Lagtingets beslut 11/2025

Lagtingsår: 2024-2025
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 11/2025

 

Datum

Ärende

 

2025-04-07

LF 11/2024-2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om studie- och examensregister

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1 §

Lagens syfte

     Denna lag syftar till att

     1) göra det möjligt att på elektronisk väg datasäkert och centraliserat samla in, behandla och lämna ut studie- och examensuppgifter om en person till personen själv och myndigheter som behöver uppgifterna,

     2) säkerställa studie- och examensuppgifternas enhetlighet och tillförlitlighet samt effektivisera förvaltningens verksamhet,

     3) främja ansökan till utbildning.

 

2 §

Tillämpningsområde

     Denna lag ska tillämpas på utbildning och examina om vilka det föreskrivs i

     1) landskapslagen (2020:32) om barnomsorg och grundskola,

     2) landskapslagen (2011:13) om gymnasieutbildning,

     3) landskapslagen (1999:53) om Ålands folkhögskola,

     4) yrkeshögskolelagen (2024:50) för Åland.

     Med utbildningsanordnare avses vid tillämpningen av denna lag den kommunala eller privata ledningen för utbildningsverksamheten enligt del I 1 kap. 1 § i landskapslagen om barnomsorg och grundskola, Ålands gymnasium och fristående huvudmän enligt 4 § i landskapslagen om gymnasieutbildning samt Ålands folkhögskola enligt 1 § i landskapslagen om Ålands folkhögskola.

     Denna lag innehåller bestämmelser om studentnummer och studentnummerregistret, informationsresursen inom undervisning och utbildning, studentexamensregistret, antagningsregistret och högskolans datalager. Lagen innehåller dessutom bestämmelser om en tjänst för utlämnande av studie- och examensuppgifter.

 

3 §

Studentnummer

     Ett studentnummer är en permanent kod som tilldelas en fysisk person och som används för att identifiera personen när uppgifter i en informationsresurs eller ett datalager som avses i denna lag förs in, behandlas och lämnas ut.

     Studentnumret kan användas för att identifiera personer vid utförandet av lagstadgade uppgifter som hänför sig till utbildning enligt lagstiftningen i 2 § 1 mom., om det är nödvändigt att identifiera personen vid utförandet av uppgifterna.

     Om inte uppgiften överförs på en riksmyndighet genom en överenskommelseförordning enligt 32 § i självstyrelselagen, sköter Ålands landskapsregering uppgifterna i detta moment gällande studentnummer. Landskapsregeringen meddelar för kännedom personens studentnummer för ett i 1 mom. avsett ändamål på begäran av den som för in uppgifter. När uppgifter enligt 1 mom. om en person förs in för första gången ska den som för in dem be landskapsregeringen om personens studentnummer. Landskapsregeringen meddelar studentnumret för kännedom för ett i 2 mom. avsett ändamål på begäran av den som utför uppgifter som avses i det momentet. Om den person som begäran gäller saknar studentnummer, ska landskapsregeringen skapa ett studentnummer för personen.

 

4 §

Studentnummerregister

     Studentnumren bildar ett studentnummerregister, i vilket för identifiering av personen förs in personens namn samt personbeteckning eller andra nödvändiga identifikationsuppgifter. I registret kan införas sådana kontaktuppgifter för den registrerade som den personuppgiftsansvarige behöver för att fullgöra sin lagstadgade informationsskyldighet. Uppgifterna i registret kan även användas för utveckling, utvärdering, statistikföring och uppföljning när det gäller utbildningen.

     Lanskapsregeringen är personuppgiftsansvarig för studentnummerregistret om inte uppgiften med stöd av en överenskommelseförordning överförs på en riksmyndighet. De uppgifter som förs in i studentnummerregistret ska bevaras permanent, med undantag av personens kontaktuppgifter som bevaras under personens livstid. Föråldrade eller onödiga kontaktuppgifter ska dock raderas genast när den personuppgiftsansvarige har blivit medveten om att uppgifterna är föråldrade eller onödiga.

     Uppgifter får lämnas ut ur registret till en aktör som har en på lag eller på en lagstadgad uppgift baserad rätt att få uppgifter ur registret. Sekretessbelagda uppgifter får dock lämnas ut endast om det uttryckligen finns särskilda bestämmelser om rätten att lämna ut eller få sekretessbelagda uppgifter.

