19.12.2002/1207)

 

13 § (19.12.2002/1207)

     Detaljhandel kan inledas efter att den myndighet som beviljar tillståndet meddelat att den godkänt försäljningsstället.

     Innan på ett detaljhandelsställe görs sådana ändringar som har betydelse för verksamheten eller tillsynen, skall innehavaren av detaljhandelstillståndet eller alkoholbolaget anmäla detta till den myndighet som beviljar tillståndet. Ändringarna kan tas i bruk först när myndigheten meddelat att den godkänt dem.

 

14 § (12.4.2006/268)

     Detaljhandel med genom jäsning tillverkad alkoholdryck som innehåller högst 4,7 volymprocent etylalkohol får ske under den tid som detaljhandelsstället, enligt vad som särskilt stadgas eller bestäms om öppettider för detaljhandelsstället, hålls öppet för allmänheten. Försäljning är dock alltid förbjuden under alla veckodagar mellan klockan tjugoett och nio i hela landet. (19.10.2006/933)

     Innehavaren av detaljhandelstillstånd som avses i 14 § 2 mom. alkohollagen kan bedriva handel med produkter som avses i sagda tillstånd under 1 mom. nämnda tider förutsatt, att det i frågavarande försäljningsstället ligger i omedelbar närhet av eller i nära anslutning till tillverkningsstället.

 

15 § (12.4.2006/268)

     Alkoholbolaget får bedriva detaljhandel med sådana alkoholdrycker som avses i 13 § alkohollagen mellan klockan nio och klockan tjugo alla vardagar, utom lördag, dagen före självständighetsdagen, på nyårsaftonen och på valborgsmässoaftonen då detaljhandel får bedrivas mellan klockan nio och aderton.

     Detaljhandel är förbjuden på söndagar, kyrkliga högtidsdagar, självständighetsdagen, första maj samt på julaftonen och påskaftonen.

På midsommaraftonen får detaljhandel inte bedrivas efter klockan tretton.

 

16 §

     Alkoholdrycker får inte säljas på kredit, mot pant eller genom byteshandel.

     Utan hinder av vad som stadgas i 1 mom. kan alkoholdrycker säljas på kredit

     1) till samfund,

     2) till enskilda personer med iakttagande av kreditsystem som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården har godkänt.

(29.12.2009/1802)

17 §

     En försäljare i en alkoholbutik eller på ett detaljhandelsstålle som avses i 14 § 2 mom. alkohollagen skall ha fyllt 18 år.

     På övriga detaljhandelsställen för alkoholdrycker än sådana som avses i 1 mom. skall finnas en person som fyllt 18 år och som ansvarar för att detaljhandeln sker lagenligt.

 

18 §

     Den som köper alkoholdrycker är skyldig att på begäran styrka sin identitet för kontroll av att han uppnått den ålder som nämns i 16 § 1 mom. 1 punkten alkohollagen.

 

19 § (29.12.2009/1802)

     I 17 § 3 mom. i alkohollagen avsett användningstillstånd för sprit eller alkoholdrycker ska sökas skriftligen hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

     Till ansökan skall fogas

     1) en utredning om att sökanden inte har försatts i konkurs och, om sökanden är en fysisk person, att han eller hon är myndig och har handlingsbehörighet som inte har begränsats,

     2) om sökanden är en sammanslutning, kopia av bolagsordningen eller stadgarna, utdrag ur handelsregistret, föreningsregistret eller något annat motsvarande register,

     3) uppgift om sökandens ombud,

     4) sådana ritningar över arbetsplatsen eller tillverkningsstället samt lagerutrymmen och andra förvaringsutrymmen som anger dessas art, konstruktion och läge,

     5) andra upplysningar som verket anser vara nödvändiga.

 

Servering

 

20 § (29.12.2009/1802)

     Serveringstillstånd för alkoholdrycker beviljas på skriftlig ansökan av regionförvaltningsverket inom vars verksamhetsområde serveringsstället är beläget. Tillstånd för servering i färdmedel beviljas av regionförvaltningsverket inom vars verksamhetsområde den som ansöker om tillstånd har sin hemort, eller om sökanden inte har sin hemort i Finland, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

 

21 § (19.12.2002/1207)

     I ansökan skall nämnas:

     1) sökandens namn, företags- och organisationsnummer eller personbeteckning eller födelsedatum samt kontaktinformation,

     2) namnen på de personer som hör till den juridiska personens förvaltningsorgan, verkställande direktören, bolagsmännen i ett öppet bolag och de ansvariga bolagsmännen i ett kommanditbolag samt kontaktinformation och personbeteckningar eller födelsedatum,

     3) namnen på den person som föreslås bli ansvarig föreståndare och dennes ställföreträdare samt deras personbeteckningar eller födelsedatum och kontaktinformation, samt

     4) serveringsställets serveringstider, läge och kontaktinformation.

     Till ansökan skall fogas

     1) bolagsordningen, bolagsavtalet eller stadgarna för den juridiska personen samt senast fastställda resultaträkning och balansräkning,

     2) samtycke av den ansvarige föreståndaren och dennes ställföreträdare till uppgiften samt handlingar som påvisar deras yrkesskicklighet,

     3) en plan angående personalens storlek och uppgifter,

     4) en plan angående avgränsning av serveringsområdet jämte ritningar, samt

     5) andra utredningar om sökandens ekonomiska situation, organisation, personal, ansvariga föreståndare, antalet kundplatser samt serveringsstället och serveringsområdet som gäller förutsättningarna för beviljande av tillstånd och som tillståndsmyndigheten anser vara nödvändiga.

     Tillståndsmyndigheten kan vid behov kräva tilläggsutredningar angående förutsättningar för beviljande av tillstånd, begränsning av tillståndet eller ställande av villkor som är nödvändiga med tanke på övervakningen och upprätthållandet av allmän ordning.

 

22 § (19.12.2002/1207)

     Serveringsområdet kan ändras på anmälan av tillståndsinnehavaren utom då

     1) serveringstillståndet är tillfälligt,

     2) serveringsområdet utvidgas utomhus, eller

     3) serveringsområdet utvidgas till en annan byggnad.

     Anmälan om ändring av serveringsområdet skall lämnas in till tillståndsmyndigheten minst tre veckor före ändringen är planerad att tas i bruk. Tillståndsmyndigheten skall inom två veckor från att ha mottagit anmälan meddela om anmälan godkänns.

     Om ändringen inte enligt 1 mom. kan verkställas genom anmälan krävs för ibruktagandet av ändringen tillstånd av tillståndsmyndigheten.

     Anmälan och tillståndsansökan skall innehålla de uppgifter och bilagor om serveringsområdet som avses ovan i 21 §.

     Tillståndsmyndigheten kan förbjuda ibruktagandet av ändringen eller utfärda begränsningar eller ställa villkor för den med stöd av 21 c och d § alkohollagen.

 

23 § (29.12.2009/1802)

     Servering får inte inledas före klockan nio. Serveringen skall avslutas när serveringsstället stängs, dock senast klockan halv två. Om serveringsstället stångs efter klockan tjugofyra, skall serveringen avslutas senast en halv timme före serveringsställets stängningstid.

     Utan hinder av 1 mom. kan regionförvaltningsverket inom vars verksamhetsområde serveringsstället är beläget enligt vad som särskilt föreskrivs tillåta förlängning av serveringstiden så att servering av alkoholdrycker får ske före klockan nio och efter klockan halv två.

     Tillstånd till förlängning av serveringstiden skall ansökas skriftligen hos regionförvaltningsverket. Till ansökan skall fogas en utredning om behovet av förlängd serveringstid samt annan utredning som rverket anser nödvändig.

     Vid behov skall polisens utlåtande om förlängning av serveringstiden inhämtas. Beslutet i ärendet skall tillställas polisen för kännedom.

 

24 § (24.3.1995/460)

     Av alkoholdrycker får endast serveras en portion åt gången (basportion). I samband med måltider får flera alkoholdrycker serveras samtidigt. Sällskap får serveras alkoholdrycker flaskvis eller i andra försäljningsförpackningar.

