Lagtingets beslut 24/2019

Tillhör ärendet: Fiskereglering
Lagtingsår: 2018-2019
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

LSvapen

5x5px

Ålands lagting

BESLUT LTB 24/2019

 

Datum

Ärende

 

2019-04-15

LF 13/2018-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om ändring av landskapslagen om verkställighet av den gemensamma fiskeripolitiken inom den Europeiska unionen

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 8 § 1 och 2 punkterna landskapslagen (2015:49) om verkställighet av den gemensamma fiskeripolitiken inom den Europeiska unionen, samt

     fogas till lagens 1 § ett nytt 2 mom. samt till lagen nya 5a-5d och 8a-8f §§, som följer:

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Denna lag tillämpas på åländskt territorium, samt på fartyg som införts i landskapets fiskefartygsregister samt på besättningen på dessa fartyg oberoende av deras position eller var verksamheten bedrivs.

 

5a §

Fiskereglering

     Landskapsregeringen kan för sådana av den Europeiska unionen kvoterade fiskbestånd som i landskapet registrerade fiskefartyg har rätt att fiska, besluta om regleringar

     1) för avgränsade havsområden,

     2) specificerade enligt fartygslängd,

     3) specificerade enligt fiskargrupp, i enlighet med 4 §,

     4) för fastställda fångstmängder,

     5) för tillåtna fiskeredskap eller

     6) för tekniska egenskaper hos fiskeredskap.

     Regleringarna i 1 mom. kan beslutas gälla tills vidare eller beslutas gälla för en viss tidsperiod.

     Om en kvot av ett kvoterat fiskbestånd som avses i denna paragraf har fyllts, så får det fiskbestånd som omfattas av den kvoten inte fiskas. Om en kvot av ett kvoterat fiskbestånd som avser en viss fartygsgrupp har fyllts, så får fiske med sådana fartyg inte längre bedrivas på det fiskbeståndet.

 

5b §

Bevarandeåtgärder och fleråriga planer som avses i Europeiska unionens lagstiftning

     Landskapsregeringen kan besluta om närmare bestämmelser som är nödvändiga för genomförande av den Europeiska unionens gemensamma fiskeripolitik om unionens bevarandeåtgärder och fleråriga planer, vilka avses i artikel 18.8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG.

     Landskapsregeringen kan besluta om närmare bestämmelser om fiskeredskaps tekniska egenskaper och om användningen av fiskeredskap, som tillåts eller krävs enligt bestämmelserna om bevarandeåtgärder och fleråriga planer.

 

5c §

Fisketillstånd

     Landskapsregeringen beviljar de fisketillstånd som krävs enligt artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 1224/2009 samt i artikel 4 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 404/2011. Landskapsregeringen för register över de fiskefartyg som har fått tillstånd och över innehavarna av fiskelicens på fiskefartygen. Om landskapsregeringen beslutar om en prioritetsordning för beviljande av fisketillstånd ska fiskeaktörernas fiskeinkomster och fiskeaktörerenas fiskehistorik på berörda fiskarter beaktas. Med begreppet fiskeaktör avses här detsamma som i 8a §.

     Landskapsregeringen kan besluta närmare om de fiskbestånd som avses i fisketillstånden, fiskeredskapen, antalet tillstånd som ska beviljas, fångstdeklarationer, på vilket område och under vilken tid tillstånden är i kraft samt om förfarandet för ansökan om tillstånd.

 

5d §

Överföring av fisketillstånd

     Om innehavaren av ett fisketillstånd som avses i 5c §, överlåter det fartyg som nämns i tillståndet och om inget annat skriftligen har överenskommits om fisketillståndet mellan parterna i överlåtelsen, överför landskapsregeringen fisketillståndet för den återstående tiden på fartygets nya fiskelicensinnehavare, om fartyget överlåts inom landskapet.

     Innehavaren av ett fisketillstånd kan komma överens med förvärvaren att fisketillståndet inte åtföljer det fartyg som överlåts. I detta fall överför landskapsregeringen tillståndet på ett annat av överlåtarens fiskefartyg, om detta är möjligt enligt Europeiska unionens rättsakter och om det inte är förbjudet någon annanstans i lag.

 

8a §

Nyttjanderätter och aktörsspecifika fiskekvoter

     Landskapsregeringen kan besluta om införande av ett system för tilldelning av individuella fiskekvoter till enskilda fiskelicensinnehavare för fiskefartyg (enskilda fiskare eller fiskebolag) vilka är registrerade i landskapets fiskefartygsregister, nedan i 8a-8f §§ kallade fiskeaktörer, där fiskeaktörerna tilldelas

     1) i 8b § avsedda nyttjanderätter, vilka är fleråriga och överlåtbara, som en procentuell andel av landskapets fiskekvot av en bestämd art samt av detta tilldelas

     2) i 8c § avsedda aktörsspecifika fiskekvoter bestämda i vikt eller antal, såsom andelar av tilldelade nyttjanderätter av en bestämd art.