 

2 kap.
Informationsresursen inom undervisning och utbildning

 

5 §

Ändamålet med informationsresursen

     De uppgifter som förts in i informationsresursen inom undervisning och utbildning gällande den utbildning som avses i landskapslagen om barnomsorg och grundskola, landskapslagen om gymnasieutbildning och landskapslagen om Ålands folkhögskola används när en person söker till en utbildning, under utbildningen, i arbetslivet och vid ansökan om studiestöd.

     Uppgifterna kan även utnyttjas när andra myndigheter sköter sådana lagstadgade uppgifter för vilka uppgifterna i informationsresursen behövs.

     Uppgifterna i informationsresursen kan dessutom användas vid utvärdering, statistikföring och uppföljning av utbildningen.

 

6 §

De gemensamt personuppgiftsansvariga för informationsresursen och ansvarsfördelningen mellan dem

     Landskapsregeringen ansvarar för de uppgifter som ankommer på landskapsregeringen i denna paragraf, om inte uppgifterna med stöd av en överenskommelseförordning överförs på en riksmyndighet.

     Utbildningsanordnarna och landskapsregeringen är gemensamt personuppgiftsansvariga för informationsresursen. Landskapsregeringen svarar för informationsresursens allmänna funktion och för de tekniska förutsättningarna för att föra in, behandla och lämna ut uppgifter.

     Utbildningsanordnarna svarar i fråga om de uppgifter som de fört in för korrektheten enligt artikel 5.1 d och för den registrerades rätt till rättelse enligt artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning), nedan den allmänna dataskyddsförordningen. Lanskapsregeringen svarar för den personuppgiftsansvariges övriga skyldigheter enligt den allmänna dataskyddsförordningen och för tillgodoseendet av den registrerades övriga rättigheter.

     Om den verksamhet som bedrivs av en utbildningsanordnare läggs ner och den personuppgiftsansvariges uppgifter inte överförs på någon annan juridisk person, blir landskapsregeringen personuppgiftsansvarig för de berörda uppgifterna i informationsresursen.

 

7 §

Införandet av uppgifter i informationsresursen

     En utbildningsanordnare är skyldig att i informationsresursen föra in de uppgifter som avses i 8–10 §§.

     Om inte uppgiften överförs på en riksmyndighet genom överenskommelseförordning bestämmer landskapsregeringen närmare hur de som för in uppgifter ska hålla uppgifterna aktuella.

     I informationsresursen ska dessutom personernas namn och studentnummer föras in.

 

8 §

Uppgifter om grundskoleutbildning

     En utbildningsanordnare enligt landskapslagen om barnomsorg och grundskola ska föra in följande uppgifter om eleverna i informationsresursen:

     1) den undervisning som eleven deltar i,

     2) när studierna inletts, tillfälligt avbrutits och avslutats,

     3) genomgångna studier och vitsorden för dem samt slutbedömning.

     Utbildningsanordnaren ska i informationsresursen föra in uppgift om att en läropliktig inte deltar i grundskoleundervisning utan fullgör sin läroplikt genom hemundervisning i enlighet med del III, 6 kap. 29 § i barnomsorgs- och grundskolelagen.

     En utbildningsanordnare ska i informationsresursen föra in uppgift om att en sådan särskild examen som avses i del III, 6 kap. 30 § i barnomsorgs- och grundskolelagen har avlagts och hur den har bedömts.

 

9 §

Uppgifter om allmänbildande gymnasieutbildning

     En utbildningsanordnare enligt landskapslagen om gymnasieutbildning ska föra in följande uppgifter om allmänbildande gymnasieutbildning för de studerande i informationsresursen:

     1) den utbildning som genomgås,

     2) när studierna inletts, tillfälligt avbrutits och avslutats,

     3) genomgångna studier och en bedömning av studeranden.

 

10 §

Uppgifter om yrkesutbildning

     En utbildningsanordnare enligt landskapslagen om gymnasieutbildning ska föra in följande uppgifter om yrkesutbildning för de studerande i informationsresursen:

     1) den examen, den examensdel eller de examensdelar som avläggs eller den utbildning som genomgås,

     2) när examen har avlagts eller utbildningen inletts, tillfälligt avbrutits och avslutats,

     3) avlagda examensdelar och genomgångna utbildningsdelar och delområden inom gemensamma examensdelar och deras omfattning, bedömning av kunnandet samt avlagd examen eller genomgången utbildning.