     Basportionen för starka alkoholdrycker är 4 centiliter, men de skall även serveras i portioner om 2 centiliter. På serveringsområde i samband med hotellrum får basportionen vara 5 centiliter, om den dryck som serveras har förpackats i en miniatyrflaska av denna storlek.

     Basportionen för svaga alkoholdrycker är 8 centiliter, men de skall även serveras i portioner om 4 centiliter.

     Utan hinder av 1 mom. får alkoholdrycker som är tillverkade enbart genom jäsning eller vars alkoholhalt är högst 5,5 volymprocent serveras glas- och flaskvis eller i andra försäljningsförpackningar. Vid servering glasvis är den största engångsportionen 0,5 liter och annars högst en liter per kund.

     Vid servering av drinkar som blandas av flera alkoholdrycker, får i en drink ingå sammanlagt högst så mycket alkohol som i 4 centiliter stark alkoholdryck.

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården kan godkänna arrangemang som innebär avvikelse från vad som bestäms i 2–5 mom. (29.12.2009/1802)

 

25 §

     Alkoholdrycker får inte serveras på kredit, mot pant eller genom byteshandel.

     Utan hinder av vad som bestäms i 1 mom. kan alkoholdrycker dock serveras på kredit

     1) till samfund,

     2) till resande som bor på hotell eller om uppbärande av kontant betalning skulle medföra oskälig olägenhet på grund av festens, representationstillställningens eller någon annan liknande tillställnings art eller omfattning,

     3) annars till enskilda personer, med iakttagande av kreditsystem som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården har godkänt.

(29.12.2009/1802)

     Över alkoholdrycker som serverats skall till kunden utan att han ber om det ges en räkning eller något annat verifikat, om inte den myndighet som beviljat serveringstillståndet av särskilda skäl beviljat befrielse från detta.

 

26 §

     Den som köper alkoholdrycker är skyldig att på serveringsstället på begäran styrka sin identitet för kontroll av att han uppnått den ålder som nämns i 24 § 1 punkten alkohollagen.

 

27 §

     En person som inte fyllt 18 år får inte anlitas för servering av alkoholdrycker på ett serveringsställe, om han eller hon inte skaffat sig tillräcklig yrkesutbildning på det sätt som förutsätts i lagen om yrkesutbildning (630/1998). (29.12.2009/1802)

     En studerande får anlitas för servering av alkoholdrycker enligt undervisningsprogrammet först när han fyllt 16 år och enbart under ledning av en utbildare som fyllt 20 år och som fått den utbildning som avses i 1 mom.

      L om yrkesläroanstalter 487/1987 och L om läroavtalsutbildning 1605/1992 har upphävts genom L om yrkesutbildning 630/1998.

 

27 a § (19.12.2002/1207)

     Serveringstillståndsinnehavarens beslut om ansvarig föreståndare och dennes ställföreträdare skall finnas framlagt på serveringsstället. Om ställföreträdarna är flera till antalet skall den inbördes ställföreträdarordningen mellan dem framgå av beslutet. Den ansvarige föreståndarens och dennes ställföreträdares genom utbildning eller erfarenhet förvärvade yrkesskicklighet skall på begäran av tillståndsmyndigheten kunna utredas på serveringsstället.

 

Överlåtelse av alkoholdrycks- och spritlager

 

28 §

     När en rörelses verksamhet avslutas eller när den övergår till en annan ägare får rörelsens alkoholdrycks- och spritlager överlåtas enligt de villkor och begränsningar som uppställs av den myndighet som beviljar tillståndet.

 

Partihandel

 

29 § (29.12.2009/1802)

     I 27 § 3 mom. i alkohollagen avsett partihandelstillstånd för alkoholdrycker eller för sprit ska sökas skriftligen hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

     Till ansökan skall fogas

     1) en utredning om att sökanden inte har försatts i konkurs och, om sökanden är en fysisk person, att han eller hon är myndig och har handlingsbehörighet som inte har begränsats,

     2) om sökanden är en sammanslutning, kopia av bolagsordningen eller stadgarna, utdrag ur handelsregistret, föreningsregistret eller något annat motsvarande register,

     3) uppgift om sökandens ombud,

     4) upplysningar om det ställe där alkoholdryckerna eller spriten säljs och är lagrade,

     5) andra upplysningar som verket anser vara nödvändiga.

 

Lagring av obeskattade alkoholdrycker

 

30 § (29.12.2009/1802)

     I 35 § 1 mom. i alkohollagen avsett godkännande av lager för obeskattade alkoholdrycker ska sökas skriftligen hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

     Till ansökan ska fogas

     1) en avskrift av det tillstånd som behövs för hållande av obeskattade alkoholdrycker i lager,

     2) ritningar som utvisar försäljningsställets samt lagerutrymmenas art, konstruktion och läge,

     3) andra upplysningar som verket anser vara nödvändiga.

     Om verket anser att det inte på basis av den ansökan som avses i 1 och 2 mom. fått tillräckliga upplysningar för godkännande av lagret, ska lagret inspekteras innan det godkänns. Inspektionen förrättas av en representant för verket i närvaro av verksamhetsidkaren eller dennes ombud. Över inspektionen skall uppsättas ett protokoll.

     Lagret för obeskattade alkoholdrycker kan tas i bruk när verket meddelat verksamhetsidkaren att det godkänt lagret.

     Innan sådana ändringar görs i ett lager för obeskattade alkoholdrycker som har betydelse för verksamheten eller tillsynen ska verket underrättas om ändringarna. Ändringarna kan tas i bruk först när tillstånds- och tillsynsverket meddelat att den godkänt dem. Om ändringarna på grund av sin omfattning ger anledning till det ska verket innan ändringarna godkänns förrätta en sådan inspektion som avses i 3 mom.

 

5 kap.

Särskilda stadganden

 

31 §

     1 mom. har upphävts genom F 17.9.2009/703. (17.9.2009/703)

     Det är fråga om bevislig förstöring av alkoholdryck när förstöringen skett i ett vittnes närvaro. Över förstöringen skall uppsättas ett dokument, i vilket skall antecknas tid och plats för förstöringen samt vem som vidtagit åtgärden och det närvarande vittnet. Alla parter skall ges ett exemplar av dokumentet.

     Alkoholdrycker eller andra alkoholhaltiga ämnen som fråntagits en drucken person som grips ska tas i polisens förvar. Dryckerna eller ämnena får återlämnas till en person som gripits och hållits i förvar först när han eller hon inte längre är påverkad av alkohol. Om dryckerna inte avhämtas inom två veckor efter fråntagandet, ska de bevisligen förstöras. (17.9.2009/703)

 

32 §

     Närmare bestämmelser om verkställigheten av denna förordning meddelas vid behov av social- och hälsovårdsministeriet.

 

6 kap.

Ikraftträdande

 

33 §

     Denna förordning tråder i kraft den 1 januari 1995.

     Utan hinder av vad som stadgas i 14 och 23 §§, får den som har erhållit tillstånd eller rättighet att sälja alkoholdrycker, idka sin försäljningsverksamhet när denna förordning träder i kraft, ända till den 31 mars 1995 enligt de stadganden, bestämmelser och myndigheters beslut som gäller försäljningstider.

 

Ikraftträdelsestadganden:

 

     24.3.1995/460:

     Denna förordning träder i kraft den 1 april 1995.

 

     30.6.1995/951:

     Denna förordning träder i kraft den 14 juli 1995.

 

     26.4.1996/288:

     Denna förordning träder i kraft den 1 maj 1996.

 

     13.9.1996/681:

     Denna förordning träder i kraft den 1 oktober 1996.

 

     30.4.1997/392:

     Denna förordning träder i kraft den 7 maj 1997.

 

     29.5.1998/373:

     Denna förordning träder i kraft den 1 juli 1998.

 

     18.6.1998/423:

     Denna förordning träder i kraft den 1 juli 1998.

 

     1.4.1999/470:

     Denna förordning träder i kraft den 15 april 1999.

 

     26.11.1999/1074:

     Denna förordning träder i kraft den 1 december 1999 och gäller till den 1 januari 2000.

     Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

 

     19.12.2002/1207:

     Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2003.

     Förordningens 23 § 2 och 3 mom. träder dock i kraft först från den 1 januari 2004.

     Förordningens 10 och 20 § tillämpas först från den 1 januari 2005. Före det beviljas tillstånd för detaljhandel med och servering av enbart genom jäsning tillverkade alkoholdrycker som innehåller högst 4,7 volymprocent etylalkohol beviljas när denna förordning träder i kraft av länsstyrelsen i det län där detaljhandels- eller serveringsstället är beläget i egenskap av tillståndsmyndighet. Tillstånd för servering i färdmedel beviljas av länsstyrelsen i det län där den som ansöker om tillstånd har sin hemort, eller om sökanden inte har sin hemort i Finland, länsstyrelsen i Södra Finlands län. Annat detaljhandels- och serveringstillstånd beviljas och detaljhandelsställe eller alkoholbolagets alkoholbutik godkänns när denna förordning träder i kraft av social- och hälsovårdens produkttillsynscentral i egenskap av tillståndsmyndighet.

     Har ärendet blivit anhängigt vid social- och hälsovårdens produkttillsynscentral skall ärendet slutbehandlas av den.

 

     16.12.2004/1140:

     Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2005.

 

     12.4.2006/268:

     Denna förordning träder i kraft den 15 april 2006.

 

     19.10.2006/933:

     Denna förordning träder i kraft den 1 april 2007.

 

     17.9.2009/703:

     Denna förordning träder i kraft den 1 november 2009.

 

     29.12.2009/1802:

     Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2010.

 

__________________

 

2.

 

Förordning om försäljning av alkoholdrycker och övervakning av försäljningen i färdmedel som trafikerar mellan Finland och utlandet

(FFS 1346/1994)

 

     På föredragning av social- och hälsovårdsministern stadgas med stöd av 32 § 1 mom. alkohollagen av den 8 december 1994 (1143/94):

 

1 kap.

Allmänna stadganden

 

1 §

Tillämpningsområde

     Om försäljning av alkoholdrycker och övervakning av försäljningen ombord på fartyg och i andra färdmedel som trafikerar mellan Finland och utlandet gäller vad som stadgas i denna förordning.

 

2 §

Definitioner

     I denna förordning avses med

     1) försäljning av alkoholdrycker antingen servering, varvid alkohol säljs för förtäring på platsen, eller detaljhandel, varvid alkoholdrycker säljs för att föras från fartyget,

     2) fartyg finländska sjö- eller luftfarkoster som trafikerar mellan Finland och utlandet,

     3) andra färdmedel tåg eller bussar i utlandstrafik.

 

3 §

Försäljningspersonal

     För serveringen skall ombord på fartyg och i andra färdmedel finnas tillräckligt med utbildad och yrkeskunnig personal.

     Vid försäljning av alkoholdrycker får inte anlitas personal som inte har fyllt 18 år.

 

4 §

Upprätthållande av ordning

     Försäljningen av alkoholdrycker skall ordnas så, att ordningen ombord på fartyg eller i andra färdmedel upprätthålls och att de olägenheter som alkoholen medför blir så obetydliga som möjligt.

     Alkoholdrycker som passagerarna medfört får inte förtäras ombord på fartyg eller i andra färdmedel. Det är även förbjudet att bortföra serverade alkoholdrycker från sjöfarkostens serveringsställe eller serveringsområdet i ett tåg i utlandstrafik. (2.12.2010/1044)

 

5 §

Försäljningsförbud

     Alkoholdrycker får inte i detaljhandeln ombord på fartyg säljas till personer som inte har fyllt 20 år. Svaga alkoholdrycker får dock säljas till personer som har fyllt 18 år.

     Alkoholdrycker får inte serveras till personer som inte har fyllt 18 år.

     Alkoholdrycker får inte heller säljas

     1) till personer som uppträder störande eller uppenbart är berusade, eller

     2) om det finns skäl att misstänka att alkoholdrycker missbrukas eller överlåts eller förmedlas olovligen.

 

6 § (2.12.2010/1044)

Särskilda begränsningar

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården kan av särskilda skäl begränsa försäljningsutrymmena eller försäljningstiderna ombord på fartyg eller i andra färdmedel eller meddela föreskrifter om överlåtelse av alkoholdrycker till passagerare.

 

7 § (2.12.2010/1044)

Inspektionsrätt och rätt till information

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården har för övervakningen av denna förordning och de föreskrifter som meddelas med stöd av densamma rätt att

     1) inspektera utrymmena och verksamheten ombord på fartyg och i andra färdmedel samt granska de handlingar som behövs vid övervakningen,

     2) få tillgång till de anmälningar, uppgifter och övriga handlingar som är nödvändiga för övervakningen, och

     3) meddela föreskrifter om bokföring som är nödvändig för övervakningen och om överlåtande av uppgifter för övervakningsändamål.

 

2 kap.

Försäljning ombord på fartyg i utlandstrafik

 

8 § (2.12.2010/1044)

Försäljningsanmälan som gäller fartyg

     I fråga om ett sådant finskt fartyg som trafikerar mellan Finland och utlandet och ombord på vilket alkoholdrycker säljs till passagerarna, ska trafikidkaren innan försäljningsverksamheten inleds inlämna en skriftlig anmälan hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. Av anmälan ska framgå vem som är trafikidkare och vem som bedriver försäljning samt övriga av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården föreskrivna uppgifter om fartyget och dess försäljningsutrymmen och om övervakningen av försäljningen och upprätthållandet av allmän ordning.

 

9 §

Allmänna försäljningsbegränsningar

     Försäljning av alkoholdrycker på fartyget är förbjuden när fartyget befinner sig i hamn eller på en flygplats eller någon annanstans inom finskt område.

     Vad som stadgas i 1 mom. gäller inte sjöfarkoster under färd inom finskt område mellan en finsk och en utländsk hamn, om fartyget under resan inte besöker någon annan finsk hamn än en enda till dess rutt hörande hamn i landskapet Åland. Likaså tillämpas inte 1 mom. på luftfarkoster under färd inom finskt område mellan en finsk och en utländsk flygplats.

     Trots vad som föreskrivs i 1 mom. kan Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården av särskilda skäl och på de villkor som det fastställer tillåta försäljning av alkoholdrycker även ombord på en sjöfarkost som ligger i hamn eller en sjöfarkost under färd mellan två finska hamnar som hör till dess rutt. (2.12.2010/1044)

 

10 §

Försäljningsställets ordning

     En berusad person får inte ges tillträde till försäljningsstället ombord på en sjöfarkost. En kund som uppträder störande eller som är uppenbart berusad skall avlägsnas från försäljningsstället.

 

11 §

Serveringstider

     Servering ombord på en sjöfarkost får inte inledas före klockan nio. Serveringen skall avslutas senast klockan halv fyra det lands tid, från vars hamn fartyget senast avgått.

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården kan, av särskilda skäl och på de villkor som det fastställer, på ansökan av trafikidkaren tillåta servering även under andra tider än vad som anges i 1 mom. (2.12.2010/1044)

 

12 §

Övervakning av alkohollager

     Fartygets lager av alkoholdrycker ska övervakas på det sätt som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården fastställer. (2.12.2010/1044)

     Om tullövervakning stadgas särskilt.

 

13 §

Personalens proviantering

     Till dem som hör till personalen på en sjöfarkost kan tullmyndigheterna överlämna smärre mängder alkoholdrycker för förbrukning medan fartyget ligger i hamn, så som därom stadgas särskilt.

 

3 kap.

Servering i tåg i utlandstrafik

 

14 § (2.12.2010/1044)

Serveringstillstånd

     På skriftlig ansökan kan den som bedöms besitta behövliga förutsättningar för verksamheten och nödvändig tillförlitlighet av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården tillsvidare eller temporärt beviljas tillstånd till servering i utrymmen som reserverats för passagerare i tåg i utlandstrafik.

     Till ansökan ska fogas uppgifter om sökanden som fastställts av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården samt andra upplysningar som verket anser vara nödvändiga.

