Lagförslag 8/2012-2013

Lagtingsår: 2012-2013
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 8/2012-2013

 

Datum

 

 

2013-02-28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Anmälan av radio- och tv-verksamhet samt beställ-tv

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet ändras. Genom förslaget ska den som bedriver radio- och televisionsverksamhet för vilken det inte krävs tillstånd eller som tillhandahåller beställ-tv anmäla sig till programnämnden. Kravet på förhandsanmälan slopas helt.

     Avsikten med förslaget är att undanröja den bristande reglering som Europeiska kommissionen har påtalat vid sin granskning av hur AV-direktivet har genomförts i åländsk lagstiftning.

     Den föreslagna lagändringen bör träda i kraft så snart som möjligt.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

1.1 Ny radio- och TV-lag. 3

1.2 Kommissionens granskning. 3

2. Landskapsregeringens förslag. 4

3. Förslagets verkningar 5

Detaljmotivering. 5

Ändring av 3 och 4 §§ landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet 5

Lagtext 6

L A N D S K A P S L A G om ändring av 3 och 4 §§ landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet 6

Parallelltexter 7

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

1.1 Ny radio- och TV-lag

 

Den 1 december 2011 trädde landskapslagen (2011:95) om radio- och televisionsverksamhet i kraft på Åland. Genom lagen upphävdes landskapslagen (1993:117) om rundradioverksamhet och landskapslagen (1993:53) om kabelsändningar till allmänheten jämte tillhörande landskapsförordningar. Den främsta orsaken till att Åland fick en ny lag var att Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/13/EU om samordning av vissa bestämmelser som fastställts i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster (direktiv om audiovisuella medietjänster), allmänt kallat AV-direktivet, skulle genomföras i åländsk lagstiftning. AV-direktivet utgör en kodifierad version av det direktiv som tidigare kallades TV-direktivet (se FR nr 17/2010-2011).

     AV-direktivet bygger i likhet med TV-direktivet på principen om fri rörlighet av tjänster. I AV-direktivets fall gäller det den fria rörligheten av audiovisuella medietjänster. Genom AV-direktivet har tillämpningsområdet för direktivet utvidgats till att omfatta även audiovisuella medietjänster på begäran eller beställ-tv som det kort och gott kallas i landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet. Beställ-tv innebär att tittaren med hjälp av ett elektroniskt kommunikationsnät ur en programtablå som leverantören av medietjänsten tillhandahåller kan välja vilket televisionsprogram han eller hon vill se och vid vilken tidpunkt.

     En förutsättning för att få tillhandhålla beställ-tv är enligt 3 § 2 mom. landsskapslagen om radio- och televisionsverksamhet att den som avser att tillhandhålla beställ-tv anmäler sig till programnämnden innan verksamheten inleds. Programnämnden utgör en särskild landskapsmyndighet vars huvudsakliga uppgift är att granska program som förekommit i en radio- och televisionssändning eller i beställ-tv.

 

1.2 Kommissionens granskning

 

I samband med att landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet trädde i kraft meddelade landskapsregeringen Europeiska kommissionen om hur AV-direktivet hade genomförts i landskapslagstiftningen. Kommissionen påbörjade därefter sin granskning av landskapets genomförande av AV-direktivet. Under år 2012 har en fortlöpande dialog förts mellan landskapsregeringen och kommissionen om olika frågeställningar. Sommaren 2012 utkristalliserades ett tiotal öppna frågor som landskapsregeringen besvarade hösten 2012. Ärendet har behandlats via det så kallade EU Pilot projektet.

     EU Pilot projektet är framtaget för att förbättra kommunikationen mellan kommissionen och medlemsstaterna bland annat i fråga om överensstämmelsen mellan den nationella lagstiftningen och EU:s lagstiftning. Avsikten är att redan på ett tidigt stadium finna lösningar på olika problem som kan uppstå i genomförandeprocessen, för att på så sätt undvika att ett överträdelseförfarande enligt artikel 258 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt behöver inledas.

     Kommissionen fann dock att landskapsregeringens svar på kommissionens frågor hösten 2012, till den del de gällde förhandsanmälan av beställmedietjänster, inte kunde anses vara tillfredsställande. Ärendet resulterade därför i en fortsatt undersökning från kommissionens sida. För kommissionens del blev deras ståndpunkt i denna fråga slutligen ganska tydlig – anmälan av ekonomiska aktörer kan inte utgöra ett förhandsvillkor för att starta verksamheten. Kommissionen har framfört samma position gentemot andra medlemsstater med motsvarande regelverk. Enligt kommissionen anses bestämmelsen i 3 § 2 mom. landsskapslagen om radio- och televisionsverksamhet om att den som avser att tillhandahålla beställ-tv ska anmäla sig till programnämnden innan verksamheten inleds strida mot den fria rörligheten av audiovisuella medietjänster.

     Såvida inga lagstiftningsåtgärder vidtas från landskapet i denna fråga har kommissionen för avsikt att inleda ett överträdelseförfarande gentemot Åland.

 

2. Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet ändras så att den som bedriver radio- och televisionsverksamhet för vilken det inte krävs tillstånd eller som tillhandahåller beställ-tv ska anmäla sig till programnämnden. Kravet på förhandsanmälan slopas således helt.

     Enligt 3 § landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet behöver den som ska sända marksänd radio- och television ett sändningstillstånd från landskapsregeringen. De frekvenser för radio- och televisionssändning i markbundna elektroniska kommunikationsnät som med hjälp av radiovågor utbreder sig fritt är inte obegränsade. Systemet med tillstånd finns därför till för att garantera att alla som bedriver radio- och televisionsverksamhet får tillgång till radiofrekvenser på samma villkor. Den tillståndspliktige bär det radiorättsliga ansvaret och ytterst även det yttrandefrihetsrättsliga ansvaret för sändningarna.