 

11 §

Utlämnande av uppgifter ur informationsresursen

     Landskapsregeringen beslutar om utlämnande av uppgifter ur informationsresursen och svarar för att utlämnandet sker på ett lagenligt sätt, om inte uppgiften med stöd av en överenskommelseförordning överförs på en riksmyndighet.

 

12 §

Tid för bevarande av uppgifterna i informationsresursen

     De uppgifter som förs in i informationsresursen ska bevaras permanent. De uppgifter som gäller tillfälligt avbrytande av studierna ska dock bevaras i endast fem år från det att studierna avslutades eller examen avlades.

 

3 kap.
Studentexamensregistret

 

13 §

Studentexamensregistret

     I enlighet med Republikens presidents förordning (2021:147) om ordnandet av studentexamen på Åland sköter rikets Studentexamensnämnd ordnandet av studentexamen. Studentexamensnämnden upprätthåller och fungerar som registeransvarig för studentexamensregistret och lämnar ut uppgifter ur registret i enlighet med 3 kap. i lagen om nationella studie- och examensregister (FFS 884/2017).

     Studentexamensnämnden för in uppgifter om avläggande av studentexamen i enlighet med 14 § i lagen om nationella studie- och examensregister.

     Ålands gymnasium ska sända de övriga uppgifter som avses i paragrafen till registret.

 

4 kap.
Antagningsregistret

 

14 §

Ändamålet med antagningsregistret

     Antagningsregistret används för att

     1) informera om studier och antagningen av studerande,

     2) ordna ansökan till utbildning, antagning av studerande och mottagande av studieplats samt för att följa ansökan till utbildning och antagningen av studerande,

     3) ge Högskolan på Åland, Ålands gymnasium och Ålands folkhögskola de uppgifter som behövs för antagningen av studerande, utvecklingen av antagningen och ordnandet av studierna,

     4) informera sökande som blivit utan studieplats om utbildningsmöjligheter,

     5) ta fram data om sökande och antagna studerande för uppföljning och utvärdering av utbildningssystemet,

     6) vidta andra åtgärder som behövs för antagningen av studerande.

     Antagningsregistret består av delregister, som omfattar registret för ansökan till högskola och registret för ansökan till gymnasieutbildning och övrig utbildning efter grundskolan.

     Av antagningsregistrets delregister används

     1) registret för ansökan till högskola vid antagning av studerande till studier som leder till sådan yrkeshögskoleexamen och högre yrkeshögskoleexamen som avses i yrkeshögskolelagen för Åland samt, enligt Högskolan på Ålands bedömning, även vid antagning av studerande till annan utbildning som erbjuds av högskolan, samt för övervakning av begränsningarna vid mottagandet av studieplats,

     2) registret för ansökan till gymnasieutbildning och övrig utbildning efter grundskolan vid antagning av studerande till sådana utbildningar och examina som avses i landskapslagen om gymnasieutbildning och i landskapslagen om Ålands folkhögskola.

 

15 §

De gemensamt personuppgiftsansvariga för antagningsregistret samt ansvarsfördelningen mellan dem

     Om inte uppgiften överförs på en riksmyndighet genom en överenskommelseförordning sköter landskapsregeringen de uppgifter som ankommer på landskapsregeringen i denna paragraf.

     Gemensamt personuppgiftsansvariga för antagningsregistret är landskapsregeringen och Högskolan på Åland gällande delregistret i 14 § 2 mom. 1 punkten och landskapsregeringen och Ålands gymnasium gällande delregistret i 14 § 2 mom. 2 punkten.

     Landskapsregeringen svarar för insamlingen av uppgifter till antagningsregistret och för genomförandet av ansökningssystemen samt för den allmänna informationen, vägledningen och rådgivningen i samband med ansökan till utbildning och antagningen av studerande.

     Ålands gymnasium och Högskolan på Åland svarar för att de uppgifter som de fört in är korrekta i enlighet med artikel 5.1 d samt för den registrerades rätt till rättelse i enlighet med artikel 16 i den allmänna dataskyddsförordningen. Landskapsregeringen svarar för den personuppgiftsansvariges övriga skyldigheter enligt den allmänna dataskyddsförordningen och för tillgodoseendet av den registrerades övriga rättigheter.