     Landskapsregeringen upprätthåller i enlighet med 4 § ett register över fiskeaktörernas tilldelade nyttjanderätter och aktörsspecifika fiskekvoter.

 

8b §

Tilldelning av nyttjanderätter

     Om landskapsregeringen beslutat om ett system som avses i 8a § det ska i landskapsförordning beslutas närmare om grunderna för tilldelning av i 8a § avsedda nyttjanderätter som avser bestämmelser om

     1) grunderna för hur nyttjanderätter tilldelas,

     2) giltighetstiden för nyttjanderätter och om förlängning av giltigheten, varvid nyttjanderätterna kan bestämmas gälla under minst fem och högst tio kalenderår,

     3) grunderna för överföring av nyttjanderätter mellan fiskeaktörer, enligt vilka nyttjanderätter, efter godkännande av landskapsregeringen, endast får överföras mellan i landskapet registrerade fiskeaktörer samt

     4) vid behov, begränsningar av procentuell andel nyttjanderätter, varvid en enskild fiskeaktörs tillgång till en nyttjanderätt av ett bestånd tillhörande en viss art kan begränsas till en högsta procentuell andel av landskapets sammanlagda andel av nämnda bestånd.

 

8c §

Tilldelning av aktörsspecifika fiskekvoter

     Landskapsregeringen beslutar per kalenderår om aktörsspecifik tilldelning av landskapets fiskekvoter, på basis av fiskeaktörernas tilldelade nyttjanderätter med beaktande av de särskilda fiskekvoter som avses i 8d §. Landskapsregeringen kan besluta närmare om

     1) förfarandet vid tilldelning en av aktörsspecifika fiskekvoter,

     2) fördelning vid tilldelning en av aktörsspecifika fiskekvoter,

     3) inverkan på aktörsspecifika fiskekvoter vid ändringar av landskapets fiskekvoter samt om

     4) grunderna för överföring av aktörsspecifika fiskekvoter mellan fiskeaktörer, enligt vilka dessa efter godkännande av landskapsregeringen får överföras mellan fiskeaktörer som är registrerade i landskapet.

     En aktörsspecifik fiskekvot kan bytas, säljas eller på annat sätt tillgodogöras över landskapets gränser. Dessa överföringar av ska godkännas av landskapsregeringen.

     Om en fiskeaktör överfiskar sin aktörsspecifika fiskekvot så dras detta av från fiskeaktörens aktörsspecifika fiskekvot för följande kalenderår.

 

8d §

Särskilda fiskekvoter

     I syfte att trygga tillräckliga verksamhetsförutsättningar kan landskapsregeringen besluta närmare om särskilda fiskekvoter för olika fiskeformer eller om särskilda fiskekvoter som gäller bifångster.

 

8e §

Återföring och omfördelning av tilldelade fiskekvoter

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta närmare om

     1) skyldigheter för innehavare av nyttjanderätter att utnyttja en tilldelad aktörsspecifik fiskekvot,

     2) hur innehavare av nyttjanderätter helt eller delvis kan avstå från att utnyttja en tilldelad aktörsspecifik fiskekvot som avser ett visst kalenderår samt om

     3) återföring av en tilldelad aktörsspecifik fiskekvot som inte utnyttjats.

     Landskapsregeringen kan på de grunder som föreskrivs i 8a-8c §§ besluta om fördelning av nyttjanderätter som har återförts till landskapet.

 

8f §

Bestämmelser om laxfångster

     Landskapsregeringen kan i landskapsförordning besluta om rätt till fångst av lax i förtjänstsyfte, för en eller flera grupper av fiskare som anges i landskapets fiskarregister.

     Landskapsregeringen kan besluta att landning av lax fångad i förtjänstsyfte ska förhandsanmälas en viss tid innan anlöpningstidpunkten. Landskapsregeringen ska i sådana fall besluta närmare om de uppgifter som ska framgå av en förhandsanmälan, vilken åtminstone ska omfatta uppgifter om fartyget, landningsplatsen och antalet laxar som fångats. Landskapsregeringen beslutar även vart en sådan anmälan ska riktas.

     Landskapsregeringen kan besluta om bestämmelser för fångst av lax i förtjänstsyfte avseende

     1) märkning av lax,

     2) förfaranden vid märkning,

     3) begränsningar av laxfångstens sammansättning och

     4) i vilka hamnar lax får landas.

 

8g §

Producentorganisationer och branschorganisationer

     Landskapsregeringen kan besluta om erkännande av enskilda producentorganisationer och branschorganisationer på de grunder som föreskrivs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1184/2006 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 104/2000.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

     Åtgärder som lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

 

__________________

 

 

     Mariehamn den 15 april 2019

 

 

 

Gun-Mari Lindholm

talman

 

 

Veronica Thörnroos 

vicetalman

 

 

Viveka Eriksson 

vicetalman