Lagtingets beslut 29/2005

Lagtingsår: 2004-2005
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 29/2005

 

Datum

Ärende

 

2005-09-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 kap.
Allmänna bestämmelser

 

1 §

Myndighetens ställning i förvaltningen

     Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet är underställd landskapsregeringen. Med arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten avses i fortsättningen Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.

     Landskapsregeringen handhar den allmänna administrativa styrningen och övervakningen av arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten.

 

2 §

Arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens verksamhet

     Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet skall tillhandahålla de tjänster och utföra de uppgifter som ankommer på myndigheten enligt landskapslagen (   :   ) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet, landskapslagen (1995:94) om studiestöd eller annan lagstiftning.

     Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten skall handha skötseln av sin verksamhet enligt de mål som landskapsregeringen årligen har ställt upp.

     Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten skall även följa den allmänna utvecklingen inom sitt verksamhetsområde och ta nödvändiga initiativ. Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten skall informera om gällande regler samt ge anvisningar och råd i anslutning till verksamheten.

 

2 kap.
Arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens administration

 

3 §

Organisation

     Vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten finns en chef.

     I anslutning till arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten finns en arbetskraftskommission som handhar de uppgifter som bestäms i landskapslagen (2003:71) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller särskilt i annan lag. Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten biträds dessutom av en rådgivande delegation med uppgift att fungera som ett informations- och kontaktorgan mellan arbetsgivare, arbetstagare, studerande och arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten.

     Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten beslutar i övrigt själv om sin organisation.

 

4 §

Myndighetens ledning

     Chefen för myndigheten leder myndighetens verksamhet och ansvarar för att fastställda mål uppnås.

 

5 §

Behandling av ärenden

     Myndighetschefen avgör de ärenden i vilka beslut fattas av arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten, om inte en annan tjänsteman enligt reglementet givits en sådan beslutanderätt. På beslutsfattandet gäller i övrigt i tillämpliga delar de bestämmelser som gäller beslutsfattandet i landskapsregeringen.

     Ärenden som ankommer på arbetskraftskommissionen avgörs på det sätt som föreskrivs särskilt.

     Landskapsregeringen utfärdar närmare bestämmelser om arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens ekonomiförvaltning och om vissa ärenden som hänför sig till tjänstekollektivavtalen samt till vilken del landskapsregeringen handhar skötseln av dessa uppgifter.

 

6 §

Arbetskraftskommission

     Arbetskraftskommissionen tillsätts av landskapsregeringen för två kalenderår i sänder.

     Kommissionen består av en ordförande och fyra eller sex övriga medlemmar. Som ordförande fungerar myndighetschefen. De övriga medlemmarna, av vilka två eller tre företräder arbetsgivarna och två eller tre arbetstagarna, samt deras ersättare utses på förslag av de mest representativa lokala arbetsmarknadsorganisationerna. Till ersättare för ordföranden utses en person bland tjänstemännen vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten för viss eller obestämd tid.

     Landskapsregeringen får entlediga medlem från uppdraget innan uppdraget har gått ut. Om medlem entledigas eller avlider skall ny medlem respektive ersättare utses för den återstående tiden.

     Landskapsregeringen bestämmer arvoden och andra ersättningar till medlemmar i kommissionen.

 

7 §

Arbetskraftskommissionens sammanträden

     Arbetskraftskommissionen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vid förfall för ordföranden av hans eller hennes ersättare.

     Kommissionen är beslutför då ordföranden och minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande. Om kommissionens ordförande och hans eller hennes ersättare är jäviga att behandla ett ärende, är någon annan medlem som har utsetts av landskapsregeringen ordförande under ärendets behandling. Beslut fattas med enkel majoritet. Faller rösterna lika avgör ordförandens röst.

     Kommissionen avgör ärenden på föredragning av ordföranden. Kommissionen kan utse annan föredragande om ärendet så kräver.

     Vid kommissionens sammanträden förs protokoll av en sekreterare som har utsetts av arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten. Protokollet justeras på det sätt som kommissionen bestämmer.

     På beslutsfattandet i kommissionen gäller i övrigt i tillämpliga delar de bestämmelser som gäller beslutsfattandet i landskapsregeringen.