 

16 §

Antagningsregistrets datainnehåll

     I antagningsregistret kan följande föras in:

     1) den sökandes namn, studentnummer och personbeteckning eller någon annan motsvarande identifikationsuppgift, medborgarskap, kön och behövlig kontaktinformation,

     2) uppgifter om den sökandes tidigare utbildning och examina,

     3) uppgifter om ansökan till utbildning och grunderna för antagning i fråga om varje sökande,

     4) uppgifter om antagningsresultat, mottagande av studieplats och inskrivning vid skolan i fråga,

     5) sökandens samtycke till att personuppgifter behandlas för direktmarknadsföring av utbildning.

     Förutom de uppgifter som anges i 1 mom. kan i antagningsregistret föras in uppgifter om arbetserfarenhet och fritidsintressen. Dessa uppgifter inhämtas och förs in endast i det fall uppgifterna behövs för antagningen av studerande.

     I antagningsregistret kan det dessutom föras in sådana uppgifter om den sökandes hälsotillstånd och funktionsförmåga som den sökande själv uppgett och som ska beaktas när antagningen ordnas. När en person har sökt till en sådan yrkesutbildning som inbegriper krav som hänför sig till minderårigas säkerhet eller patient- eller klientsäkerhet eller trafiksäkerhet som avses i 81 § i lagen om yrkesutbildning (FFS 531/2017), tillämplig på Åland genom republikens presidents förordning (2005:37) om yrkesutbildning inom social- och hälsovård i landskapet Åland och genom republikens presidents förordning (2018:37) om utvärdering och godkännande av sjöfartsutbildning som ges på Åland, eller sådan yrkeshögskoleutbildning som inbegriper krav som hänför sig till minderårigas säkerhet eller patient- eller klientsäkerhet eller trafiksäkerhet i 24 § i yrkeshögskolelagen för Åland, kan i antagningsregistret föras in uppgift om huruvida det finns sådana hälsorelaterade omständigheter som inverkar på yrkesvalet som den sökande själv uppgett, som ska beaktas vid antagningen.

     När en person har sökt till en yrkesutbildning som avses i 3 mom. eller en yrkeshögskoleutbildning i 38 § i yrkeshögskolelagen för Åland, kan i antagningsregistret föras in uppgift om ett beslut om indragning av studierätten. När en studerande har sökt till en utbildning som avses i 38 § i yrkeshögskolelagen för Åland som överflyttande studerande, kan i registret för ansökan till högskolan föras in uppgift om ett i den paragrafen pågående ärende som gäller indragning av studierätten.

     I vart och ett av de delregister i 14 § 2 mom. kan förutom uppgifter enligt 1–4 mom. i denna paragraf också föras in andra uppgifter som är nödvändiga med tanke på ändamålet med delregistret och som är relevanta för bedömningen av de sökandes lämplighet för en utbildning eller ett yrke enligt 14 § eller för antagningen av studerande utifrån utbildningspolitiska grunder eller individuella utbildningsbehov.

 

17 §

Datakällor för antagningsregistret

     De myndigheter som på Åland är gemensamt personuppgiftsansvariga för den åländska antagningen via antagningsregistret har rätt att utöver de uppgifter som sökanden har uppgett, trots sekretessbestämmelserna, få sådana uppgifter som avses i 16 § 1 och 5 mom. från Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, utbildningsanordnarna för grundskolan, Ålands gymnasium, Ålands folkhögskola och Högskolan på Åland.

 

18 §

Utlämnande av uppgifter ur antagningsregistret

     Trots sekretessbestämmelser får de uppgifter som avses i 16 § 1 och 5 mom. i den utsträckning uppgifterna som avses i 1 mom. behövs och de uppgifter som avses i 5 mom. är nödvändiga för skötseln av mottagarens uppgifter, lämnas ut ur antagningsregistret till:

     1) Högskolan på Åland, Ålands gymnasium och Ålands folkhögskola,

     2) landskapsregeringen och Ålands statistik- och utredningsbyrå för utredningar som gäller uppföljning av utbildningssystemet,

     3) Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet för skötseln av uppgifter enligt landskapslagen (2006:71) om studiestöd och för utredning av förutsättningarna för att få en arbetslöshetsförmån enligt landskapslagen (2003:71) om tillämpning av lagen om utkomstskydd för arbetslösa,

     4) till Folkpensionsanstalten för skötseln av uppgifter enligt lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (FFS 566/2005),

     5) till Ålands hälso- och sjukvård för skötseln av studerandehälsovård enligt 30 § i landskapslagen (2011:114) om Ålands hälso- och sjukvård,

     6) till Migrationsverket för skötseln av de uppgifter som det har enligt utlänningslagen (FFS 301/2004) och medborgarskapslagen (FFS 359/2003).

     Sådana uppgifter som avses i 16 § 2 - 4 mom. får lämnas ut endast till de mottagare som nämns i 1 mom. 1 punkten i denna paragraf för antagning av studerande.

 

19 §

Tid för bevarande av uppgifterna i antagningsregistret

     Uppgifterna i antagningsregistret ska bevaras i fem år från det att ett beslut om antagning har fattats. De uppgifter om mottagandet av en studieplats som finns i registret för ansökan till högskola ska dock bevaras permanent.

 

5 kap.
Högskolans datalager

 

20 §

Ändamålet med högskolornas datalager

     För ett centraliserat bevarande och centraliserad användning av högskolans uppgifter om studierätt, anmälningar, examina och studieprestationer ska det finnas ett datalager, i vilket datainnehållet i högskolans register över uppgifter om studerande samlas och genom vilket antagningsregistret och högskolornas gemensamma antagningstjänster ges tillgång till detta innehåll på ett datasäkert sätt genom ett tekniskt gränssnitt, en elektronisk förbindelse eller annars i elektronisk form. Högskolan får använda datalagret också för skötseln av övriga uppgifter enligt 2 § i yrkeshögskolelagen för Åland och när uppgifter lämnas ut till myndigheter och andra högskolor.

 

21 §

De gemensamt personuppgiftsansvariga för datalagret samt ansvarsfördelningen mellan dem

     Landskapsregeringen sköter de uppgifter som enligt denna paragraf ankommer på landskapsregeringen om inte uppgiften överförs på en riksmyndighet genom överenskommelseförordning.

     Landskapsregeringen är gemensamt personuppgiftsansvarig för datalagret tillsammans med Högskolan på Åland. Landskapsregeringen svarar för datalagrets allmänna funktion och för de tekniska förutsättningarna för att föra in, behandla och lämna ut uppgifter.

     Högskolan på Åland svarar för att de uppgifter som den fört in är korrekta i enlighet med artikel 5.1 d samt för den registrerades rätt till rättelse i enlighet med artikel 16 i den allmänna dataskyddsförordningen. Landskapsregeringen svarar för den personuppgiftsansvariges övriga skyldigheter enligt den allmänna dataskyddsförordningen och för tillgodoseendet av den registrerades övriga rättigheter.

 

22 §

Datainnehållet i högskolans datalager och skyldigheten att föra in uppgifter

     Högskolan på Åland ska föra in följande uppgifter i datalagret:

     1) studentnummer och personbeteckning eller någon annan motsvarande identifikationsuppgift för den berörda personen,

     2) uppgifter om examina som en person avlagt och specialiseringsutbildningar som en person genomgått samt uppgifter om alla studieprestationer och vitsorden för dem,

     3) uppgifter om en persons studierätt inom utbildning som leder till examen och inom specialiseringsutbildningar samt uppgifter om mottagandet av en studieplats och anmälan till utbildning som leder till examen och anmälan till specialiseringsutbildning.

     Landskapsregeringen bestämmer hur högskolan ska hålla innehållet i datalagret aktuellt, om inte uppgiften överförs på en riksmyndighet genom överenskommelseförordning.

     Högskolan på Åland kan med administratören för datalagret komma överens om att i datalagret föra in ett sådant datainnehåll ur ett register som högskolan ansvarar för som är mer omfattande än vad som anges i 1 mom.

 

23 §

Utlämnande av uppgifter ur högskolans datalager

     Ur datalagret ska till antagningsregistrets förfogande lämnas ut de i 22 § avsedda uppgifter som förts in i datalagret och som enligt 16 § kan föras in i antagningsregistret.

     Högskolan på Åland beslutar om annat utlämnande av uppgifter via datalagret och svarar för att utlämnandet sker på ett lagenligt sätt.

 

24 §

Tid för bevarande av uppgifterna i högskolans datalager

     De uppgifter som avses i 22 § 1 mom. ska bevaras i datalagret permanent.

 

6 kap.
Tjänsten för utlämnande av studie- och examensuppgifter

 

25 §

Ändamålet med tjänsten för utlämnande av studie- och examensuppgifter samt uppgifter som lämnas ut

     Om inte uppgiften överförs på en riksmyndighet genom överenskommelseförordning, administrerar landskapsregeringen en tjänst för utlämnande av studie- och examensuppgifter där de uppgifter om personer som finns i de register och informationsresurser som avses i denna lag förs samman och centraliserat för kontroll och vidareutnyttjande tillhandahålls personerna själva och lämnas ut till dem som har rätt att få uppgifterna.

     Med hjälp av tjänsten för utlämnande av studie- och examensuppgifter utlämnas

     1) sådana uppgifter i informationsresursen inom undervisning och utbildning som avses i 8 - 10 §§,

     2) sådana uppgifter i studentexamensregistret som avses i 14 § 2 mom. i lagen om nationella studie- och examensregister,

     3) sådana uppgifter i antagningsregistret som avses i 16 §,

     4) sådana uppgifter i högskolans datalager som avses i 22 §.

 

26 §

Utlämnande av uppgifter via tjänsten

     Via användargränssnittet i tjänsten för utlämnande av studie- och examensuppgifter kan en person kontrollera och vidareutnyttja sina egna uppgifter i de register och informationsresurser som avses i denna lag.

     Uppgifter i de register och informationsresurser som avses i denna lag kan lämnas ut till myndigheter via tjänsten för utlämnande av studie- och examensuppgifter med stöd av den rätt att få uppgifter myndigheten har enligt lag eller på grundval av en lagstadgad uppgift.

     En person om vilken det förts in uppgifter i ett sådant register, en sådan informationsresurs eller ett sådant datalager som avses i denna lag kan i tjänsten ge sitt samtycke till att en uppgift i det aktuella registret, informationsresursen eller datalagret lämnas ut till en myndighet eller någon annan aktör samt återkalla sitt samtycke. Ur tjänsten för utlämnande av studie- och examensuppgifter får uppgifter med samtycke av den berörda personen lämnas ut via ett tekniskt gränssnitt eller i något annat elektroniskt format.

     Uppgifter som lämnas ut bevaras inte i tjänsten för utlämnande av studie-och examensuppgifter.

 

27 §

Administratörens uppgifter

     Landskapsregeringen ansvarar för de uppgifter som anges i denna paragraf, om inte uppgiften med stöd av en överenskommelseförordning överförs på en riksmyndighet.

     Landskapsregeringen svarar i egenskap av administratör för tjänsten för tjänstens allmänna funktion och för öppnandet av tekniska gränssnitt eller elektroniska förbindelser.

     Landskapsregeringen svarar för lagenligheten vid utlämnandet av uppgifter via tjänsten och för klarläggandet av förutsättningarna för att öppna ett tekniskt gränssnitt eller en elektronisk förbindelse.

     Landskapsregeringen svarar för tjänstens tillgänglighet och skyddet av denna och samlar in loggdata om användningen av tjänsten. Loggdata bildar ett loggdataregister för vilket landskapsregeringen är registeransvarig.

     Landskapsregeringen är skyldig att underrätta de personuppgiftsansvariga om att ett tekniskt gränssnitt eller en elektronisk förbindelse öppnas.

 

7 kap.
Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

 

28 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den 1 augusti 2025.

     Bestämmelserna i 2 kap. om informationsresursen inom undervisning och utbildning träder i kraft den 1 augusti 2026 beträffande införande av uppgifter om grundskoleutbildning i 7 och 8 §§. Bestämmelserna i 7, 9 och 10 §§ om införande av utbildning och examina på gymnasialstadienivå träder i kraft den 1 januari 2027.

     Bestämmelserna om antagningsregistret i 4 kap. träder i kraft den 1 januari 2027.

     Åtgärder som lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

 

29 §

Övergångsbestämmelser

     I informationsresursen inom undervisning och utbildning förs in uppgifter enligt 8 - 10 §§ om personer som vid ikraftträdandet enligt 28 § 2 mom. är elever eller studerande hos den aktuella utbildningsanordnaren, inklusive sådana studier, utbildnings- och examensdelar och delområden inom studierna eller utbildningen som har genomgåtts före ikraftträdandet. I informationsresursen ska det dock inte föras in uppgifter om sådana studier på årskurser inom grundskolan som genomgåtts före den 1 augusti 2026.

     Landskapsregeringen kan genom landskapsförordning närmare bestämma när uppgifter enligt 1 mom. om studier på årskurser inom grundskolan som genomgåtts före den 1 augusti 2026 senast ska vara införda i informationsresursen.

__________________

 

    

 

 

     Mariehamn den 7 april 2025

 

 

 

Jörgen Pettersson   

talman

 

 

Marcus Måtar 

vicetalman

 

 

Pernilla Söderlund

vicetalman