 

15 § (2.12.2010/1044)

Ordningen på serveringsområdet

     Personer som är berusade eller uppträder störande får inte serveras alkohol. Kunder som uppträder störande eller som är uppenbart berusade ska avlägsnas från serveringsområdet.

 

16 § (2.12.2010/1044)

Serveringstider

     Servering på serveringsområdet på ett tåg i utlandstrafik får inte inledas före klockan fem. Serveringen ska avslutas senast klockan halv två finsk tid.

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården kan, av särskilda skäl och på de villkor som det fastställer, på ansökan av tillståndshavaren tillåta servering även under andra tider än vad som anges i 1 mom.

 

17 § (2.12.2010/1044)

Återkallande av serveringstillstånd och avbrytande av servering

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården kan utan ersättning antingen för viss tid eller permanent återkalla ett tillstånd som den beviljat, om

     1) i serveringsverksamheten brutits mot denna förordning eller föreskrifter och anvisningar som har meddelats med stöd av den,

     2) tillståndshavaren inte längre anses uppfylla villkoren för tillståndet eller vara tillräckligt tillförlitlig, eller

     3) på serveringsområdet har förekommit ordningsproblem eller annat slag av missbruk.

     Polisen eller vederbörande anställd vid järnvägarna kan, om upprätthållandet av ordningen på serveringsområdet kräver det, tillfälligt avbryta serveringen på området högst till dess att tåget har anlänt till ändstationen. Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården ska utan dröjsmål underrättas om att serveringen har avbrutits.

 

18 §

Övervakning av alkohollager

     Lager av alkoholdrycker som är avsedda för servering ska övervakas på det sätt som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården fastställer. (2.12.2010/1044)

     Om tullövervakning stadgas särskilt.

 

4 kap.

Servering i buss i utlandstrafik

 

19 § (2.12.2010/1044)

Serveringstillstånd

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården kan på ansökan, av särskilda skäl och på de villkor som det fastställer, tillfälligt tillåta att slutna sällskap serveras alkoholdrycker i en högklassig buss i utlandstrafik, under förutsättning att trafikidkaren besitter den tillförlitlighet som krävs.

     Till ansökan ska fogas uppgifter om sökanden som fastställts av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården samt andra upplysningar som tillsynsverket anser vara nödvändiga.

 

20 §

Serveringstider

     Servering i en buss i utlandstrafik får inte inledas före klockan nio. Serveringen skall avslutas senast klockan ett finsk tid.

     Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården kan, av särskilda skäl och på de villkor som det fastställer, på ansökan av trafikidkaren tillåta servering även under andra tider än vad som anges i 1 mom. (2.12.2010/1044)

 

21 §

Övervakning av alkohollager

     Bussens lager av alkoholdrycker ska övervakas på det sätt som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården fastställer. (2.12.2010/1044)

     Om tullövervakning stadgas särskilt.

 

5 kap.

Särskilda stadganden

 

22 § (2.12.2010/1044)

Straff

     Den som bryter mot denna förordning eller föreskrifter som meddelas med stöd av den döms till straff enligt 50 a § i alkohollagen (1143/94), om inte någon annanstans i lag föreskrivs om strängare straff för gärningen.

 

23 §

Närmare föreskrifter och anvisningar

     Närmare föreskrifter och anvisningar om verkställigheten av denna förordning meddelas av social- och hälsovårdsministeriet.

 

24 §

Ikraftträdande

     Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1995.

 

25 §

Övergångsstadganden

     Tillstånd att förlänga utskänkningstid som beviljats innan denna förordning träder i kraft gäller den tid som nämns i beslutet i fråga.

 

Ikraftträdelsestadganden:

 

     2.12.2010/1044:

     Denna förordning träder i kraft den 9 december 2010.

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 5/2012-2013



[1] Se vidare i bilagorna.

[2] Se vidare avsnitt 5 nedan.

[3] I sammanhanget används termen landskapets lagstiftningsbehörighet, inte Ålands behörighet. Anledningen till detta är att denna term anknyter till terminologin i självstyrelselagen (1991:71) för Åland i vilken det talas om landskapets och rikets lagstiftningsbehörighet inte Ålands resp. Finlands behörighet.