 

8 §

Jäv

     Vid arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens eller den till arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten anslutna arbetskraftskommissionens behandling av ärenden skall bestämmelserna i 16 § i landskapslagen (1971:42) om Ålands landskapsstyrelse om jäv iakttas i tillämpliga delar. Har en fråga om jäv uppkommit skall fråga omedelbart avgöras. Den som jävet gäller skall delta i avgörandet av fråga om jäv. Om jäv anses föreligga skall den jävige avlägsna sig från mötet under den tid ärendet behandlas.

 

9 §

Reglemente

     I arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens reglemente utfärdas bestämmelser om myndighetens organisation och uppgiftsfördelning samt om användningen av beslutanderätten.

     Reglementet antas av arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten och skall därefter underställas landskapsregeringen för fastställelse.

 

10 §

Rådgivande delegation

     Den rådgivande delegationen tillsätts av landskapsregeringen för två kalenderår i sänder. Medlemmarna i delegationen består av representanter för arbetsgivarna, arbetstagarna och studerandena som utses till lika antal samt en representant för utbildnings- och kulturavdelningen vid landskapsregeringens allmänna förvaltning och en representant för näringsavdelningen vid landskapsregeringens allmänna förvaltning.

     Landskapsregeringen får entlediga en medlem från uppdraget innan mandattiden har gått ut. Om en medlem entledigas eller avlider skall en ny medlem tillsättas för den återstående tiden.

     Landskapsregeringen bestämmer arvoden och andra ersättningar till medlemmarna i delegationen.

     Delegationen beslutar i övrigt själv om sin interna beslutsprocess.

 

11 §

Verksamhetsberättelse

     Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten skall årligen tillställa landskapsregeringen en verksamhetsberättelse över det gångna kalenderåret.

 

3 kap.
Personal

 

12 §

Anställningsförhållanden

     Vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten kan det finnas personal i offentligrättsligt och privaträttsligt anställningsförhållande.

     Om inte annat bestäms i denna lag handhar arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten de uppgifter som rör myndighetens personal och som enligt tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland ankommer på landskapsregeringen. Landskapsregeringen beslutar dock om permittering av arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens personal.

 

13 §

Tjänster och tillfälliga tjänstemän

     Vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten finns en tjänst som myndighetschef. Bestämmelser om övriga tjänster som finns vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten skall intas i myndighetens reglemente.

     Dessutom kan det finnas tillfälliga tjänstemän.


14 §

Särskilda bestämmelser om tjänsten som myndighetschef

     Beslut i fråga om tjänsten som myndighetschef skall i enlighet med tjänstemannalagen för landskapet Åland handläggas av landskapsregeringen.

 

15 §

Förflyttning och omplacering

     Beslut om förflyttning och omplacering av en tjänsteman inom arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten fattas av myndigheten, medan beslut om förflyttning och omplacering av en tjänsteman till och från annan landskapsmyndighet fattas av landskapsregeringen.

     I fråga om förflyttning och omplacering av myndighetens chef gäller vad som föreskrivs i 14 §.

 

16 §

Behörighetskrav

     Behörig att anställas som myndighetschef är den som har en vid universitet eller därmed jämförbar högskola, som är erkänd av nationell utbildningsmyndighet, avlagd examen som motsvarar minst fyra års heltidsstudier.

     Behörighetskraven för annan tjänst vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten bestäms i reglementet.

 

4 kap.
Särskilda bestämmelser

 

17 §

Avgifter

     Den arbetsförmedling och vägledning som arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten tillhandhåller enskilda är avgiftsfri.

     Utan hinder av bestämmelserna 13 § i landskapslagen om arbetsmarknadspolitisk verksamhet kan arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten med iakttagande i tillämpliga delar av vad som i landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet bestäms om offentliga prestationer besluta om priset på de tjänster som myndigheten säljer och som inte omfattas av 1 mom.

 

18 §

Serviceskyldighet

     Tjänstemännen vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten skall lämna upplysningar, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som är av en sådan natur att de handläggs vid myndigheten. Detta skall ske i den utsträckning som det är lämpligt och skäligt med hänsyn till frågans natur, den enskildes behov av hjälp, myndighetens verksamhet och tjänstemännens förutsättningar att fullgöra sina arbetsuppgifter.

     Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

     Om ett ärende inte hör till myndighetens behörighet, skall den i mån av möjlighet hänvisa den enskilde till den behöriga myndigheten.

 

19 §

Avtal

     Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten kan sluta avtal inom ramen för myndighetens ordinarie verksamhet om inte landskapsregeringen beslutar något annat.


 

20 §

Företrädande av landskapet

     Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten kärar och svarar för landskapet samt bevakar landskapets intressen vid domstolar och andra myndigheter i angelägenheter som hör samman med myndighetens uppgifter, om inte en företrädare för landskapsregeringen uppträder i dem.

 

21 §

Handräckning av landskapsregeringen

     Landskapsregeringen är skyldig att på begäran av arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten bistå myndigheten i förvaltningsärenden som hör till arbetsmarknads- och studieservicemyndighetens uppgifter.

 

22 §

Besvärsanvisning

     Besvärsanvisning skall fogas till ett beslut över vilket besvär kan anföras. Närmare bestämmelser om besvärsanvisning finns i förvaltningsprocesslagen (FFS 586/1996).

 

23 §

Besvär

     Beslut som arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten eller den till arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten anslutna arbetskraftskommissionen har fattat enligt denna lag får överklagas hos Ålands förvaltningsdomstol.

     Besvär över lagligheten av landskapsregeringens beslut får anföras hos högsta förvaltningsdomstolen.

 

5 kap.
Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

    

24 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den

     Genom denna lag upphävs

     1) landskapslagen (1960:23) om arbetsförmedling och

     2) landskapslagen (1960:22) om yrkesvägledning.

 

25 §

Övergång från gammal till ny kommission

     Den arbetskraftskommission, som har utsetts enligt landskapslagen (1972:24) om sysselsättning, fortsätter sin verksamhet enligt de tidigare gällande bestämmelserna till dess att denna lag träder i kraft.

     Landskapsregeringen kan tillsätta en arbetskraftskommission enligt denna lag innan lagen träder i kraft. Vid tillsättandet skall lagens 6 § iakttas i tillämpliga delar.

 

26 §

Överföring av ärenden, avtal, rättigheter och skyldigheter

     De ärenden vilka är anhängiga vid Ålands arbetsförmedlingsbyrå, yrkesvägledningsbyrån och arbetskraftskommissionen när denna lag träder i kraft och vilka enligt denna lag eller någon annan lag skall skötas av arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten eller den nya arbetskraftskommissionen skall överföras till vederbörande myndighet när denna lag träder i kraft.

     På motsvarande sätt som i 1 mom. överförs de ovan nämnda myndigheternas avtal och andra förbindelser liksom även deras övriga rättigheter och skyldigheter till behörig myndighet.

 

27 §

Myndighetschef

     Landskapsregeringen inrättar en tjänst som myndighetschef vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten. Tjänsten får inrättas och besättas innan denna lag träder i kraft. Vid anställningsförfarandet skall lagens 3 kapitel iakttas i tillämpliga delar.

 

28 §

Överflyttning av tjänster

     Personalen och de tjänster som vid denna lags ikraftträdande finns vid Ålands arbetsförmedlingsbyrå och yrkesvägledningsbyrå samt vid studieserviceenheten vid landskapsregeringens allmänna förvaltning överförs vid ikraftträdandet till Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet. Vid ikraftträdandet indras tjänsten som byråchef vid Ålands arbetsförmedling, medan tjänsten som byråföreståndare vid yrkesvägledningen och tjänsten som enhetschef vid studieserviceenheten vid landskapsregeringens allmänna förvaltning överflyttas till två tjänster vid arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten.

     Den som överflyttas gör det med bibehållande av sina förmåner och rättigheter och skyldigheter som följer av den anställning från vilken överföringen sker, dock med beaktande av vad om villkoren i ifrågavarande anställdas anställningsförhållande avtalas.

 

__________________

 

 

 

 

     Mariehamn den 14 september 2005

 

 

 

Viveka Eriksson

talman

 

 

Barbro Sundback

vicetalman

 

 

Johan Ehn

vicetalman