     Samtidigt har det även funnits ett behov av att veta vem som bär ansvaret för en verksamhet som är tillståndsbefriad. Därför krävs det att den som avser att bedriva exempelvis kabelsändningar eller som avser att tillhandhålla beställ-tv ska anmäla sig till programnämnden innan verksamheten inleds. Därutöver fordras det att den som förfogar över ett ledningsnät där det bedrivs sändningar ska anmäla sitt innehav till programnämnden.

     Kommissionens krav på att det inte får förekomma någon förhandsanmälan av tillhandahållandet av beställ-tv innan verksamheten har påbörjats, förutsätter en ändring av 3 § 2 mom. landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet. Kravet på en ändrad lagstiftning gäller således enbart förhandsanmälan av beställ-tv. För att däremot bibehålla en enhetlig systematik i anmälningsförfarandet för verksamheter som inte kräver tillstånd, förslår landskapsregeringen att anmälningsförfarandet ändras på ett sådant sätt att en förhandsanmälan inte bara skulle slopas för tillhandhållandet av beställ-tv utan även för annan tillståndsbefriad sändningsverksamhet. Systemet blir på detta sätt enhetligare, samtidigt som tillsynen av den verksamhet som är tillståndsbefriad kan upprätthållas på en acceptabel nivå.

     Genom förslaget flyttas tidpunkten för när en anmälan ska göras från tiden innan verksamheten har inletts till det att verksamheten de facto har inletts. Anmälningsskyldigheten uppstår således i samma stund som verksamheten inleds. Landskapsregeringen föreslår inga förändringar av straffbestämmelserna i landskapslagens 42 §, vilket medför att den som låtit bli att anmäla en verksamhet ska dömas till böter. För undgå böter bör en anmälan göras så fort som möjligt. Genom förslaget torde kommissionens krav uppfyllas. Landskapsregeringen har underrättat kommissionen om den föreslagna lagändringen och om tidpunkten för när förslaget förväntas överlämnas till lagtinget.

 

3. Förslagets verkningar

 

Den föreslagna lagändringen torde inte ha några nämnvärda ekonomiska och administrativa konsekvenser för vare sig landskapet eller den som ska anmäla sin verksamhet.

     Förslaget har inga kända konsekvenser för varken jämställdheten eller miljön.

 

Detaljmotivering

 

Ändring av 3 och 4 §§ landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet

 

3 § Tillstånd och anmälan. Paragrafens 2 mom. föreslås ändrad så att den anmälan som enligt gällande bestämmelser ska göras innan en verksamhet inleds framöver skulle göras efter att verksamheten har inletts. Enligt förslaget ska den som bedriver en icke tillståndspliktig radio- och televisionsverksamhet eller som tillhandhåller beställ-tv anmäla sig till programnämnden.

 

4 § Tillstånds- och anmälningsregister. Paragrafens 1 mom. kompletteras med en bestämmelse som uttryckligen medger att även programnämnden får upprätthålla ett sådant register som avses i bestämmelsen.

 

Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelse. Avsikten är att lagen ska träda i kraft så snart som möjligt. I enlighet med 20 § 2 mom. självstyrelselagen föreslås därför att datumet för ikraftträdelse lämnas öppen för landskapsregeringen att fatta beslut om.

     Enligt bestämmelsens 2 mom. ska den som bedriver radio- eller televisionsverksamhet för vilken det inte krävs tillstånd eller den som tillhandhåller beställ-tv och som redan har anmält sin verksamhet enligt landskapslagens 3 § 2 mom. eller 45 § inte på nytt behöva göra en ny anmälan till programnämnden för att få fortsätta med verksamheten. Genom bestämmelsen säkerställs att den anmälningsskyldige ska kunna fortsätta verksamheten utan att riskera att dömas till böter.

     Enligt paragrafens 3 mom. föreslås de nya bestämmelserna inte tillämpas på sådana förvaltningsärenden vilkas behandling har inletts innan den föreslagna landskapslagen träder i kraft, med undantag för sådana återförvisade ärenden i fråga om vilka beslutet om återförvisning fattas efter det att ändringen av 3 och 4 §§ landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet träder i kraft.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 3 och 4 §§ landskapslagen om radio- och televisionsverksamhet

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 3 § 2 mom. och 4 § 1 mom. landskapslagen (2011:95) om radio- och televisionsverksamhet som följer:

 

3 §

Tillstånd och anmälan

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Den som bedriver radio- eller televisionsverksamhet på ett annat sätt än som avses i 1 mom. eller som tillhandhåller beställ-tv ska anmäla sig till programnämnden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

4 §

Tillstånds- och anmälningsregister

     För att underlätta tillsynen av att denna lag efterlevs får landskapsregeringen och programnämnden upprätta ett register över dem som har ett sådant tillstånd som avses i 3 § 1 mom. eller som har anmält sig enligt 3 § 2 och 3 mom.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft

     Den som har anmält sin verksamhet före denna lags ikraftträdande och som önskar fortsätta med verksamheten behöver inte göra en ny anmälan enligt 3 § 2 mom. till programnämnden.

     På förvaltningsärenden som har inletts före denna lags ikraftträdande tillämpas de bestämmelser som gällde vid lagens ikraftträdande. På ärenden som har återförvisats för ny behandling tillämpas dock bestämmelserna i denna lag.

 

__________________

 

 

Mariehamn den 28 februari 2013

 

 

L a n t r å d

 

 

Camilla Gunell

 

 

Föredragande minister

 

 

Veronica Thörnroos

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 8/2012-2013