Lagtingets beslut 11/2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 11/2017

 

Datum

Ärende

 

2017-03-20

LF 12/2016-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om tillämpning på Åland av lagen om en infrastruktur för geografisk information

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     Lagen om en infrastruktur för geografisk information (FFS 421/2009), nedan kallad rikslagen, ska tillämpas på Åland med de avvikelser som anges i denna lag.

     Ändringar i rikslagen ska tillämpas på Åland från den dag de träder i kraft i riket, om inte annat följer av bestämmelserna i denna lag.

 

2 §

Förvaltningsuppgifter

     Jord- och skogsbruksministeriets uppgifter enligt rikslagen sköts av landskapsregeringen till den del det gäller att styra och följa upp verkställigheten av denna lag. Ministeriet verkar som kontaktpunkt enligt Inspire-direktivet även för Åland.

     Geografisk information som omfattas av denna lag ska göras tillgänglig genom den nättjänst som enligt rikslagen inrättas av lantmäteriverket.

 

3 §

Avvikelser och särskilda bestämmelser

     En hänvisning i rikslagen till bestämmelser i annan rikslagstiftning ska på Åland avse bestämmelser i landskapslagstiftningen, om motsvarande bestämmelser finns i landskapslagstiftningen.

     Rikslagens 17 § ska inte tillämpas på Åland.

 

4 §

Landskapsförordningar

     Närmare bestämmelser om de datamängder som omfattas av denna lag utfärdas genom landskapsförordning.

     Landskapsregeringen kan inom landskapets behörighet genom landskapsförordning besluta att författningar som utfärdats med stöd av rikslagen ska tillämpas på Åland oförändrade eller med de ändringar som landskapsregeringen bestämmer.

 

5 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den ...

     Genom denna lag upphävs landskapslagen (2010:85) om en infrastruktur för geografisk information. Landskapsförordningen (2010:86) om en infrastruktur för geografisk information som antagits med stöd av den upphävda lagen förblir dock i kraft tills landskapsregeringen beslutar något annat.

     Bestämmelser om tidpunkten för när de myndigheter som förvaltar geografisk information ska uppfylla kraven enligt denna lag utfärdas genom landskapsförordning.

 

__________________

 

 

    

 

 

     Mariehamn den 20 mars 2017

 

 

 

Johan Ehn

talman

 

 

Veronica Thörnroos

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman